Omiljena mesta u Beogradu
Posted 30 May 2001 - 23:46
Nejmar je mnogo lep kraj. I ja sam mastao da jednog dana tamo imam kucu. Kao dete, sve do kraja 1959., ziveo smo na Nejmaru, u Dubljanskoj. Secam se da sam sa majkom par puta isao u goste kod Pekicevih koji su ziveli blizu Svetosavskog platoa (moja majka i Pekiceva sestra od strica su se druzile). Secam se da me je Pekiceva majka sluzila nekim neobicnim kolacima. Pekica se ne secam. Upoznao sam ga mnogo kasnije, u emigraciji, ali samo kroz njegove knjige.
Vasem ocu je verovatno poznato jedno od starih znamenja Vracara, kafana "Kikevac" na Cuburi. Kafana se nalazila na uglu Maksima Gorkog i Marsala Tolbuhina. Sruslili su je "novim urbansistickim planom" negde sredinom 60-ih i na njenom mestu napravili ledinu tj. jedan vrlo ruzan park u kome trava nikada ne raste. Mislim da je to osveta porusenog "Kikevca".
[ Izmena poruke: Ben Akiba na dan 2001-05-31 01:33 ]
Posted 31 May 2001 - 00:19
Pojam o urbanom stekao sam kao dete na primeru Osijeka. U Grad (Osijek) islo bi se da se nesto kupi sto nema u nasoj seoskoj prodavnici, vodili bi nas roditelji da nas “ponove” (kupe novu odecu) za Vrbicu (Lazarevu Subotu), islo se tamo na pijac (naravno, ne da se kupuje vec da se prodaje) I, na koncu, kad se zavrsi osnovna skola, islo se tamo u srednju skolu I, eventualno, na fakultet ( ali, za ovo poslednje, islo se ipak pretezno u Zagreb ili Beograd).
E, sa takvom predstavom o urbanom, prvo sam upoznao Zagreb (dve godine tamo studirao) a potom Beograd I, kako se to kaze, pao na teme. Treba da kazem da se Osijek, kao stari grad, multikulturelan, sa svojom nemacko-cesko-jevrejsko-hrvatsko-srpskom gradjanskom klasom I svojim hrvatskim, na zapadu, I srpskim na istoku, zaledjem, pre II rata brojao 80 000 stanovnika a sedamdestih godina 110 000 hiljada, znaci, jedva da se povecao, tako da skoro nije poznavao nikakve infrastreukturne probleme.
Na Tresnjevci, u Zagrebu, gde sam stanovao, dobar deo kuca nije imao kanalizaciju. U Kozara Boku, kod Elke, gde smo svirali (imao sam neki band u Zagrebu) doseljenici, pretezno iz Bosne, sami gradili kuce, nepropisno, tehnicki gledano jako lose, bespravno i tek kasnije, iz, valjda, politickih razloga legalizovano. Jedan izgubljen, doseljenicki svet.
A Beograd, sve to samo jos izrazenije. Kao sa koca I konopca!
Dobro, lepo je bilo u strogom centru. Osecaj velegrada, i, tih godina, neke cudne, nazvao bih je tako, velegradske boemstine (u 2 posle ponoci dragstor u Nusicevoj dobijao je pecene pilice i cesto smo bili u to vreme tamo, kupimo jedno pile i nekoliko piva i na stepenicima sedimo). Ali, zato, upoznao sam i jedno jako depresivno Mirjevo, jedno naselje sa odgovarajucim imenom (Konjarnik) i drugo naselje, ili bolje grad u gradu, Novi Beograd, gde je u jedan soliter preseljeno 3 sumadijska sela pa se onda svi spuste na livadu izmedju solitera i peku na plehu papriku za ajvar.
Meni se najvise u Beogradu svidjalo staro Zarkovo. Tamo Beograd prelazi u Sumadiju. Stare tarabe, dvorista, mali vocnjaci. Svet koji je nestao.
Posted 31 May 2001 - 00:43
Posted 31 May 2001 - 02:56
E, Jovana, posto i ja stanujem u St. Bana, a pre nedelju dana su mi otvorili kafic u zgradi i potpuno te razumem. Ironija je sto sam jednom u zivutu seo u Soho i dva puta u Nachos, a ispred kuce su mi. Ceo zivot sam proveo na Dorcolu, a izlazim u vracarske kafice. Ironija, zar ne? A parkiranje... Decko ti je skroz u pravu i jedino sto me interesuje, kada ti ljudi stignu da zarade te pare koje trose u kaficima, kada su po ceo dan tamo??? Mozda im daju mamice i tatice.. Inace, preporucujem Moment u Topolskoj, hladovina kestena, dobra kafica i ...Jovana:
Strahinica Bana kao jedna od retkih ulica koja ima drvece je za mene najlepsa i to ne samo zato sto tu stanujem. Doduse u poslednje vreme se u njoj otvorilo mnogo kafica, i petkom uvece ne mozemo da se parkiramo zbog ogromne kolicine kola sto mog decka beskrajno nervira i svaki put slusam istu tiradu o tome da se u Srbiji nista ne radi nego samo izlazi.
