Jump to content


Photo
- - - - -

Civilna robija


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
2 replies to this topic

#1 BlackDog

BlackDog
  • Members
  • 2,951 posts

Posted 04 January 2008 - 01:02

Robija na slobodi
E. RADOSAVLJEVIĆ, 03.01.2008 19:38:57 Ocena: -.-- (Glasova: 0) Posted Image Komentara: 0 Posted Image POČETAK 2008. godine oko 9.300 zatvorenika dočekalo je u srpskim zatvorima. Podaci Uprave za izvršenje zavodskih sankcija Ministarstva pravde govore da jedan dan koji svaki od njih provede iza rešetaka, državu košta hiljadu dinara, odnosno 9,3 miliona za sve.
U Upravi, očekuju da će uskoro početi primena alternativnih sankcija, što će smanjiti broj osuđenika koji izdržavaju zatvorske kazne za najlakša krivična dela, a državi doneti značajnu uštedu. Reč je o radu u javnom interesu i uslovnoj osudi sa zaštitnim nadzorom koje je predvideo postojeći Zakon o izvršenju krivičnih sankcija.
Prema rečima načelnika odeljenja za tretman i alternativne sankcije Uprave za izvršenje zavodskih sankcija, Damira Joke, već su urađena i dva propratna pravilnika o primeni ovih sankcija, koje je pozitivno ocenila komisija za zakonodavstvo Skupštine Srbije. Čeka se saglasnost Ministarstva za rad, pa da pravilnici budu usvojeni - kaže on.
Do tada, nadležni imaju zadatak da pronađu ustanove i preduzeća gde će budući osuđenici na društveno-korisni rad izdržavati kazne. Biće to, kaže naš sagovornik, komunalna preduzeća, ustanove socijalne zaštite, mesta poput onih u kojima se, recimo, služi civilni vojni rok.
- Osnovno pravilo koje će važiti pri izboru je da se rad na odabranom mestu smatra društveno korisnim. Recimo, osuđeni neće moći da se zaposle kod privatnika koji bi na njihovom radu zarađivao - upozorava Damir Joka.
A, to da li oni koji su osuđeni na ovu vrstu izdržavanja kazne dolaze na posao, kako rade, ispunjavaju li ono što se od njih traži, nadgledaće takozvani poverenici. Za sada ih je određeno 15. Oni su završili nekoliko seminara u organizaciji SE i OEBS i njihov zadatak je da o rezultatima nadzora izveštavaju sud i Upravu za izvršenje zavodskih sankcija. Damir Joka ističe da su sudije već izrekle nekoliko alternativnih kazni i da su "izuzetno zainteresovane" za tu vrstu presuda.
- Pokazatelj za to je i činjenica da je veliki broj izrečenih kazni koje su maltene na donjoj predviđenoj granici. Tako je prosečna kazna u Srbiji oko dve godine zatvora, a preko 60 odsto izrečeno ih je ispod 3 godine. Prema našoj analizi, od sadašnjih 9.300 zatvorenika skoro 500 ih je osuđeno prvi put, a zaprećena im je kazna ispod 3 godine zatvora. To znači da bi oni već sada mogli da budu obuhvaćeni nekom od alternativnih sankcija - kaže naš sagovornik uz konstataciju da je potrebno raditi na promovisanju ovog načina kažnjavanja.
- Gotovo sve države su shvatile da je zatvor najskuplji i najlošiji način reagovanja na lakša krivična dela.

KRENULI PILOT PROJEKTI
PRVI poverenici za nadzor osuđenika na koristan rad i uslovnu kaznu pod nadzorom, ove godine prema planu Uprave radiće na teritoriji Okružnog suda u Beogradu. Već sledeće godine, na red dolazi i osnivanje regionalnih centara u Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Valjevu.

USLOVI
ZAKON je propisao da se alternativne sankcije kao rad u javnom interesu i uslovna osuda sa zaštitnim nadzorom mogu izreći za sva krivična dela za koja je zaprećena kazna zatvora do tri godine.
- To su uglavnom lakša krivična dela kao što su, na primer, lakša krađa ili neki saobraćajni delikt - pojašnjava ovaj stručnjak. - Namera je da počinnioci ovih dela izbegnu loš uticaj zatvorske sredine.


Vecernje Novosti

Znaci svi oni koji su civilno odsluzili vojsku imaju pravo na po jedno krivicno delo za koje je zaprecena kazna do 9 meseci. Ovo je jedinstven primer u svetu da prvo robijas a tek naknadno prekrsis zakon. Bice zanimljivo kad se na istom poslu nadju regrut i robijas. Sigurno nece biti loseg uticaja....

Edited by BlackDog, 04 January 2008 - 01:04.


#2 Igor_Swe

Igor_Swe
  • Members
  • 123 posts

Posted 04 January 2008 - 14:58

Ideja i predlog zakona su sjajni, na ovakav nacin se tim prestupnicima daje sansa da se kroz drustveno koristan rad ponovo integrisu u drustvo. Mnogo bolje nego da sede u zatvoru i udisu tamosnju atmosferu.


Vecernje Novosti

Znaci svi oni koji su civilno odsluzili vojsku imaju pravo na po jedno krivicno delo za koje je zaprecena kazna do 9 meseci. Ovo je jedinstven primer u svetu da prvo robijas a tek naknadno prekrsis zakon. Bice zanimljivo kad se na istom poslu nadju regrut i robijas. Sigurno nece biti loseg uticaja....


Ciji los uticaj drugar regruta na robijasa verovatno, obratno tesko. Regrut je punoletan i samim tim vec dovoljno pametan pa da zna je dobro a sta ne. Pre ce biti da on pozitivno utice na nekog lakog prestupnika nego obratno.
Nisi pazljivo citao cini mi se , ovu sansu ce dobiti samo najlaksi moguci prestupnici sabracaj i lakse kradje(verovatno cokolade)
Cak i tvoj izvor isto misli kao i Ja da njima pomogne na taj nacin da ne podlegnu losem uticaju koji vlada u zatvoru a ne oni da uticu na regrute.

PRIMER :

Poznajem licno jednog momka, izlazili smo zajedno odlazili u teretanu igrali CS. Bio je omiljen u drustvu i lako sklapao nova poznastva bilo muska ili zenska jednostavno jedan stvarno dobar momak.Uvek spreman na salu, ali i da izadje u susret.
Subota uvece , grad izlazak par piva nista preterano i dok je vozio kuci u jednom maloj i mracnoj ulici naleti na Alkoholicara (kojed isto igrom slucaja poznajem) i ubije ga na mestu. Nije vozio ni brzo a ovaj mu stvarno iskocio, medjutim zakon je jasan ubio je coveka i imao alkohola u krvi. Da slucaj bude gori taj alkos(stvarno pravi alkoholicar, ceo deo grada ga zna) je jedini staratelj 12-njem klincu. Onaj momak sa pocetka price je sve to saznao a na licu mu se jasno videlo sta i kako oseca.
Da li ti sada stvarno mislis da ako on dospe u taj Pilot program moze negativno da utice na regruta.Ja mislim da ne on cak moze da mu isprica pricu i da sansu da razmisli o alkoholu pre sedanja za volan.

P.S. Sve najbolje sa ovim zakonom, glasam ZA

Edited by Igor_Swe, 04 January 2008 - 15:11.


#3 Igor_Swe

Igor_Swe
  • Members
  • 123 posts

Posted 07 January 2008 - 21:38

ajmo replika

nisam valjda u pravu!

nije zanimljivo kad si u pravu :rolleyes: