Jump to content


Photo
- - - - -

Lazanje


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
19 replies to this topic

#1 1234

1234
  • Members
  • 204 posts

Posted 25 January 2008 - 15:27

Kako pravite?
Recepti? :rolleyes:

#2 Sheridan

Sheridan
  • Members
  • 3,357 posts

Posted 25 January 2008 - 18:01

Kako pravite?
Recepti? :huh:


red testo, red meso, red testo, red meso....sos
slicno se i jede :rolleyes:

#3 slepa_koka

slepa_koka
  • Members
  • 669 posts

Posted 25 January 2008 - 23:00

red testo, red meso, red testo, red meso....sos
slicno se i jede :rolleyes:

Ja kad jedem ne odvajam meso od testo pogotovu ako su lazanje bez mesoPosted Image

#4 FranziskaKafka

FranziskaKafka
  • Banned
  • 1,099 posts

Posted 27 January 2008 - 21:05

Lazanje ne mogu da zamislim s mesom (cak ni kad sam ga jela). :rolleyes: Evo nekih recepata bez mesa.

Domace testo:

U 230 g psenicnog brasna dodati1 kasicicu soli, 2 jajeta, 4 zumanceta i 2 kasike ulja. Mesiti rukama najmanje 15 minuta dok se ne dobije glatko testo. Pokriti ga i ostaviti 30 minuta na sobnoj temperaturi. Oklagijom razviti testo debljine 3 mm (ili propustiti kroz masinu za testo, tj. rezance) i iseci na 16 pravougaonika, koji se oko 2 minuta kuvaju u kipucoj vodi u koju ste dodali malo soli. Nakon toga se ocede.

Po potrebi udvostruciti ili prepoloviti ove mere, u zavisnosti od toga kolike porcije spremate.

LAZANJE SA SARGAREPOM

Fil: 800 g ociscene sargarepe prokuvati 3 minuta u slanoj kipucoj vodi. Ocediti i ohladiti. Iseci na kolutove, stapice ili ostaviti cele ako su manje.

Sos: istopiti 40 g putera, dodati 4 kasike brasna i vrlo kratko proprziti, dodati 4 dl instant supe od povrca (eventualno zameniti rastvorenom kockom za supu, ali oprezno s kolicinom iste) i 200 grama pavlake i skuvati sos. Dodati mu 100 grama rendanog sira (ementaler ili bilo koji drugi) i 4-6 kasika senfa (ko ne voli, moze i manje), sokom od 1 limuna, so i biber.

Podmazati dublju posudu u kojoj ce se peci, obloziti je kuvanim listovima testa tako da krajevi padaju preko ivica posude. Na njih stavljati sargarepu, nekoliko kasika sosa, malo oljustenog suncokreta (od ukupno 4 kasike), sloj testa, sargarepu, sos... sve dok se ne potrosi sav materijal. Krajeve koji padaju preko ivica “vratiti” u posudu i preklopiti poslednjim listom testa. Premazati ostatkom sosa i peci u rerni na 220 stepeni oko 30-45 minuta.

LAZANJE SA PARADAJZOM

Fil: 800 grama oljustenog i iseckanog paradajza dinstati na 2 kasike ulja sa sitno seckanim belim lukom (2 cena), dodati1 kg praziluka isecenog na kolutove i 2 kasicice majcine dusice, zatim dinstati jos 2 minuta. Posoliti i pobiberiti.

Sos: 50 g brasna proprziti na 30 grama putera, dodati 3 dl mleka, kuvati 5 minuta na tihoj vatri. Skinuti sa vatre i dodati 400 g pavlake, 150 g rendanog parmezana i 2 iseckane veze persuna, so, biber i malo muskatnog orascica.

Postupak redjanja je dalje isti.

Ko ne voli praziluk moze da ga izostavi, doda oko 100 g crnog luka i poveca kolicinu paradajza.

LAZANJE SA SPANACEM

Fil: u slanoj vodi prokuvati 1 kg spanaca, dodati mu 4 umucena belanceta kad se ohladi, eventualno neki rendani sir, nije obavezno.

Sos: umesto klasicnog sosa umutiti 4 zumanceta sa 2 dl pavlake.

Postupak slaganja je dalje isti.

