Jump to content


Photo
- - - - -

1%, nacionalne penzije i nadležne komisije


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
8 replies to this topic

#1 Bebler

Bebler
 • Banned
 • 2,037 posts

Posted 22 December 2007 - 21:31

Ministar kulture Srbije Vojislav Brajovic ponovio je 18. decembra stav da kultura moze da unapredi celokupno drustvo, pa cak i ekonomiju, navodeci da se Ministarstvo kulture “izborilo za jedan odsto” sredstava u predlogu budzeta za 2008. godinu, sto je povecanje od 38 odsto.

Predstavljajuci rezultate sedmomesecnog rada, od kada je na celu Ministarstva kulture, Brajovic je na konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo saradnicima, navodeci da su ucinili ogroman napor u izradi krovnog zakona o kulturi, a istakao je i aktivnosti u vezi sa zakonima o medijima i u medjunarodnoj saradnji, kao i istorijski korak u obezbedjivanju prvih nacionalnih penzija umetnicima.

Pretvorili smo utopiju u stvarnost”, rekao je Brajovic povodom dodele posebnih priznanja za 258 umetnika koji su, na osnovu misljenja nadlezne komisije, ostvarili vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi.

Brajovic je cestitao svim dobitnicima tih dozivotnih priznanja u mesecnom iznosu od 50.000 dinara, a povodom reakcija u javnosti, rekao je da uvek treba imati u vidu da ima i onih koji su ovoga puta preskoceni, ali da je “ovo prvi put u istoriji drzave uradjeno”.

“To je bio javni poziv, vec sledece godne bice nova uredba do donosenja zakona o tome… Uradili smo da ostavimo 20 - 30 mesta da bi se neke nepravde ispravile i dopunile”, rekao je Brajovic.

Brajovic je posebno pomenuo saradnju sa Savetom Evrope (SE), koji je prepoznao politiku Ministarstva kulture i stav da kultura Srbije jeste deo sveta i Evrope.

Pominjuci i “Dani evropske kulturne bastine”, cija je centralna proslava bila ove godine u Beogradu, Brajovic je podsetio i da su u Beogradu bili generalni sekretar SE Teri Dejvis i evropski komesar za kulturu Jan Figel, dodajuci da je “u Evropi data podrska i Ministarstvu kulture i vladi u celini, koja je opredeljena za evropske integracije”.

Jedan od prioriteta Ministarstva bice i ucesce u interkulturnom dijalogu, buduci da mu je posvecena 2008. godina, a istaknuto je da ce se najenergicnije raditi i na sporazumima o kulturnoj saradnji u regionu, uz nastavak potpisivanja bilaterlanih sporazuma u oblasti kulture.

U kontekstu prioriteta i strategije Ministarstva kulture, Brajovic je naglasio i da kulturna politika nema veze sa stranackim opredeljenjem i da je zasnovana pre svega na demokratizaciji, decentralizaciji i zastiti kulturne bastine.

Prema njegovim recima, medju prioritetima je i sredjivanje institucija kulture, sto se uglavnom odnosi na kadrovske promene, a istakao je i da ce, zaposleni u ustanovama kulture dobiti budzetske nagrade u iznosu od po jednog licnog dohotka - za one sa deset godina staza, odnosno 1,5 dohotka za 20 i dva dohotka za zaposlene sa 30 godina staza.

Izmedju ostalog, istakao je i otkup knjiga, za koji je izdvojeno 90 miliona dinara, najavljujuci da ce novi konkurs biti raspisan vec do kraja ove godine, jer je knjiga, kako je istakao, “investicija kojom stimulisemo citalastvo i opismenjavanje”.

Prema recima drzavnog sekretara Ministarstva kulture Ivane Stefanovic, prioriteti rada bice upotpunjavani i prosirivani, a posebno je navela i posao na digitalizaciji medija, za koju je rok 2012. godina. Dodala je da uvodjenje novih tehnologija predstavlja jedan od postulata, jer predstavlja opsti interes.

Povodom odredjivanja konacnog statusa Kosova, Brajovic je rekao da Ministarstvo kulture smatra Kosovo delom zemlje i njene kulture.

“Ministarstvo kulture na spomenike kulture na Kosovu i Metohiji gleda kao na spomenike drzave Srbije”, rekao je Brajovic.

Istakao je aktivnosti Zavoda za zastitu spomenika na Kosovu, cije je sediste u Leposavicu i koji Ministarstvo kulture i finansira, a naglasio je i dobru saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

Povodom rekonstrukcije Narodnog muzeja u Beogradu, sekretar Ministarstva Novica Antic rekao da se nastavlja smestanje dela i da je depo ostao na istom mestu, pod nekim malo izmenjenim uslovima koje je Ministarstvo nametnulo.

Živo me interesuje sastav nadležne komisije...

Edited by Bebler, 22 December 2007 - 21:33.


#2 Mioba

Mioba
 • Sleepers
 • 4,859 posts

Posted 22 December 2007 - 22:38

Živo me interesuje sastav nadležne komisije...

mihajlo pantić (predsednik), zoran cvijanović, svetozar radović, milan gutović, ljiljana mićović, dragan dragojlović, branka radović, drinka gojković i dragan srećkov

#3 Bebler

Bebler
 • Banned
 • 2,037 posts

Posted 22 December 2007 - 22:52

Relevantan sastav, nema šta...

Komisija za dodelu nacionalnih penzija radila pod opterećenjem
Žestoki pritisci iz vrha vlasti
Autor: M. Vukelić | 12.12.2007 - 07:13
Žestoki pritisci iz vrha vlasti

Vest da umetnici koji su prošli trijažu komisije za dodelu tzv. državnih priznanja zaslužnim stvaraocima, a njih je 258 (od 790 koliko je prijavljeno), novčanu nadoknadu od 50.000 dinara (bez PDV) počinju da primaju u januaru iduće godine, mnogi su dočekali s negodovanjem, iako se svi slažu da je ovaj „podvig“ naše Vlade ipak veliki korak u našoj kulturnoj sredini.

Negodovanja ima najviše zbog priča koje kruže gradom, da rad komisije nije bio sasvim nezavisan, da su se u „odmeravanje kandidata“ uplele stranke, pa i najugledniji pojedinci. „Blic“ iz pouzdanih izvora saznaje i da je premijer Koštunica, preko Svetlane Stojanović iz DSS, izričito tražio da među zaslužne umetnike uđu i muzičarka Slađani Milošević i vajarka Drinki Radovanović, koje komisija nije predložila. „Blic“ saznaje da je velikih pritisaka na komisiju bilo i iz Demokratske stranke i G17 plus.
Saznajemo da će se ministar kulture i medija Vojislav Brajović javnosti obratiti 18. decembra. Budući da su članovi komisije svojevremeno izjavili da će o svim pritiscima, ako ih bude, obavestiti javnost, zvali smo sve odreda, a dobili nekolicinu.
Član komisije Zoran Cvijanović nije hteo da daje bilo kakvu izjavu povodom informacija da je na članove komisije vršen pritisak, rečima: „Nisam ovlašćen da dajem bilo kakav komentar o toj temi“.
Ljilja Mićović, takođe član komisije koja se, kažu, lavovski borila da znameniti umetnici iz Udruženja likovnih umetnika Srbije uđu u najuži izbor za novčanu nadoknadu stvaraocima koji su svojim delom zadužili Srbiju, postupila je na sličan način rekavši: „Čujemo se drugom prilikom, sad sam u prevozu“, a na naše dodatno pitanje: „Kada da vam se javimo?“, prekinula je vezu.
Na naše pitanje kako su na spisak, pošto je komisija završila rad, dodata još dva imena (Slađana Milošević i Drinka Radovanović), Branka Radović, muzikolog i član komisije, za „Blic“ je rekla:
- Zašto mene pitate, pitajte to predsednika ove komsije, on je ovlašćen da priča. Pitajte ministra, pitajte pomoćnike ministra. Ivana Dimić je bila sve vreme na sastancima sa nama. Komisija je radila maksimalno i trpeli smo svakodnevno pritiske. Oni što su dobili penziju bunili su se zašto je neki njihov kolega dobio penziju kad je ne zaslužuje, a oni što je nisu dobili, bunili su se zašto nisu. Naravno, niko nije ni mislio da će sve to proći bez pritisaka u zemlji koja je takva kakva je. I još nešto, apsolutna pravda ne postoji ni u mnogo uređenijim zemljama nego što je naša.
Na komisiju je vršen pritisak, od umetničkih udruženja i samih umetnika, čak i na vrlo nedoličan način, spominjući, na primer, da su neki kandidat u komi. Intervenisalo se na samo za dva umetnika već za 22 umetnika, ali, napominjem, ne od ministra i Ministarstva. Moj je utisak i da su članovi komisije od stranaka kojima pripadaju trpeli određene pritiske. Konkretno, ne znam kako su pomenuta dva imena došla na spisak, kao što ne znam ni kako je još pre nego što je stigao u Ministarstvo, spisak dospeo u dnevne novine. Od silnih pritisaka i mojih krvni pritisak je skočio.
Mihajlo Pantić (predsednik komisije) upućuje nas da o pritiscima pitamo Ministarstvo kulture i kaže:
- Zašto toliku medijsku pažnju negativno intonirati, umesto da akciju svi oberučke podržimo. Kao predsednik komisije mogu reći da sam ponosan barem iz tri razloga. Prvo, zato što će naše starije kolege, koji su svojim radom unapredili našu kulturu, moći dostojanstveno da žive svoju starost. Drugi, to što je država, odnosno Ministarstvo kulture ustanovilo institut „posebnog doprinosa“, hoću da verujem, kao zakonski princip. Treće, država je prepustila umetnicima da o tome odlučuju, i kada je reč o onima koji su predlagali i kada je reč o sastavu komisije koja je odlučivala.
O imenima koja su (neopravdano) izostala sa spiska, Pantić kaže:
- Što se pojedinačnih slučajeva tiče, stav je komisije da se ne izjašnjava jer onda bi to trebalo učiniti 750 puta. Znamo i to da oni koji nisu ove godine dobili, mogu konkurisati dogodine. A treba imati u vidu i činjenicu da je bilo nepotpunih prijava. Neophodno je poštovati normativne odredbe, ma koliko to javnosti delovalo birokratski.
Milan - Lane Gutović, takođe član komisije, kaže:
- Bilo je pritisaka, ali se oni ne tiču dramskih umetnika. Jedan glas nadglasao je sve glasove članova komisije koji su smatrali da Slađana Milošević ne zavređuje poseban doprinos. Ali zar dozvoliti da tolika nesporna imena budu kolateralna šteta!?

