Jump to content


Photo
- - - - -

Ninjutsu


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
1 reply to this topic

#1 gemini

gemini
  • Members
  • 2,701 posts

Posted 07 January 2008 - 23:48

Treniram već tri mjeseca ninjutsu u Zrenjaninu.

U kratkim crtama o vještini:

Ninjutsu (jap. nin - skriveno, ustrajnost; jutsu - borba), poznat još i kao ninpo te shinobijutsu, skup je različitih vještina koje ukljuèuju špijunažu, prikupljanje informacija, snalaženje i preživljavanje u prirodi, skrivanje i prikradanje, kamuflažu, izbjegavanje neprijatelja, infiltraciju, svladavanje prirodnih i umjetnih prepreka, borbu golim rukama, razlièitim oružjima i priruènim sredstvima i sl.

Povijest
Ninjutsu se najvjerojatnije pojavio u 13. stoljeæu, u vrijeme pojave prvoga šogunata kojim je upravljao klan Minamoto. Bez obzira što u pisanim izvorima postoje mnoge proturječnosti, najvjerojatnije se radilo o odmetnutim seljacima, koji su, iscrpljeni stalnim terorom samuraja, èija klasa je tada doživljavala veliki uspon, a u nemoguænosti da im se suprotstave, potražili sigurnost u planinskim područjima Iga i Koga, na središnjem japansko otoku Honshu. U stalnome strahu, razvijali su vještine prikrivanja svojega prisustva na tom podruèju a zajedno s time i vještine neopaženog kretanja i izbjegavanja otvorenog sukoba sa svojim neprijateljem. Ninja ili shinobi, kako su ih nazivali, stekli su reputaciju nevidljivih špijuna i atentatora te su mnogi velikaši i vojskovoðe koristili su njihove usluge kako bi postigli odreðene vojne ili političke ciljeve. Djelovanje samuraja uveliko je bilo ograničeno kodeksom èasti, Bushidom, koji je samurajima strogo zabranjivao bilo kakve prikrivene aktivnosti i proglašavao ih neèasnim. Postoje pisani dokumenti koji potvrðuju da se i èuveni general Tokugawa, u svojim naporima da ujedini Japan koristio uslugama ninji, posredstvom slavnoga samuraja i poglavara ninja klana Hattorija Hanzoa (1541-1596).

Ninje, udruženi u klanove, koristeæi se tipiènom gerilskom taktikom i obavijeni velom praznovjerja, predstavljali su prijetnju i suprotnost postojeæem feudalnom ureðenju Japana. Izolirani od ostatka svijeta, razvili su osobite stilove i tehnike borbe, kao i vlastite filozofske i religiozne koncepte, pod jakim utjecajem prebjeglih kineskih disidenata, koji su kod ninji pronalazili utoèište pred progonima u Kini. Prema nekim izvorima, Sun Cu, "Umjetnost ratovanja", kineski vojni tekst, odigrao je znaèaju ulogu u smjeru djelovanja, strategiji i ustroju ninja.


Uvježbavani od najranijeg djetinjstva, ninje su stekli u narodu reputaciju nemilosrdnih, neuhvatljivih "sjena" koje su posjedovale nadnaravne sposobnosti, poput "nestajanja", "letenja" i sl. Takva reputacija odgovarala je ninjama i dodatno su davali maha takvim pričama.


Do današnjih dana, jedina uistinu autentična škola ninjutsu-a jest Bujinkan dojo, koja povlači svoje korijene od Koto-ryu, Gyokko-ryu, Kuki Shinden-ryu, Togakure-ryu, Kumogakure ryu, Gikan Ryu, Shinden Fudo Ryu, Gyokushin ryu, Takagi Yoshin ryu škola, a èiji je Soke (nositelj tradicije - nasljednik) Masaaki Hatsumi, osnivač Bujinkan dojo-a prvi i jedini èovjek koji je ratničku vještinu Ninjutsu otvorio svijetu.

Ninjutsu danas
Tijekom 70-ih i 80-ih godina 20. stoljeća na zapadu, osobito u SAD-u, dolazi do golema interesa za egzotiènim istočnjačkim vještinama. Ogrnut velom tajnovitosti i mnogobrojnih mitova, ninjutsu je do nas došao u obliku filmova, romana i priruènika sumnjiva sadržaja. U to vrijeme, ninjutsu je u Japanu vježbalo tek nekoliko stotina ljudi, zgroženih publicitetom i držeæi se podalje od novinara i avanturista koji su svim silama nastojali stupiti s njima u kontakt i otkriti njihove "tajne".

Danas, ninjutsu vježbaju deseci tisuæa ljudi, svih dobi, u stotinama dvorana širom svijeta. Osloboðen neèasnog bremena prošlosti, ninjutsu je, strogo nadziran od svoje matiène škole i duhovnog voðe u Japanu, postao je izuzetno učinkovit, integralni sustav samoobrane.


