Jump to content


Photo
- - - - -

Bulimija


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
20 replies to this topic

#16 MiaxHope

MiaxHope
  • Members
  • 4 posts

Posted 20 January 2011 - 16:24

Cecily,ja bih preporucila KBC Dragisa Misovic-odeljenje za adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju(ako imas do 25god)jer je to jedina ustanova kod nas koja se ozbiljnije time bavi.Npr sto se tice bolnickog tretmana ni jedna ustanova sem te nema program specijalnog rezima ishrane pod nadzorom,itd,nego ih otprilike zabole.Takodje to je jedina psih.ustanova otvorenog tipa.Naravno,ne znaci da ti treba bolnica,ali u svakom slucaju mislim da je to pravo mesto na koje treba da odes.

Puno pozdrava i srecnoPosted Image

#17 MiaxHope

MiaxHope
  • Members
  • 4 posts

Posted 20 January 2011 - 16:29

Caos, Ja sam nova na forumu, ali ne i u ovoj oblasti - nazalost. Volela bih da kazem da sam se 'izlecila' kao sto sam i verovala jedno vreme, ali istini za volju - jednom bulimicar, uvek bulimicar. Hocu reci, da kad jednom podjes tim putem, uvek moras da pazis da ne odes opet. I vise nijedan zalogaj nije tako bezazlen i 'bezopasan' . I za lecenje ovoga je najpre potrebna zelja, i snaga i ... reci 'ne' pre nego sto krenes da jedes. Jer ako to ne uradis, posle je .. kasno. :/ Samo treba imati jaku volju... Ja je nazalost, odavno nemam.



Hey-jednom bulimicar,uvek bulimicarPosted Image?Mislim da nije bas tako crno,ima slucajeva koji se izlece u potunosti,poznajem neke.Doduse,stoji da uvek moze doci do recidiva,hmmPosted Image.
Koliko kod tebe sve to traje?Vise se ne lecis?




#18 Nemozemise

Nemozemise
  • Members
  • 13 posts

Posted 20 January 2011 - 17:15

Cecily,ja bih preporucila KBC Dragisa Misovic-odeljenje za adolescentnu psihijatriju i psihoterapiju(ako imas do 25god)jer je to jedina ustanova kod nas koja se ozbiljnije time bavi.Npr sto se tice bolnickog tretmana ni jedna ustanova sem te nema program specijalnog rezima ishrane pod nadzorom,itd,nego ih otprilike zabole.Takodje to je jedina psih.ustanova otvorenog tipa.Naravno,ne znaci da ti treba bolnica,ali u svakom slucaju mislim da je to pravo mesto na koje treba da odes.

Puno pozdrava i srecnoPosted Image



Slazem se sa MiaxHope ! :)

#19 witch_girl

witch_girl
  • Members
  • 4 posts

Posted 07 April 2011 - 09:59

'Koliko to sve kod tebe traje? Vise se ne lecis? Pa MiaxHope, lecila sam se i mislila da sam se izlecila... ali... mozak je cudo. Umesto da razmisljamo kako da se odbranimo od losih stvari i kako da prezivimo, pocnemo da razmisljamo kako da najbolje unistimo i mrzimo sebe. Ja sada koristim prozak, i pokusavam da pocnem neki drugaciji zivot po ko zna koji put. Trudim se da o tome toliko ne pricam, jer uvek nanovo izneverim ocekivanja roditelja, brata... jedina osoba koja me u tome donekle moze razumeti jeste moj najbolji prijatelj. Ali Ja sam sad na studijama, i svi su oni daleko. Sada kad imam zelju da nesto bas jedem, ili napravim caj, ili popijem limunadu, ili jednostavno odem da trcim, jer isuvise energije u sebi. Da, i dalje provodim vreme u toaletu na neuobicajen nacin za mnoge ljude, ali trudim se da.. .to ne bude toliko cesto. Ja imam 21 godinu, pocela sam sa 16, znaci ovo je peta godina... Sto je dugo, dugo je... ali drugacije je nego na pocetku.

#20 Vollmeise

Vollmeise
  • Members
  • 1,043 posts

Posted 07 April 2011 - 19:39

Ja sada koristim prozak, i pokusavam da pocnem neki drugaciji zivot po ko zna koji put. Trudim se da o tome toliko ne pricam, jer uvek nanovo izneverim ocekivanja roditelja, brata... jedina osoba koja me u tome donekle moze razumeti jeste moj najbolji prijatelj. Ali Ja sam sad na studijama, i svi su oni daleko.


Definiraj za sebe svoja ocekivanja. Ti pokusavas ostvariti ocekivanja drugih, a ne svoja, i naspram ocekivanja drugih nemas kontrolu. Kontrolu imas "jedino" nad svojim tijelom. Dakle, pustis ga "izvan kontrole", prejedes se i onda povratis, dakle imas (prividnu) kontrolu nad svojim tijelom. U tome je, mislim, srz problema. Mani se prozaka i nadji dobrog psihologa ili strucnjaka za poremecaje ishrane. Ti si jos mlada, i nema razloga da citav zivot provedes u strahu od hrane ili u stalnim mislima o hrani ili u bulimiji.

