Jump to content


Photo
- - - - -

Caffetin


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
22 replies to this topic

#16 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 11 December 2007 - 14:56

mozda imash migrenu. valjda za migrenu postoje posebni lekovi.

#17 Jaruzelski

Jaruzelski
  • Members
  • 556 posts

Posted 11 December 2007 - 15:06

Meni nije bilo te glavobolje koju Advil Ultra nije resio... Advil je u stvari ibuprofen u gelu.

#18 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 11 December 2007 - 19:05

Brufen (ibuprofen) pripada grupi lekova, koji se nazivaju NSAID (nesteroidni lekovi protiv upala). Zbog izuzetno sirokog terapeutskog spektra iz upotrebe je gotovo potpuno istisnuo Aspirin (acetilsalicilna kiselina, Andol, Acisal). U formi sirupa daje se cak i maloj deci kao lek prvog izbora u lecenju temperature.
Inace, kod glavobolja, ako ne pomognu dve tablete analgetika, dozu ne treba povecavati, jer pozitivnog efekta nece biti, a toksicni efekti se potenciraju. Zato se u lecenju hronicnih glavobolja kod bolesnika koji dugo uzimaju visoke doze razlicitih analgetika lecenje zapocinje obustavljanjem apsolutno svih analgetika!

Edited by vladan, 11 December 2007 - 19:06.


#19 srdjann

srdjann
  • Members
  • 2,977 posts

Posted 12 December 2007 - 11:22

mislim da taj kombinovani prashak shto je Vladan spomenuo josh uvek ima da se kupi. to uvek svi hvale a ja nikako da se toga setim kad sam u apoteci :huh:. shta taj prashak sadrzi u sebi?

elem, kad su bolovi u pitanju, preshla sa Brufena na Kafetin. deluje brze + ne dovedem sebe u near suffocate stanje kad moram da progutam chetristomiligramsku tabletu pravljenu za dimenzije grla orke.
za menstrualne probleme josh uvek Rapten K. svi ostali ili ne deluju ili im treba minimum sat vremena da prorade.

Kombinovani prašak je, kao i Caffetin, derivat Paracetamola, s' tom razlikom što je samo dvokomponentni (paracetamol + kofein) dok je Caffetin četvorokomponenti (paracetamol + kofein + kodein fosfat + propifenazon).

Na tržištu ima i trokomponentnih lekova kao što je npr. Hemofarmov Caffebol (paracetamol + kofein + kodein fosfat) ili bosanski Kofan instant (paracetamol + kofein + propifenazon).

Suština pravljenja ovakvih koktela je u tome da su aktivne supstance u njima subdozirane što umanjuje neželjena dejstva (paracetamol je hepatotoksičan tj. uništava jetru) ali istovremeno zajedno postižu efekat, u ovom slučaju otklanjanje bola.

Konkretno, doza Paracetamola (Febricet, Efferalgan, Panadol) kada se nalazi samostalno je 500mg, u Caffebolu 460mg, u kombinovanom prašku 400mg, u Caffetinu je 250mg a u Kofan instantu čak 200mg.

Rapten K je kao fol trebala da bude nova formula - Diklofenak kalijum (za razliku od standardnog Diklofenaka natrijuma) ali do sada nisam sreo nekog da mi kaže da mu obični Diklofen ne deluje (ili slabije deluje) a da Rapten K kick ass, mada je moguće da ćeš ti biti prva :rolleyes:

Edited by srdjann, 12 December 2007 - 11:22.


#20 dare...

dare...
  • Members
  • 2,008 posts

Posted 12 December 2007 - 18:21

"Istorija" interesovanja za problematiku je duga, a najvise su me, kazem, podstakle izjave na svakojakim forumima... Pa zato. :) Nema veze sa mnom, iako imam ceste i uglavnom jake glavobolje.


Imam ja jednu pričicu o "kofetinčiću".