Oprema

Odjeća (shinobi shozoku / do-gi)
Shinobi shozoku - crni ili tamno plavi kimono,dovoljno širok, sa mnoštvom džepova, u koja se sakrivaju oruđa i oružja Ninja ratnika.U Shinobi shozoku,takoðer spada i kapuljaèa, koja je služila za prikrivanje lica i kamuflažu.
Tabi - lagane čizme od čvrstog pamučnog materijala ili kože s razdvojenim palcem
Obi - široki i dugaèki pojas od pamučnog materijala,koji je služio za držanje odjeæe,ali i za sakrivanje raznog oružja i oruža,te se također mogao koristiti u razne svrhe od taktičkih do borbenih tehnika.
Kyahan - štitnici oko potkoljenice, služili su da zategnu odjeæu Ninje da ne šušti,no takoðer su bili napravljeni i od tvrde lakirane kože u kombinaciji sa metalom,koje su štitile potkoljenice od moguèih povreda u borbi.
Katabichi - štitnici oko zglobova šake i podlaktice,koji su imali istu svrhu kao i Katabichi.

Oružja
Katana - Samurajski maè
Ninja ken - nešto kraæi, ravni mač u odnosu na tradicionalnu japansku katanu
Bo, jo, hanbo - štapovi razlièitih dužina
Shuriken - zajednički naziv za razlièite oštre predmete koji služe za bacanje
Yari - tradicionalno japansko koplje s trokrakim šiljkom na vrhu
Naginata - vrsta helebarde, duga oko 3m, s kratkim sjeèivom na vrhu
Kusari - lanac u raznim dužinama. Fundo - utezi na krajevima lanca.
Kyoketsu Shoge - nož sa kamom i dugaèkim užetom koje na kraju ima metalni obruè
Yumi Ya - Luk i strijela
Tanto - japanski nož

Program ninjutsu škole
Seishin teki kyoyo - produhovljenje
Tai jutsu - borba bez oružja
Ninja ken - vještine borbe maèem
Bo-jutsu - vještine borbe štapom
Shuriken-jutsu - vještine bacanja razlièitih oštrih predmeta
Yari-jutsu - borba kopljem
Naginata-jutsu - borba helebardom
Kusari-gama - borba oružjima na lancu
Kayaku-jutsu - rukovanje eksplozivima i zapaljivim tvarima
Henso-jutsu - skrivanje i kamuflaža
Shinobi-iri - vještine prikradanja i infiltracije
Ba-jutsu - vještina borbe na konju
Sui-ren - vještine savladavanja vodenih prepreka i borbe u vodi
Bo-ryaku - napredno poznavanje ratne strategije
Cho ho - špijunaža
Inton-jutsu - načini biježanja i skrivanja
Ten-mon - poznavanje vremenskih prilika, meterologija
Chi-mon - vještina iskorištavanja zemljopisnih osobitosti podruèja

Tehnike i metode treninga (Taijutsu)
Taihenjutsu – tehnike padova, kolutova, kotrljanja, skokova
Shiho tenchi tobi – skokovi u svim smjerovima
Kihon kamae – osnovni stavovi
Uke nagashi - primanje i izbjegavanje udarca
Shoshin no kata – forma početnih kretnji
Gogyo no kata – kata pet prirodnih elemenata
Kihon happo – osnovno kretanje bez ogranièenja
Torite kihon kata koho – pet osnovnih hvatanja
Kihon tehodoki - osnovna izvlačenja od uhvata za ruke
Kihon Taihodoki - osnovna izvlačenja od uhvata za tijelo
Ken kudaki – obrane od udarca šakom
Keri kudaki – obrane od udarca nogom
Jutaijutsu - tehnike poluga, bacanja, zahvata, gušenja
Hoken juroppo – 16 načina napadanja tijelom
Sabaki Gata - tehnike kretanja u raznim smjerovima
Happo geri kurai dori – neograničeno zadavanje udaraca nogom u svim smjerovima
Nage kata – forme bacanja i savladavanja
Nage waza – tehnike bacanja za obranu od visokih zahvata
Shime waza – tehnike gušenja
Bujinkan Ninjutsu sadrži tehnike iz devet različitih škola. Svaka od tih škola ima svoje naèine izvoðenja raznih tehnika, svoja oružja, svoje taktike borbe, itd. Stoga je vrlo teško navesti sve tehnike, kate, principe i naèine borbe.

Genbukan
Postoji još jedan smjer ninjutsua, a to je Genbukan. Poglavar je Shoto Tanemura, a ovaj smjer poznat je po strogo držanoj tradiciji, ponekad i nemilosrdnim treninzima gdje se dočarava kako je to nekada izgledalo. Zbog veæ spomenutih težih i opasnijih treninga malo ljudi opstaje u ovom smjeru i načinu borbe.



Što se opreme tiče možete trenirati i u najobičnijoj trenerci, patikama i majici. Kimono i tabi čizme mogu se kupiti ukoliko želite.

Svi zainteresovani mogu više informacija dobiti na našem sajtu www.bujinkanzrenjanin.org i na sajtu ninjutsu saveza Srbije www. bujinkan.org.yu

Edited by gemini, 07 January 2008 - 23:52.


#2 Milanne

Milanne
  • Members
  • 133 posts

Posted 10 January 2008 - 14:31

Treniram već tri mjeseca ninjutsu u Zrenjaninu.

U kratkim crtama o vještini:




Što se opreme tiče možete trenirati i u najobičnijoj trenerci, patikama i majici. Kimono i tabi čizme mogu se kupiti ukoliko želite.

Svi zainteresovani mogu više informacija dobiti na našem sajtu www.bujinkanzrenjanin.org i na sajtu ninjutsu saveza Srbije www. bujinkan.org.yu



Eh, bila su to lepa vremena :rolleyes: Kako bih se rado vratio na trening. Secam se par beogradskih trenara iod ranije, ali su se stvari verovatno promenile...