Jump to content


Photo
- - - - -

О српској претхришћанској религији


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
178 replies to this topic

#1 Method Man

Method Man
  • Members
  • 890 posts

Posted 21 November 2007 - 13:56

Етнолози, истраживачи, историчари споре око тога да ли је српска религија била:
1) политеистичка (мнобоштво, има много Богова и они се међусобно сукобљавају, попут грчких)
2) монотеистича (један највећи Бог и други мањи Богови, као Бог и свеци у хришћанству)

Извесно је да су Срби много тога сачували из старе религије, нарочито сеоско становништво.
Крсна слава, Видовдан, храстови-записи, Бадњак, врло нехришћански култ Светог Саве...итд. итд.

Прво да видим да ли има заинтересованих за ову тему, па ћемо даље.

#2 Glorfindel

Glorfindel
  • Members
  • 921 posts

Posted 21 November 2007 - 14:13

Ima.
Ja bih voleo da neko da neki prikaz. Kako i koga su obozavali i slicno.
Shvatio sam da ne postoji teogonija, kao kod Grka, gde se zna ko je vrhovni, ko je koga izrodio i skim, vec da je vise verovanje u par bozanstava i vaskolike duhove zastitinke. A mozda sam i omasio.

Znalci, izvolite, ali bez skriboreje ala dukljanska kompanija.

#3 Method Man

Method Man
  • Members
  • 890 posts

Posted 21 November 2007 - 15:50

Хммм овако, резултати истраживања академика Чајкановића говоре да је код Срба доминантан култ предака, тј. врховни Бог је отац народа по имену Дабог или Вид чије је особине делимично наследио Свети Сава. Уједно код Срба као ратничког народа присутан је јак соларни култ, култ Сунца о чему је писао професор Сретен Петровић.

Детаљан преглед словенских Богова и извора даје Луј Леже.

Додатну конфузију изазива проналазак Велесове књиге коју сматрам аутентичном мада ће многи рећи да је фалсификат.

Један занимљив цитат из Велесове књиге:

Слaвa свa Свeтoвиду, бoгу нaшeм штo oтвaрa срцa нaшa дa признaмo лoшe пoступкe и дoбру сe oкрeнeмo. Нeкa нaс у зaгрљaj кao дeцу прими jeр oвaкo стojи: Oнo штo je ствoрeнo – пoлoвичним умoм нe бивa виђeнo. Jeр тajнa je вeликa, кaкo тo Свaрoг бивa у истo врeмe и Пeрун и Свeтoвид. Двa бићa у нeбу сaдржaнa, Бeлoбoг и Црнoбoг су, a њих oбa Свaрoг држи и зaпoвeдa.

#4 mile curcic

mile curcic
  • Members
  • 10,837 posts

Posted 21 November 2007 - 22:22

А зашто би соларни култ био ратнички култ. Соларни култ је присутан код свих Аријеваца.
И хришћанство је засновано на соларном годишњем циклусу па се тиме да објаснити што је хришћанство углавном прихваћено међу Аријевцима.

#5 Analiza

Analiza
  • Members
  • 1,851 posts

Posted 21 November 2007 - 22:36

Kada su pagani primili hriscanstvo, oni uopste nisu razumeli ni prihvatili bit hriscanstva, vec su samo zamenili nazive svojih bogova sa imenima hriscanskih svetaca. Njihovi motivi, karakter, odbrambeni mehanizmi su ostali isti.

To lepo opisuje nacelnik prosvete knezevine Srbije - Ljubomir Nenadovic:

"I podiže se nauka Hristova iz Jerusalima, kao sunce iz mora, da obasja zemlju, da uništi svako tiranstvo i svaku čovekovu nečovečnost, i da osnuje društvo ljudsko na ljubavi prema bližnjima.

Rim i njegovi idoli i pristeri, potreseni iz osnova takvom istinom, zatreptiše i raspeše Hrista i njegove najbolje učenike; a hiljadama onih što su u nauci Hristovoj spasenje i utehe tražili, pobiše ili ih divljim zverovima predadoše. No zalud! Rim je u toj borbi pao.

Kad kažem da je Rim u toj borbi pao, neistinu govorim. On i sada vlada. Njegovo carstvo dalje se sada prostire nego što je bilo kad su cezari po njegovim ulicama hodali. Njegovo oružje nije više od gvožđa. Rim, kad je postao nemoćan da silom grabi, on otima; kao bolestan lav, pretvori se u samu blagost i dobrotu, pretvori se u svetinju.

Kad vidi da mu se uzalud protiv hrišćanstva boriti, pretvori se u najžešćeg hrišćanina: prelije Jupiterovu statuu u kip svetoga Petra, koga je on na krst raspeo; hram što je Pompej podigao Minervi, pretvori u crkvu što se sada zove Sveta Marija Minerva; od Panteona načini crkvu Majci Božjoj i svetim mučenicima koje je on - Rim pomorio; na nehrišćanske obeliske i stubove podigne krstove i kipove apostola; od Jupiterova hrama postane crkva Marije Kapitolske; a od templa Apolonova — svetoga Apolinarija. Hram Bakusov posveti Rim svetom Stevanu, a templo Divina Vesta — svetom Todoru; od templa Konkordija, što je Kamil podigao za spomen pomirenja između patricija i naroda, i gde je senat pokatkad držao sednice — svetom Sergiju; od stubova Herkulovoga hrama podigne crkvu svetome Nikoli.

— Rim je prekrojio odeždu u kojoj je služio idolima, uzeo je krst u ruke, okrenuo se na sve četiri strane sveta i povikao:

„Narodi, ja sam na zemlji namesnik Isusa Hrista, jedinoga u Boga i jedinoga sina Božjeg, koji je za vas živeo i umro. Imam vlast otpuštati grehove. Ja sam posrednik između vas na zemlji i Boga na nebu. Briga o dušama vašim meni je predata; ključevi od raja u mojoj su ruci. Samo onaj koji u svaku moju reč veruje i mene sluša, biće spasen, i živeće večito u carstvu nebeskome. Narodi, ko se meni protivi, taj se protivi Bogu i Njegovom sinu!" — I narodi, od vekova naviknuti da slušaju glas Rima, pokloniše se i rekoše: „Upravljaj našim dušama i našom savešću: mi smo tvoji. Moli Boga za nas grešne!"

— I kraljevi, videći da Rim, koji je dosada gospodario i nad telom i nad dušom svih naroda, sada traži vladu samo nad ljudskim dušama, nisu se protivili; njima duše ne trebaju. I tako Rim pusti i utvrdi svoju vladu u pet delova sveta. To su njegove provincije, u kojima ne mora da plaća i da izdržava legione; on upravlja ovima, šalje im svoje naredbe i prima nebrojeno blago preko svojih namesnika. Dve stotine miliona duša njegove zapovesti i danas klečeći sluša.

I kad se nađe kakav Hus, ili kakav Luter i Kalvin, te podigne svoj glas protiv Rima, koji svagda u ime Boga i Hrista, što god hoće i šta mu god ide u korist, govori i zapoveda, — onda kroz sav svet zagrmi iz Rima strahovita reč: „Otpadnici i bezbožnici umnožavaju se, narodi, ne dajte, hoće da padne Bog!" — I na te krupne reči narodi polete na bojište u ime Onoga koji je neprestano govorio: „Ljubite svoje bližnje" — krv se bližnjih potokom lije. Slabi čovek, koji nije kadar ni jednoga mrava da stvori, koji se jednako žali Bogu da mu pomogne, u fanatizmu svome na bojištu misli da on gine i bori se za održanje slave i prestola Onoga o kome veruju da je sunce i zvezde stvorio.

A hrišćanski Rim spaljuje i muči dobre, učene i pravedne ljude, hrišćane, isto onako kao što ih je negda pred nogama svojih idola klao ili divljim zverima predavao. Ko je protivnik Rima i interesa njegovih kaluđera, mada je dobar hrišćanin, to je otpadnik od Boga." (Ljubomir P. Nenadović, Pisma iz Italije, - u Rimu, aprila 1851. 132-134 str. )

#6 mile curcic

mile curcic
  • Members
  • 10,837 posts

Posted 21 November 2007 - 22:53

Не ради се о томе да су Аријевци примили хришћанство задржавши своја дохришћанска веровања него пре о томе да је хришћанство било само нова доктрина која је другачије уредила старе садржаје. Соларни култ аријевских народа (како га неко овде назива, али то није коректан назив), то јест његова козмологија, потпуно је компактибилна хрипшћанској козмологији.
Ево само једног примера: централна тема хришћанства је смрт и нови живот који из те смрти настаје.
Код Аријеваца Сунце, манифестација Сина Божјег, од дана летњег солстицујума пада на земљу да би у време зимског солстицијума дефинитивно умрло. То је смрт Бога, и смрт године, и управо из те смрти јавља се нови живот и нова година.
Данас у те дане славимо Рождество Сина Божијег а и некад су баш у то време слављени највећи аријевски празници којима се славио нови почетак, нови живот, нова Света Година.

#7 FranziskaKafka

FranziskaKafka
  • Banned
  • 1,099 posts

Posted 21 November 2007 - 23:00

Cika Sreta je zanimljiv dok za ispit ne moras da spremis njegov udzbenik od 500 strana. Neke studentkinje rodjene pre 1970. su cak jedva cekale njegova predavanja (ne znam samo zasto, i tada je bio prestar). Ako zanemarimo ono njegovo "na osnovI toga", i neke fundamentalne greske (najvise u pogledu etimologije stranih reci) - citljivo. Mada ne treba zanemariti poruku citave te nauke: mi Srbi smo posebni, jedinstveni u svetu... :rolleyes: (A prethodno iscackati politicku opredeljenost cika-Srete...)

U sustini, sta se mi Srbi kunemo u to hriscanstvo, kad nam ono pagansko ionako "probija" na svakom koraku. :huh:

Edited by FranziskaKafka, 21 November 2007 - 23:23.


#8 mile curcic

mile curcic
  • Members
  • 10,837 posts

Posted 21 November 2007 - 23:05

U sustini, sta se mi Srbi kunemo u to hriscanstvo, kad nam ono pagansko ionako "probija" na svakom koraku. :rolleyes:



Пример.
И шта то уопште значи паганско?

#9 Gwydion

Gwydion
  • Members
  • 1,336 posts

Posted 21 November 2007 - 23:23

Пример.
И шта то уопште значи паганско?


Reč pagansko se koristi na zapadu. Aktima iz Vilinusa od pre desetak godina, upotreba reči pagansko je preinačena u etničko i u upotrebi je termin etnička religija. Sam izraz se odnosi na autohtone religije koje su razne etničke skupine imale pre pokrštavanja.

#10 Method Man

Method Man
  • Members
  • 890 posts

Posted 21 November 2007 - 23:27

А зашто би соларни култ био ратнички култ.



Цитираћу Његоша:

Клањају се мнаду сунцу дв'је тисуће витезовах, целивају матер земљу да им покој тихи даде.
http://www.rastko.or...gos-scepan.html

Култ Сунца, светлости није искључиво везан за ратнике, али је највише уважаван код ратничких народа.
Кључан празник Срба је Видовдан, дан Светог или Белог Вида, дан светлости, а јасно се види у опису да је Световид ратнички Бог.
28. јун пада отприлике у дане када Сунце најјаче сија, а дневна светлост најдуже траје.
Такође појам змаја је настао директно из соларног култа, највећи српски јунаци су синови змајева, нпр. Милош Обилић.
Змај има изузетно позитивну улогу код Срба, она је нека врста заштитника нације.


И хришћанство је засновано на соларном годишњем циклусу па се тиме да објаснити што је хришћанство углавном прихваћено међу Аријевцима.


Миле, потомци тих твојих Аријеваца живе у Индији и практикују хиндуизам.

Хришћанство је идеолошки директно супротстављено словенској религији јер намеће феудални поредак.
Хришћанство је глобализам оног времена.

#11 Hadrian

Hadrian
  • Members
  • 1,011 posts

Posted 21 November 2007 - 23:31

Извесно је да су Срби много тога сачували из старе религије, нарочито сеоско становништво.


Преживело је понешто чак и у језику. На пример, имамо hommage словенском божанству Дажбогу/Дабогу у оној честој народној "Е црк'о дабод да!" (ретко ко је, наравно, овога свестан).