Onomad mi se obrati jedan kolega koji je imao problema na redovnom godišnjem lekarskom pregledu... Kaže trocifrene transeminaze, jetrica radi kao parna lokomotiva na uzbrdici, a on nema pojma zbog čega... Uplašio se i za zdravlje i za dozvolu koju neće da mu produže dok se to ne reši...

Kaže dare... tebe su mi preporučili kao "stručnjaka" za probleme sa povišenim transeminazama. Ja tu odmah "stručno" pitam čoveka koliko pije 0:) , međutim ne lezi vraže... čovek ne pije alkohol. ;) Pitam za rezultate sa infektivne (ono hepatiti A, B, C, D, da li je skoro bio u Africi na terenu)... čovek negativan dibidus. Fin, ko devojčica iz provincije...:D

Skontamo onda nije Alkohol nije Seks.... Mora da je neka Droga... :rolleyes:


Piješ li neke lekove, pitam ja čoveka... On reče ništa ne konzumira osim kofetinčića kada ga boli glava. A kada/kolko te boli glava, pitam ja a on kaže često... Na kraju mi skontamo da je on prvo pio kofetinčiće jer ga je bolela glava, a zatim je jedno skoro godinu dana unazad počeo svaku jutro i veče da pije po "kofetinčić za svaki slučaj", da ga ne zaboli glava, preventive radi... :huh:

On reče to doktorki, prestade dve nedelje sa kofetinčima i transeminaze se prepoloviše i vratiše na dvocifrene, a posle mesec-dva na normalan nivo...



I to je bilo to. Dan po dan/kofetinčić po kofetinčić... i eto trocifrenih traseminaze i jetre velike i bele ko slanina sapunjara... I da ne bi lekarskog, već da je tako produžio nekoliko godina, eto ciroze jetre i to bez seksa, droge i alkohola... Pa ti vidi kako je i kolko je "kofetinčić" bezazlen. (kolko znam slične probleme često imaju i oni koji se na svakodnevnoj bazi druže sa lekovima za kostobolju Diklofenatima, Flugalinima, Nimulidima i sl.)

Znači kod njega je postojala zavisnost - ona psihička po sistemu "da me ne boli glava" i eto primera kako se ni iz čega može stvoriti ozbiljan problem.

Naravoučenije: -Sve što upražnjavate na svakodnevnoj bazi, može biti opasno! 0:) -_-

Edited by dare..., 12 December 2007 - 18:23.


#21 FranziskaKafka

FranziskaKafka
  • Banned
  • 1,099 posts

Posted 12 December 2007 - 23:04

Naravoučenije: -Sve što upražnjavate na svakodnevnoj bazi, može biti opasno! :huh: ;)

Mislis - svako preterivanje skodi? :) (Vilijam Blejk se, doduse, ne bi slozio. :rolleyes: )

Edited by FranziskaKafka, 12 December 2007 - 23:04.


#22 dare...

dare...
  • Members
  • 2,008 posts

Posted 13 December 2007 - 10:20

Mislis - svako preterivanje skodi? :huh: (Vilijam Blejk se, doduse, ne bi slozio. :rolleyes: )


Shvatila si poentu... :) Ma Vilijam Blejk je samo bio energični i maštoviti pesnik i slikar koji je mirno radio u svom malom slikarskom ateljeu i umro u pristojnoj starosti za to vreme... Daleko od tigra u pesmi mu opevanog...

Ali jeste istina u tome da čovek ozbiljno treba razmisliti o stvarima koje konzumira na dnevnoj bazi...

Spoiler! --Click here to view--


#23 janez1982

janez1982
  • Members
  • 240 posts

Posted 14 December 2007 - 16:03

takodje ne treba zaboraviti propifenazon koji je retko,ali vrlo toksican(moze cak izazvati i smrtonosne posledice tipa aplasticne anemije).Zbog tog sastojka, ne bih nikom rekao da pije kafetin. Fenazoni su obsolentni,i gotovo nigde se ne korise, a slepaju se kroz kafetin.