kvalitet domaćeg piva
#1
Posted 11 December 2007 - 21:34
#2
Posted 12 December 2007 - 10:32
Ako vam je osim toga da je pivo hladno bitan i kvalitet ,onda očekujem široku raspravu na ovu temu.Konkurencija medju proizvodjačima na ovom polju ne donosi ništa sem utrkivanja ko će više da se reklamira.Znam da sa njihovog stanovišta ne treba ništa menjati jer zašto bi ulagali više kad će dobiti isto.
Naucno dokazano da nema parametra kojim bi se utvrdio kvalitet piva u odnosu na drugo osim licnog ukusa.
#3
Posted 12 December 2007 - 12:52
Koja nauka je to dokazala? Obrazlozi to malo.Naucno dokazano da nema parametra kojim bi se utvrdio kvalitet piva u odnosu na drugo osim licnog ukusa.
#4
Posted 12 December 2007 - 13:31
Koja nauka je to dokazala? Obrazlozi to malo.
Pa recimo kada su zestoka alkoholna pica u pitanju tacno se na osnovnu fizicko hemijskih svojstava moze odrediti kvalitet pica, recimo jedan od parametara je prisutnost teskih metala u picu, sto ih je manje to je pice u principu kvalitetnije. Kod piva ti parametri nisu utvrdjeni i ostavljeno je na slobodu nasim culima okusa da odrede koje je pivo "kvalitetnije".
#5
Posted 12 December 2007 - 20:48
Nisi izabrao bas najsrecniji primer.Pa recimo kada su zestoka alkoholna pica u pitanju tacno se na osnovnu fizicko hemijskih svojstava moze odrediti kvalitet pica, recimo jedan od parametara je prisutnost teskih metala u picu, sto ih je manje to je pice u principu kvalitetnije. Kod piva ti parametri nisu utvrdjeni i ostavljeno je na slobodu nasim culima okusa da odrede koje je pivo "kvalitetnije".
Svako pice ima kvalitet "ukusa" koji je vrlo subjektivan.
Svako pice ima hemiski, bioloski i zdravstveni kvalitet koji je merljiv.
Pivo sigurno ima najmanje 20 parametra koji su merljivi, a imaju uticaj na kvalitet i ukus piva.
Nego da ne trolujemo topik ziveli.
Edited by slepa_koka, 12 December 2007 - 20:54.
#6
Posted 12 December 2007 - 21:22
E pa ne bih se složila sa tom teorijom. Dobro, znam da sam van konkurencije jer živim i pijem u Češkoj, ali verujte mi da su piva proizvedena u Srbiji JAKO LOSA! I što je najgore, sve su GORA i GORA!Naucno dokazano da nema parametra kojim bi se utvrdio kvalitet piva u odnosu na drugo osim licnog ukusa.
Moj drugar radi u Pilsneru i zna jako puno o pivima. Verujte mi, ima puno egzaktnih parametara. Fini i prijatni ukus koji ne ostavlja BLJAK ukus na jeziku i dobar sastav koji ne ostavlja IJAO ili UF, UF sutra u glavi su egzaktne kategorije.
Sva srpska piva imaju nestalan kvalitet i ukus koji varira od druge do trece smene. To za početak. O recepturi da ne govorim.
#7
Posted 12 December 2007 - 21:55
Neko ko ne zna o čemu se radi a čuje "naučno je dokazano" mogao bi da pomisli da je to tačno.Slažem se da lični ukus može biti ocena kvaliteta, ali kad ti i ja sednemo i pričamo koje je pivo bolje(što za nas i jeste relevantno),ali zvanično ispitivanje kvaliteta se vrši u akreditovanim laboratorijama na osnovu niza parametara od kojih je ukus samo jedan.Mišljenja sam da je domaće pivo jako lošeg ukusa(kvaliteta) u odnosu na inostrana.Ne bi bilo loše čuti i nekog upućenijeg ko bi se dotakao recepture,tehnologije itd.pa da dodjemo do neke opšte ocene.Naucno dokazano da nema parametra kojim bi se utvrdio kvalitet piva u odnosu na drugo osim licnog ukusa.
#8
Posted 12 December 2007 - 22:01
koga zabole za "naucne parametre", naravno da jedini relevantan parametar licni ukusNaucno dokazano da nema parametra kojim bi se utvrdio kvalitet piva u odnosu na drugo osim licnog ukusa.
meni je trenutno najbolji Lav 7; ima ukus, i jacinu naravno, a i ne boli tikva day after
#9
Posted 12 December 2007 - 23:02
Naravno da je ovde nauka najmanje bitna,ali ako neko kaže "naučno je dokazano" onda neka to argumentuje.koga zabole za "naucne parametre", naravno da jedini relevantan parametar licni ukus
meni je trenutno najbolji Lav 7; ima ukus, i jacinu naravno, a i ne boli tikva day after
Verujem da za iste pare može biti mnogo bolji kvalitet,ali koga je briga,kad proizvodjači rade po principu uzmi ili ostavi.Mislim da ovde konkurencija ne znači ništa i da je u pitanju prećutni dogovor gde svi dobijaju,sem pivopija od kojih žive.
