Sad kapiram - Google gone wrong. Nije mi bilo jasno, Ulis je pitao za pripovetku, a covek se inace u tom romanu koji se bavi Tasmanijom i odbeglim kaznjenicima zove Rufus Dawes ...mislim da i taj roman ima karakter koji se zove Michael Fury i bavi se Irskom i Ircima...
it was a shot in the dark

First & Last
Posted 07 March 2008 - 05:50
Posted 07 March 2008 - 08:19
Mrtvi, Dzojs (mada vlasnistvo nad zavrsnom slikom u kolektivnoj svesti komotno moze da ponese i Dzon Hjuston).
Da.
Inače film je jedna od najboljih ekranizacija nekog pisanog dela. I više zasluga ima Hjustonov sin, koji je , u stvari, režirao film.
Hjuston je, maltene, bio na samrti u doba snimanja filma i umro je odmah po završetku snimanja istog.
Posted 07 March 2008 - 09:20
Ova knjiga nosi obilježja koja se mogu primijeniti na sve oblike vladavine, ali njen je cilj mnogo precizniji: oličava posebno ono političko uređenje koje se ni za dlaku nije mijenjalo još od nesretnog - i već tako, žalibože, dalekog - dana kad je bilo ustoličeno.
Ne radi se ovdje ni o satiri ni o pamfletu. Ukus modernih naroda je veoma istančan da bi prihvatio tako naprasne istine o suvremenoj politici. Neprirodno dugo trajanje pojedinih uspjeha može, uostalom, iskvariti i samu čestitost; ali, javna svijest još živi i nebesa će se jednoga dana uključiti u ovu igru koja se zapodjenula protiv njih.
Kraj:
Vidite u tom vrtlogu sjene koje prolaze stežući mi ruku - one mi tako daju znak da je moja domovina pred oslobođenjem i da će se Francuska Republika uspraviti.
Share & Enjoy
Posted 10 March 2008 - 01:19
SaE
Posted 10 March 2008 - 14:14
Moris Zoli, "Dijalozi u paklu izmedju Monteskjea i Makijavelija" (zivela "Gradina", najbolji izdavac u ovoj mracnoj zemlji).Pocetak:
Ova knjiga nosi obilježja koja se mogu primijeniti na sve oblike vladavine, ali njen je cilj mnogo precizniji: oličava posebno ono političko uređenje koje se ni za dlaku nije mijenjalo još od nesretnog - i već tako, žalibože, dalekog - dana kad je bilo ustoličeno.
Ne radi se ovdje ni o satiri ni o pamfletu. Ukus modernih naroda je veoma istančan da bi prihvatio tako naprasne istine o suvremenoj politici. Neprirodno dugo trajanje pojedinih uspjeha može, uostalom, iskvariti i samu čestitost; ali, javna svijest još živi i nebesa će se jednoga dana uključiti u ovu igru koja se zapodjenula protiv njih.
Kraj:
Vidite u tom vrtlogu sjene koje prolaze stežući mi ruku - one mi tako daju znak da je moja domovina pred oslobođenjem i da će se Francuska Republika uspraviti.
Share & Enjoy
Naravno, onaj sekundarni proizvod koji si pomenuo jeste poznati falsifikat Ohrane tzv. "protokoli sionskih mudraca".
Posted 11 March 2008 - 00:56
"Dijalog u paklu izmedju Makijavelija i Monteskjea", naravno (uz malu ispravku da je izdavac cacanski "Gradac", urednika Branka Kukica, ja bih dodao da je bio najbolji izdavac i u onoj velikoj nemracnoj zemlji). Mrak je gust jer su Velimiri Ilici mnogo glasniji od Branka Kukica` ...Moris Zoli, "Dijalozi u paklu izmedju Monteskjea i Makijavelija" (zivela "Gradina", najbolji izdavac u ovoj mracnoj zemlji).
Naravno, onaj sekundarni proizvod koji si pomenuo jeste poznati falsifikat Ohrane tzv. "protokoli sionskih mudraca".
Tvoj servis.
SaE
Posted 13 March 2008 - 02:13

