Protestanti - sta mozemo da naucimo od njih
Posted 30 January 2008 - 10:13
nedelje nikada im se nece dogoditi da se zapricaju, ili da se zapiju, uredno odlaze
na spavanje u 22:30.
Protestanti poseduju jednu dozu iskrenosti, sa njima je poslovati lako.
Oni jasno isticu sta je njihov interes.
Srbiji dakle nedostaju protestanti.
Srbija bi se preporodila kada bi narocito u politici imali vise ljudi
koji osecaju licnu odgovornost pred svojim bogom i pred drustvom.
Ipak, sve iam i svoju mracnu stranu. POrodicni odnosi su u
protestanata cesto mucni, komunikacija je losa, a deca se
vaspitavaju veoma surovo. Holandski katolici kazu da su
protestantska deca kao rooti, bez mnogo smisla za humor i igru.
Protestanti bi dakle i od Srba mogli nesto da nauce, u
prvom redu spontanost.
Pitanje je zasto vlada Srbije ne sledi primer nekadasnje Rusije i ne
pozove Nemce i Skandinavce da se useljavaju u Srbiju.
Posted 30 January 2008 - 10:35

Posted 30 January 2008 - 10:35
Posted 30 January 2008 - 10:41
Ja nisam skoro procitao ovako besmislen post.
Poslao je već autor još jedno 200 tako besmislenih postova.
Posted 30 January 2008 - 11:18
Niste objasnili.
Nisam izneo ijednu laz, uvredu ili provokacju.
Da li ste vi neki pravoslavni fanatici pa zato mrzite protestante?
Srbija ima sta da ponudi ovim ljudima, nasa sela zvrje prazna.
Posted 30 January 2008 - 12:24
Po kalvinizmu (*), dokolica i nerad su izvor svih ostalih grehova, dobro, možda ne izvor ali "odskočna daska". Čovek gubi osećaj sopstvene vrednosti, odatle je mali korak do zavisti i pakosti prema onima koji nisu lenji pa nešto i steknu, pakost je, kao što znamo, lepo opravdanje za krađu ili prevaru... i tako dalje.
Ljudi sa takvim mentalitetom se trude da svoje vreme ispune korisnim aktivnostima... uključujući i zdrave, kao što je sport. To se stiče od malih nogu, roditelji se trude da decu stimulišu da nešto crtaju, prave, da se igraju, bave sportom... ako deca bleje u TV, to kod roditelja izaziva grižu savesti.
U takvom svetu, u kome su vekovima rad, skromnost i štedljivost stajali na vrhu liste vrlina, novac nije zlo, vec je, ako je pošteno zaraden, čak neka vrsta dokaza "vrline", dokaza da je vlasnik "na pravom putu", da je vredan, da se ne kocka, ne kurva, ne pijanči, ne baca pare na luksuzne stvari...
Takav mentalitet je u Holandiji uočljiv još od XVI veka, a i holandski katolici su ga u velikoj meri preuzeli.
Ne treba generalizovati, a ni idealizovati, jer i među protestantima postoje licemeri, prevaranti i lopovi, kao i u svim drugim religijama.
Takođe je ta strogost u vaspitanju u velikoj meri nestala u toku XX veka, a to da se deca vaspitavaju surovo jednostavno nije tačno.
(*) Ogranicavam se na kalviniste. Anglikance u Veikoj Britaniji ne smatram protestantima u pravom smislu jer je jedina razlika izmedu njih i katolika nepriznavanje papskog autoriteta. Po svemu ostalom su razlike male.
Edited by yossarian, 30 January 2008 - 12:27.
Posted 30 January 2008 - 12:31
Podji ulicom, deca se ne setaju, deca se ne odvode da se igraju. Uce se da budu sama, od kolevke.
"tragedija je ako je dete previse drustveno, ako ne moze da se igra samo", kaze mi jedan Holadjanin.
Naravno, dobra strana ovakvog vaspitanja je ta predanost poslu, ali zivoti protestanata su velike licne drame.
Posted 30 January 2008 - 13:10
Ne znam koliko ponajes nacin kako se u Holandiji vaspitavaju deca.
Podji ulicom, deca se ne setaju, deca se ne odvode da se igraju. Uce se da budu sama, od kolevke.
"tragedija je ako je dete previse drustveno, ako ne moze da se igra samo", kaze mi jedan Holadjanin.
Naravno, dobra strana ovakvog vaspitanja je ta predanost poslu, ali zivoti protestanata su velike licne drame.
Poznajem jako mnogo roditelja i ne mogu da nađem primere za ovo što navodiš. Deca se na ulici igraju manje nego u drugim državama, a razlog za to je kijamet od vremena... Međutim, čim grane sunce, igrališta i parkići su puni dece, a i ulice u krajevima sa mirnijim saobraćajem. Deca se igraju jedna kod drugih, od četvrte godine, recimo, već ponekad prespavaju kod drugova i drugarica, igraju se u školi...
Da je tragedija ako dete nipošto ne ume da se igra samo je tačno, ne samo u Holandiji već i svuda, to je deo razvoja ličnosti, zar ne? Ono "previše društveno" mi nije jasno... Vljda je čovek mislio previše zavisno od drugih?
Većina roditelja koje znam čak ni ne ućutkuje decu dok kafenišu i razgovaraju sa odraslima, već prekinu razgovor u pola reči da saslušaju dete, pa tek onda nastave gde su stali sa odraslima.
Mora da te uhvatio neki napad nostalgije, ako gledaš kroz tako tamne naočare

