Jump to content

Photo
- - - - -

Kako početi pisanje knjige

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
93 replies to this topic

#31 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 11 December 2007 - 22:52

He-he ... ti si ona mano-depresivna fela kada je pisanje u pitanju! I ja sam :rolleyes: Samo sto sam se posle godina skribomanskog tumaranja pronasla pa lakse prevazilazim (neminovne) krize.

#32 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 12 December 2007 - 14:53

@ Stajnfild

Moram da ti se se zahvalim na otvaranju topica u kome ovih dana (pro)nalazim dosta utehe! Prica mi tapka u mestu, nedorasla sam mogucnosti da u sebi pronadjem dve prostoprosirene recenice koje bi uspesno povezale radnju sa stilom te jednim potezom uzdigle pisanije na sledeci nivo. Jezik se pritajio … sve se nadam da ce odnekud prijatno da me iznenadi. U medjuvremenu seckam mrkvice, ”nema” i nedorecena … pandan stvaralackoj krizi.

Zato me i strefilo poredjenje … u pisanju se mogu razmeniti iskustva i saveti, u kulinarstvu recepti. Nikako obrnuto.

Bacih letimican pogled na policu sa knjigama … Pamukova Crna knjiga … jedan od onih pisaca koje procitas, moze da ti se ne svidi ali ne mozes mu nikako osporiti majstorstvo u naraciji. Na pocetku mu zena nestala … mislis, trazice je onako tradicionalno… naci? … a on jok! Na petsto strana on (naizgled) trazi sebe sam kroz svet(ove) kroz koje citaoca provodi, naratorska digresija se na digresiju nize, naracija koja bez daha ostavlja, ocekujes nesto konkretno no on te bacaka kroz ljude, mesta, dogadjaje koje nize i slaze mozaicki … i kad ne dobijes to sto si na pocetku ocekivao (ono konvencionalno konkretno) a ti ipak osta impresioniran umecem. Paradoks jeste u tome da je covek zapravo trazio nestalu zenu ali ne onako pravolinijski vec kroz sebe i svet u kome se nalazi. Ja ne vidim drugi nacin da se takva vrsta knjige napise do pratiti unutrasnji naratorski kompas. Covek je od bagatele (nestala zena) proizveo stilski i jezicki vatromet. To je veliki talenat! Pisac koji superiorno vlada svojim talentom. Sve dok ne ovladas svojim talentom imas gomilu nedovrsenih textova.

Pored mi je Singer. On pise konvencionalno, lepo, pitko, citko … izmedju pocetka i kraja stivo koje se lepo pravolinijski vari. On ne stvara knjigu od bagatele. Singer ima stalnu (veliku) temu i dilemu koju komprimira i modifikuje opisujuci sudbine malih ljudi. On veliko impregnira u malo. On to takodje sjajno radi ali se radi o krajnjem proizvodu drugacijeg kalibra.

Dva potpuno razlicita pisca kojima je jedino zajednicko to sto su dobili Nagradu (Nobelovu).

Sad hipoteticki zamisljam obojicu kako imaju Concept + Final + Characters + pomocne doc. Sta to garantuje? Jedino to da se projekat lakse odradi do kraja. Eventualno. Tehnikalija. Priprema koja uopste ne garantuje da ces izbeci gubljenje i trazenje (koje sam vec pomenula) i sve one momente iznenadjenja koji prate stvaranje. Zato mislim da je presudno ovladati samim sobom i svojim talentom. To svako mora da uradi na svoj nacin. Lepa knjizevnost (kako se zove u nekim jezicima) ne bi nikada bila tako lepa da nije emotivno zahtevna (pri pisanju) i prepuna jezickih iznenadjenja.

Poznato mi zvuci ono sto si rekao kako pocinjes pa (pre)skaces pa dizes ruke … to je tako tipicno. To je proces varenja. Frustrirajuce. Ali, moras da naucis da oprostis sam sebi.

