Jump to content


Photo
- - - - -

Infoteka no. 2


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
6 replies to this topic

#1 Bebler

Bebler
 • Banned
 • 2,037 posts

Posted 06 December 2007 - 16:22

Tarnerova nagrada Marku Volindžeru

Britanski umetnik Mark Volindžer dobitnik je ovogodišnje Tarnerove nagrade, jednog od najpoželjnijih ali i najkontroverznijih priznanja u Velikoj Britaniji koje se dodeljuje savremenim britanskim umetnicima.

Posted Image
Mark Wallinger

Nagradu Volindžeru na ceremoniji održanoj u Tejt galeriji u Liverpulu uručio je glumac Denis Hoper.

Volindžer (48) je nagrađen za rad "State Britain", delo koje je precizna replika "kampa" koji je 2. juna 2001. ispred parlamenta u Londonu, instalirao Brajan Ho, pacifista koji je šest i po godina protovao zbog teške situacije u kojoj se nalaze deca žrtve ekonomskih sankcija Ujedinjenih nacija protiv Iraka.

Posted Image

Posted Image
Brian Haw

Posted Image

Posted Image


Violindžer je do najsitnijeg detalja reprodukovao "logor" dugačak 40 metara u kojem je 57-godišnji Ho živeo: tu su sklonište pokriveno ciradom sa kuhinjicom za spremanje čaja, desetine poderanih zastava, dečje igračke, poruke podrške i rukom pisani transparenti.

“Brajan Ho je izuzetna osoba koja je pokrenula neumornu kampanju protiv svih laži i neistina koje je naša vlada plasirala. On je više od šest godina predstavljao taj preko potreban glas pobune koji je tražio da se vojnici vrate kući, da nam se vrate naša prava i poverenje naroda”, izjavio je Volindžer na ceremoniji dodele nagrade.

Mark Volindžer prvi put je nominovan za Tarnerovu nagradu 1995. godine, ali je ona tada otišla Demijanu Herstu.

Volindžeru će nagrada, jedno od najprestižnijih priznanja u savremenoj umetnosti, doneti pedeset hiljada dolara.

Ovogodišnja Tarnerova nagrada dobitniku je uručena u Liverpulu što je prvi put da je svečanost održana van Londona.

Tarnerova nagrada” za savremenu umetnost, koju je 1984. ustanovila londonska Tejt galerija, jedna je od najprestižnijih nagrada za vizuelnu umetnost u Evropi, a njenu godišnju dodelu gotovo uvek prate javne polemike i debate. Ipak neka imena dosadašnjih dobitnika kao što su Gilbert i DŽordž, Ričard Dikon, Toni Kreg, Ričard Long, Aniš Kapur, Demien Herst ili Daglas Gordon dovoljno govore u prilog kvalitetu i visokim kriterijumima te institucije.

#2 Mioba

Mioba
 • Sleepers
 • 4,859 posts

Posted 24 January 2008 - 13:26

izveštaj sa zanimljive diskusije u magacinu pre neki dan, o gradskom otkupu umetničkih dela

na državni otkup se i dalje gleda kao na osnovni mehanizam preživljavanja art scene
otkup jeste bio osnovni mehanizam popunjavanja muzejskih fondova u proteklom veku, i značajan izvor prihoda umetnicima
kako to funkcioniše u regionu, a kako u svetu uređenih tržišta?

