Jump to content


Photo
- - - - -

Nove Tablice


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
305 replies to this topic

#1 patton

patton
  • Members
  • 33 posts

Posted 03 January 2008 - 19:18

Od 6. jula u Srbiji će početi izdavanje novih registarskih tablica i saobraćajnih dozvola, propisano je pravilnikom objavljenim u Službenom glasniku.

Predviđeno je da se tablice zamene u roku od godinu dana, prilikom redovnog produžetka registracije.

Nove tablice biće bele boje, sa plavim poljem na levoj strani, na kojoj je ispisana međunarodna oznaka Srbije - SRB.

Na tablici će biti crnim latiničnim slovima ispisana oznaka registarskog područja, potom crveni štit sa belim krstom i četiri ocila, ispod kojeg je ćirilicom ispisana oznaka registarskog područja.

Umesto kombinacije 4 do 6 brojeva, kao do sad, registarska oznaka sastojaće se od tri ili četiri cifre i kombinacije slova na dve pozicije. U kombinaciju ulaze sva latinična slova, kao i slova W, X i Y.

Saobraćajna dozvola biće dimenzija 54 sa 86,5 milimetara, sa tekstom na srpskom i na engleskom jeziku, moći će da se automatski očitava i imaće više zaštinih elemenata.

Novost je registraciona nalepnica, koja će se lepiti na vetrobransko staklo prilikom prve i svake sledeće registracije.

Attached Files



#2 DJ_Vasa

DJ_Vasa
  • Members
  • 7,769 posts

Posted 03 January 2008 - 20:41

Ovo u sredini ih je unakazilo. Vidi se da autor ima smisla za dizajn isto koliko i dete od tri godine, mada se od dece mogu očekivati kreativna rešenja.

#3 Gonzo

Gonzo
  • Members
  • 3,133 posts

Posted 03 January 2008 - 21:25

Sta je ono "AG"? Da nije Agram?

#4 Paladin

Paladin
  • Members
  • 809 posts

Posted 03 January 2008 - 23:28

Kakve li će oznake ubuduće imati budžovani i DB-ovci? Možda BG 001 AA? Ili će samo zbog njih ostati u opticaju stare četvorocifrene tablice?

#5 Kampokei

Kampokei
  • Members
  • 424 posts

Posted 04 January 2008 - 15:16

Uzasno predvidivo resenje. I latentno i nepotrebno forsiranje cirilice. Koje se na neki nacin ogleda i u tome sto u kombinaciju ulaze W, X i Y. Bljak.

Edited by Kampokei, 04 January 2008 - 15:18.


#6 patton

patton
  • Members
  • 33 posts

Posted 04 January 2008 - 16:27

Slazem se da su cirilicni kompromisi lose i politicko resenje koje potpuno unistava dizajn.
Ipak, ono sto me tesi je: ulaskom u EU, onaj crveni deo tablice mora da nestane, jer su u EU dozvoljeni samo gradski i lokalni grbovi, a ne drzavna znamenja. To cemo morati da menjamo i mi, crnogorci, hrvati....

#7 Tracker

Tracker
  • Members
  • 303 posts

Posted 04 January 2008 - 16:33

Svidja mi se. Lepo i evropski. Samo da nije te cirilice ... bas izgleda bzv. Ja jesam za cirilicu, ali na tablici bas i ne stoji.
A bilo bi dobro kad bi dozvolili da se biraju zadnja dva slova.

A jel ono "SRB" dole kako bi bilo mesta da se ubace evropske zvezdice? Jel se to mi nesto kao nadamo? :rolleyes:

#8 yossarian

yossarian
  • Members
  • 3,774 posts

Posted 04 January 2008 - 16:53

Dobro izgledaju, samo nije trebalo koristiti sva latinična slova. Neka, kao M ili W su isuviše "gusta" za širinu polja na kome se nalaze i nečitka iz daljine. A neka, kao Q i O su isuviše slična. U slučaju da se desi neki "hit & run", a svedoci su videli samo fragmente registracije, policiji je lakše da nađu krivca u slučaju da nema dvosmislenih slova na tablici. Takođe je "lakše" i kamerama za naplatu putarine ili kamerama za merenje brzine i automatsko slanje kazni.

