Jump to content


Photo

ROMEO I MOJCA


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
1 reply to this topic

#1 sonja

sonja
  • Members
  • 683 posts

Posted 09 September 2002 - 17:37

FERAL TRIBUNE: BILJEŽNICA ROBIJA K.

ROMEO I MOJCA

Mojca je došla iz Maribora na Šoltu sa mamom i sa očkom. Mojcin očka je vozijo niklovanog đipa. Mojcina mama je nosila tange i sunčala sa golim limunima. To su bili limuni šta se moj tata pravio da ih ne gleda.

Ja sam sa lovačkim brao lupare na didinom muliću. Mojca je dogibala do mene i pitala me da šta je to. Ja sam rekao: "Lupari! Oš probat jedan?" Mojca je namrštila usta kao da ne vjeruje da to se jede živo. Onda sam ja izvadijo jednog lupara iz oklopa i sažvakao sam ga. Onda kad sam ga sažvakao onda sam ga sažvakanog izvadijo iz usta i dao sam ga Mojci. Mojca ga je stavila u svoja usta i požnjopala ga je. Ja sam rekao: "Jelda je prva liga?" Mojca je klimnila glavom kao da je. Onda sam ja cjeli dan brao lupare i žvakao sam ih za Mojcu.

Doma kod kuće je mene moj dida pitao: "Robi, koja ti je ono pičkica šta si joj cjeli dan žvakao lupare?" Ja sam rekao: "Nije to pičkica nego će to bit moja žena! I zove se Mojca!" Dida je rekao: "Sori, sori, nisam tija ništa vriđat!" Mama je mene pitala: "Sinak, a kako to misliš da će ti bit žena?" Ja sam rekao: "Ja i Mojca smo se dogovorili da ćemo se oženit pošto nas je uhvatila ljubav vječna!" Onda su veliki zapiljili se u pijate i keserili su se. Oni su napinjali trbušne da ne blokaju od smijačine. Onda je tata pitao: "Mojca, Mojca, je li to Slovenka, bogati?" Mama je njemu rekla: "Aj šta se praviš da ne znaš, a cili dan si joj materi gleda gole limune!" Tata je rekao: "Ja?! Ja da sam gleda limune?! Ti nemaš blage o čemu govoriš!" Dida je pitao: "Ma koja je to sa golim limunima, bogati, ne mogu je se nikako sitit?" Mama je njemu rekla: "Ma ona šupljača šta je nosila narančaste tange!" Dida je pitao: "Tange, tange, šta su to tange?" Mama je rekla: "Ma znaš, one mudante na konop šta se zavuku u gujicu!" Dida je rekao: "Ha, u moje vrime mora si ženskoj skinit mudante da joj vidiš gujicu, a sad joj moraš raskrečit gujicu da joj vidiš mudante! Sve se izokrenilo!" Mama je nakosila ombrvu prema tati i rekla je didi: "E, ali nije ti zet šupljači gleda mudante, nego joj je gleda gole limune! A onda se pravi da ne zna odakle je!" Tata je viknijo: "A šta sam triba, po limunima skužnit da je Slovenka?! A lude žene, jebate vitar!" Onda sam ja sviju pitao: "A zašto je to važno šta je Mojca Slovenka?"

Tu su svi veliki malko umukli i porumenkili su po facama. Za večericom je uletijo neugoditis kromikus. Ja sam opet pitao: "Zašto je to važno šta je Mojca Slovenka?" Onda je mama rekla: "Pa nije baš strašno važno! Samo ipak smo mi Hrvati, a oni Slovenci, jebešga, ipak su to dva plemena!" Ja sam pitao: "Kakva dva plemena? Kakve to veze ima za ljubav vječnu?" Mama je rekla: "Kao kod Romea i Julije, jebešga, tu uvjek iskrsnu neki problemi!" Ja sam pitao: "Pa zar Romeo i Julija nisu oboje Talijani?" Mama je rekla: "Jesu Talijani, ali su iz dva plemena, razumiš! Jedni su Kapuleti, a drugi su, oni, Pomidori, šta ja znam!" Ja sam pitao: "I šta je onda bilo?" Mama je viknila: "Onda je sve otišlo u pizdu materinu, eto šta je bilo!"

Ja sam napečijo usta i zatreskao sam sa bradom od tugosti. Onda je dida mami rekao: "Nije fino šta učiš djete da bira ženske po nacijonalnosti! Ja sam te odgaja u duhu brastva i jedinstva!" Mama je njemu podviknila: "Ti si me odgaja u duhu mraka i jednoumlja!" Dida je njoj podviknijo: "Ja sam te učijo da su svi ljudi isti!" Mama je dreknila: "Ma nemoj! A šta bi bilo da ti se Robi zagleda u Švabicu!" Dida je urliknijo: "Moj unuk nikad se neće zagledat u nacisticu i hitlerjungenicu!"

Onda su meni procurkile suzice žalosnice. Ja sam spustijo ćelenku na stol i zacvilijo sam. Mama je hića pomilkila me po vratu i rekla je: "Pa šta je sad, mišu, šta si se toliko rastužijo?" Dida je pomilkijo me po uvu i rekao je: "Šta je, unukiću, ali smo šta krivo rekli?" Ja sam zacvilijo: "Ali kad ja volim Mojcuuuuuu!!! Meni za Mojcom srce para gruuuuuud!!!" Mama je zacendrala: "Ama niko ti to ne brani, mišu! Mama i dida su se samo šalili, je li tako dida?" Dida je rekao: "Ama naravski, unukiću, samo ti slobodno širi brastvo i jedinstvo!" Ja sam zacvilijo: "Meni za Mojcom srce para gruuuuuud!!! Ja ću za Mojcu sažvakat trista kila luparaaaaa!!! Baš me briga šta je Slovenkaaaaa!!!" Mama je cendrala: "Ama naravski, mišu, samo se nemoj žalostit! Hrvatica, Slovenka, sve ti je to isto! Moš se slobodno zagleat u koga god oš! Je li tako dida?" Dida je rekao: "Tako je, unukiću, nema ti tu razlike! Sve je to totalno isto!"

Samo onda je tata zviznijo sa šakom po stolu i viknijo je: "E k***c je isto!" Mama i dida su raskobečili oči i zapiljili su se u njega. Tata je opet viknijo: "E k***c je isto! Sve je to vrlo, vrlo različito!" Mama je prosikćala: "Šta je različito, jebate dragi irud? Šta je različito?!" Tata je rekao: "Sve je različito! Vrlo, vrlo, vrlo različito!" Mama i dida su opet raskobečili oči od nekuženja. Tata je rekao: "Pa jeste ih vidili samo kako izgledaju, čoviče?! Cili su okrugli, podbuli, masni, znojni, pare balote, božemi prosti, i plus imaju nekakve bradavice..." Dida je pitao: "Ko? Slovenci?" Tata je rekao: "Ne, limuni!"

Robi K. (IIIa)

www.feral.hr/index.php?article=2002,885,robi

[ Izmena poruke: sonja na dan 2002-09-09 18:42 ]

#2 Tarantela

Tarantela
  • Members
  • 5 posts

Posted 20 September 2002 - 10:02

Hehe bas je zgodna ta prica o limunima i suncu na kojem dozorijevaju :smile:
Svidja mi se razmisljanje generacija i pogled na limunove razlicitim ocima. Puno mi se svidja djedovo razmisljanje, a mali ce godinama vidjeti koji agrumi mu najvise odgovaraju i koje mudante mu najvise odgovaraju :smile:. Jedino mi Mojce zao.