LAZANJE SA POVRCEM

Fil: patlidzan (oko 600 g) iseci na stapice (posoliti i ostaviti oko pola sata da pusti onaj gorki sok, oprati ga i ocediti), a tikvice (oko 300 g) iseci na kolutove. Patlidzan proprziti na 4 kasicice ulja sa iseckanim belim lukom (4 cena) oko 4 minuta. Tikvice peci u preostalom ulju oko 4 minuta, pomesati sa patlidzanom. Crni luk (100 g) iseckati i dinstati oko 3 minuta sa 100 g oljustenog i isecenog paradajza, dodati so i biber, pomesati sa prvom smesom.

Sos: umesto klasicnog sosa koristi se samo rendani tvrdi sir, bilo koji, oko 180 g.

Na kraju ukrasiti majoranom/mazuranom.


Paradajz i spanac su mi njam (a mogu i kombinovano).

#5 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 29 January 2008 - 04:59

...

(bilo vec na 4umu)


Lazanje.

Ne znam gde si - "ovde" / preko" - pa prema tome i prilagodi recept.

1. Uzmi srednju sargarepu / srednji koren persuna i izribaj ih na najsitnijem rendetu.
Stavi to sve u dublji tiganj, dodaj fino samleveno govedje meso i proprzi na ulju s dodatkom sitno seckanog crnog i belog luka. Dodaj samo malo sitno seckanog svezeg persuna i soli - ali na vrh noza!
Nemoj preterivati sa przenjem, kad veci deo tecnosti ispari - stavi sve po strani.

2. U dubljoj posudi (sherpi) blago zagrej maslinovo ulje, dodaj pripremljen ("srednje sitno" iseckan beli luk - sitan brzo zagori, oboji ulje u napravi ga gorkim) i odmah dodaj (posle 20-ak sekundi) jednu konzervu "paradajz pelata" (ljusten paradajz). Dodaj zacinske trave.

Origano / bosiljak / ruzmarin. Ako su sveze - sitno ih iseckaj, ako su suve - zdrobi ih u kamenoj / drvenoj posudi /niposto metalnoj!/

Kada se (na blagoj temperaturi) paradajz iz konzerve raskuva - dodaj sadrzinu tiganja sa mesom, posoli po zelji (pazi - sve je "slatkastog ukusa") i dodaj gustog paradajz soka /moze i "paradajz pire" razmucen u mlakoj vodi.
Opet smanji tepmeraturu (ja imam plinski shporet) i ovlas poklopi.

3. U posudi za sos (na maloj temperaturi) istopi malo putera, dodaj mleko, dodaj brasna, brzo mesaj da se ne naprave "gromuljice", dodaj unapred narendanog muskatnog orasceta i sitno mlevenog belog bibera i napravi "beshamel umak", - gustine tecnosti za palacinke. Stavi ga po strani - sipaj u taj umak sitno, veoma sitno rendani parmezan.

4. Najbolje je da kupis testo za lazanje u prodavnici / kod privatnika. Ovde ga ima u dve vrste - suvo (kao "pasta") i sveze, kao "deblje kore". Ako je suvo, mora se na vreme obariti u blago osoljenoj / zamascenoj uljem vodi - pazljivo vaditi i slagati da se ne zalepi. Ako je sveze - samo ga redjaj po plehu - posudi.
Ja imam dve posude - odgovaraju za dve velicine testa (suvu / svezu).
Industrijsko / privatno testo moze biti "u bojama": crveno za sokom paradajza, zeleno sa sokom spanaca i obicno, zuto. To vec ako - volis efekte.

5. Zagrejes rernu, pa najmanje 250'C (pred i tokom pecenja spustis temperaturu).
Uzmes pleh /posudu /kvadratni djuvec (stakleni - ako ces iz njega da sluzis na stolu, ili metalni, ako ces vaditi parcice i iznositi na tanjirima), na dno sipaj 1-2 supene kasike vode i ulja. Posudu ravnomerno izobrces da se sva nakvasi (i po stranama), ili cetkom od svinjske dlake sve razmases. (Obrati paznju da ti ne preostane neka neka "dlaka" i nemoj upotrebljavati cetku od sintetike!).

