Jump to content


Photo

Omiljena mesta u Beogradu


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
125 replies to this topic

#91 jelena.s

jelena.s
 • Members
 • 177 posts

Posted 27 June 2001 - 18:03

Srdjane, ti me razumes! Potpuno si u pravu, sreca je u nama i zato sam ja srecna ovde gde sam i ne patim za onim gde nisam. Pokusavala sam (ocigledno neuspesno) da objasnim da se iz svoje zemlje ide zbog sticanja novih iskustava, strucnog usavrsavanja, zelje za promenom, ljubavi... a ne zato sto te neko maltretira, sto ti se sve smucilo, sto se sve promenilo (na gore)...
Ja sigurno nisam veci rodoljub od Jovane, mislim da sam od toga prilicno vakcinisana. Kuvam ja i ovde pasulj (sa slaninom), ali bilo bi licemerno (a mozda cak i tragicno za mene) kad bih patila za cvarcima ili krilcima, a pogotovo kad bih smatrala da onaj ko nije probao cvarke ne zna sta valja. I ovde ima cvaraka, ali ih nisam nikada kupila.

#92 Simka

Simka
 • Members
 • 606 posts

Posted 27 June 2001 - 21:56

_________________


[ Izmena poruke: Simka na dan 2001-06-30 15:50 ]

#93 elle

elle
 • Members
 • 4,479 posts

Posted 27 June 2001 - 22:43

ovako: sushi sa mariniranim cvarcima, zalivenim mekom sljivovicom, na masnom cebencetu, tik ispod Ajkuline kule. Piknik otvorenog tipa. Probati.

#94 CALE

CALE
 • Members
 • 4 posts

Posted 28 June 2001 - 02:38

Cela tema svela se na burag.Ja bih da predlozim nesto.Nija rec samo o kafanama.Daj da pricamo o nasim krajevima.Zar ste zaboravili da na Vidikovcu i dalje duva vetar usred leta,da u Drincicevu nemoze da se udje pijacnim danima od nakupaca,da je Patrisa Lumumbe i dalje najtuznija ulica u gradu,da u Kaludjerici nemaju pijacu vodu zbog fekalija,da je Zemun previse izgradjen ali Gardos i dalje ima svoj smek,da je gradic pejton napola zatvoren(radi samo par radnji),da se na Medaku zida kao u najbolja vremena ,da je Pevac sve blizi Cacku nego Beogradu,da na kalenicu i dalje ima dobrog sira i kajmaka-a bogami i prasica u gepeku.Zbog teme predlazem da kazete jedan deo grada pa da svi diskutujemo o istom
P.S.A moram da vam ispricam jednu anegdotu o buragu.Prijatelja moga oca (inace glave petoclane radnicke kuce)pitali sta je najboli deo pileta "pa,trtica","sto Mile trtica" "pa drugo jos nisam probao"

#95 Simka

Simka
 • Members
 • 606 posts

Posted 28 June 2001 - 08:42

Cale, zaboravio si obale! Pa Ratno ostrvo. Kakav bi tu raj mogao da se napravi. Pre par godina se pričalo (ja lično nisam videla) da je neki gradski moćnik počeo zidanje kuće na ratnom ostrvu, bila je i priča da će se tamo podići kockarnice. Mislim da bi više trebalo investirati u taj deo grada. Svugde u svetu su obale (ako ih ima) najlepši deo grada.
Naravno, sada nije trenutak za takve projekte, ali možda bi mogli naši arhitekti iz zemlje i inostranstva da bar naprave neka idejna rešenja. Verovatno bi se našao neko ko bi tu investirao!
Druga stvar mi se dopada u Bgd. Nakon sankcija, pa i za vreme, kada su se ljudi dovijali na razne načine, mnoga zapuštena i neiskorišćena mesta (podrumi, prolazi) su adaptirana u izuzetno lepe prostore, posebno oko Knez Mihajlove. Prosto da čovek ne poveruje da je sve to bilo tu, na dohvat ruke, a zvrljilo zapušteno. Smeta mi samo što iz većine lokala i kafića trešti neka 'muzika' istočnjačkog tipa. Klasika, tiha klavirska muzika ili nešto 'mirnije' je blam! Ne znam, imaju li gradske vlasti pravo da utiču na to, da recimo glasna muzika nakon ponoći bude zabranjena ili da repertoar bude cenzurisan? Kako je to u svetu?

