TUZLANSKA KOLONA, 15.MAJ 1992.
Posted 16 May 2001 - 12:44
Ovaj tragican dogadjaj od pre devet godina, kao i vecina poput njega, ima najmanje dve verzije. Jedna je da su pripadnici jedinica tuzlanske teritorijalne odbrane i policije napali i masakrirali vojnike JNA-a, a druga da su prvi pucali vojnici JNA, sto je izazvalo odgovor druge strane. Broj poginulih vojnika ni do danas nije poznat, jer su mnogi nestali u plamenu i detonacijama kamiona koji su napustali Tuzlu. U evakuaciji je ucestvovalo oko 600 vojnika, najvise sa Ozrena i Majevice, od kojih je vise od 250 poginulo i oko 200 ranjeno i zarobljeno, a mnogima se od tada gubi svaki trag.
U ovoj koloni bio je i vojnik bivse JNA iz Kraljeva Sasa Pajovic, koji u izjavi za B92 danas ovako vidi taj dogadjaj: “Sve je to glupo sto se desilo. Pre toga je stigla informacija da mi iz Srbije i Crne Gore koji smo tamo sluzili trebalo da budemo razmenjeni sa Bosancima koji su sluzili u Srbiji i Crnoj Gori. Svi smo ocekivali da ce to da bude normalna neka situacija”.
Misa Bozic iz Srpskog gradjanskog veca je evakuaciju vojnika iz Tuzle posmatrao sa terase svog stana i evo sta je tom prilikom video: “Moj stan se nalazi na mestu dogadjaja 15. maja 1992. godine. Jedan deo kolone je krenuo prema Majevici, a nekoliko kamiona je krenulo pravo, u grad fakticki. I tada je odjednom pocela pucnjava i sa kamiona, i sa prozora i sa coskova kuca. Kada je pocela pucnjava, stajao sam na terasi i gledao kako se povlaci kolona, video kaa su digli ceradu vojnici Armije, i jedna veliki mitraljez na postolju poceo je da puca ali u visinu, iznad zgrada”.
"Svi smo mislili da ce u kod nas u Tuzli zadnje da pukne, jer je bilo dosta izmesano stanovnistvo. Cak, kad nam se esto kvarilo, i kad smo zaustavljali kolonu, neki ljudi su nam pomagali da popravimo kvar. U toj selidbi su nam i mnogi ljudi pomagali da bi sve bilo u redu. Blizio nam se kraj vojnog roka i niko nie ocekivao da ce se desiti to sto se desilo tog 15. maja”, kaze Sasa Pejovic.
Misa Bozic iz Srpskog gradjanskog veca Tuzle svedoci o atmosferi u Tuzli u toku sukoba: “Najednom je neko viknuo ‘Ranjenik!’ . Ja sam izvirio, vukli su ga u podrum, to je bio jedan rezervista JNA. Posto je u podrumu bio i jedan doktor, Besim Hajdarevic, on ga je i previo i umirio. Pozvali smo Hitnu pomoc iz bolnice i otpremili ga u bolnicu. Ja imam podatak da je on vrlo brzo ozdravio i razmenjen je. Dao je izjavu u novinama, ruznu izjavu, a trebalo je da oda priznanje doktoru i ljudima koji su mu pomogli”.
Evakuaciji iz kasarne pod Kozlovcem, u tuzlanskom naselju Senjak. prethodili su pregovori bivse JNA sa tadasnjim tuzlanskim vlastima. “Pored moje zgrade usli su u prodavnicu namestaja i tu su se sklonili, s tim sto je komandant trazio vezu sa odbranom Tuzle i oni su se dogovorili da je propuste da idu dalje. Kad je povlacenje islo, ja sam video policijska kola. Kasnije sam saznao da je u tim policijskim molima na celu kolone, isao Mesa Bajric, nacelnik MUP-a da bi obezbedio siguran prolazm prema Majevici”, govori Misa Bozic.
Vojno tuzilastvo u Beogradu je krajem marta 1995. godine podnelo krivicnu prijavu i raspisalo poternicu protiv 59 naredbodavca i izvrsilaca masakra u Tuzli, koja je i danas na snazi, a predata je i prijava Haskom tribunalu. Krivicna prijava je podneta i protiv bivseg gradonacelnika Tuzle, a danas guvernera kantona Selima Beslagica. Misa Bozic tvrdi da Beslagic nije kriv i podvlaci da su prvi metak ipak ispalili pripadnici bivse JNA. Tuzlanska televizija "FS-3" direktno je prenosila ceo tok maskra vojnika JNA.