Jos nesto, cini mi se da se velika zamka krije u tome da kad nam ”stane” mi prestanemo da pisemo i razmisljamo puno o (ne)pisanju cime zapravo prebacujemo pisanje na jedan apstraktan nivo a to vodi u jos vecu stvaralacku indisponiranost. Neko je vec rekao, vazno je pribeleziti pa makar to bilo i ”vrzino kolo koje se okrece” … pisati, pisati, pisati … no matter what. U procesu pisanja ne postoji bagatela i sve je dozvoljeno, postoji samo propusten trenutak koji se nikada vratiti nece. Koja rec viska ne boli nikada toliko koliko koja rec manjka.

#33 steins

steins
  • Members
  • 7,357 posts

Posted 12 December 2007 - 15:33

Finally, sjajno si opisao pripremu i proces! Izgleda da ti to sve mozes ´ladne glave. Veoma pragmaticno. Kod mene je to nemoguce jer me uvek povuce jezik koji zivi sopstvenim zivotom ... Kako baratas sa impulsima (jezickim, idejnim ...)?

eh vala kako je opisao/la to izgleda matematicki jednostavno....prosto bih pozeleo da i ja mogu tako da shvatim pisanje :)

Jos nesto, cini mi se da se velika zamka krije u tome da kad nam ”stane” mi prestanemo da pisemo i razmisljamo puno o (ne)pisanju cime zapravo prebacujemo pisanje na jedan apstraktan nivo a to vodi u jos vecu stvaralacku indisponiranost.

e vala voistinu, poslednje tri veceri gledam u jednu recenicu kako blinka sa monitora i ni jedno slovce da ukucam da je nastavim, a u glavi vec zgotivih pripovetku,...

Kad cemo vec o knjigama, ja sam imao strasno iskustvo sa Albaharijem,.mislim da se knjiga zove "Kratka knjiga",...ono gde on opisuje kako odlazi na selo i krece da pise knjigu,...i krece...i krece... i krece....uzas,.....jedno 6 meseci iza toga nisam mogao da nateram sebe da napisem ni stranicu u dnevniku :huh:

e sad dal sam depresivna fela il nisam ne znam, al znam da mora nesto da me mune medju rebra, da mi se vrati u pamet neki dogadjaj, preko neke druge stvari ( pesma, miris, ukus, ,....ma bilo sta ) da bi seo za astal. Ni rec ne mogu da napisem kad sam "miran".
Cak mi ni dan ne lezi za pisanje, samo noc,...znas ono kad se sve ucuti, e onda mi krece "muvanje" :rolleyes:....jos ako se pogodi npr pesma na radiju ili sta slicno,...to samo lije po papiru (u ovom slucaju monitoru )

Edited by steinsfild, 12 December 2007 - 15:37.

#34 Nesh

Nesh
  • Members
  • 2,750 posts

Posted 12 December 2007 - 16:41

ma lol cyber u potpunosti se razumemo, meni negde cami jedna extra plava sveska za posebne prilike,...a da ti ne pricam da sam na kompu izgubio preko 100 strana teksta koji je vec bio sredjen :D strava

Back up, back up! Jeste obicna tehnikalija, ali vredi! :huh:
Ja se toga uvek setim kad mi padne kompjuter i obecam sebi da cu redovno....a onda nastavim po starom...Srecom imao sam vise srece nego pameti pa su, na uzas potencijalnih citalaca, gubici neznatni... :)

eh vala kako je opisao/la to izgleda matematicki jednostavno....prosto bih pozeleo da i ja mogu tako da shvatim pisanje 0:)

Pa tako (kako je opisao Pasic) bi i trebalo da izgleda pisanje! Sve ostalo je improvizacija! Nazalost, ja takvu temeljitost ni u snu ne bih mogao postici, pa mi ostaje da improvizujem. Kad krenem sa pisanjem obicno ne znam sta ce se desiti na kraju...a boga mi ni u sredini... 0:) To u pisanju kratkih prica i nije mozda toliko znacajno, ali se u pisanju necega "duzeg" bez tih, kako ih nazvaste, tehnikalija, tesko moze...
Znam iz iskustva...stojim vec duze vremena na polovini (to sam odredio prema broju napisanih strana ;) ) necega sto ja zovem Mozda roman!
I tako... :rolleyes:

Edited by Nesh, 12 December 2007 - 17:20.