#12 mile curcic

mile curcic
  • Members
  • 10,837 posts

Posted 22 November 2007 - 00:02

Аријевски народи су сви европски народи, с тим што постоји разлика о степену уплива неаријевског елемента код различитих народа.
Херман Вирт, човек који је цео свој дуги животни и истраживачки век посветио истраживању (између осталог) примордијалне религије, и примордијалног језика, дошао је до недвосмисленог закључка да религија наших аријевских предака има смисла једино на Северном полу, и то у буквалном географском значењу.
Немам сад воље, а ни времена, да се упуштам у дуга писања па ћу покушати извући само срж.
Дакле, реконструишући примордијалну религију Вирт долази до закључка да је хришћанство у складу са њом.
Хришћанска литургијска година у потпуном је складу са Светом аријевском годином.
Ево укратко, само четири типичне тачке те године:

летњи солстицијум:
Сунце, манифестација Сина Божјег, за поларног човека досегло је највишу тачку на небу. То је најсветлији део године (код Срба се слави Видовдан). У хрићанској литургијској години ово време је обележно слављењем Неба (Духови, Спасовдан)

јесења равнодневница:

Поларни човек види падајуће Сунце које је дотакло земљу. У хришћанству у овом периоду имамо чак три празника посвећена Мајци Божјој. Жена, мајка, симбол је земље, и плодности, и у хришћанском учењу Небо је осенило земљу, да би и њу обожило. Са земне перспективе је то време благодати (јесен је богата плодовима)

зимски солстицујум:

Сунце дефинитивно умире јер је пало на најнижу тачку, а са њим и годишњи циклус. Земља на Северном полу је хладна и вечни је мрак. У нашој хришћанској Цркви је у то време мрачно. Али имамо разлога и за славље. Смрт рађа нови живот. Човек Севера видеом је Сунце које је умрло и знао је да је та смрт нови живот. Оно што следи после овога је поновно подизање из смрти на Небо. У хричћанској Цркви славимо у те дане Рождество Христово (и Нову годину)

пролећна равнодневница:

Северни човек угледа први пут Сунце над хоризонтом. Победа Светла и Неба. Хришћани славе Васкрес Сина Божјег. Црква постаје светла.


Кад се крстимо крећемо прво од чела, од Неба и онда спуштамо руку доле, на пупак. Овом вертикалом симболишемо пут Сина Божјег са Неба на земљу (и под земљу). Потом ставимо три прста на десну страну груди што је у сакралној географији Запад, или у литургијској години јесења равнодневница чиме симболишемо осењеност земље Небом, и на крају завршаво крштење на левој страни, Истоку, пролећној равнодневници, симболу победе над смрћу.

(западни хришћани направе хоризонтални знак крста обрнуто, прво лево па десно јер хоће да заврше крст на Западу, а не на Истоку)

#13 Gwydion

Gwydion
  • Members
  • 1,336 posts

Posted 22 November 2007 - 00:27

Ja bih molio da se na ovom forumu ne promovišu ideje anti-semitskog šljama i ološa, što Himmlerov gari Herman Wirth sasvim sigurno jeste bio. Njegove teorije o Arjevicima i religiji su isto toliko relevantne koliko i njegove ideje o Atolantidi kojom se mnogo više bavio. Nacistički pokušaj da ultra-pragmatično inaugurišu Luterovu ideju o anti-semitizmu i da Hitlera predstave kao ponovo došlog Hrista veze nema sa Arijevcima i onom njihovom religijom koja je nekad postojala. BTW, tu ideju o polarnom krugu je patentirao Tilak. Just my two shekels.

#14 mile curcic

mile curcic
  • Members
  • 10,837 posts

Posted 22 November 2007 - 00:33

А ја опет не патим од предрасуда и не усвајам политичку пропаганду некритички.
Да сте се више обавестили о лику и делу Хермана Вирта можда бисте га могли критиковати са неких других позиција, али са ове са које ви чините, сигурно не.
Управо је изашла и књига биографија Хермана Вирта па се из ње о животу овог изузетног научника можете више обавестити.
О његовом делу постоји такође доста литературе али је мени позната само на руском.
Дакле, докажите неком чињеницом да је Херман Вирт био Химлеров антисемита или се извините овом часном човеку, и вансеријском научнику.

#15 mile curcic

mile curcic
  • Members
  • 10,837 posts

Posted 22 November 2007 - 00:41

Не познајем тог Тилака.
Да ли бисте дали више података да погледам?