Pa ona poredjas prvi sloj testa.
Zato je bitno da velicina testa pokriva dno posude (da se dva sosa ne zapeku, zagore - pa onda i nije neka estetika.
Uzmes kutlacu i ravnomerno sipas na prvi sloj testa paradajz sos/ sa mesom, razravnas.
Pa onda drugi sloj testa. Kad si dodao paradajz sos sa mesom i poravnao - uzmes drugu kutlacicu i dodajes pazljivo "beshamel". Tj, - "sharash" njime po crvenoj podlozi. I to lagano poravnas.

I tako do vrha.

Pazi, - "beshamel" moze da ti se malo vise zgusne. To nije problem: dodas malo mlake vode i razmesas do potrebne gustine.

Redjas onoliko slojeva da bude na 1-1,5 prst nize od visine posude - sve to hoce da naraste i onda pocne da kipi, ulje blago gori, sosovi zagorevaju - miris bas nije najprijatniji, a i sporet neko mora da riba!

Kada je zavrsen poslednji sloj - pozeljno je da je potrosen sav crveni sos, sav beshamel, sve kore - i vrh lasagne bas lepo uredjen.

Tada se uzme i pospe narendanim masnijim sirom (rendati ga preko onih malo vecih otvora "za jabuku") i pazljivo rasporediti viljuskom (ne treba gnjeciti!).
Pazljivo viljuskom pomeriti testo u stranu, - ima li tecnosti?
Ako je mnogo suvo - 1-2 supene kasike mlake vode.

Pokriti sve to alu-folijom (ako je posuda sira - spojiti i presaviti duzim stranama dve folije, a visak sa uze strane odseci makazama) - paziti, ne sme da dodiruje povrsinu lasagne i sir (zagorece) - i baciti u rernu.
Malo smanjiti temperaturu.
Onda sledi skidanje folije, povecavanje temperature da se povrsina lasagne "zlatasto zarumeni" - vadjenje iz rerne, rezanje i sluzenje.

Uz to bih posluzio neke maslinke, artichoke u ulju (ako neko voli pikantno - dressing od malo limuna i nekog "aromatichnog sirceta"), pa i neku slatkastu salatu od debelih zelenih stabljika celera sa plocicama jabuka, tu i tamo kockica nechega sto Italijani zovu "finocchio". Bolje je kad je sveze, blago slatkasto.

Vino?
Ja uvek kazem - ovde ima pravih znalaca!
Ja bih izabrao neko karakterno laganije crno, pa i neki "vockasti" roze.

E, sad - a sta sam sve preskocio?
Pre svega kolicine / vremena / temperature / - izbor bas tih & tih namirnica.

Mnogo je sve bolje kad je sveze. Kad je meso cisto junece; kad si mirisljave trave sam birao; ako imas testo raznih boja; kad uzmes 1-2-3 vrste sira (parmezan za "beshamel") a jedno dva sira za "vrh". Neki edamer /gaudu /chedar i neki "kackavalj"!?

Ako je neko "neljubitelj mesa" umesto mesa moze i pechurke (sitni, dobro odinstani listici - ne smeju da puste vodu - bolji su vrganji nego shampinjoni koji daju tamni sos) ... itd.

Za divno chudo - lasagne se prave prema posudi i shporetu koji imate. Normalno, - i broju gostiju.
Mozda morate kupite - vecu posudu? Pa i kad je kupite - napravite jednu-dve probne lasagne, - za sebe.
Belezite pazljivo kolicine svega sto ste upotrebili, vreme, temperaturu. Budite svoj i gost i domacin.
Iz 2-3 puta sigurno ce vam poci za rukom.

Btw, - lasagne su bile smishljene da bi se u domacinstvu potrosili neki "restlovi / ostaci" a da bude ukusno, lepo i mali praznik za ukucane.

I goste.

...

