Jump to content


Photo

Kakav bi danas bio Djindjićev stav u vezi statusa Kosova?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
174 replies to this topic

#16 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 17 December 2007 - 00:58

Topik moze i da se zatvori posto je Djindjic vec dao odgovor.

#17 Hadrian

Hadrian
  • Members
  • 1,011 posts

Posted 17 December 2007 - 01:02

Nazalost, sve sam vise ubedjen da ne samo da bi Djindjic vodio slicnu politiku, vec verovatno i svaki drugi politicar iz iole civilizovane zemlje.
Naravno, kada bi bio u istoj situaciji. Druga je prica da li bi Djindjic dozvolio da se bude u istoj situaciji (a ja sve vise verujem da na to ne bi imao uticaja).

Svaki balkanski politicar, jos ekstremniji bi bio od Kostunice, tu nema dileme.


Потписујем, једино бих подвукао уверење да ни Ђинђић не би имао много више утицаја на ширу слику и да би се обрео у истој ситуацији као и данашња власт (при томе би се боље снашао, наравно).

#18 Steamroller

Steamroller
  • Members
  • 3,177 posts

Posted 17 December 2007 - 01:06

Nazalost, sve sam vise ubedjen da ne samo da bi Djindjic vodio slicnu politiku, vec verovatno i svaki drugi politicar iz iole civilizovane zemlje.
Naravno, kada bi bio u istoj situaciji. Druga je prica da li bi Djindjic dozvolio da se bude u istoj situaciji (a ja sve vise verujem da na to ne bi imao uticaja).

Svaki balkanski politicar, jos ekstremniji bi bio od Kostunice, tu nema dileme.


Zapad otprilike gleda isto na sve balkanske narode, samo optereceni proslom decenijom Srbi su pokvarili odnos sa zapadom, tako da su Albanci uspostavili povoljniji odnos nego Srbi. Medjutim Srbi su nakon 5. oktobra imali sansu da stvore povoljniji odnos sa zapadom nego Albanci i danasnji tok razgovora bi bio drugaciji, odnosno povoljniji po Srba. Medjutim, nisanom je to sprjecio Legija, a politicki Kostunici kao sto sada otezava poziciju Srbije. Nadam se da ce zbog toga biti kaznjen na izborima.

#19 profesionalac

profesionalac
  • Members
  • 289 posts

Posted 17 December 2007 - 01:20

Da se Djindjic pitao i da ga Kostuninca nije ometao bila bi okoncana saradnja sa Hagom, a reformska politika sprovodjena punom parom. Samim time ne bi imali pregovore pred kojima je Albancima podrzana nezavisnost, vec bi imali pregovore u kojima bi postojao pritisak na Albance da pristanu na kompromisno rjesenje sa drzavom koja je ispunila sve svoje obaveze, i istovremeno se nametnula kao lider regiona. Ali zahvaljujuci Kostunici imamo trenutnu situaciju.


Pa ne mogu da se slozim da je stvar tako prosta.

Iskreno mislim da je Djindjic bio prevaren i da je mislio da ce izrucenjem Milosevica (cime je ispostavilo se sahranio svoje odnose sa DSS-ovcima) zavrsiti prica sa hagom (cak sta vise mislim da je to obecao i Legiji i drugarima). Kad je shvatio da se zajebao pokusao da krene u novu politiku koja ga je na kraju kostala glave. Akcija "STOP HAGU" dovoljno govori.

Kostunica je nakon njega nastavio isto s tim sto je isao principom "dobrovoljne predaje" (da podsetim JSO tada vise zvanicno ne postoji i Guri je na celo Zandarmerije). Ocigledno je to vazilo i za Legiju koji se "dobrovoljno predao". Mislim da je Kostunici nakon Djindjiceve smrti postalo jasno da Evropa igra prljavo i da je saradnja sa Hagom igra beskonacnog uslovljavanja.

Cisto radi podsecanja i premijer Zivkovic je svojevremeno tvrdio da Mladic nije u zemlji, a tada je i Ceda bio podpredsednik.

Sto se odnosa Kostunica-Djindjic tice mislim da je on bio mnogo "jaci" nego sto se prvim cini, prvi razdori su se stvorili nakon 5. oktobra kada je Kostunica hteo da se otarasi ostatka DOS-a odnosno onih 15-16 minornih stranaka i da sam izadje na parlamentarne izbore, medjutim to je bilo isuvise rizicno. Povukao je pametan potez izlaskom iz vlade i oformio polu opoziciju ojacavsi svoju poziciju na duge staze. Djindjic je sa druge stane morao da ostane u koaliciji sa moronima i time je dosta izgubio. Druga bitna tacka razdora bilo je izrucenje Milosevica i sam Ceda Jovanovic. Mislim da se nakon te veceti potpuno izgubilo poverenje izmedju dve strane.

Sve u svemu jako mi je zao sto Djindjic danas nije ziv i sto nikad necu saznati da li sam u pravu.

