Jump to content


Photo

THIS IS MY AMERICA


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
110 replies to this topic

#106 natasha

natasha
 • Banned
 • 3,104 posts

Posted 03 November 2002 - 04:43

za Indyja, o svetlosti i tami:

Preporucujem ti sledecu terapiju:
privremena pecalba na Bg Uni,jedno 6 meseci da se opametis; da te pitam da li si odusevljen.

U to ime nazdravimo uz Sziraz...

#107 Indy

Indy
 • Members
 • 21,392 posts

Posted 03 November 2002 - 05:04

natasha:
za Indyja, o svetlosti i tami:

Preporucujem ti sledecu terapiju:
privremena pecalba na Bg Uni,jedno 6 meseci da se opametis; da te pitam da li si odusevljen.

U to ime nazdravimo uz Sziraz...

Natasha, pretpostavljam da si me pomesala sa Nenadom M. Naime, on je pisao o svetlosti i tami, ne ja.

Sto se tice terapije, ne znam cemu bi ona trebalo da sluzi. Mom opamecivanju? Bejah na tom tretmanu godinama i samo me je sludeo.

Moze zdravka, ali bolje uz Shiraz.
:smile:

#108 natasha

natasha
 • Banned
 • 3,104 posts

Posted 03 November 2002 - 05:25

Ne, nisam te pomesala, vrlo dobro znam sta govorim.

Samo sam htela da te podsetim na svetlost i tamu :smile:

Cheers uz Shiraz i muziku Chomski/Eno :smile:

[ Izmena poruke: natasha na dan 2002-11-03 10:48 ]

#109 Nenad M.

Nenad M.
 • Members
 • 333 posts

Posted 08 November 2002 - 15:05

To Indy:

Sve bi na ovom mestu bilo pametnije od pravdanja zasto ranije nisam pisao. Dakle, izvinjavam ti se na ovako kasnom odgovoru.

Kada kazes crno/bela podela verovatno mislis na dve konstatacije-pitanja iz moje prethodne poruke. Ako je tako, nije mi jasno zasto si ih obojio crnim odnosno belim? Gde si uocio podelu na istinske borce i folirante koje pominjes?

Sve to staje u jednom coveku, Indy. Ja sam recimo koliko 'borac' toliko i 'folirant'. Koliko sam posten toliko sam i prevarant, koliko dobar toliko i zao, koliko hrabar toliko i plasljiv. Reci mi coveka koji u sebi sve suprotnosti ovoga sveta ne nosi. Lepo kazes da je licnost u konstantnoj promeni.

Dakle, nisam o tome mislio, vec o sledecem. Struja saglasnosti o kojoj si ranije pisao rezultanta je sveukupnih aktivnosti i zelja nasih, te nezavisna od pojedinacnih uticaja koliko i povrsina okeana od bacenog kamena. U tom smislu, ukoliko ste na istim talasnim duzinama, ne vidim da je pojava Comskog znacajnija od recimo tvoje. Stoga, ako vas je mnostvo, promene nam se smese. :wink:

Sa druge strane, akademske aktivnosti kojima se sluzimo i ponosimo verovatno su globalno delotvorne jedino u domenu egzaktnih nauka. Na drugim mestima oseca se licemerstvo, neobavestenost ili polu-obavestenost, manjak iskrenosti, nedostatak postenja, zluradost i principijelna, da ne kazem dogmatska doslednost.


'Uopste ne znaci da se obavezno slazem sa onim sto kazem'.
Ovo je mozda najbolja recenica koju sam na ovom Forumu procitao.
:smile:

[ Izmena poruke: Nenad M. na dan 2002-11-08 15:07 ]

#110 laufer

laufer
 • Banned
 • 861 posts

Posted 19 December 2002 - 08:57

Ovde se pisalo samo ( ili ja nisam sve dobro video) o Noamu Comskom Drugom , znacajnom po svom drustvenom angazmanu. Postoji i Noam Comski Prvi , poznati naucnik , lingvista, kojem ovaj drugi dosta duguje, jer se sigurno razlicito prima drustveni angazman poznatog naucnika i anonimusa.Zna li neko da objasni u cemu je znacaj Noama Comskog Prvog i kolika je relevantnost njega kao naucnika , lingviste , danas.

#111 Sioran

Sioran
 • Members
 • 1,885 posts

Posted 19 December 2002 - 12:52

>kolika je relevantnost njega kao naucnika , lingviste , danas.

ogromna, neverovatna. njegova glavna teza je otprilike da svi jezici imaju nesto zajednicko, a to je dubinska gramatika, i da se vidljive gramatike pojedinacnih jezika dobijaju podesavanjem par parametara u toj dubinskoj gramatici. ideja koja je ostavila ogroman uticaj u psihologiji je ta da je ta dubinska gramatika urodjena, i da dete koje uci jezik svoje sredine otprilike uci samo konkretne parametre. u vreme kad se ta ideja pojavila ona je predstavljala (zajedno sa jos par revolucionarnih tekstova) pocetak neceg sto se u psihologiji zove "kognitivna revolucija" - pojava paradigme u kojoj su "mentalisticki pojmovi" postali dozvoljeni kao predmet istrazivanja i objasnjavanja.