#6 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 29 January 2008 - 11:50

Kupovno testo (listovi) za lazanje, sa dva fila, italijanski recept:
Fil I: Na manjoj glavici luka proprziti mleveno meso (sve kolicine primeriti), naliti konzervu paradajza, zacinske trave po izboru, so, biber, sve na maslinovom ulju.
Fil II: Spanac obariti u slanoj vodi, jako dobro ga ocediti i izgnjeciti i izmesati sa odgovarajucom kolicinom sira rikota. Dodati malo sveze struganog muskatnog orascica, so i biber.
Proces:
Na dno posude staviti nesto putera, pa preko toga prvi sloj testa, koji se nalije zelenim filom (sa spanacem). Potom sledi drugi sloj testa, koji se nalije crvenim filom (meso i paradajz). Zavrsiti slojem testa.
Moze se naliti besamel sosom, ili, ako zelite da budu lakse, samo nastruzite parmezan i pecite u vreloj rerni. Bez obzira pravite li besamel ili ne, parmezan je obavezan. Iz estetskih razloga moze da izgleda lepo ako na povrsini ostavite nekoliko kolutova krupnijeg paradajza i nekoliko kolutova mocarele, pa tako pecete.

Edited by vladan, 29 January 2008 - 11:52.


#7 1234

1234
  • Members
  • 204 posts

Posted 29 January 2008 - 15:13

Vladin recept je najblizi mojoj verziji, po italijanima.
Gotovo testo se uzme...
Recimo na kilo mlevenog mesa idu 2-3 vece glavice luka, proprze se u maslinovom ulju pa se u tu smesu doda meso. Od zacina samo so, biber i aleva paprika. Dakle bez origana ili nekih trava koje su za lazanje nepotrebne. U to ide oko 8 decilitra paradajza... Moze da se doda malo crnog vina, to treba da se krcka na laganoj vatri sto duze, 2-3 sata preporucljivo. Pred kraj krcaknja u drugoj serpi se spremi besamel u koji se doda samo so, biber i muskat.
Sad u posudi u kojoj ce se lazanje peci, dobro podmazati dno i stranice sa buterom, prvo na dno staviti malo sosa (paradajz-meso) pa testo, preko testa uvek ide sos a preko sosa tanak sloj besamela i parmezana, sledi testo pa u krug, ne zavrsavati sa testom vec sanjim slojem sosa preko koga (opet, ali ovaj put malo vise) treba staviti besamel i parmezan. Peci na nekih 200 stepeni oko 45 minuta.
Gotivno kod lazanji je sto se sve moze spremiti u toku dana, pokliti folijom i tako da moze da saceka dok ne dodju gosti, dok vi sa gostima pijuckater vino i uzivate u nekim sitnim apero grickalicama lazanje se lagano krckaju, tako da ne morate da budete u kuhinji dok su gosti tu (tj. kad dodju) :rolleyes:

Vegetarijanske verzije jos nisam probao, a rado cu ovu sa spanacem.

#8 wegga

wegga
  • Members
  • 1,845 posts

Posted 30 January 2008 - 00:10

Pravo da vam kažem nisam stigla da napišem recept za lazanje, to sam pravila stotinu puta, ranije sam pravila i sama testo, a experimentisala sam i sa spanacem itd.
Ova dva poslednja posta zvuče najsličnije onome kako sam pravila ja, i ja stavljam dosta paradajza (čula sam da neko čak i ne stavlja, ili stavi par kašika koncentrata) jedino bih precizirala da taj paradajz ne bi smeo da bude paradajz sok, vec neka passata ili pelati (gusci, koncentrovaniji).
Ja volim lazanje kad u taj klasicni bolonjez stavim i grilovani (pečeni) patlidžan, ili sitno ispržene slanine. Ne znam da li je neko pomenuo, ali bolonjez je najbolji sa narendanom šargarepom, lepo ublaži kiselinu od paradajza.
Ne znam da li je sledeca fora moja ili sam nekad negde pročitala, ali super koricu možete da dobijete kad na pola pečenja izvadite pleh i pospete gustim tankim slojem mešavine parmezana i prezli. Korica bude ko na bečkoj šnicli!
Dalje - više od lazanji volim kad to isto napravim kao kanelone (testenine u obliku velikih šupljih cevi). U cevi stavljam bolonjez, a prelivam bešamelom. Lepše se odvaja i seče, a takodje i lepše izgleda jer je na preseku crveno unutar kanelona a bešamel izmedju.

