Jump to content

Photo
* * * * * 1 votes

Nekretnine u Srbiji

• Please log in to reply
16002 replies to this topic

#1 Mr.Smith

Mr.Smith
  • Members
  • 3,104 posts

Posted 18 January 2008 - 15:36

Cini mi se da ne postoji tema o nekretninama, pa je mozda pravo vreme da se pokrene.

Cene u ovom trenutku rastu, pogotovo u Beogradu, i to ce se naravno nastaviti sve dok ponuda ne stigne potraznju. Za mnogo ovo postaje dostupna licna investicija, za neke cak i nacin zarade. Dakle, sta je interesantno u ovom trenutku? Univerzitetsko selo sa 1300 do 1600 evra po kvadratu, centar Novog Sadagde jos uvek moze da se nadje poneki dobar dil, nesto trece...

Licna iskustva i preporuke su dobrodosli, a siguran sam da ima i strucnjaka koji se bave nekretninama i kreditiranjem istih, i koji mogu da pruze dobar savet.
  • 2

#2 Scubius

Scubius
  • Banned
  • 1,555 posts

Posted 18 January 2008 - 15:42

Kako objasniti da cene u BG i dalje rastu u uslovima globalne kreditne krize i pada cena nekretnina u usa?
  • 1

#3 skomi ricma

skomi ricma
  • Members
  • 2,843 posts

Posted 18 January 2008 - 15:45

Ko ti je rekao da je Univerzitetsko selo 1.300 do 1.600 E po m2?
  • 1

#4 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 18 January 2008 - 16:07

Kako objasniti da cene u BG i dalje rastu u uslovima globalne kreditne krize i pada cena nekretnina u usa?

Srbija ima jacu ekonomiju od SAD.Koje ti je to pitanje?Kakve veze ima pad cena nekretnina u Kaliforniji sa Beogradom?
  • 1

#5 Scubius

Scubius
  • Banned
  • 1,555 posts

Posted 18 January 2008 - 16:12

Pretpostavka je da jedan deo stanova kupuju gastarbajteri iz usa i kanade.
  • 1

#6 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 18 January 2008 - 16:27

Pretpostavka je da jedan deo stanova kupuju gastarbajteri iz usa i kanade.

Mislim da gresis.Mali broj ljudi iz Kanade, Australije ili SAD kupuje nekretnine u Beogradu ili Srbiji.Glavni razlog je duzina puta do "kuce".To je vise karakteristicno za emigrante u evropskim zemljama kojima je Beograd na par sati leta.
  • 1

#7 Mr.Smith

Mr.Smith
  • Members
  • 3,104 posts

Posted 18 January 2008 - 16:46

Ko ti je rekao da je Univerzitetsko selo 1.300 do 1.600 E po m2?

pisalo u novinama pre neki dan, trazio potvrdu od jednog od izvodjaca i dobio je (s tim da je rekao da je 1600 realnija cena)
  • 1

#8 mister-no

mister-no
  • Members
  • 5,374 posts

Posted 18 January 2008 - 16:51

@skomi ricma Ako je ta cena verovatno se placa odmah a useljenje je za 1-2 godine! I ako je tako opet je jeftino, za ovo ludilo od cena na NBG-u!
  • 1

#9 Mr.Smith

Mr.Smith
  • Members
  • 3,104 posts

Posted 18 January 2008 - 17:00

@skomi ricma Ako je ta cena verovatno se placa odmah a useljenje je za 1-2 godine! I ako je tako opet je jeftino, za ovo ludilo od cena na NBG-u!

...pa naravno, to je cena u pretplati, mislio sam da je to jasno s obzirom na okolnosti - ceka se godinu i po dana
  • 1

#10 zcurcic

zcurcic
  • Members
  • 617 posts

Posted 18 January 2008 - 17:45

vrlo je interesantna kupovina zemlje i salasa u okolini novog sada. tu se moze vrlo lako zaraditi fina suma novca.
  • 1

#11 Scubius

Scubius
  • Banned
  • 1,555 posts

Posted 21 January 2008 - 09:14

MIslim da skok cena nekretnina u SRbiji znaci da je ekonomska buducnost ove zemlje istinski svetla. Jer, onaj ko kupuje nekretnine, obicno veruje u ekonomiju i stabilnost mesta u koje ulaze.
To takodje znaci da je srednja klasa u Srbiji zaista ojacala.
  • 1

#12 Jr

Jr
  • Banned
  • 4,557 posts

Posted 21 January 2008 - 09:43

MIslim da skok cena nekretnina u SRbiji znaci da je ekonomska buducnost ove zemlje istinski svetla. Jer, onaj ko kupuje nekretnine, obicno veruje u ekonomiju i stabilnost mesta u koje ulaze.
To takodje znaci da je srednja klasa u Srbiji zaista ojacala.

nemoj da te seridan cuje...
  • 1

#13 Scubius

Scubius
  • Banned
  • 1,555 posts

Posted 21 January 2008 - 09:52

Onaj ko ulaze sav svoj novac u nesto, obicno veruje u to nesto. Ljudi dakle veruju u ekonomski prosperitet Beograda.
  • 1

#14 NenadMM

NenadMM
  • Members
  • 212 posts

Posted 21 January 2008 - 21:27

Moje misljenje je da su cene u Beogradu, pre svega, odraz ponude i potraznje. Kroz otezane uslove za dobijanje raznoraznih dozvola, efikasno se ogranicava gradnja novih stambenih prostora. Takodje je interesantno posmatrati cene kvadratnog metra nekretnina, po kvadratu. Moja neka, licna, istrazivanja ukazuju da je magicna cena izmedju 50-100,000e - jer upravo najveci broj ljudi i raspolaze tom kolicinom novca za kupovinu nekretnine. To vodi ka tome da cena kvadrata za manje stanove zna da bude veca nego cena kvadrata za vece stanove. Narocito ako gledamo novogradnju, jer mnogo ljudi zeli da kupi nesto "novo" umesto "polovno" pa da ulaze dodatno u renovaciju (sto manje glavobolja to bolje, razumljivo). Naravno izuzetci su stanovi od preko 100-150m2 koji su jako mali procenat ukupnog trzista, gde cena po kvadragu opet raste.

