Jump to content


Photo
- - - - -

Da li je sloboda govora apsolutna?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
13 replies to this topic

#1 Vitljus

Vitljus
 • Members
 • 155 posts

Posted 30 November 2007 - 01:19

Na ovaj topic me je potekla rasprava u slucaju Pescanika u Arandjelovcu. Kazem samo potakla,jer stvar je daleko sira(npr slucaj karikatura sa Muhamedom). Voleo bih da mi se javi neko od pravnih lica ovde na forumu da mi razjasni dileme, bio bih vrlo zahvalan. Elem, kod jedne brojnije struje je slucaj u Arandjelovcu bio samo jedan od mnogih gde se krsi sloboda govora od strane vlasti. Isto tako je receno da se mora objaviti sve sto u sebi ne sadrzi nesto protivno zakonu, ma koliko se to nekome svidjalo ili ne. Zato ja pitam pravnike ovde:Ono sto je P.L. pozivao da se Srbija unisti hidrogenskom bombom da ne ostane niko ziv, jel to potpada pod krivicni zakonik? Ako jeste, da li se sprecavanje nekoga ko krsi zakon moze nazvati ometanjem slobode govora? Ako pak nije krivicno delo pozivati na unistenje jednog celog naroda, jel onda krivicno delo ako ja pozovem da se bombom unisti kuca nekog politicara sa njim i njegovom porodicom u njoj? Deluje mi nelogicno da ono prvo ne bude krivicno delo a ovo drugo bude jer u prvom se poziva na ubijanje 8 miliona ljudi a u drugom slucaju na nekoliko.Ili pak ja previdjam nesto, priznajem da sam potpuni laik po pitanju prava.
Isto tako ono povodom karikature o blagosiljanju. Tu vec shvatam da verovatno nema povrede zakona vec je rec o dobrom ukusu ili neukusu. Samim tim je stvar prostija. Ali da izvrnemo situaciju, ako ja na primer(ovo je samo primer i nista vise) ovde na forumu objavim istu tu karikaturu ali potpisem je sa recimo -Blagosiljanje svih clanova LDP-a, pa onda ovde popijem ban, jesu li na taj nacin ukinuta moja prava slobode govora i da li je moderator postupio fasisticki(ako postupak tipusa u Arandjelovcu npr nazovemo fasizmom)? Ili drugim recima, kad bi se to desilo, u cemu je razlika izmedju tih osoba iz Arandjelovca i moderatora ovog foruma? Da li je sloboda govora apsolutna?

#2 vladan

vladan
 • Members
 • 25,392 posts

Posted 30 November 2007 - 01:25

Da li je sloboda govora apsolutna - nije.
Razlika je u sledecem: Kao civilizacijska tekovina, antifasizam ima puno pravo na slobodu govora, a fasizam ga nema.

#3 Vitljus

Vitljus
 • Members
 • 155 posts

Posted 30 November 2007 - 01:32

Da li je sloboda govora apsolutna - nije.
Razlika je u sledecem: Kao civilizacijska tekovina, antifasizam ima puno pravo na slobodu govora, a fasizam ga nema.Cak i da prihvatim ovako nesto, tu dolazimo do cistog voluntarizma jer odrediti u izolovanom,konkretnom slucaju sta je fasizam a sta nije je cista spekulacija.Cak sta vise po pitanju karikatura ,fasizam uopste i ne igra ulogu jer ga nema niti u jednoj varijanti, ni potpis sa srpcadima ni potpis sa clanovima LDP-a ne sadrze fasizam u sebi. No, ovde na forumu ima i pravnika i videcemo sta oni imaju da kazu, naravno ako ih ovaj topik interesuje.

PS I dalje me zanima problem sa pozivanjem na dizanje kuce politicara sa njegovom porodicom u vazduh,te ubijanja citave zemlje-sta tu jeste krivicno delo a sta nije i zasto.

Edited by Vitljus, 30 November 2007 - 01:35.


#4 istvan001

istvan001
 • Members
 • 602 posts

Posted 30 November 2007 - 01:34

Ono sto je P.L. pozivao da se Srbija unisti hidrogenskom bombom da ne ostane niko ziv, jel to potpada pod krivicni zakonik?

Moglo bi se podvesti pod neko od krivičnih dela pod određenim uslovima.Treba da postoji određena ozbiljnost i kontekst ovakvih izjava,da bi se smatrale kr.delom.
Pitanje je da li je P.L zaista nekog pozivao da baci hidrrogensku bombu ili je izneo neku svoju uvrnutu impresiju-vrednosni sud "šta bi trebalo učiniti" sa Srbijom.