P.S. Lazanje više ne naručujem i ne pravim. Kad napunite 40 godina, to uopšte ne ide u stomak, odma' se lepi na bokove! :rolleyes:

#9 wegga

wegga
  • Members
  • 1,845 posts

Posted 30 January 2008 - 00:24

Našla sam na istockphoto i video kako se pripremaju :huh:
http://www.istockpho....php?id=2903643

A evo i neke slike (nisu moje), da vam krene voda na usta :rolleyes:
Na ovoj slici desno je izgleda ista ta fora sa prezlama, tako to otprilike izgleda.

Attached Files



#10 sta dalje

sta dalje
  • Members
  • 1,987 posts

Posted 30 January 2008 - 11:35

ehm...mene je stvarno sramota :rolleyes: jer zivim ovde...gde zivim...
i jedem lazanje, ali uglavnom van kuce ili kad sam mrtva umorna u povratku sa posla pazarim u samoposluzi one skroz gotove sto treba samo 3 min da ih gurnes u mikrotalasnu.
jesu i te dobre ali nisu kao domace.
cak sam bila i pitala za recept pravi, ali zaboravila.
vladanov je neka jako bliska verzija, ali pitacu ponovo bez blama pa cu preneti.

inace, i recept za tiramisu na italijanski nacin (ima vise varijanti tu) sam znala, ali posto ja to pitam sve tako u letu i ne zapisem, zaboravim posle.
eto i to cu da pitam ponovo pa da i ja neki recept napisem, a ne samo da ih skidam odavde.

#11 sta dalje

sta dalje
  • Members
  • 1,987 posts

Posted 30 January 2008 - 12:10

evo mog doprinosa, pitala upravo:

moras da imas posudu pravougaonog oblika da ne bi bilo prostora izmeju testa za lazanje i zidova suda.
[najbolje one aluminjumske posude koje ne gore u rerni, a posle iz njih mozes i da jedes i bacis ih posle te su vrlo prakticne jer ne moras ni da ih peres ako nemas masinu za sudove; ovo je moj prakticni doadatak, mislim da pravi domacini/domacice ipak ne koriste aluminjumske posude a tek ne jedu iz njih posle].
 
dakle uzme se ta pravougana posuda:

1. na dno suda se stavi premaz od paradajz sosa, ne mnogo ali se premaze. taj sos od paradajza se napravi od npr. paradajza iz limenke ili flase, ima toga valjda svuda u samoposlugama, i prokuva se malo sa maslinovim uljem.
 
2. stavis 1 sloj testa za lazanje iz samopsluge (ja dajem prakticne recepte, tako da pravljenje testa iskljucujem) i na njega premaz koji hoces: sunku, mleveno meso (vec proprzeno svakako), sir, povrce, sta hoces bukvalno ali uvek i taj sos od paradajza ( inace bi zagorelo).
 
3. ponovi se radnja broj 2. na svim spratovima testa do poslednjeg sloja.
 
4. poslednji sloj se prelije samo sosom od paradajza i stavi parmezan (uglavnom se stavlja parmezan al moze i da se shodno uslovima narenda bilo koji tvdi sir; moj komentar opet).

vreme pecenja je minimum 30-40 minuta, ali kazu da treba probati, tj kad zabodes viljuskom ako je pasta jos mekana znaci da nisu gotove.
i eto jednostavno, a i nije preterano dugo.

naglasak je na posudi koja ne zagoreva i ne ostavlja praznog prostora izmedju testa i zidova suda, i tanak paradjz sos premaz vec pre prvog testa za lazanje.
nista premazi posude tipa ulje, puter i slicno jer ovaj paradajz sos vec u sebi sadzi maslinovo ulje pa ne moze da zagori dno.

#12 Kinik

Kinik
  • Members
  • 43,426 posts

Posted 31 January 2008 - 21:39

...

Sta sve ovde nisam procitao!

Kada se kaze "lasagne", onda to podrazumeva, kao minimum, neki tradicional.

Svaka izmena originalnog recepta podrazumeva dodatak na ime recepta: "lasagne na_ovaj_onaj_moj_nacin".
Nema tu nista sporno.
Nije sporno ni to sto neko ne bi nikada to jeo.

Aleva paprika / krckanje od 2-3 sata mlevenog mesa? Bez "nekih trava koje su za lazanje nepotrebne"?
Sa dodatkom "crnog vina"? Kog vina?