#35 steins

steins
  • Members
  • 7,357 posts

Posted 12 December 2007 - 17:04

Znam iz iskustva...stojim vec duze vremena na polovini (to sam odredio prema broju napisanih strana smile.gif ) necega stoja zovem Mozda roman!

e ovo je odlicno ime za roman! "Mozda roman" :rolleyes:

#36 Nesh

Nesh
  • Members
  • 2,750 posts

Posted 12 December 2007 - 17:22

e ovo je odlicno ime za roman! "Mozda roman" :huh:

Thanks! To je pre svega dijagnoza napisanog, ali i radni naslov! :rolleyes:

#37 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 12 December 2007 - 17:40

Pisite braco, pisite!

I nemojmo neglizirati improvizaciju, ona je cedo kreativnosti ...

#38 Nesh

Nesh
  • Members
  • 2,750 posts

Posted 12 December 2007 - 17:42

Pisite braco, pisite!

I nemojmo neglizirati improvizaciju, ona je cedo kreativnosti ...

Pa da nije imrovizacije ja ne bih nista ni napisao...Zato o improvizaciji sve najbolje! :rolleyes:

#39 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 12 December 2007 - 18:18

e sad dal sam depresivna fela il nisam ne znam, al znam da mora nesto da me mune medju rebra, da mi se vrati u pamet neki dogadjaj, preko neke druge stvari ( pesma, miris, ukus, ,....ma bilo sta ) da bi seo za astal. Ni rec ne mogu da napisem kad sam "miran".
Cak mi ni dan ne lezi za pisanje, samo noc,...znas ono kad se sve ucuti, e onda mi krece "muvanje" :rolleyes:....jos ako se pogodi npr pesma na radiju ili sta slicno,...to samo lije po papiru (u ovom slucaju monitoru )

Rekla bih da si ti ona fela koja kad joj nadodje flow (manija ili magicni trenutak?) moze u dahu da proizvede sjajno parce ko od sale. Onda sve stane (depresija ili susa?). Dok ne oplemenis jos jedno parce. Stvaralacki pikado.

Kad se baterije isprazne a ti pronadji nacin za punjenje. Meni prija socijalna i kulturna aktivnost. Impulsi kroz ljude, mesta i dogadjaje. Navata se puno toga jer si u stalnoj interakciji. Znam samo da je najgore (tj kontraproduktivno) ono sto sam vec pomenula, stati i previse razmisljati o (ne)pisanju. To je udaranje u prazno i pojacava frustraciju. Bez obzira na stilove i rutine koji su kod svakog razliciti postoji jedna stvar koja je (skoro) svima neophodna - samoca, osecaj izolovanosti. Sad´ dal´je u pet ujutru il´popodne bitno je da se (kao sto velis) sve ucuti.

#40 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 12 December 2007 - 18:38

Pa da nije imrovizacije ja ne bih nista ni napisao...Zato o improvizaciji sve najbolje! :rolleyes:

Treba znati improvizovati cak i kad zablokiras u pisanju :huh: U tom sam periodu upravo.

#41 steins

steins
  • Members
  • 7,357 posts

Posted 12 December 2007 - 19:49

E ljudi ajde svi sa topica da naprave po jednu kratku pricu i da napravimo jednu eBook kratkih pricica!
Sad mi pade ova ultrabrilijantna ideja na pamet! :rolleyes:

#42 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 12 December 2007 - 22:19

A tebe munulo medj´ rebra pa bi opet da ultrabriljantno zapocnes novi projekat? :rolleyes:

#43 FranziskaKafka

FranziskaKafka
  • Banned
  • 1,099 posts

Posted 12 December 2007 - 23:24

Hej, gubite vreme na forumu. :rolleyes: Pisite. :huh:

#44 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 12 December 2007 - 23:28

Vis´ da se ovde okupilo drustvo koje je (trenutno) zatajilo u stvaralastvu :rolleyes:

#45 steins

steins
  • Members
  • 7,357 posts

Posted 12 December 2007 - 23:47

A tebe munulo medj´ rebra pa bi opet da ultrabriljantno zapocnes novi projekat?

jakako pa onda da se rastuzim, pa da se odam zenama i alkoholu :rolleyes: