a tu je susjedna engleska gdje su prestali biti katolici jer im se kralj htio razvesti a papa mu nije htio dati dozvolu za razvod ...
Oni su postali protestanti uz velike napore, sa mozda najvecim pozitivnim posledicama po njihovu svest, mentalitet i karakter, koji su vekovima bili vidljivi u njihovoj izuzetnoj prosvecenosti. To sto je samostalnost crkve isla na ruku nekim njihovim vladarima, to ne osporava stremljenje naroda, jer i onda kada su vladari zastupali povratak katolicanstvu (Krvava Meri), tada su muceniskim stradanjem otkrivali svoj istinski izbor za protestantizam. Istoriju refomacije kod Engleza i uopste u svetu imas dobro prikazanu u sledecoj knjizi:
http://antropo.users...reformacije.pdf
a s druge strane tu je italija koja je takodje katolicka , ali ljudi tamo su ipak slobodnijeg duha i liberalniji i kosmopolitskoji ...
Tu je drugaciji mentalitet, pa crkva nema svoju moc nad narodom uspostavljenu na budjenju osecanja krivice, jer Italijani nisu ljudi koji se isticu po svojoj savesti, vec po sujeti, pa je religiozna motivisanost Italijana bliza nasem mentalitetu nego katolicima centralne Evrope. Mislim samo na jug Italije. Severna Italija ti je po mentalitetu bliska protestantskom duhu.
ali dobro tu je ulogu igralo i podneblje koje je toplo a i rimsko carstvo i renesansa u proslosti ...
Renesansa gotovo nikakvog uspeha nije imala na jugu Italije, vec gotovo iskljucivo na njenom severu.
sve zavisi od zemlje do zemlje ....
Zavisi od mentaliteta stanovnistva, koje se razlikuje cak i na podrucju iste zemlje.
hm to sam nesto cuo da su danas protestantske crkve vise u stilu ono popularne psihologije , tj. psiholoske podrske ili pruzanju ohrabrenja i motivacije za svakodnevni zivot ...
Oni zapravo ugusuju potrebu coveka za Bogom. Zamisli ubicu koji razmislja kako da se pokaje i promeni, a onda mu neko dodje, da mu tabletu, i pita ga: "Kako se osecas?" A on onda iskreno odgovori "Divno!". To je savremeni protestantizam. Naravno da uopste nije vazno kako se covek oseca, vec je vazno da resi problem svoje gresne klonosti i da resi problem realne krivice, a ne osecanja krivice.
tako da u toj situaciji neki ljudi se mozda okrenu protestantizmu koje ima neku ulogu psiholoske utjehe/motivacije/psihoterapije/meditacije ili cega vec .... ako to nekome moze pomoci a time ne steti drustvu , zasto ne ....
Kada coveka boli zub, on ima dve opcije na raspolaganju - ili da ode kod zubara, ili da uzme tabletu protiv bola. Onaj ko i dalje uzima tablete protiv bolova, otkriva da nije bio kod zubara i da je i dalje bolestan. On ti kaze: "Ali ja se osecam super!" A ti mu kazes: "Nije vazno kako se osecas! Potreba da i dalje uzimas tablete otkriva da si i dalje bolestan! Zdrav covek ne uzima tablete protiv bolova!"
jednostavno danas je malo previse ludo vrijeme , pa se mnogi okrecu drugim religijama , neki cak i sektama pa upadaju u fanatizme i nadju nekog "idola i gurua" itd ...
Jeste. Jedni traze u religiji oslobodjenje od posledica svoga ludila (rasterecenje od psihicke napetosti, osecanja krivice...), a drugi od samog ludila (od svog greha i krivice).
a ne znam zasto kazes da je srpsko i grcko pravoslavlje razlicito ? (za bugarsko ne znam , a rusko jos manje) ...