Nego pitanje glasi (pocetak romana, velikog, nedovrsenog):
Nespokojstvo je bilo svugde po Evropi, bilo je u samom vazduhu, udisalo se.
Svi su ocekivali ratove, ustanke, katastrofe. Niko nije hteo da ulaze novac u nova preduzeca. Radionice su se zatvarale. Gomile nezaposlenih su isle ulicama i trazile hleba. Hleb je postajao sve skuplji, a vrednost novca je svakim danom opadala. Vecno, besmrtno zlato odjedanput se razbolelo, ljudi su u njega gubili veru. To je bilo ono poslednje; u zivotu vise nista sigurno nije ostalo.
Kraj rukopisa, mada ne i nameravanog romana (takodje jako karakteristicno):
Jer nase ruke vec nalice na ruke staraca koje su izgubile snagu i nasu sudbinu u svojim rukama drze drugi narodi.
Odmah da predupredim svaku pomisao: ne radi se o realistickom romanu sa temom savremene Srbije/Jugoslavije. Nista nema razlicitije od drzave o kojoj se ovde radi i nase stvarnosti, bez obzira koliko ovi citati (a i mnogo sta drugog u toj knjizi) sugerisali suprotno. Ali, valja priznati da naslov dela ima izvesnih paralela sa pojedinim lokalnim kreaturama, ovako iznutra gledano (narocito premijerom u ostavci).
Edited by Schrodinger, 13 March 2008 - 02:14.
Posted 13 March 2008 - 11:11

Sto se tice "Dijaloga" - nema sta da se izvinjavas (split topic), ja sam i dodao pomoc da bi neko ko je citao "Enciklopediju mrtvih" i jos ponesto mogao da pogodi. Ako si citao Makijavelijevog "Vladaoca", Zolijev "Dijalog" je dobar nastavak u slicnom stilu, prilagodjen na prilike iz devetnaestog veka. Ima i nesto slicno za mehanizme dvadeset prvog veka, "The Assault on Reason", Al Gora, kalibra blizu ove prethodne dve, da ne poverujes da je covek ikad bio politicar.
SaE
Posted 13 March 2008 - 12:07
Posted 14 March 2008 - 23:16
SaE
Posted 15 March 2008 - 07:25
Potpuno si u pravu. Dakle, potpuno me je fascinirala aktuelnost i pocetka i kraja..."Bic bozji", Jevgenij Zamjatin? Nisam citao, a za "Mi" se slazem.
SaE

Postavljaj pitanjce.
Posted 15 March 2008 - 13:21
На земљу се спустила магла. На кабловима високог напона који су се протезали дуж пута одражавали су се одблесци аутомобилских фарова.
Киша није падала, али је земља у зору била влажна и када је жмиркао претећи семафор на мокром асфалту би се појављивала црвенкаста расплинута мрља. Дах логора осећао се на много километара - према њему су се протезали све гушћи каблови, путеви и железничке пруге. То је био простор ограђен правама, простор правоугаоника, паралелопипеда који су пресецали земљу, јесење небо, маглу.
Далеке сирене су почеле да завијају лагано и тихо.
Пут се припио уз железничку пругу и колона аутомобила натоварених папирним пакетима са цементом извесно време се кретала скоро истом брзином са бескрајно дугим теретним ешалоном. Шофери у војничким шињелима нису се освртали на вагоне који су се кретали упоредо с њима, на бледе мрље људских лица.
... i kraj:
Још је мрачно и хладно, али ће се веома брзо отворити врата и капци, и празна кућа ће оживети, испуниће се дечијим смехом и плачем, зачуће се ужурбани, драги женски кораци, кућом ће проћи сигурни домаћин.
Стајали су, држали вреће за хлеб и ћутали.
Share & Enjoy
Posted 17 March 2008 - 04:39

SaE
Posted 19 March 2008 - 05:47
SaE