Shneetzlo, šta radiš kada si gladan?
Eto, pa kako onda možeš da pitaš zašto neko piše?
Cyber, u pravu si nije Koeljo kriv, on je dovoljno mudar da iskoristi svoju špansu.
Kada mi je prošle zime jedna prijateljica rekla da je moj roman i moj stil potseća na Koelja, priočitao sam par njegovih knjiga i sa zadovoljstvom konstatovao da nije bila u pravu. Niti tematski ima bilo kakvih paralela niti stilskih. Bejah prezadovoljan. Potom su me prilično dugo zavitlavali kako mi je Koeljo omiljeni pisac. Sva sreća, naš svet brzo zaboravlja, pa su olabavili pritisak. Sada već to niko više ne spominje.
Ruku na srce, da nisam lenj ovako kakav sam, verovatno bih ga pokrao, samo ni tada nisam siguran da li bih imao tu sreću da to iko štampa u nas. Ipak ovde se tiraži od 1000 primeraka smatraju ogromnim. I ne samo to, ne zaboravimo da je svaki peti stanovnik Srbije ipak nepismen, dok je sramotno veliki broj tek funkcionalno pismenih.
Ja ću opet kao kiša oko Kragujevca.
Negde, 1999. godine učestvovao sam na nekim radionicama, koje doduše nisu imale veze sa ovom temom. Sve jedno, poenta je ista. U trenutku sam shvatio da ono što su mi predavači saopštili zapravo nije ništa novo, ništa što mi nije poznato, ništa što već nisam znao. Razlika se ogledala u jednoj sitnici, ili hajde, u suštini problema nas balkanaca - sistematičnosti. Naravo, ta osobina nas ne karakteriše.
Ono na šta su insistirali, to je planski i sistematičan pristup konkretnom problemu.
Ono što je ovde, na ovoj temi dato od jednog forumaša jeste upravo to - taj sistematičan i planski pristup. Sada, nisam siguran da li je on to presnimio sa nekog sajta, prepisao iz neke knjige ili kako god. Ali to je to.
Usput, imam informaciju da je u Hrvatskoj štampana knjiga nekog američkog pisca - udžbenik pisanja. Nije mi poznat autor niti izdavač.
Ko otkrije bilo kakvu informaciju, valjalo bi da nas obavesti o tome. Bio bih zahvalan. Verovatno bi bilo interesantno pročitati takvo štivo.
Sada, mi pade na um jedan detalj. Erika Džong je u jednoj svojoj autobiografskoj knjizi navela savet mladim piscima: nikada ne razmišljajte o čitaocu kada pišete.
Misliš na kreativno pisanje!!!! Bilo je sličnih knjiga i kod nas!!!! Za pisanje je najbitniji talenat....ostalo uz dosta čitanja dđe samo po sebiiii....Fokner je najbolji primer