BEOGRAD (SEEcult.org) - Tribina o gradskom otkupu umetnickih dela, odrzana 22. januara u okviru izlozbe otkupljenih radova u Magacinu u Kraljevica Marka, pokazala je da postoji veliko interesovanje strucne i sire javnosti za takvu podrsku umetnosti. Diskusija, u kojoj su ucestvovali clanovi strucne Komisije za otkup i umetnici Mrdjan Bajic i Uros Djuric, otvorila je i pitanja hronicnog nedostatka reprezentativnih galerijskih prostora u Beogradu i potrebe regulisanja trzista umetnosti uopste, koje je pretezno u “sivoj zoni”.
Objasnjavajuci politiku otkupa, clanovi Komisije (Sasa Janjic, Marina Martic, Vesna Lakicevic Pavicevic, Danijela Puresevic i Nikola Sujica), naveli su da su se rukovodili pre svega potrebom da odaberu dela koja mogu i zasluzuju da nadju trajno mesto u nekom od muzeja, vodeci racuna pritom da obuhvate i neka od kapitalnih dela afirmisanih umetnika, koja do sada nisu otkupljena, ali i mladjih.


ceo txt u spojleru

Spoiler! --Click here to view--

čini mi se da su privatne galerije najslabija karika u našem sistemu
nema ih dovoljno, nemaju širi uticaj na scenu, likovni kritičari su ili odveć konzervativni ili dovoljno korumpirani pa cenu dela određuju u skladu sa kontroverznim kriterijumima...

šta još nedostaje?
osim, naravno, interesa šire javnosti... :rolleyes:

#3 Linda Lee

Linda Lee
 • Members
 • 739 posts

Posted 28 April 2008 - 19:00

Nadam se da je ok da ovde prosledim obaveštenje. :rolleyes:

Prvu radionicu klasicnog indijskog plesa u Beogradu održaće Mayala Bracha iz Zagreba.

Na ovoj plesnoj radionici, ljubitelji umetnosti izražavanja plesom će upoznati drevni indijski ples kathak. Dvodnevna radionica zamišljena je tako da polaznicama pružu uvid u lepotu i snagu pripovedanja priče i izražavanje emocija kroz ples. Upravo su se plesom vekovima kroz indijsku istoriju prenosili najlepši epovi, jer su se na taj način lako pamtili i ostavljali snažan utisak na gledaoce.

Kompleksnim ritmičkim ciklusima, pokretima tela i mimikom lica dočaravaju se pojedini likovi iz indijske mitologije i njihovi karakteri. Jednostavna interaktivna radionica svakoj će polaznici pružiti priliku da nauči osnovne pokrete različitih figura kathaka i izgraditi temelj za dalje napredovanje u ovom dragulju svih plesova.

Ovu Mayalinu radionicu može da isprati svako, bez obzira na plesačko iskustvo. Svi čemo učiti nešto sasvim novo i drugačije, tako da neće biti razlike izmedju učenica i instruktora. Dakle, bez obira da li ste početnica ili iskusni profesionalac, ova radionica je za vas.

Radionica ce se odrzati

Petak, 02.05.

14 - 15h - Predavanje o ovom plesu na kome će nas Mayala uputiti u osnove ovog stila, uz slide show i demonstraciju plesa, kostima i nakita. Predavanje će biti na engleskom jeziku. Ako je potrebno, obezbedićemo prevodioca.
15 - 16h - Pitanja i razgovor sa Mayalom
16 - 18h - radionica kathak plesa

Subota, 03.05.

19-21h - radionica kathak plesa

Mesto održavanja radionice je Bulevar Dr. Zorana Djindjica (nekadasnji Bulevar AVNOJ-a) br. 35A- prostorije “Arena arta”.


Program radionice je sledeći:

1. Naučićemo Vandana (ples koji dočarava molitvu od 2 minuta) u kojoj će se koristiti mudre i poze kako bi se prikazali bogovi: Brahma, Vishnu i Nataraja (Dancing Shiva). Kroz ovu koreografiju ćemo naučiti kako da koristimo gestove rukama (mudre) kao i svoje telo, da bismo otplesali narativni ples. Istražićemo raspoloženje ovog koreografije i način na koji se to raspoloženje može ispoljiti u toku plesa.

2. Naučićemo koreografiju od 3 minuta, posvećenu tehnici, u toku koje ćemo savladati čuveni kathak footwork, okrete i izuzetno elegantne pokrete rukama.


Cena je 40 evra po osobi (predavanje + oba dana radionice), rok za prijave je do 30.4. (ili dok se ne popuni, pošto je broj mesta ograničen) uz akontaciju od 20 evra.
Ukoliko želite prisustvovati samo predavanju cena iznosi 15 evra.


Prijavljivanje:
Preko PM-a ili na
E-mail: radionica.kathak@gmail.com

:huh:

A sad nešto o Mayali:

Mayala Bracha je rođena u Izraelu, 1993. godine se preselila u Englesku, gde je počela da uči kathak kod Sushmite Ghosh. Natupala je širom Engleske i u inostranstvu, kao solista i kao član plesnih trupa.

Mayala predaje kathak od 1997 godine, u Brajtonu, Eseksu i Londonu, a 1999. je sastavila svoje prvo koreografsko delo The Life of Meera Bai, koje je izvedeno na festivalu u Brajtonu. Početkom 2003. Mayala je provela tri meseca intenzivnog treninga u Indiji, zahvaljujući sponzorstvu Art Council of England. Trenutno živi u Zagrebu, gde je oformila Društvo posvećeno kathaku, Adami

Za više informacija, možete pogledati njen sajt: http://www.kathak-mayala.com/index.php

Eto, nešto lepo i novo za ovaj naš grad. :)

#4 orlic

orlic
 • Members
 • 3 posts

Posted 14 November 2008 - 00:31

U toku je nagradni konkurs devetog festivala digitalne umetnosti ArtTech.

U nagradnom konkusu ArtTech festivala pravo učestvovanja imaju svi autori čiji radovi ispunjavaju sledeće uslove:

1. Radovi ne smeju biti stariji od jedne godine.
2. Radovi moraju spadati u jednu od navedenih kategorija:
* Static [3D render]
* Static [Dizajn]
* Static [Bitmap]
* Static [Photo]
* Web [Com]
* Web [Art]
* Animacija [3D]
* Animacija [2D]
3. Radovi sa prethodnih ArtTech festivala ne mogu ući u konkurenciju.
4. Jedan autor može prijaviti najviše 2 rada po kategoriji.
5. Svi radovi moraju stići na našu adresu putem:
* direktnog postavljanja rada na server festivala preko za to predviđene forme na sajtu www.arttech.rs
* e-maila (isključivo radovi veličine do 1MB). Takođe, u mail-u možete da navedete url do fajla i mi ćemo ga preuzeti.
* poštom (na bilo kom standardnom mediju - CD, Floppy, HDD...) na adresu:
Jadranska 17, 26000 Pančevo
sa naznakom "Prijava za ArtTech Festival"

Radovi (mediji na kojima se nalaze) se ne vraćaju.
Jedan rad može biti prijavljen samo u jednoj kategoriji.

Svi radovi MORAJU IMATI naznačeno ime i prezime autora, ime rada, kategoriju u kojoj se rad prijavljuje, telefon, ulicu i mesto stanovanja autora. Autori koji ne pošalju potpune podatke neće biti uvršteni u izbor.

Organizator zadržava pravo da, uz saglasnost autora i bez nadoknade, a isključivo za potrebe ArtTech web-sajta i propratnih događaja u vezi festivala upotrebi prijavljene radove. Autori ostaju isključivi vlasnici i nosioci prava nad svojim autorskim delima.

KONKURS JE OTVOREN DO 25.11.2008. GODINE

Za dodatne informacije pogledajte sajt festivala na adresi www.arttech.rsOpisi i definicije kategorija

Static [3D render]

* Opis: U kategoriju Static [3D render] spadaju statične slike kreirane korišćenjem programa za 3D modeliranje i renderovanje.
* Kriterijumi: Pri ocenjivanju radova uzeće se u obzir ukupan vizuelni utisak, ideja rada kao i tehnički kriterijumi kao što stu kvalitet rendera, korišćenje originalnih objekata i tekstura.
* Tehnički zahtevi: Radovi u ovoj kategoriji moraju biti čitljivi u klasičnim aplikacijama za pregledanje/obradu bitmap grafike, snimljeni u .JPG formatu, dimenzija ne manjih od 640x480 pixela.

Static [Dizajn]

* Opis: U ovu kategoriju spadaju radovi koji predstavljaju vizuelna rešenja izrađena za komercijalnu upotrebu (logo, plakat, etiketa, bilbord i slično).
* Kriterijumi: Pri ocenjivanju radova uzeće se u obzir originalnost rešenja, vizuelni utisak, i prilagođenost rešenja mediju i proizvodu/firmi za koju je napravljen.
* Tehnički zahtevi: Radovi u ovoj kategoriji moraju biti čitljivi u klasičnim aplikacijama za pregledanje/obradu bitmap grafike, snimljeni u .JPG formatu, dimenzija ne manjih od 640x480 pixela. Ukoliko je rad u vektorskom obliku može se dostaviti u .cdr formatu do verzije 12, ili u .ai formatu u oba slučaja sa uključenim svim fontovima u fajl ili sa svim elementima konvertovanim u krive.

Static [Bitmap]

* Opis: Kategorija Static [Bitmap] obuhvata radove kreirane u programima za obradu slika i crtanje (Photoshop, Painter...) a bez upotrebe fotografije.
* Kriterijumi: Pri ocenjivanju radova ocenjivaće se ideja rada i originalnost rešenja kao i tehničko umeće iskazano kroz rad.
* Tehnički zahtevi: Radovi u ovoj kategoriji moraju biti čitljivi u klasičnim aplikacijama za pregledanje/obradu bitmap grafike, snimljeni u .JPG formatu, dimenzija ne manjih od 640x480 pixela.

Static [Photo]

* Opis: U kategoriju Static [Photo] spadaju radovi nastali digitalnom obradom i manipulacijom fotografije.
* Kriterijumi: Pored osnovne ideje rada, ocenjivaće se kvalitet originalnog snimka kao i efekti primenjeni nad originalom odnosno tehničko umeće.
* Tehnički zahtevi: Radovi u ovoj kategoriji moraju biti čitljivi u klasičnim aplikacijama za pregledanje/obradu bitmap grafike, snimljeni u .JPG formatu, dimenzija ne manjih od 640x480 pixela.

Web [Com]

* Opis: U kategoriju Web [Com] spadaju sajtovi prevashodno poslovne primene (prezentacije firmi, proizvoda, ...).
* Kriterijumi: Naglasak pri vrednovanju radova/prezentacija biće na njihovom vizuelnom izgledu i upotrebljivosti (organizacija navigacije i informacija).
* Tehnički zahtevi: Sve prezentacije u ovoj kategoriji moraju biti dostupne putem Interneta (javno dostupne web adrese).

Web [Art]

* Opis: U kategoriju Web [Art] spadaju sajtovi čiji sadržaj nije komercijalan (umetnički, lični, eksperimentalni, ...).
* Kriterijumi: Naglasak pri vrednovanju ovih prezentacije biće na njihovom vizuelnom (i audio) utisku kao i ličnom pečatu autora odnosno ideji rada.
* Tehnički zahtevi: Sve prezentacije u ovoj kategoriji moraju biti dostupne putem Interneta (javno dostupne web adrese).

Animacija [3D]

* Opis: U kategoriju Animacija [3D] spadaju animacije kreirane upotrebom programa za 3D animaciju (3Dmax, Maya, ...).
* Kriterijumi: Pri ocenjivanju radova uzeće se u obzir ideja rada, tehničko umeće i originalnost pri izvođenju (korišćenje sopstvenih objekata i tekstura).
* Tehnički zahtevi: Radovi moraju biti u AVI i MPG formatu, komprimovani DIVX kompresijom. Minimalno trajanje animacije je 5 sec. Ukoliko je animacija duža od 5 min, na festivalu će biti prikazani samo odlomci. Trajanje animacije i veličina fajla se ne uzimaju u obzir pri ocenjivanju.

