Jump to content


Photo
- - - - -

Češka


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
571 replies to this topic

#571 alberto.ascari

alberto.ascari
  • Members
  • 28,756 posts

Posted 09 November 2014 - 22:29

Ima u Češkoj mnogo špediterskih firmi i većina ima po kamionima izlepljene nalepnice da primaju šofere C + E. Ako ti napravi Šindelář papire, dodji probaj i traži drugu firmu.



#572 srbfin

srbfin
  • Members
  • 1 posts

Posted 15 March 2015 - 00:55

Ako zelis da usavrsis ceski i engleski jezik, sedi za kompijuterom i vezbaj. Masu tutorijala mozes da nadjes na netu. To bi ti mozda bilo i najbolje kao prvi korak. 12 000 CZK = oko 440 EUR, jedva da bi prezivljavala sa samo tolikik mesecnim prihodom u Pragu.

Ako si za trgovinu, kada jos malo usavrsis ceski i engleski, probaj bolje da nadjes posao prodavacice u nekoj prodavnici suvenira, na dobroj lokaciji u Pragu. Tu plate mogu biti oko 1000 EUR, a i mnogi stranci vec tamo rade koji nisu perfektni ni sa ceskim ni sa engleskim.

Sto se tice drugih zemalja, mozes da radis neke sezonske poslove, kao recimo branje voca. Te poslove uglavnom i rade i muske i zenske osobe iz celog sveta, raznih uzrasta i originalnih zanimanja, a i uglavnom su fino placeni i ne previse teski.

Da ja imam neki EU pasos trenutno, onako na prvu loptu odmah bi otisao da berem gozdje u Francusku. Cistih 9,5 EUR po satu, prosecan engleski prolazi bez problema. Poneki vinogradar cak daje i smestaj i hranu, poneki samo jedno od ta dva,a negde samo lova.

Znaci, tacno sam ti rekao, sa Ceskim pasosem, otvoren ti je ceo svet i samo slobodno i hrabro, to i iskoristi.

a sto bas grozdje?