M-da, bice da je ovo domacinska "лазања из Гуче". "Gulash-pita od debelih kora sa alevom paprikom".
Iliti sto bi se reklo - "пица Ужичанка са пршутом".
Uzas.

Nebitno je da li je posuda pravougaona / zaobljena.
Postoje kuhinjske makaze, pa se krajevi "okroje".

Takodje - premazivanje pleha paradajz-sosom stvara ruznu crnu pokoricu / lepi lazanju za posudu.
Zato, samo - 1-2 supene kasike vode i 1 supena kasika ulja.
Pa se fino cetkom od svinjske dlake razmaze po plehu.
(a otpale dlake pazljivo preberu).

...

#13 avramova

avramova
  • Members
  • 8,594 posts

Posted 01 February 2008 - 14:01

...

Sta sve ovde nisam procitao!

Kada se kaze "lasagne", onda to podrazumeva, kao minimum, neki tradicional.


Nebitno je da li je posuda pravougaona / zaobljena.
Postoje kuhinjske makaze, pa se krajevi "okroje".

Takodje - premazivanje pleha paradajz-sosom stvara ruznu crnu pokoricu / lepi lazanju za posudu.
Zato, samo - 1-2 supene kasike vode i 1 supena kasika ulja.
Pa se fino cetkom od svinjske dlake razmaze po plehu.
(a otpale dlake pazljivo preberu).

...


Ja lazanje nikada u zivotu nisam pravila ( a to ce tako i ostati).

Jedem ih kad mi nadodje u nekim restoranima.

I uvek ocekujem isti ukus. Kao sto ne volim cevapcice ili gulash od soje, tako i kod lazanja
ne ocekujem neke varijacije na temu. Ali, ako neko voli da ekspermentishe, a to mu je
i ukusno,zasto da ne.

Medjutim, Kinik je u pravu, da postoji samo jedan originalni recept za lazanje,
a tu nema ni mazanja tepsije sa paradajzom, ali nisam nikada ni mocarelu
primetila.

Edited by Teja, 01 February 2008 - 14:02.


#14 1234

1234
  • Members
  • 204 posts

Posted 01 February 2008 - 15:56

...
Kada se kaze "lasagne", onda to podrazumeva, kao minimum, neki tradicional.

Aleva paprika / krckanje od 2-3 sata mlevenog mesa? Bez "nekih trava koje su za lazanje nepotrebne"?
Sa dodatkom "crnog vina"? Kog vina?
...

Ovde si na mene mislio, predpostavljam :huh:
Dakle meni je ovaj "modifikovani" kako kazes recept ispricalo-pokazalo par italijana koji sam siguran da znaju sta pricaju. Dakle aleva paprika, biber i so, to je od zacina sto ti treba za smesu koja se krcka da kao sto rekoh sto duze to bolje, tako kazu italijani... A na pitanje koje vino, vidis to sam i ja pitao, odgovorili su mi sa "pa ono koje ti je otvoreno, ali samo malo sipaj..." :rolleyes:
Ispalo odlicno, kao u restoranu (italijanskom :) )

#15 sta dalje

sta dalje
  • Members
  • 1,987 posts

Posted 01 February 2008 - 18:22

da se odbranim (ogradim) i ja odmah :rolleyes:
meni je recept takodje ispricao kolega bas kad sam na forumu videla pitanje za recept ( a oboje smo u tom momnetu cekali da nam se programi izvrte pa smo blejali). i eto, rece covek ovako kao sto sam napisala mada i meni malo sumnjivo zvuci taj sos od paradajza na dnu, ali kao radi sigurno. a verujem mu, covek mi je davao recept i za tiramisu (koga sam zaboravila mada znam da je uzasno lako). dobro kuva.
dakle, nisam probala ja da pravim lazanje po tom receptu (niti bilo kom drugom) tako da ne znam kako ispada.
a ono da posuda treba da bude pravougaona da bi kora za lazanju legla bez praznog prostora, to je cisto iz prakticnih razloga. cula sam i ja da postoje te makaze za secenje testa (no ih moja izuzento dobro opremljena kuhinja, u kojoj se sporet ukljucuje u retkim momentima, ne poseduje).
uopste, pravljenje lazanja je samranje bre, petljas se tu sto sati.
ali rado ih jedem, ukusne su zaista.