#96 Sister

Sister
 • Members
 • 1,166 posts

Posted 28 June 2001 - 09:08

Simka, pobogu, pa informiši se makar površno pre nego što kreneš u krstaški rat! Makar se po pitanju ratnog ostrva prave ozbiljni urbanistički planovi poslednjih 30 i više godina. U 90-tima su crveni pokušali da proguraju neki svoj plan o "Menhetnu" (odatle verovatno dolazi i poluinformacija o kockarnicama), što je samo nadgradnja ideje koja postoji već vrlo, vrlo dugo. Ideja je upravo da se Beograd spusti na obale, što zahteva izuzetno velike zahvate: izmeštanje Luke Beograd; izmeštanje železničke stanice; ozbiljni zahvati na nekim od glavnih saobraćajnica u Beogradu, kao i reorganizacija funkcija tih ulica (npr Karađorđeva ulica); ozbiljni prirodni faktori - plavne obale što je do sada sprečilo uvođenje bilo kakvih funkcija na Veliko Ratno Ostrvo (računajući i kuće funcionera :wink: );

U svakom slučaju, urađeni su čak i posebni projekti, i to namnogo višem nivou od idejnih, upravo po pitanju Beograda i njegovih obala. Takođe, na tu temu su nebrojeni poznati arhitekti i urbanisti pisali elaborate, radili konkurse, držali predavanja, tribine i savetovanja. Bilo je još u 70-tima manifestacija tipa "Komunikacije" (koje su ranije išle kao godišnji skup arhitekata i urbanista iz SFRJ) koje su ceo svoj godišnji program posvećivale silasku Beograda na obale. O svemu ovome je redovno pisala čak i "Politika" tako da je bilo teško propustiti neku od tih informacija.

Eto, toliko o tome kako bi "neko od arhitekata mogao da napravi i neko idejno rešenje".

Nijedan od ovih planova nikada nije izveden zbog nedostataka sredstava, pa onda raznih gradskih vlasti koje bi u prvom monetu lakomo videle velike pare u lokaciji kao što je Ratno Ostrvo (a kada bi saznale šta ta lokacija u stvari predstavlja prebacivale bi je drugima kao vruć krompir), a najviše zbog toga što nijedna gradska vlast (čak ni u crveno vreme) nije smatrala da je to bitan problem. Jednostavno je usvojeno da to "može da čeka" tako da Beograd i njegove obale još uvek žive u dva različita grada. Tu i tamo se dogodi neka akcija uređenja sadržaja na obalama (recimo marina kod Nebojša Kule) ali to su samo sporadični slučajevi.

"Silazak na obale" zvuči mnogo lepo, ali čim se pomene da bi trebalo izgraditi bar još jedan most, svaka gradska vlast se prešaltuje na neke od bitnijih problema kao što su broj "paukova" za odnošenje nepropisno parkiranih, ili neke "rođačke" poslove kao što su SPO-ovo renoviranje fasada u centru (nema veze sa ljubavlju spram fasada već sa rođakom koji drži građevinsku firmu :wink: )

#97 509

509
 • Members
 • 1,059 posts

Posted 28 June 2001 - 10:03

to Sister:
Dear Sister, reci mi ako znas sta ja predvidjeno da se uradi sa plazom "Lido". Svojevremeno sam provodio mnogo lepe dane na camcu uzvodno od te plaze, ali i na samoj plazi. Bilo bi steta da se tako nesto unisti!
Drugo, kuda su mislili da provuku most do Ratnog ostrva. Najkrace rastojanje je nizvodno od hotel "Jugoslavija" (ako se ne varam tu je sada brod - restoran "Mag":wink:, ali tu je odmah i vojna baza recne mornarice.

#98 Lun

Lun
 • Banned
 • 3,921 posts

Posted 28 June 2001 - 10:31

Jelena s., citat:
"Cesto vise nisam sigurna da li je sve ono lepo cega se secam i sto vezujem za Beograd samo odraz secanja na mladost i da je sve bilo lepo zato sto sam ja imala 20 godina, a ne zato sto je tako bilo zaista."

Bojim se, Jelena, da je ova recenica najbliza istina, kada je u pitanju evociranje uspomena na nekadasnji Beograd ili neke njegove delove.
Evo moj slucaj.
Ja sam sve ove godine, pretezno ziveo u Beogradu i mogu vam (ti ? ) reci da su mi mnoga, nekad draga mesta (pritom, ne mislim na kioske sa krilcima, shijom i drugim lokalnim specijalitetima), postala u prilicnoj meri odvratna.
Uostalom, isti je slucaj i sa ljudima. Nekad (i iz one perspektive) zabavni momci i prve ribe sada su vrlo cesto neka sredovecna zanovetala i smerne i potcinjene zene, pozrtvovane majke.

Zivot tece, razlicito dozivljavamo iste stvari, samo su krilca vecna.

PS
Moze biti da sam razmazen ali i ja sam oduvek krilca dozivljavao kao otpatke.

