Jump to content


Photo
- - - - -

otrovi koji lece


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 seca

seca
  • Members
  • 2,151 posts

Posted 04 February 2008 - 19:28

svima je poznato da se toksin zmija koristi u farmakologiji za proizvodnju raznih lekova ,pa i protiv otrova ... medjutim otrovi nekih jos otrovnijih gmizvaca i reptilia su u experimentalnom razvoju za lecenje cancera,diabetesa,ishialgije i drugih .
Otrov jedne vrste skopije iz severne Amerike ("preradjen") se vec koristi protiv tumora na mozgu.Naime otrov te skorpije se sastoji iz vise razlicitih toksina,kada se jedan od njih ubaci unutar lobanje ,on unistava taj tumor,dok mozak ostaje ne ostecen...
Kazu da su najotrovnije zivotinje na svetu jedna vrtsa zabe i gustera iz juzne Amerike ciji je otrov 10.000 puta jaci od cijanida, a isti se koristi u industriji lekova. Dijabetes je jedna od najrasprostranjenijih poremecaja u svetu,ali lek je pronadjen.Pored maticnih celija za koje naucnici smatraju da resava ovaj veliki problem ,otrov Gile(guster iz Severne Amerike) se pokazao kao savrsen na misevima... Tu su i plavicasta hobotnica (velicine dlana) i puz sa obala Australije .
E sad , na koliki su gubitak spremne farmaceutske kompanije(insulin na primer) ,fabrike ortopedskih pomagala ako bi se pronasli lekovi za sve njihove "musterije"? U medjuvremenu kako ono kazu - nada umire poslednja. A vi ,jeste li za malo otrova?