Jump to content


Photo
- - - - -

Jel ste sigurni da to izgleda tako?


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
21 replies to this topic

#16 gilindu

gilindu
  • Members
  • 1,105 posts

Posted 07 April 2008 - 21:48

E da ne mislis da preterujem, pogledaj kako izgledaju punjene paprike>>>
:rolleyes:


E, sad mi vise, zaista, nije do smeha. Ali, priznaj, ovo si slikala u Slovackoj! :huh:

#17 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 07 April 2008 - 22:15

Musaka po nemacki


Evo sta ce vam se desiti ako u Nemackoj vidite na jelovniku "Musaka" pa se prevarite i narucite isto:

Dobicete kolutove kuvanog krompira, prelivene paradajz-sosom sa mlevenim mesom.

Otprilike: kao paradajz sos za spagete, samo sto umesto spageta dobijete kuvani krompir.Kao kruna svega: preko toga posuto malo ribanig sira! Jos pride, uopste nije zapeceno!

Uzgredna primedba, koja sa musakom nema veze: Ne postoji paradajz sos za spagete.
Zna se sta je sos: Masnoca, brasno i paradajz.
Spageti i brasno - neka hvala, bljoc..! :rolleyes:

#18 Krosh

Krosh
  • Members
  • 2,546 posts

Posted 07 April 2008 - 22:28

@wegga

Sta je to uz paprike, lici mi na mesavinu sira, sredine hleba i nekog oblikovanog pire krompira. :rolleyes:

#19 wegga

wegga
  • Members
  • 1,845 posts

Posted 07 April 2008 - 22:41

@wegga

Sta je to uz paprike, lici mi na mesavinu sira, sredine hleba i nekog oblikovanog pire krompira. :huh:


to su ceski knedliki, testo se pravi od belog peciva, oblikuje vekna i kuva na pari. valjda. ja to ne pravim, a ni ne narucujem u restoranu, ali tako to izgleda kad konobar donese. jede se uz mnoga jela, gulas, razna pecenja, a eto, i uz punjene paprike :rolleyes:

#20 gilindu

gilindu
  • Members
  • 1,105 posts

Posted 07 April 2008 - 23:38

Uzgredna primedba, koja sa musakom nema veze: Ne postoji paradajz sos za spagete.
Zna se sta je sos: Masnoca, brasno i paradajz.
Spageti i brasno - neka hvala, bljoc..! :rolleyes:


Zna se da sos nije srpska rec, srpski je umak. Sos=fr.sauce=it.salsa (=dalm.sxalsxa, odn.sxasxa) Reci Talijanu da ne postoji salsa za spaghette je otprilike kao da mu kazes da ne postoji mokra voda. Dobro, salsa za kondiranje paste naziva se sugo, ali, svejedno, i to je salsa.

Edited by gilindu, 07 April 2008 - 23:50.


#21 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 08 April 2008 - 10:19

Rec sos u nasem jeziku ima vrlo specificno znacenje i salsa nije u srpskom sinonim, mada se, narocito u poslednje vreme, i ova druga rec koristi, ali u znacenju razlicitom od sosa.
Ako u srpskom covek kaze paradajz sos onda je to brasno proprzeno na masnici, naliveno potom paradajzom i vodom i kuvano do zeljene gustine.

Edited by vladan, 08 April 2008 - 10:20.


#22 cyberwor/L/d

cyberwor/L/d
  • Members
  • 12,762 posts

Posted 16 June 2008 - 22:04

Ja nikada u zivotu nisam napravila sarmu ali znam otprilike kako bi to trebalo da ide.

U Svedsku je sarmu iz Turske "doneo" Karl XII vrativsi se iz svojih velikih osvajanja. Ja ne znam kako Turci tacno prave sarmu ali nekako vise verujem da smo mi od njih pokupili recept sa manjom devijacijom u odnosu na original. Mora da su to Svedjani "na svoju vodenicu" pa prave ovako kako prave - cudno. Ko zna kako Turci prave sarmu neka kaze.

Pre svega, Svedjani ne koriste kiseo kupus za sarmu vec obican. A i "sumnjivo" mi je to sto za njihovu sarmu treba sat vremena a za onu nasu silni sati i sati na tihoj vatri. Oni zamotaju sarmu pa je prvo malo obradjuju na tiganju. Tek posle u lonac pa prekriju nekim sosom koji se pravi od brasna, soje, buljona, slatkog sirupa i jos nesto tako pa se sve to kuva jedno pola sat. A ima i varijanta da sarme "dokrajce" i u rerni.

Sve to ispadne slatkasto (jer sve tipicno svedsko je slatkasto).

Sarme se tradicionalno jedu sa krompir pireom i marmeladom od brusnica.

Svedjani su otvoreni za hranu iz citavog sveta. Jedu Svedjani sve. U samoposlugama citavi rafovi sa namirnicama koje se koriste u raznim svetskim kuhinjama. Sve je to fino ali uvek treba prvo proveriti pravi recept a ne bas slepo pratiti svedski recept (kojih ima na sve mile strane).