Posted 31 May 2001 - 03:37
Od 14 do 27 Skadarlija i secerleme,(beli bubrezi na zaru u Tri sesira).
A onda Karaburma pa Novi Beograd,a sada
Dominikana sa puno godina.
Ostaju samo secanja.
Posted 31 May 2001 - 12:00
[BlaSteD]:
Inace, preporucujem Moment u Topolskoj, hladovina kestena, dobra kafica i ...
"Moment" je divan. Voleo sam i "Chihuahua" u B. Adzije. Naravno, oba u leto, po danu (moze i predvece).
Eh, nekad je bilo na pet minuta peske, sad je mnooogooo daleko...
PP
PS E, a da li je neko bio u kaficu, mislim da se zove "Agarta" (mada ime nije nigde istaknuto), nalazi se u kuci na Vozdovcu, paralelno sa ulicom Vojvode Stepe, prilicno visoko, skoro kod Trosarine. Obavezno overiti...
[ Izmena poruke: PP na dan 2001-05-31 13:05 ]
Posted 31 May 2001 - 12:12
to Blasted:
Ulica nam je stvarno postala uzas. Vise ne mogu ni da pohvatam koliko ima kafica.Ti si pretpostavljam ugao sa Zmaj Jovinom, tamo sam videla novi kafic. Ja sam izmedju Sohoa i Scene.
Nadam se da ce ograniciti rad kafica do 11 ili 12 a posle toga ko hoce u provod neka ide u klubove. Kao u svim normalnim zemljama. A ne da nam tresti muzika i sviraju alarmi do 3 ujutru.
[ Izmena poruke: Jovana na dan 2001-05-31 13:24 ]
Posted 31 May 2001 - 16:29
Posted 31 May 2001 - 17:22
Posted 31 May 2001 - 17:46
[ Izmena poruke: Ben Akiba na dan 2001-05-31 22:42 ]
Posted 31 May 2001 - 20:44
Nema kecapa.jelena.s:
Nadam se samo da na picu u Siesti ne stavljaju kecap?
Posted 01 June 2001 - 01:31
Inace, imam vesti za PP i to lose. Moment je ostao isto sto je bio pre, cak su i kelneri ostali isti :smile:, a Chihuahua-u su prosle godine pretvorili u restoran (?), tako da su resili moju visegodisnju dilemu: moment, ili Chihuahua. Ako ste vec na Vracaru i pije vam se kafa, preporucujem i Vrt. On je u Radivoja Koraca (kod SC Vracar). Unutra je poprilicno bez veze, ali ima bastu u kojoj obavezno zaboravite da ste u Beogradu.
p. s. mogle bi gazde navedenih kafica da pljunu neku kintu za ovoliku reklamu :wink:
Posted 01 June 2001 - 09:34
Posted 01 June 2001 - 13:11
[BlaSteD]:
Inace, imam vesti za PP i to lose. Moment je ostao isto sto je bio pre, cak su i kelneri ostali isti :smile:, a Chihuahua-u su prosle godine pretvorili u restoran (?), tako da su resili moju visegodisnju dilemu: moment, ili Chihuahua. Ako ste vec na Vracaru i pije vam se kafa, preporucujem i Vrt. On je u Radivoja Koraca (kod SC Vracar). Unutra je poprilicno bez veze, ali ima bastu u kojoj obavezno zaboravite da ste u Beogradu.
p. s. mogle bi gazde navedenih kafica da pljunu neku kintu za ovoliku reklamu :wink:
Hvala na savetu, nadam se da ga do maja sledece godine necu zaboraviti... Zao mi je za Chihuahua, ali sta se moze.
Uzivajte u letu, nadam se da nece biti pretoplo.
PP
Posted 02 June 2001 - 17:51
Bulevar JNA od Slavije navise: Sa leve strane, redjaju se, jedna do druge tri kafane s odlicnim rostiljem; "Mala astronomija", "Zvezda" i na kraju "Orac". U poznu jesen ili zimi, kad se udje sa hladne i mokre ulice kojom brise kosava, unutra je uvek toplo, mirise na kafanski luk (koji uvek mirise drugacije nego kucni), duvanski dim i rakiju - ali ne neprijatno, nego tako kako je to moglo samo tamo da mirise.
Slika treca: Kasne sezdesete i rane sedamdesete: Basta kafane "Avala" kod Zvezdinog stadiona, prolece, podne, sedim i rucam, podizu stub za reflektor. Gledam, odjednom vozac iskace iz kamiona-dizalice i bezi, a stub sa treskom pada. Za rucak, ispred mene: Tada u "Avalici" cuvena glava u skembetu. Probao sam je vrlo skoro; nije to vise ona ista glava, a sasvim lako moguce da to nisam vise onaj isti ja.
:sad: :sad: :sad: