Jump to content


Photo
- - - - -

Pozorište


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
76 replies to this topic

#76 Dzep

Dzep
  • Members
  • 6,006 posts

Posted 27 January 2014 - 12:56

Topla preporuka za "Metamorfoze" u JDP-u. Jelena Đokić, Glogovac i Đuričko at their best#77 Sultan_Stjepan_Bosanski

Sultan_Stjepan_Bosanski
  • Members
  • 481 posts

Posted 23 April 2015 - 12:58

Cesto. Jako sam kritican spram nacina postavke, kao i sa glumom. Apsolutno sam alergican na redatelje koji na zor pokusavaju biti "moderni" (whatever this might mean!) pa tako - po mom licnom poimanju - runiniraju produkciju svojim idejama. Smatram pozoriste, izmedju ostaloga, i slobodnim forumom, tako da bih svakom redatelju ostavio prostor za scenski izrazaj, ali takodjer sebi uzimam za pravo da kazem kada mi se uopce ne svidja. Tako sam jedne prilike negdje u njemackom govornom podrucju gledao predstavu "Misolovka" i razmisljao da nakon prvog cina napustim predstavu. Mislim, to je krimi. That's it! A glumci su lica namazali bijelom bojom. A to da su ocajno glumili, ne trebam ovdje posebno izdvojiti. Smatram da krimi-postavke nemaju bas neku logicnu osnovu za umjetne eksperimente u kontekstu modernog pozorista odnosno "postdramatic theatre". Ako platim kartu za krimi, onda zelim suspence i logicno je da ne zelim onanirati mozak time, sta je redatelj htio kazati. Postavka istog komada u Londonskom St- Martin's pozoristu je bila odlicna. Rezija i gluma za desetke!

 

Inace volim i male off-pozornice. Tako sam jedne prilike gledao monodramu "Gospodin Ibrahim i cvjetovi iz Kur'ana". Odlican glumac koji je uspio drzati mi pozornost dva sata i odvesti me u pricu koju je glumio. Vjerovao sam mu sve sto je odradio.

 

Ono cega se jezim su pored losih glumaca i totalno promasena podjela uloga. Smatram da se redatelj treba drzati teksta. Tako sam jedne prilike dozivio Krlezinog Horvatha iz "Galicije" koji me svojom pojavom, glumom, govorom i likom podsjecao na poljoprivrednika ili stalnog gosta neke provincijalne prcvarnice kojeg obicno na metli izbace u ranim jutarnjim satima, a inace u djelu opisanog kao obrazovanog krhkog Schoengeista.

 

Daleko najbolja predstava mi je bila jedna grupa iz Australije, koja je izvodila Ibsenovu "Divlju patku". Od postavke, preko rezije do grandiozne glume su ostavili tako dubok utisakna mene, da sam na kraju posljednje scene dobio impuls popeti se na pozornicu i zagrliti glavnu glumicu te joj reci da ce sve biti u redu!

 

Kratko receno, volim pogledati sve sto se tice pozorista.


Edited by Sultan_Stjepan_Bosanski, 23 April 2015 - 13:00.