B92.NET
Posted 16 May 2002 - 10:22
Ja ne vjerujem da je ovaj ranjenik dao tu "ružnu" izjavu u novinama,
koja se gore spominje, jer bi bilo krajnje nemoralno da tako nešto kaže
neko, koga je "neprijatljska strana" previla i pomogla u ozdravljenju.
Prije bih rekao da su mediji iskonstruirali tu izjavu jer Milošević je imao
medije pod svojom kontrolom, i oni su odigrali posebno važnu ulogu
u vaskrsu četništva, počev od popovskih otkopavanja jasenovačkih
grobnica, na ovamo.
Što se tiče masakra u Tuzli, sam Bog sada zna šta se desilo i ko je počeo.
Taj tragični dogadjaj svakako treba sagledavati i cijeniti u kontekstu
cijelokupne bosanske ludnice. Recimo, u to vrijeme su na džamijama u foči
su visile crne zastave sa lobanjom, a sa minara puštane četničke koračnice.
http://www.islambosn...s=&postid=19672
(na ovoj slici se vidi veselje četnika u jednoj banjalučkoj džamiji)
Otac Filaret je svake noći nakon 24.h. u noćnom programu I programa radio
Bgd-a govorio o potrebi pokrštavanja muslimana i vraćanje pradjedovsku
vjeru , a beogradski nedeljnik Vreme je objavio i njegove slike sa radenicima
i mitraljezom. Poseban dio njegovih govora upravo je zauzimala Tuzla iz koje
je on, navodno, protjeran i u koju će se rado vratiti čim bude oslobodjena
od "turaka". U to vrijeme Arkan se sa svojim orlovima, ili ko zna kako su se
već zvali, šepurio po Bijeljini i banjaluci.. Sa svih strana su stizale alarmantne
vijesti o masovnim obistvima i postojanju logora smrti, u kojima su ubijani
bosanski muslimani (manjača, Keraterm, Omarska..). Dakle, u okviru svih
tih tragedija treba sagledati i tragični masakr u Tuzli. Pozdrav
Posted 19 June 2002 - 22:30
bio je postignut dogovor da se izmesti kasarna u tuzli. vojska se kretala u koloni. kao za vreme najveceg mira. imali su samo rec Selima Beslagica i ostalih njihovih glavesina.
Guest_Demo_*
Posted 26 June 2002 - 03:33
Jos je pricao nesto o Stojadinovicu i Srbima iz WWII al' je o tome prestao da prica kad se dokopao Beograda...
Posted 14 July 2002 - 00:21
evo cime su pocela zverstva u bosni.
evo "ko je poceo rat"
Posted 21 July 2002 - 13:59
luka:
evo price mog prijatelja koji je bio ocevidac. svo civilno stanovnistvo okolnih naselja je bilo u podrumima, ocigledno osim mog prijatelja koji je pokusavao da pobegne iz tuzle (covek bi mogao da napise roman sa materijalom sta mu se izdesavalo samo tog dana). bila je to opasna zaseda. snajperisti su bili na zgradama, iskopani su rovovi uz put (ne znam tacno koja udaljenost). snajperisti sa prigusivaca su ubijali vozace kamiona. kamioni bi skretali iz kolone i muslimani iz rovova bi pucali iz njih. muslimani nisu imali ni jednog ranjenog. tako nam i treba srbima kad smo verovali njima. klasika, kao kod sece vojvoda.
bio je postignut dogovor da se izmesti kasarna u tuzli. vojska se kretala u koloni. kao za vreme najveceg mira. imali su samo rec Selima Beslagica i ostalih njihovih glavesina.
tvoj prijatelj laze.
Posted 04 August 2002 - 21:11
verujem njemu a ne tebi. ti lazes.ikar:
tvoj prijatelj laze.
Posted 21 September 2002 - 04:01
Posted 27 September 2002 - 15:52
kakve veze ima slika sa tim ko govori istinu?Shady:
Ko laže pokazuje ona slika gore.
rezon ti je strava.
i otkud znas da su to srbi?
imaju neku zvezdu za zastavi. nebeska tela na zastavi imaju muslimani.