#5 Vitljus

Vitljus
 • Members
 • 155 posts

Posted 30 November 2007 - 01:37

Moglo bi se podvesti pod neko od krivičnih dela pod određenim uslovima.Treba da postoji određena ozbiljnost i kontekst ovakvih izjava,da bi se smatrale kr.delom.
Pitanje je da li je P.L zaista nekog pozivao da baci hidrrogensku bombu ili je izneo neku svoju uvrnutu impresiju-vrednosni sud "šta bi trebalo učiniti" sa Srbijom.Aha, a ako ja kazem-Moj vrednosni sud je da bi tog i tog politicara trebalo dici u vazduh sa sve porodice mu- to je onda ok i ne potpada pod krivicni zakonik?

#6 vladan

vladan
 • Members
 • 25,392 posts

Posted 30 November 2007 - 01:48

Cak i da prihvatim ovako nesto, tu dolazimo do cistog voluntarizma jer odrediti u izolovanom,konkretnom slucaju sta je fasizam a sta nije je cista spekulacija.Cak sta vise po pitanju karikatura ,fasizam uopste i ne igra ulogu jer ga nema niti u jednoj varijanti, ni potpis sa srpcadima ni potpis sa clanovima LDP-a ne sadrze fasizam u sebi. No, ovde na forumu ima i pravnika i videcemo sta oni imaju da kazu, naravno ako ih ovaj topik interesuje.

PS I dalje me zanima problem sa pozivanjem na dizanje kuce politicara sa njegovom porodicom u vazduh,te ubijanja citave zemlje-sta tu jeste krivicno delo a sta nije i zasto.

Ovo nije pravno, nego eticko pitanje.
Kao i cinjenica sta je fasizam.

#7 Kastor

Kastor
 • Banned
 • 6,241 posts

Posted 30 November 2007 - 02:00

Na planeti zemlji, kao i u ostatku svemira, apsolutna je samo relativnost. Ljudska sloboda uvek je ili privilegija, ili zavojevano pravo ili korak ka kazni - zavisno od uslova, mesta i vremena. Religije kao pokušavaju da u taj svet uglave neki apsolut, ali slabo im ide. :rolleyes:

Edited by Kastor, 30 November 2007 - 02:23.


#8 Hadrian

Hadrian
 • Members
 • 1,011 posts

Posted 30 November 2007 - 02:24

:rolleyes:
Хм. Нестаде са теме мој (ex) post#5 као да је никад није ни било. Додуше, и то је неки одговор на почетно питање - чак доста добар.

#9 istvan001

istvan001
 • Members
 • 602 posts

Posted 30 November 2007 - 02:46

Aha, a ako ja kazem-Moj vrednosni sud je da bi tog i tog politicara trebalo dici u vazduh sa sve porodice mu- to je onda ok i ne potpada pod krivicni zakonik?

Ne potpada pod krivični zakonik.Mora se podstrekavati određeno lice(ili odrediva grupa lica) da nešto učine konkretnom licu(ili odredivoj grupi lica) da bi bilo kr.delo.

#10 milovan

milovan
 • Members
 • 4,995 posts

Posted 30 November 2007 - 05:42

Ko od malih nogu, nije vaspitan da chuva druge od sebe,
nema toga paragrafa, koji ce od ZVIJERI, napravit CHOVJEKA.

Ali ako deset miliona, zeli da unishti shest milijardi na planeti zemlji,
treba preduzeti neke radnje i ispitati mogucnosti za zivot na MARSU, za tih UGROZENIH DESET MILIONA, pa da DUSHOM DANEMO,
i nauchimo da radimo umjesto da RATUJEMO.

#11 Henry Chinaski

Henry Chinaski
 • Members
 • 19,241 posts

Posted 30 November 2007 - 07:48

...voleo bih da mi se javi neko od pravnih lica ovde na forumu da mi razjasni dileme...

A kakve tacno ovo veze ima sa tvojim pitanjem? U zakone mozes da skrabas sta hoces, ama to sa slobodom govora veze nema. To sto si ti frustriran pa hoces da hapsis ljude zbog stila pricaj svom psihijatru.

#12 milovan

milovan
 • Members
 • 4,995 posts

Posted 30 November 2007 - 09:23

Ovaj je slichan onoj curi, shto daje, ali da ne prichash charshiji,
oni bi da kolju po kucama, ali da se cuti o tome.

#13 Martin Idn

Martin Idn
 • Members
 • 303 posts

Posted 30 November 2007 - 09:28

Ja bih recimo na tv Pink bacio hidrogensku bombu jer sistematski truje normalnost ove zemlje ako je ona uopšte više ima.
Ali, gle čuda. Taj PL, lucidni bacač hidrogenske bombe, radi tamo. Kolateralna šteta.

#14 milovan

milovan
 • Members
 • 4,995 posts

Posted 30 November 2007 - 10:14

Pa da mi iz CGe, ponovo naselimo Vojvodinu i popravljamo pasminu.

Edited by milovan, 30 November 2007 - 10:14.