#20 Hadrian

Hadrian
  • Members
  • 1,011 posts

Posted 17 December 2007 - 01:20

Srbi su nakon 5. oktobra imali sansu da stvore povoljniji odnos sa zapadom nego Albanci i danasnji tok razgovora bi bio drugaciji


Ово отвара могућност да Запад није имао изграђени став (у ком периоду након 1999. године?) о томе шта треба да се деси на релацији Косово-Србија?

#21 istvan001

istvan001
  • Members
  • 602 posts

Posted 17 December 2007 - 01:23

Ne verujem da bi Đinđić imao neke naročito drugačije stavove po pitanju Kosova.Takođe je malo verovatno da bi Đinđić mogao nešto bitnije da promeni.

Problem Kosova postoji i pre Đinđićeve vlade,štaviše i pre Miloševića.Već početkom 80-tih problem Kosova je bio toliko alarmantan da je uzdrmao čitavu Jugoslaviju.SFRJ i SR Srbija su pokušale kombinacijom represije i idejno-političkim radom komunista da suzbiju seperatizam ali bez naročitog uspeha,već sredinom 80-tih je bilo jasno da ta učmala titoistička demagogija ne daje rezultate,pa se pojavio Milošević koji je ponudio aktivniju politiku i dalje znamo sled događaja.

Ne bih da zvučim fatalistički,ali čini mi se da bi situacija sa Kosovom bila manje-više ista,bez obzira na Đinđića,i da je ovakav scenario predviđen još negde početkom 80-tih ili možda čak i ranije ustavom iz 1974.

#22 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 17 December 2007 - 01:25

O chemu vi to? Od svih n otvorenih tema na ovom forumu nema degutantnije od ove :rolleyes:

#23 istvan001

istvan001
  • Members
  • 602 posts

Posted 17 December 2007 - 01:41

Bez obzira sta pricali Lazovi-Demagozi-Prevaranti danasnja politika DS-a o Kosovu je Djindjiceva politika:



Samo da Djindjic nikada nije bio ubijen i da Kostunica nije opstruisao danas se ovako ne bi razgovaralo o statusu Kosova, Srbija bi bila stozer regiona u federaciji sa CG, i postovao bi se stav Srbije, a pitanje opstanka RS ne bi postojalo (Djindjic je jedini politicar koji je pokrenuo pitanje samostalnosti RS a da je pritom neometano pio kafu na Bascrasiji sto samo potvrdjuje koliko je bila jaka njegova politika).

Federacija sa C.Gorom se raspala još za života Đinđića,pa je 2002 oformljena provizorna SCG koja je bila samo prelaz ka potpunom razdvajanju.Stav crnogorskih zvaničnika je bio jasan i dok je Đinđić bio premijer Srbije,da neće zajedničku državu sa Srbijom,bez obzira ko se nalazi na čelu Srbije.Teško da bi Državna Zajednica SCG mogla biti "stožer" bilo čega,sem nestabilnosti jer je to bila sui generis tvorevina,ni federacija ni konfederacija,već jedan privremeni provizorijum,koji nije bio prava država.

Da je Đinđić uspeo da pokrene rešavanje statusa Kosova još 2003,teško da bi situacija bila nešto povoljnija za Srbiju,čak je verovatno da Rusija ne bi smela da oponira SAD ovako otvoreno,pa bi imali nezavisno Kosovo još 2004 ili 2005.

S druge strane da se nije pojavio Milošević,Kosovo bi se verovatno izdvojilo prilikom raspada Jugoslavije još 1991/1992.
Tako ispada da je sve ovo proteklih 20 godina uključujući i Miloševića,i Đinđića i Koštunicu i Tadića samo jedno odlaganje
i pokušaj da se dobije na vremenu.

#24 Hill Bill

Hill Bill
  • Banned
  • 7,389 posts

Posted 17 December 2007 - 01:54

...S druge strane da se nije pojavio Milošević,Kosovo bi se verovatno izdvojilo prilikom raspada Jugoslavije još 1991/1992.
...

Da nije bilo Miloševića ne bi bilo raspada Jugoslavije, koje i same ne bi bilo da nije bilo Aleksandra....







... ovde bi bilo Rimsko Carstvo.

Puno budala.

#25 Eraserhead

Eraserhead
  • Members
  • 9,436 posts

Posted 17 December 2007 - 02:29

Bio bi za nezavisno Kosovo.

Ovo je podjednako smislen stav kao i svaki drugi na ovoj degutantnoj temi.

Edited by Eraserhead, 17 December 2007 - 02:30.


#26 profesionalac

profesionalac
  • Members
  • 289 posts

Posted 17 December 2007 - 02:48

Bio bi za nezavisno Kosovo.

Ovo je podjednako smislen stav kao i svaki drugi na ovoj degutantnoj temi.


Sta je toliko degutantno u ovoj temi?

#27 CTPAX

CTPAX
  • Members
  • 10,503 posts

Posted 17 December 2007 - 02:51

Ova topic je podjednako besmislen što bi bilo besmisleno kada bi neko stavio topic "Kakav bi danas bio stav maršala Tita u vezi sa statusom Kosova".