Moglo je i ćirilicom, ali da kao Grci koristimo samo ona velika slova koja postoje i u latinici, pa nema frke kada se putuje bilo gde u inostransvo.

Edited by yossarian, 04 January 2008 - 16:54.


#9 Tracker

Tracker
  • Members
  • 303 posts

Posted 04 January 2008 - 17:03

Moglo je i ćirilicom, ali da kao Grci koristimo samo ona velika slova koja postoje i u latinici, pa nema frke kada se putuje bilo gde u inostransvo.


Pa koja je poenta - imaces cirilicna slova koja su ista kao i latinicna i to ce se citati kao latinicna slova ... Kad vidis bosanse tablice - koja slova su u sredini? Meni lice na latinicna. :rolleyes:

#10 yossarian

yossarian
  • Members
  • 3,774 posts

Posted 04 January 2008 - 17:19

Pa koja je poenta - imaces cirilicna slova koja su ista kao i latinicna i to ce se citati kao latinicna slova ... Kad vidis bosanse tablice - koja slova su u sredini? Meni lice na latinicna. :rolleyes:


Poenta je da mi znamo da su ćirilična, kao što su grčke tablice na alfabetu. Grci znaju da HP nije "ha" "pe", već "eta" "ro" , a kod nas bi bila "n" "r" :huh:

Edited by yossarian, 04 January 2008 - 17:21.


#11 DJ_Vasa

DJ_Vasa
  • Members
  • 7,769 posts

Posted 04 January 2008 - 20:25

Moglo je i ćirilicom, ali da kao Grci koristimo samo ona velika slova koja postoje i u latinici, pa nema frke kada se putuje bilo gde u inostransvo.

Ovakvo rešenje su već uveli u Bugarskoj i Rusiji, iako Rusija ni ne pomišlja da se priključi EU. Bugari koriste slova koja na ćirilici uglavnom asociraju na registraciono područje, ali ima i nekih izuzetaka. Tako npr. B označava Varnu, BH Vidin, C je Sofija, ali postoje i PB za Plovdiv, PA za Pazardžik, ili slova koja nemaju veze sa oblašću, kao npr. E za Blagoevgrad ili A za Burgas. Doduše, bugarske tablice se lako mogu pomešati sa nekim rumunskim, jer su font i veličina isti, način označavanja sličan, tako da je potrebno pažljivo osmotriti tablice ukoliko su jedno pored drugog vozilo iz Bukurešta i iz Varne.

Ovi naši su zaista smešni sa tolikim nepotrebnim forsiranjem ćirilice. Bolje bi bilo da tamo, kao kod Nemaca, stoji oznaka kada je automobil registrovan. Isto mislim i za ružno naslikani grb, kome na tablicama nije mesto. Doduše, ovo će biti odlično za bespotrebno pljačkanje vozača kada Srbija (ko zna kad) uđe u EU, jer se nacionalni grb tada mora ukloniti, a srbijanski vozači će kupiti još nekoliko tona gvožđurije za tablice. Ni sada nije bilo potrebno menjati tablice - iako Beograd može da pređe šest cifara, ovo bi se najlakše moglo rešiti ako bi se uvele nove tablice za sva kola registrovana na BG području, npr. da ZE bude Zemun, NB Novi Beograd i tako dalje, uz zadržavanje već izdatih tablica. Što se tiče one zastavice, može se preko nje nalepiti npr. trakica na kojoj piše kada ističe registracija.

#12 yossarian

yossarian
  • Members
  • 3,774 posts

Posted 04 January 2008 - 20:56

Cela ta priča sa područjem registracije mi nije jasna. Mi je koristimo, iz tvog posta vidim da i Bugari to rade,a znam da i Nemci i Francuzi koriste slova ili brojeve da obeleže srez ili pokrajinu u kojoj je auto registrovan (Francuzi imaju čak i poseban kod za iznajmljene automobile). S druge strane, postoje britanske, holandkse ili belgijske tablice iz kojih se nikako ne može dedukovati odakle su auto ili vozač.

