Zato sto su ljudi socijalna bica, koja svoju individualnost ne grade u vakuumu, vec identifikacijom s raznim grupama, pocevsi od sopstvene porodice u kojoj si ugledao svet. Sto vise razlicitih pripadnosti/identifikacija/identiteta, utoliko si blizi toj individualnosti. Utoliko ces kao individua imati potrebu da reagujes na veci broj kvalifikacija koje se odnose na razlicite grupe, pa makar neke od njih ne cinile ni promil tvog identiteta. Ipak su deo tebe.
Identifikovati se samo s jednom grupom, i na nju svoditi ceo svoj identitet, je vec vrlo glupo. Ali ja cisto sumnjam da to radi ijedan forumas koji pise na pdf Sport.
Ti jako gresis ako verujes da si individua(lista), odvojen od svih drustvenih podela i grupa. Nema sanse, jer bez Drugoga, nema ni tebe.
OK, tesku filozofiju ostavi za neki topik na Drustvu, tamo je bas ima malo. Posebno te postmoderne floskule karakteristicne po pisanju "Drugog" velikim slovom (sto je ideolosko, a ne opsterazumsko i opstefilozofsko odredjenje, btw). Po tvojoj logici, uzgred, ja mogu i da se jednim delom identifikujem sa onima koji se identifikuju samo sa jednom grupom
- i po meni je onda sad tvoje pisanje uvredljivo. I sta treba tacno da radim - da ti odgovorim uvredom?
Nego, promasila si u potpunosti pravo pitanje: jel' ti verujes u ono sto se u ozbiljnoj logici lepo zove pathetic fallacy, a to je da apstraktni entiteti poput radnicke klase ili podforuma mogu biti "uvredjeni" ili "njihov ugled povredjen"? Jer to je onaj smokvin list iza kojeg kolektivisti kriju svoju istinsku zelju i potrebu za represiju nad individualnim misljenjem. Istinski problem uvek je bila i ostala represija kolektiva, a ne apstraktna prica o "Drugom".