Mislim da su, najpovoljniji stanovi second-hand velicine preko 100 kvadrata jer se u tom rasponu dobijaju najbolje cene po kvadratu imajuci u vidu kvalitet i pouzdanost gradnje. Mada opet, licno ja, ako bih kupovao nesto novo - izabrao bih novogradnju.

Sledece pitanje je koliko se isplati rizik cekanja da se nesto izgradi. Tu su verovatno najsigurniji oni projekti koje ili finansira banka, kod koje mozete uzeti kredit za taj isti stan koji se finansira ili projekti kao sto su Olympic Village u bloku 67 jer u oba slucaja pricamo o projektima koji ce biti zavrseni 99.9%. Onaj 0.1% je verovatnoca da se na nas ustremi neka Godzilla (jer je sve ostalo pomalo Deja Vu) i porusi sve.

Naravno pitanje je i kvaliteta gradnje i koliko mozete verovati investitoru/preduzimacu da je sve uradio kako treba.

Da li ce izgradnja olimpijskog sela ili kako se to vec zove doprineti da se smanje cene kvadrata u Beogradu? Mislim da ne jer tempo kojim se gradi ne prati tempo rasta grada. Bez obzira sto, kako sam cuo, u Beogradu ima oko 100,000 podstanara - to je svega 5% stanovnistva grada - dok ostali, ocigledno, nemaju tako akutno goruce stambeno pitanje. Sta moze doprineti smanjenju cene kvadrata? Mislim da tome mogu doprineti samo nepovoljne okolnosti koje nikako ne zelimo - to je drastican pad solventnosti onih koji su uzeli kredite, ili fall of consumer confidence kao rezultat niza nepovoljnih okolnosti koje mogu da "ostete" poslovnu klimu u zemlji.
  • 1

#15 Mr.Smith

Mr.Smith
  • Members
  • 3,104 posts

Posted 22 January 2008 - 17:17

Moje misljenje je da su cene u Beogradu, pre svega, odraz ponude i potraznje. Kroz otezane uslove za dobijanje raznoraznih dozvola, efikasno se ogranicava gradnja novih stambenih prostora. Takodje je interesantno posmatrati cene kvadratnog metra nekretnina, po kvadratu. Moja neka, licna, istrazivanja ukazuju da je magicna cena izmedju 50-100,000e - jer upravo najveci broj ljudi i raspolaze tom kolicinom novca za kupovinu nekretnine. To vodi ka tome da cena kvadrata za manje stanove zna da bude veca nego cena kvadrata za vece stanove. Narocito ako gledamo novogradnju, jer mnogo ljudi zeli da kupi nesto "novo" umesto "polovno" pa da ulaze dodatno u renovaciju (sto manje glavobolja to bolje, razumljivo). Naravno izuzetci su stanovi od preko 100-150m2 koji su jako mali procenat ukupnog trzista, gde cena po kvadragu opet raste.

Mislim da su, najpovoljniji stanovi second-hand velicine preko 100 kvadrata jer se u tom rasponu dobijaju najbolje cene po kvadratu imajuci u vidu kvalitet i pouzdanost gradnje. Mada opet, licno ja, ako bih kupovao nesto novo - izabrao bih novogradnju.

Sledece pitanje je koliko se isplati rizik cekanja da se nesto izgradi. Tu su verovatno najsigurniji oni projekti koje ili finansira banka, kod koje mozete uzeti kredit za taj isti stan koji se finansira ili projekti kao sto su Olympic Village u bloku 67 jer u oba slucaja pricamo o projektima koji ce biti zavrseni 99.9%. Onaj 0.1% je verovatnoca da se na nas ustremi neka Godzilla (jer je sve ostalo pomalo Deja Vu) i porusi sve.

Naravno pitanje je i kvaliteta gradnje i koliko mozete verovati investitoru/preduzimacu da je sve uradio kako treba.

Da li ce izgradnja olimpijskog sela ili kako se to vec zove doprineti da se smanje cene kvadrata u Beogradu? Mislim da ne jer tempo kojim se gradi ne prati tempo rasta grada. Bez obzira sto, kako sam cuo, u Beogradu ima oko 100,000 podstanara - to je svega 5% stanovnistva grada - dok ostali, ocigledno, nemaju tako akutno goruce stambeno pitanje. Sta moze doprineti smanjenju cene kvadrata? Mislim da tome mogu doprineti samo nepovoljne okolnosti koje nikako ne zelimo - to je drastican pad solventnosti onih koji su uzeli kredite, ili fall of consumer confidence kao rezultat niza nepovoljnih okolnosti koje mogu da "ostete" poslovnu klimu u zemlji.

nemam sta da dodam, sve stoji - u vezi poslednje stavke, pada cena nekretnina, ima i dodatnih faktora. Pored zasicenja trzista novim stanovima (jednog dana ce se i to dogoditi, i pri tome ne treba zanemariti priliv stanovnistva u vece gradove kao proces koji produzava ovaj period) - duza i veca recesija u svetu bi mogla da se odrazi i koda nas, i pad solventnosti bi neminovno uzrokovao i smanjenje vrednosti nekretnina. Nadajmo se da ce ovo sto se sada desava biti kratkotrajno i ne previse bolno.
  • 1