Posted 30 January 2008 - 17:19
Nije stereotip, protestanti su zaista posveceni radu. Moje komsije su protestanti, tokom radne
nedelje nikada im se nece dogoditi da se zapricaju, ili da se zapiju, uredno odlaze
Protestanti poseduju jednu dozu iskrenosti, sa njima je poslovati lako.
Oni jasno isticu sta je njihov interes.
Srbiji dakle nedostaju protestanti.
Srbija bi se preporodila kada bi narocito u politici imali vise ljudi
koji osecaju licnu odgovornost pred svojim bogom i pred drustvom.
Ipak, sve iam i svoju mracnu stranu. POrodicni odnosi su u
protestanata cesto mucni, komunikacija je losa, a deca se
vaspitavaju veoma surovo. Holandski katolici kazu da su
protestantska deca kao rooti, bez mnogo smisla za humor i igru.
Protestanti bi dakle i od Srba mogli nesto da nauce, u
prvom redu spontanost.
Pitanje je zasto vlada Srbije ne sledi primer nekadasnje Rusije i ne
pozove Nemce i Skandinavce da se useljavaju u Srbiju.
Sto bi moja poc.baba Miroslava rekla "UZNI ME BOZE"

Sta kazes, da oni iz Hamburga i Stokholma naseljavaju srpska sela, jerbo su stanovnici istih
u Nemackoj i Svedskoj?

Ja zivim u Nemackoj u delu koji je vishe protestantski (barem tako statistike kazu).
Niti razlikujem ,niti pitam ljude, niti oni meni godvore kojoj religiji pripadaju.
Kako ih ti prepoznajesh? Nose neke oznake?
A ovo da nemaju humora pa josh nesto vredniji od katolika stvarno, barem ovde u Nemackoj
ne pije vodu. Najvredniji su ( a i najstedljiviji da ne kazem cicije katolici iz Baden-Würtenberga -
Stutgart i okolina , a oni su zapravo cuveni Shvabe). Najbogatije dve pokrajine u Nemackoj
su Bavarska i ovi Shvabe. A pretezno (nako 80-90%) katolici. Ceo bivshi DDR (ili barem 90%)
protestanti. Kakve bre vishe veze ima da li je neko katolik ili protestant?
Posted 30 January 2008 - 18:00
Pa i mravi su posveceni radu

Posted 30 January 2008 - 21:43
Shit won't happen if you work harder.Nije stereotip, protestanti su zaista posveceni radu. Moje komsije su protestanti, tokom radne
Posted 30 January 2008 - 22:00
Posted 31 January 2008 - 09:15
Protestantske zene se manje sminkaju, cesce nose kratku kosu itd. Protestanti cesto glasaju za SGP partiju koja propoveca da zene ne treba da budu u olitici, da im je mesto u kuci itd.
Katolici slave karneval, protestanti ne jer je to mnogo raskalasno.
Protestanti smatraju katolike prostima (seljacima), a katolici protestante naduvenima.
Ljudi sa severnog dela Holandije izgovaraju tvrdje slovo G. Posto su to uglavnom protestanti, katolici za njih kazu:
"hoe zachter de "G" hoe makkelijker de mens"
sto je mekse G to je covek prijatniji (laski). Protestanti su zaguljeni i skrti.
PS
Da bi ste poznavali jdan narod i njegovu kulturu morate "da zivite sa njima, da jedete sa njima i da se j. sa njima". Ne mozete saznati nista o jednoj zemlji sa televizije ili ako po ceo dan sedite u nekom smrdljivom kabinetu baveci se sopstvenim karijerama.
Posted 31 January 2008 - 14:29

Posted 31 January 2008 - 22:43

Priroda mog posla zahteva da radim sa skoro svim narodima Evrope i Holandjani su definitivno medju najgorima... Zagledaju i u najmanje detalje, precizni su toliko da je to bolesno, uopste nisu prijateljski nastrojeni, veoma su zahtevni, nadmeni i teski za saradnju. Koliko vidim, imao sam posla samo sa protestantskim delom nacije

Mozda generalizujem, ali su u poslovnom svetu stvarno takvi. Recimo da su kao neka kombinacija najgorih karakteristika Engleza i Nemaca.

Cast izuzecima, naravno.
Edited by Jaruzelski, 31 January 2008 - 22:52.