Holandske tablice, zapravo, otkrivaju koje godine i kog meseca je auto proizveden (ne menjaju se kada se auto proda, već se prepišu na novog vlasnika - ostaju iste od fabrike do otpada) pa murija zna da li je auto nov ili krntija, tj. panduri znaju da li da za svaki slučaj malo prokontrolišu saobraćajnu dozvolu i potvrdu o najnovijem tehničkom pregledu. Inače, nema apsolutno nikakve šeme da se provali da li je auto iz Amsterdama, Groningena ili Roterdama. Da li je to važno, i zašto bi bilo važno?

#13 DJ_Vasa

DJ_Vasa
  • Members
  • 7,769 posts

Posted 04 January 2008 - 21:22

Što se tiče različitih sistema, pretpostavljam da je u velikoj meri za to zaslužna tradicija, odnosno praksa u registrovanju vozila. Doduše, i broj vozila u nekoj državi ili oblasti može imati ulogu u tome, ali i drugi razlozi. Malo sam kopao po internetu, pa vidim da obično manje zemlje imaju negeografski sistem registrovanja, mada to nije univerzalno. Ako mogu da unesem jednu ispravku, Britanci ipak označavaju mesto gde je auto registrovan, samo im je komplikovan sistem. Naravno, ne postoji neko opšte pravilo čak ni u EU, koja pokušava da standardizuje mnogo toga. Nešto preciznije informacije daje Wikipedia, mada je za ovu diskusiju odlično kad ljudi daju podatke iz svog okruženja (kao npr. za Holandiju), jer ne znam koliko se tamo podaci ažuriraju.

Koliko primećujem, od ex-YU zemalja, negeografske tablice se koriste u BiH, a uvedene su iz želje da se omogući lakši saobraćaj između entiteta i da bi se izbegle probušene gume, polomljena stakla i slično. Kosovo ima (ne)geografski sistem, jer su tablice formata 123-KS-123, tako da se izbegava identifikacija mesta registracije, ali KS praktično zamenjuje country code.

Ne mogu da odgovorim na pitanje koja je identifikacija auta najbolja - po geografskom, starosnom ili nekom drugom principu. Pretpostavljam da se najboljim mogu nazvati one tablice koje policiji daju najviše relevantnih podataka, ali mislim da to zavisi od samog sistema identifikacije, opremljenosti policije savremenim tehnologijama i sl.

Neke tablice imaju i masu podataka: npr. Irska koristi sistem godina-okrug-redni broj registracije, a sitnijim slovima i piše ime okruga. Italijani su, ukoliko je tačno ono što piše na Wikipediji, malo i preterali: kod njih je kod za oblast opcija, dakle mož' da bidne, al' ne mora :rolleyes:

#14 A2Z

A2Z
  • Members
  • 5 posts

Posted 05 January 2008 - 00:54

Bas je zanimljivo citati o izgledu tablica u razliticitim zemljama. :huh:

Zivim u Svedskoj, ovdje kod nas je izgled tablica AAA 123, znaci tri slova i tri brojke, tako da nemas pojma iz kojeg dijela Svedska auto dolazi. Auto ima istu registraciju i kad menja vlasnika dok mu ne istekne "rok trajanja" :rolleyes: Izmedju AAA i 123 naljepi se markica koja potvrdjuje da si platio porez i da je auto prosao tehnicki pregled, ona vazi godinu dana.

#15 bojan26

bojan26
  • Members
  • 1 posts

Posted 05 January 2008 - 09:10

ZABORAVILI STE DA ZASADA TREBA DA STAVIMO DRZAVNU ZASTAVU U PLAVOM POLJU KAO STO JE DOSAD BILO KOD BUGARA,RUMUNA,LITVANACA I DR.
A TAKODJE JA NE MISLIM DA CEMO MORATI DA KASNIJE SKINEMO STIT SA OCILIMA JER TO NE PREDSTAVLJA DRZAVNI GRB,TO JE SAMO DETALJ SA GRBA.