Jump to content

Photo
- - - - -

Priroda i ekologija: Sta čitate/gledate?

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
13 replies to this topic

#1 U prolazu

U prolazu
  • Members
  • 2,098 posts

Posted 05 December 2007 - 02:29

Sta citate i gledate? Nesto zanimljivo da preporucite, podjelite sa ostalim?
Kod mene je interesovanje krenulo davno, jos u djetinjstvu, sa emisijama Opstanak (neponovljivi Dejvid Belami!) i Zivjeti s prirodom, revijom Zov, pa kasnije Henry Dejvid Torom, Sivom Sovom/Archibald Belaney/ (o njemu sam cak imao i maturski rad), onda Mark Karvadin, Dejvid Suzuki, Hejerdal, Arne Nes, Dejvid Atenburg itd.
Malo sam se svega tog zasitio, ali tu i tamo jos uvijek nesto procitam/pogledam.
Sinoc odgledah “Being Caibou”. Par kandskih ekologa izucavao je karibue prateci krda (procjenjuju da ih je bilo oko 120 hiljada), cijelih pet mjeseci na njihovom 1500 km dugom putu kroz articku tundru. Naravno, film iako iznimno lijep i fascinantan, nije nimalo veseo i optimistcan (kao i skoro sve na eko polju danas) s obzirom da ce, tvrde autori, i opstanak karibua biti doveden u pitanje - dozvoli li, kao sto je najavio, George Bush da se naftni projekti definitivno prosire i na zasticeno podrucje Aljaske - Arctic National Wildlife Refuge.
Vise:
http://beingcaribou....rneys/film.html

Edited by U prolazu, 05 December 2007 - 05:57.

#2 cika tale

cika tale
  • Members
  • 312 posts

Posted 05 December 2007 - 07:26

Gledam deponije, zagađen vazduh i reke, gledam seču drveća, bahatost, oholost, primitivizam..

#3 maski

maski
  • Members
  • 1,296 posts

Posted 05 December 2007 - 08:27

gledam zeleni tepih na adi (konachno!), pokupljeno lishche na savskom keju, obnovljene zzardinjere, ciste plazze, trim staze, staze za bicikliste, potkresano granje....

... gledam smogchinu u daljini iznad kneza milosha...al za njih me bash zabole. dok je meni habitat chist i fin japiji nek se dave... ionako ne izlaze iz automobila, ergo - u prirodnoj su sredini.

#4 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 05 December 2007 - 10:51

bukvalisti.

#5 U prolazu

U prolazu
  • Members
  • 2,098 posts

Posted 05 December 2007 - 23:34

Ja danas kad sam ugledao i vise nego patetican snijeg, odmah sam se u znak protesta vratio sa nordijskog skijanja. Nego, filmovi i knjige dakle...

Deep Blue, nije nesto posebno edukativan, ali odmara oci:
http://www.imdb.com/title/tt0365109/
Trailer:

Cijeli film:
http://www.youtube.c...feature=related

#6 st_jimmy

st_jimmy
  • Members
  • 1,055 posts

Posted 04 February 2008 - 23:32

da li se mogu naci neki casopisi na temu zastite ziv sred, ekologije ili sl. kod nas?

#7 villiem

villiem
  • Members
  • 2,427 posts

Posted 05 February 2008 - 20:37

BBC dokumentarac Galapagos
Zaista oduzima dah.U vreme kada smo bukvalno bombardovani informacijom, u eri surovog napada na nas psihofizicki sistem ovakav serijal pruza najbolje od globalnog medija
B92 naravno

#8 Perikle

Perikle
  • Members
  • 114 posts

Posted 15 February 2008 - 17:33

Zanimljiv dokumentarac o novoj teoriji klimatskih promena danskih naučnika na čelu sa Henrikom Svensmarkom.

http://www.climateau...p...hp?f=4&t=90.

Globalno zagrevanje se događa ne zbog stakleničkog efekta nego zbog promena oblačnosti na koje utiču sunčeva magnetna aktivnost i kosmički zraci.

#9 brax

brax
  • Members
  • 543 posts

Posted 15 February 2008 - 18:33

Pokupovala sve cd-e Planeta Zemlja ( BBC )

Malopre gledala od Pola do pola. I decu zarazila time. Posle se bacamo na Sezonske sume.

#10 U prolazu

U prolazu
  • Members
  • 2,098 posts

Posted 11 April 2008 - 04:43

"Sharkwater"
Znam da nisu slatke kao delfini, ali pogledajte ovaj dokumentarni film. Odlican je. Razbija mitove o ajkulama, uvodi u svijet ogavnog biznisa "shark finning" i - deprimira.

Film:
http://www.sharkwater.com/synopsis.htm

http://www.seashephe...rk_finning.html

#11 Rahel

Rahel
  • Members
  • 5,435 posts

Posted 11 April 2008 - 23:38

Liga za ornitološku akciju Srbije je objavila publikaciju "Ptice Srbije i područja od međunarodnog značaja", prvi terenski priručnik za određivanje vrsta ptica na srpskom jeziku.
Od oko 360 vrsta ptica koliko je zabeleženo u Srbiji, pruručnik prikazuje oko 140, uglavnom češćih vrsta. Tekst za svaku pticu pominje glavne odlike značajne za identifikaciju vrste, potom staništa u kojima se javlja i, u slučaju usko rasprostranjenih vrsta, region ili područje u kome se gnezde.
U nastavku priručnika sledi vodič po 35 područja od međunarodnog značaja za ptice (Important Bird Area ili IBA) koji opisuje koje se tu vrste javljaju, koja su staništa zastupljena, stepen zaštite i faktore ugroženosti. Na karti se mogu videti položaji i veličina svakog područja.
Autori priručnika su Dragan Simić i Slobodan Puzović, ilustracija ptica Zbigniew Sroga, fotografija ptica Maciej Szymanski i Jyrki Mäkelä, a fotografija područja S. Puzović, Goran Sekulić i Srdjan Belij. Priručnik je finansirao Grad Beograd – Gradska uprava, Sekretarijat za zaštitu životne sredine, u okviru konkursa za finansiranje projekata nevladinih organizacija u 2007. godini.

#12 Rahel

Rahel
  • Members
  • 5,435 posts

Posted 23 May 2008 - 13:55

Jeffrev M. Smith - "Sjeme obmane"

"Razotkrivanje korporacijskih i vladinih laži o sigurnosti genetski modifikovane hrane koju jedemo."

#13 CTPAX

CTPAX
  • Members
  • 10,503 posts

Posted 23 May 2008 - 14:07

Knjiga o živuljkama, jedna od meni omiljenih:

"Govorio je sa životinjama", Konrad Lorenc.

Lik je dragi frik, zooolog i nobelovac, živeo u kući punoj životinja.

Kad pročitate, nema šanse da ne počnete da obožavate čavke. :rolleyes:

Edited by CTPAX, 23 May 2008 - 14:07.

#14 highlanderka

highlanderka
  • Members
  • 3,150 posts

Posted 27 May 2008 - 17:46

Peter Tompkins and Christopher Bird: "The Secret Life of Plants": :A fascinating account of the physical, emotional and spiritual relations between plants and man".
Mislim da je B.Sho reakao"Sto bolje poznajem ljude - to vishe volim zivotinje". I biljke. Moja macka razume sve sto joj kazem. Ja cesto nju ne razumem. Smislila je vishe nacina da mi objasni sta hoce. Kad nemam vremena za nju, obicno skoci na policu i srusi neki detalj za koji sasvim sigurno zna da mi je vazan. Jutros je srusila sliku u metalnom ramu da bi me probudila 2 h ranije nego inace. Htela je da izadje u dvoriste a ja sam cvrsto spavala. Kad dolazi iz dvorista, u zavisnosti koliko je dugo cekala da joj otvorim vrata - njen pozdrav se razlikuje: od obicnog "mrrrrr" do necega sto jako lici "dobro da se se setila da imas macku!".

Edited by highlanderka, 27 May 2008 - 18:03.