Pa sam si objasnio da zavisi od mentaliteta. Zavisi od karaktera populacije koja zivi na nekom podrucju. Na primer, dinarci zbog svoje gordosti ne podnose autoritete, pravila i popovanja. A neki drugi ne mogu bez toga. Jovan Cvijić opisuje suprotnost dinarskog pravoslavlja sa pravoslavljem centralnog tipa (južna Srbija) koje odlikuje “skrušenost i potčinjenost”.
“Ovo pravoslavlje centralnoga tipa stoji u jasnoj suprotnosti sa dinarskim, dogmatski takođe vizantijskim pravoslavljem, koje je izmenjeno naročito pod uticajem narodnog života. Dinarcima vera nije strana, već je njihova. ...
U većini slučajeva vera ih mnogo ne vezuje, osim samo crkvenim obredima; a ipak su uvereni, da se na veru mogu osloniti. Kod „popova” nema i nije bilo, osim u retkim izuzecima, one preterane poniznosti starijima, koja se drugde zapaža. ...
Dinarsko pravoslavlje, onako kako ga narod shvata i vrši, predstavlja veru manje formalističku, manje vezanu za crkvu, više slobodnu. Dinarskom tipu izgleda varoško pravoslavlje centralnog tipa kao tiranija crkve i sveštenstva. Dinarci ga smatraju kao veru koja podjarmljuje narod, slično tuđinskoj državi. Varoško pravoslavlje centralnog tipa po nekim svojim osnovnim osobinama slično je katoličanstvu panonskih Južnih Slovena.” (Jovan Cvijić, Balkansko poluostrvo i Južnoslovenske zemlje, 88)
meni se cini da i nije neka razlika , ipak su na balkanu i jedni i drugi i jedni i drugi su bili pod turcima ...
Nema veze sto su bili pod istim uticajem. Razlicite populacije i pojedinci reaguju drugacijim motivima na iste spoljne uticaje. Ako tri deteta zive u istoj sredini koja od njih vaspitanjem trazi da ustaju starijim osobama u autobusu, ta tri deteta ce mozda da se ponasaju isto, ali iz sasvim razlicitih motiva koji zavise od nasledja. Jedno dete ce da ustane starijoj osobi iz krivice, drugo iz ponositosti (sujete), a trece iz sebicnog sentimenta. No, ako su deca zaista ispravno vaspitana, a ne dresirana, onda ce ustati iz stvarnog postovanja i ljubavi, zato sto su odlucila da vole druge ljude. U tom slucaju prosvecenog vaspitanja deca su se uzdigla iznad svoje prirode, svojih nasledjenih sklonosti i slabosti. To moze da se desi i pod uticajem zdrave religioznosti, koja ljude navodi da pobedjuju svoje slabosti, ali, na zalost, najcesce religija manipulise preko tih slabosti (krivice, sujete i sebicnosti), umesto da navodi ljude da se protiv tih slabosti bore.
ja cak mislim da su grci uprkos tome sto su dugo bili pod turcima i poprimili nesto i od njih , hranu ili muziku ... ipak su itekako ocuvali svoj nacionalni identitet , i onaj anticki i onaj vizantijski i danas mi se cine kao ponosna nacija ....
Oni su i ranije bili izmesani sa starosedeocima Male Azije, i jedan deo njih deli zajednicko genetsko poreklo jos iz drevnih vremena (uglavnom su semitizovani i jedni i drugi). Pravih Turaka mongolskog porekla ima negde oko 8 procenata u Turskoj. A semicani su skloni religioznom formalizmu, pa ga zato imas i u islamu, i u grckom pravoslavlju u prilicnoj meri. Njima je vaznije formalno postovanje nekog obicaja, nego nama. Nama je vazniji elemenat plemenske svesti nego drzanje samog obicaja. A po Svetom pismu nije ni jedno ni drugi, nego pobude koje nas pokrecu i smisao ponasanja koji iz tih pobuda proistice.
Edited by Analiza, 04 February 2008 - 23:18.