Odgovor je - ne znamo. Zašto? Zato što ih odavno nema, situacija je u njihovo vreme bila bitno drugačija, a pri tome obojca su bili veliki igrači u stanju da menjaju tok istorije.

Dakle, jedan Tito je jedne '45. mogao da krene na Trst i da možda dobije šta traži, ali ako Voja iz toga izvuče paralelu pa 2008. krene na Prištinu, dobićemo svi po pički.

Elem, da je Đinđić danas živ, Srbija ne bi bila u situaciji u kojoj je, pa je zato potpuno kretenski pričati na temu šta bi bilo kad bi bilo.

Međutim, ono što sigurno NE BI radio je da ne bi sumanuto ubeđivao Srbe da je Kosovo Srbija, kao što to radi aktuelna vlada, nego bi to verovatno radio tamo gde se radi - na trulom zapadu, koji Toona tako iskonski mrzi.

To je ono što nacoši i tunjavi Voja nikad neće moći, pošto im je kredibilitet tamo gde se rešavaju stvari - u qrcu.

Ono što Đinđić NE BI radio je da ne bi pokušavao da sačuva Kosovo, nego bi možda pokušao da ga vrati (tj. ne bi bio operisan od realnosti ko aktuelni moroni iz Vlade). Dalje, ono što sigurno ne bi radio je da ne bi trošio 95% svoje liderske energije u izgubljenoj borbi za Kosovo, dok sve drugo može da čeka, i ne bi se trpao preko svakog očekivanja pod gusenice istorije.

I ono što definitivno ne bi uradio je da ne bi doveo javno mnjenje do stadijuma kad niko ne zna da li će uopšte svanuti dan posle formalnog proglašenja već sada postojeće nezavisnosti Kosova i, ako slučajno svane, da li će uopšte imati smisla ustajati iz kreveta, oblačiti se i ići na posao.

Ovi bambusi koji nas danas vode su čvrsto odlučili da pomru zajedno sa konačnim formalnim odlaskom davno izgubljenog Kosova, ne ostavljajući pri tome nikog da ih nasledi. Jer, šta će biti priča Koštunice i Tadića kad svane Taj Dan?

Međutim, interesantno je da se na ovakve teme nacoši skupe ko hijene oko trupla i da jedino tad imaju da kažu po koju pozivitnu o "kriminalcu" i "izdajniku" Đinđiću.

Fuj bre! Odbij!

Topic zgužvati i baciti na đubrište, gde mu je i mesto.

Edited by CTPAX, 17 December 2007 - 02:54.


#28 Hadrian

Hadrian
  • Members
  • 1,011 posts

Posted 17 December 2007 - 02:57

Да, и ја то хоћу већ неко време да питам - шта је то овде дегутантно? Дозволићу да тема може да буде непријатна ватреним поборницима ЛДП-a који сматрају да је Чедомир Јовановић заправо прави наследник Ђинђића, са обзиром да оно што знамо о Ђинђићевом ставу у вези Косова итекако одудара од става који има ЧЈ и ЛДП по овом питању, али зашто би тема била дегутантна?

#29 profesionalac

profesionalac
  • Members
  • 289 posts

Posted 17 December 2007 - 02:59

Interesantno je da se oni koji se najglasnije izjasnjavaju kao Djindjicevi postovaoci i sledbenici, najvise zgrazavaju kad se raspravlja o njegovom politickom zivotu i nasledju.

Poenta ove teme je da se razmene misljenja, a ne da se iznose zakljuchci. A druga stvar je sto verovatno svaki pro reformski i evropski gradjanin razmislja o tome sta bi pokojni Djindjic danas uradio i sta bi bilo kad bi bilo. To je osnov kritickog razmisljanja.

#30 CTPAX

CTPAX
  • Members
  • 10,503 posts

Posted 17 December 2007 - 03:05

Да, и ја то хоћу већ неко време да питам - шта је то овде дегутантно? Дозволићу да тема може да буде непријатна ватреним поборницима ЛДП-a који сматрају да је Чедомир Јовановић заправо прави наследник Ђинђића, са обзиром да оно што знамо о Ђинђићевом ставу у вези Косова итекако одудара од става који има ЧЈ и ЛДП по овом питању, али зашто би тема била дегутантна?


Zato što je tako tipično srpski nekrofilna. Zato što pokušavate da uđete u um pet godina mrtvom čoveku i pokušavate kroz zloupotrebe da objasnite da bi radio isto ono što vi mislite da treba raditi, i to u situaciji do koje, da je njega, mi ne bismo došli.

I batali me LDP-a, molim te. I njihovo svojatanje mrtvog Đinđića, i DS-ovo svojatanje mrtvog Đinđića je vrlo problematična pojava.

Ipak, kada nacoši krenu da svojataju mrtvog Đinđića, onda je to za bljuvanje po monitoru.

Edited by CTPAX, 17 December 2007 - 03:08.