#4 Mioba

Mioba
 • Sleepers
 • 4,859 posts

Posted 23 December 2007 - 00:09

Relevantan sastav, nema šta...

dragan dragojlović, miloševićev ministar vera?

„Blic“ iz pouzdanih izvora saznaje i da je premijer Koštunica, preko Svetlane Stojanović iz DSS, izričito tražio da među zaslužne umetnike uđu i muzičarka Slađani Milošević i vajarka Drinki Radovanović, koje komisija nije predložila

inače, reč je o autorki tesline skulpture na surčinskom aerodromu

edit, a svetlanu stojanović znamo iz epizode sa rezidentsima :rolleyes:

Edited by Mioba, 23 December 2007 - 00:11.


#5 Schrodinger

Schrodinger
 • Members
 • 20,418 posts

Posted 23 December 2007 - 02:35

Uzgred, 1% budzeta je OGROMNO BLAGO u poredjenju sa onim sto dobija nauka u Srbiji (a ima vise ljudi), tako da se svako moze utesiti kako moze i (mnogo) gore...

#6 Mioba

Mioba
 • Sleepers
 • 4,859 posts

Posted 25 December 2007 - 18:57

Uzgred, 1% budzeta je OGROMNO BLAGO u poredjenju sa onim sto dobija nauka u Srbiji (a ima vise ljudi), tako da se svako moze utesiti kako moze i (mnogo) gore...

od tog budžetskog 1% isplaćuju se silne plate, od tih para gradi se dom kulture u žitorađi (milion i 436 hiljada din) i etno kuća - izložbena galerija i sala za venčanje u žitorađi (dva miliona i 4 hiljade din)... saniraju se propale zgrade biblioteka, muzeja itd po čitavoj srbiji, plaćaju se troškovi održavanja
ukratko, malo koji promil ostane za produkciju

ah, da - taj 1% budžeta dodeljen je ministarstvu kulture i medija
da pogađamo koliko ide javnom servisu? (ne za produkciju, naravno - samo za plate, hartiju i spajalice)

#7 AndiSam

AndiSam
 • Members
 • 635 posts

Posted 11 January 2008 - 17:55

inače, reč je o autorki tesline skulpture na surčinskom aerodromu

Samo zbog te nakazne skulpture je treba novcano kazniti, a ne davati joj penziju.

Postoji li negde spisak nominovanih i onih koji su dobili?

#8 Mioba

Mioba
 • Sleepers
 • 4,859 posts

Posted 11 January 2008 - 18:11

Postoji li negde spisak nominovanih i onih koji su dobili?

koliko znam, nažalost, nominovanih ne - svako udruženje pravilo je posebne spiskove i dostavljalo komisiji, i samo je komisija imala uvid u celu listu
a imena sto odabranih možeš naći ovde

#9 Schrodinger

Schrodinger
 • Members
 • 20,418 posts

Posted 14 January 2008 - 01:41

koliko znam, nažalost, nominovanih ne - svako udruženje pravilo je posebne spiskove i dostavljalo komisiji, i samo je komisija imala uvid u celu listu
a imena sto odabranih možeš naći ovde

Spisak je doista neobican... Ali eto saznadoh bar da je Sladjana Milosevic penzionisana (?), a da su isto i Dejan Mijac, Cirilov, Smoki i jos gomila ljudi - koji ocigledno vrlo aktivno rade! Dakle, veoma me zanima na osnovu cega je zakljuceno da je ispunjen uslov "da je rec o drzavljaninu Srbije koji je penzionisan." (obaska oko toga sto bi se i o drzavljanstvu pojedinaca, Srbija vs. BiH, Srbija vs. Crna Gora, pa cak i Srbija vs. Francuska, moglo polemisati, osim ako uslov nije ispunjen upravo radi penzije)