Takodjer je mozda dobro da si "daleko" od roditelja i mozes naci svoj ritam zivljenja i ishrane. Hrana je uzitak, hrana je zivot, njom se ne treba kaznjavati, nego uzivati u njenim blagodatima. A u hrani mozes uzivati i bez lose savjesti i mozes se hraniti zdravo i ukusno, a da se ne udebljas. Pokusaj jednostavno normalno jesti. Sve najbolje. :)

#21 draganstojicevic

draganstojicevic
  • Members
  • 11 posts

Posted 18 November 2011 - 13:26

Šta je bulimia nervosa?
Posted ImageBulimia nervosa predstavlja poremećaj u ishrani. Sama reč bulimia potiče iz grčkog jezika i u bukvalnom prevodu znači volovska glad. Za razliku od anoreksije koja podrazumeva uzdržavanje od hrane zbog straha od prekomerne telesne težine, kod bulimije postoji prekomeran unos hrane sa posledičnim povraćanjem, vežbanjem, ili upotrebom laksativa.

Najčešće se, u osnovi bulimije, kao i kod anoreksije, nalazi strah od gojenja i iskrivljena slika da sami pacijenti nikada ne izgledaju dovoljno lepo i privlačno. Ukoliko u porodici postoje poremećaji ishrane, poremećaji ličnosti i raspoloženja, problemi sa alkoholom i zloupotrebom nekih supstanci, bulimija se češće javlja.

Statistički podaci pokazuju da se bulimija javlja otprilike na svakih sto osoba ženskog pola, i na svakih 300 osoba muškog pola. Najčešće od bulimije pate osobe koje moraju strogo da vode računa o telesnoj težini i osobe koje po zanimanju imaju česte oscilacije u telesnoj težini (bodi bilderi, gimnastičari, rvači, trkači, ali i glumci, manekeni i plesači... Ne postoji rasna predilekcija za bulimiju, ali se javlja češće u razvijenim zemljama, nego u zemljama u razvoju. Kod osoba ženskog pola, bulimija se javlja deset puta češće nego kod osoba muškog pola.


Kako se manifestuje bulimia nervosa?
Načelno, postoje dva tipa bulimije.

Kod prvog tipa, nakon prekomernog unosa hrane, pacijenti izazivaju povraćanje (guranjem prstiju u ždrelo, ali odredjeni broj pacijenata može da povrati i bez ove stimulacije), ili koriste sredstva koja izazivaju pražnjenje creva, ili izazivaju povraćanje (najredje).

Kod drugog tipa bulimije, nakon preteranog unošenja hrane, pacijenti prekomerno vežbaju. U oko 60% bulimije, pacijenti su prvo bolovali od anoreksije.

  • pacijentkinje najčešće dolaze kod lekara zbog neredovnih menstruacija, problema sa varenjem, nadimanja, lupanja srca, prekomernog zamaranja, anksioznosti i promena raspoloženja
  • često pacijenti kriju svoj poremećaj u ishrani i po nekoliko godina
  • postoji smanjenje telesne težine i opšte neuhranjeni izgled pacijenata, ali u znatno manjoj meri nego kod anoreksije
  • može se javiti dehidratacija organizma sa elektrolitnim poremećajima
  • od simptoma i znakova mogu da postoje i hipotenzija (smanjeni krvni pritisak), bol u trbuhu, krv u povraćenom sadržaju, problemi sa gutanjem, aspiraciona pneumonija, nepravilno menstrualno krvarenje i amenoreja, poremećaji raspoloženja
  • lekar može da zapazi obostrano uvećanje parotidnih pljuvačnih žlezda, erozije na jezičnoj strani zuba sa gubitkom gledji i karijoznim zubima (zbog dejstva želudačne kiseline)
  • Ruselov znak predstavlja oštećenje kože koje se nalazi na bazama prstiju i nastaje prilikom guranja prstiju u ždrelo i oštećenja kože od zuba
  • može postojati proredjenost kose, suva koža, oštećeni i iskrzani nokti
  • moguća je pojava otoka na nogama i rukama, naročito kada pacijenti koriste laksative i diuretike
  • pojedini pacijenti mogu imati i prekomernu telesnu težinu
  • često se javljaju brojne promene u ponašanju (postoji perfekcionizam, anksioznost, razdražljivost)
Kako se postavlja dijagnoza bulimije?
Anamneza sa kliničkom slikom i objektivnim pregledom može da pomogne da se postavi sumnja na ovo oboljenje.

Kako kod pacijenata postoji stid i sakrivanje primarne bolesti, dijagnoza se često postavlja nakon nekoliko godina. Postoje posebni upitnici koji se popunjavaju kod sumnje na bulimiju.

Potrebno je načiniti detaljnu krvnu sliku sa leukocitnom formulom i pregledom biohemijskih parametara krvi.

Kod svakog trećeg pacijenta se nalazi povećana amilaza u krvi, zbog prekomerne sekrecije iz pljuvačnih žlezda prilikom povraćanja.

Potreban je i detaljan internistički pregled sa EKG-om i eventualnim utrazvukom trbuha, kako bi se isključila mogućnost nastanka odredjenih komplikacija. Takodje, potreban je i pregled psihijatra.

Dolazi u obzir i endoskopski pregled (ezofagoskopija) zbog čestih promena na sluzokoži jednjaka.


Kako se leči bulimia nervosa?
U lečenju bulimije potreban je interdisciplinarni pristup. Prvo je neophodno lečiti fizičke komplikacije vezano za neunošenje odgovarajuće količine hrane, kao i komplikacije vezano za povraćanje, odnosno primenu laksativa.

Trebalo bi ustanoviti obrasce zdrave ishrane i kooperativnost pacijenta. Potreban je pristup psihologa i psihijatra kako bi se udruženi poremećaji raspoloženja i ličnosti lečili na adekvatan način.

Od farmakoterapijskih mera, potrebno je primeniti antidepresive i stabilizatore raspoloženja, ukoliko takve promene postoje.

Edited by draganstojicevic, 19 November 2011 - 02:04.
link