Animacija [2D]

* Opis: U kategoriju Animacija [2D] spadaju animacije kreirane upotrebom programa za 2D animaciju (Flash, Ktoon, ...),
* Kriterijumi: Pri ocenjivanju radova uzeće se u obzir ideja rada i prikazano tehničko umeće.
* Tehnički zahtevi: Radovi moraju biti u AVI i MPG formatu, komprimovani DIVX kompresijom. Minimalno trajanje animacije je 5 sec. Ukoliko je animacija duža od 5 min, na festivalu će biti prikazani samo odlomci. Trajanje animacije i veličina fajla se ne uzimaju u obzir pri ocenjivanju.

 ArtTech

#5 CowBoy

CowBoy
 • Members
 • 4,206 posts

Posted 05 December 2008 - 16:14

... šta još nedostaje?
osim, naravno, interesa šire javnosti... :ph34r:Nije shira javnost kriva sto se za nju ne prave izlozbe/umetnicka dela.

Sta shira javnost moze da vidi/kupi - sem dosadnih/netalentovanih/vremenom neinspirisanih lokalnih slikara i skulptora (jedna krajnjost) i odlivka govneta u zlatu (druga krajnjost)?

Shiru javnost ne interesuje ni jedno ni drugo.

Zato - svi u pozorista, tamo umetnost jos uvek zivi. A i karta je relativno jeftina.


edit: ili kod studenata likovne akademije - za par stotina eura moze se kupiti zaista dobar i iskren rad.

Edited by CowBoy, 05 December 2008 - 16:32.


#6 fender_bender

fender_bender
 • Banned
 • 2,192 posts

Posted 05 December 2008 - 16:44

Moze. A sira javnost moze da pogleda u Francuskom kulturnom centru i izlozbu fotografija Henry Cartier Bresson-a. Slobodno. Odavno se vise ne nadzire ulaz u strane kulturne centre, omrazena spijunska gnezda. 

#7 snake

snake
 • Members
 • 679 posts

Posted 09 January 2009 - 17:24

Preminula umetnica Ljubica Cuca Sokić Petak, 9. januar 2009. 16:06

Slikarka Ljubica Cuca Sokić, poslednja velika srpska umetnica iz generacije koja je između dva svetska rata uvela srpsku umetnost u tokove pariske intimističke škole, preminula je u 95. godini života, potvrdio je Tanjugu predsednik Udruženja likovnih umetnhika Srbije Saša Pančić.

Rođena u Bitolju, kada je već počeo Prvi svetski rat ( 9. decembar 1914.) Cuca Sokić je pohađala gimnaziju u Beogradu gde joj je sjajna umertnica Zora Petrović predavala slikanje.

Opredelivši se za slikarstvo učila je kod Bete Vukanović, Ljube Ivanovića i Ivana Radovića. U Pariz odlazi 1936. godine i naredne tri godine živi, usavršava se i izlaže u svetskoj umetničkoj prestonici. U Beograd se vratila 1939. godine i priredila prvu samostalnu izložbu u Umetničkom paviljonu.

Postavljena je za profesora na Akademiji likovnih umetnosti 1948. godine i ostala do 1972, a 1965. je izabrana za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti. Redovni član SANU postala je 1979. godine.

Potpuno posvećena umetnosti do kraja života, Sokićeva je povremeno radila ilustracije za dečije knjige i skice za filmove a u kasnijim godinama je radila kolaže i eksperimentisala je sa novim materijalima.
Ostaće zapamćena kao jedan od najpoetičnijih srpskih intimista sa rafiniranim osećajem za boju i jedinstvenom lakoćom crteža i osećajem za formu. Monografiju o Cuci Sokić napisali su prof. dr Irina Subotić i Aleksa Čelebonović.

Vreme i mesto sahrane Ljubice Cuce Sokić biće naknadno objavljeni.