Edited by wizionar, 12 December 2007 - 23:45.
#10
Posted 13 December 2007 - 08:58
Nisi izabrao bas najsrecniji primer.
Svako pice ima kvalitet "ukusa" koji je vrlo subjektivan.
Svako pice ima hemiski, bioloski i zdravstveni kvalitet koji je merljiv.
Pivo sigurno ima najmanje 20 parametra koji su merljivi, a imaju uticaj na kvalitet i ukus piva.
Nego da ne trolujemo topik ziveli.
Koji su to parametri?
Fino sam rekao koji su to kod zestokih pica ali naravno slazem se i sa Vama ostalima da nauka ovdje nije bitan faktor. Ne znam ni ja sta mi bi pa rekoh....
Troll off
#11
Posted 13 December 2007 - 20:49
Ako si stvarno mislio na teske metale kod zestokih pica (verovatno iz okoline Bora) onda po istoj logici to vazi za pivo. Za ostale normalne parametre pogledaj link.Koji su to parametri?
Fino sam rekao koji su to kod zestokih pica ali naravno slazem se i sa Vama ostalima da nauka ovdje nije bitan faktor. Ne znam ni ja sta mi bi pa rekoh....
Troll off
Edited by slepa_koka, 13 December 2007 - 21:20.
#12
Posted 13 December 2007 - 21:10
Uzgred, u Nisu nigde nije moguce kupiti Guinness! Da li neko zna da li se uopste uvozi?
Od svetlih So skopsko se e mozno!
Navika i "licni ukus" cuda cine!
Eh...kad ne znam za bolje!
EDIT: ah, da...pise domaca piva, pa malo pojasnjenje...ja i dalje niksicko i skopsko racunam u domaca...nadam se da se braca Makedonci i Crnogorci ne ljute...
Edited by Nesh, 13 December 2007 - 21:13.
#13
Posted 13 December 2007 - 21:25
Nema da se ljutu dok kupujemo pivo od nji.Sta da vam kazem...Najvise volim tamna ...po kaficima u mom gradu uglavnom se vrti Niksicko tamno, pa najcesce to i konzumiram!
Uzgred, u Nisu nigde nije moguce kupiti Guinness! Da li neko zna da li se uopste uvozi?
Od svetlih So skopsko se e mozno!
Navika i "licni ukus" cuda cine!
Eh...kad ne znam za bolje!
EDIT: ah, da...pise domaca piva, pa malo pojasnjenje...ja i dalje niksicko i skopsko racunam u domaca...nadam se da se braca Makedonci i Crnogorci ne ljute...
Nego jer jos uvek ima u Nisko pivo atropin ili su ga vec pokvarili.
Pozdravi mi Nis a pogotovu Medijanu.
#14
Posted 13 December 2007 - 22:15
Kad si već stigao do Makedonije mogao si i Grčku da zbratimiš,imaju i oni dobrog piva ,recimo Mythos.Ma sva su bolja od ovih naših(ne računam Treći Svet).To čovek vidi tek kad se malo izmakne odavde,piće,hrana,ma ne može da se poredi sa ovim našim standardima.Ja inače i planiram da palim u Grčku jednog lepog dana kad mi pukne film.U to ime ...beer...Sta da vam kazem...Najvise volim tamna ...po kaficima u mom gradu uglavnom se vrti Niksicko tamno, pa najcesce to i konzumiram!
Uzgred, u Nisu nigde nije moguce kupiti Guinness! Da li neko zna da li se uopste uvozi?
Od svetlih So skopsko se e mozno!
Navika i "licni ukus" cuda cine!
Eh...kad ne znam za bolje!
EDIT: ah, da...pise domaca piva, pa malo pojasnjenje...ja i dalje niksicko i skopsko racunam u domaca...nadam se da se braca Makedonci i Crnogorci ne ljute...
#15
Posted 14 December 2007 - 00:59
Nema da se ljutu dok kupujemo pivo od nji.
Nego jer jos uvek ima u Nisko pivo atropin ili su ga vec pokvarili.
Pozdravi mi Nis a pogotovu Medijanu.
Nemam pojma. Nisam skoro pio Nisko pivo (jednom izdajnik - uvek izdajnik! )...ali ljudi ga piju, pa pretpostavljam da su ga "pokvarili"...
A hvala na pozdravima i
Ziveli!