#99 Sister

Sister
 • Members
 • 1,166 posts

Posted 28 June 2001 - 11:40

509:
reci mi ako znas sta ja predvidjeno da se uradi sa plazom "Lido"


Zavisi od plana. U jednoj varijanti je na tom delu ostrva predviđena izgradnja sportsko-rekreativnih sadržaja (teniski, odbojkaški tereni, plaža i sl.) a po drugoj bi postojeća plaža bila izmeštena uzvodno (uz Dunav).

Bilo kako bilo, to ostaju samo planovi do neke daleke budućnosti. Dovoljan razlog je što je Ratno Ostrvo još uvek zvanično rezervat za neku vrstu čaplji i što se dobrim delom plavi skoro svakog proleća (kada je snegovita zima, bude i celo pod vodom).

Drugo, kuda su mislili da provuku most do Ratnog ostrva.


Nije bio u pitanju most do ostrva, već bar još jedan most koji bi povezivao Beograd sa Austrougarskom.

#100 509

509
 • Members
 • 1,059 posts

Posted 28 June 2001 - 13:39

Sister:
Nije bio u pitanju most do ostrva, već bar još jedan most koji bi povezivao Beograd sa Austrougarskom.

Mislis na most kod Ostruznice, za kruzni auto-put oko Bgd. ili je nesto drugo u pitanju?

#101 Sister

Sister
 • Members
 • 1,166 posts

Posted 28 June 2001 - 13:50

Ne, novi savski most koji bi delimično rasteretio saobraćaj koji sada ide preko Brankovog mosta, izuzetno uskog grla (ne samo za demonstracije).

#102 509

509
 • Members
 • 1,059 posts

Posted 28 June 2001 - 14:00

Sister:
Ne, novi savski most koji bi delimično rasteretio saobraćaj koji sada ide preko Brankovog mosta, izuzetno uskog grla (ne samo za demonstracije).

Razumem, ali ako se ja dobro secam nije problem u mostu (koji je prohodan - osim kada su demonstracije) vec u Brankovoj i onom delu iznad Zelenog venca. Tu na pocetku Brankove treba nesto uraditi (postoji neki glupi pesacki prelaz) i mislim da ce prohodnost biti dobra.

PS: Hvala za informacije!

#103 srdjanf.

srdjanf.
 • Members
 • 5,016 posts

Posted 28 June 2001 - 17:52

Najlepse hvala, Jelena. Zaista mi je milo sto se nalazimo na slicnom talasu.


Simka, dozvolite da vam prebacimo jer na ovoj strani otpocinjete jedan od priloga sa necim, kao " ...ne mogu da razumem kakvi kompleksi...tra-la-la...". Oprosticete, ovo vam je bila i odvec neumesna i neprimerena psihologizacija. Vidi se da ste se Vracara.

Lune, tebra, pozivam Te u kafanu, il' barem u Barutanu, s 'albankom' naravno...:wink:

#104 Simka

Simka
 • Members
 • 606 posts

Posted 28 June 2001 - 19:54

Srđane, šta drugo da kažem, kada Jelena na svaki moj post skače kao oparena, ne propuštajući priliku da me povredi. Ja tu ženu nikada u životu nisam videla, ona zaista nema razloga za takav odnos prema meni!
2 Sister:
Pa ja i pokušavam da se informišem, zato i potežem pitanje ostrva. Vi to znate, ali ja ne, u vreme kada ste to pratili i bili informisani, ja sam se zanimala za nešto drugo. Pa, ne možemo svi u isto vreme o svemu da budemo obavešteni. Zar je sramota pitati? Zašto odmah skačete za oči?
Mogli ste bez tih upadica da pošaljete post, informativno, uz opasku da sve to postoji. Ne vidim potrebu da pri tome meni trljate nos. Verovatno ima još dosta ljudi koji sve to nisu znali. U ostalom, stari projekti i planovi su verovatno odavno odbačeni, te ne vidim razloga da se ponovo ne pokrenu!
Šta je, bre, ovo na forumu? Čim neko nešto ne zna, pojavi se osoba da ga opljune, povredi, ponizi, uvredi, dokazuje kako je glup, prost, neobrazovan, neupućen (sa lošom konotacijom), čemu to? A onda Srđan mene krivi što kažem da je kompleks u pitanju! Pa, šta je u pitanju? Sister, odgovori mi, šta je po sredi, zašto me vređaš?

#105 Sister

Sister
 • Members
 • 1,166 posts

Posted 28 June 2001 - 20:30

Simka, problem je u tome što niste pitali. Ali nije bitno jer ne želim da kvarim ovaj izuzetno lepi momenat sa nebitnim stvarima.