Jump to content


Photo
- - - - -

Najbolji britanski bend!


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
194 replies to this topic

#181 Battle Born

Battle Born
  • Members
  • 31,792 posts

Posted 24 April 2013 - 00:08

Meni je kul sto taj indie folk postaje mainstream, mada naravno da ce se i tu pojaviti gomila copy paste izvodjaca operisanih od ikakvog vlastitog "zacina". Ne bih se posebno osvrtao na pricu o hipsteraju, jer je to, po meni, vise pitanje modnog stila nego nekakav pokret, tim pre sto hipstera imas u svim muzickim zanrovima.

 

Ja licne ne volim brit rock, Kilerse, Arkticke majmune i slicne, ali zato veoma volim neke poeticnije indie bendove kao sto su Able Baker Fox, From Indian Lakes i naravno fantasticni Norvezani, Youth Pictures of Florence Henderson, pa Jeniferever i tako...mada svi oni imaju post rock i shoegaze uticaja...

 

@FlyingLotus:

Bravo za Islandjane, a veoma cenim i crnju pod cijim umetnickim imenom se predstavljas...


Hm, Killersi i Majmuni i nemaju neke veze, sem sto su se pojavili u isto vreme i sto  ih zavoleo pretezno hipsterski metez. Posto znam do poslednje reci svaki intervju Killersa oni su zapravo sve sem Britanaca. Prvi album je demo album i tako zvuci jer zapravo nije ni produciran, pesma kojom su se lozili britanci i hipsteri "Indie RnR" je zapravo ironicno podsmevanje i prozivanje celog hipsterkog talasa, al ljudi jebiga svi shvatili kao velicanje istog. Npr govno koje ja ne smatram pesmom killersa "Somebody told me" je pesma koja nema veze sa Killersom, i ceo taj prvi album po zvuku je totalno drugaciji od PRAVIH Killersa jer je takav zbog zahteva izdavacke kuce. Veoma cudna prica, njima je demo album ono sto oni zapravo nisu dok su naknadni albumi ono sto jesu. Oni su vise americana-desert-bruce springsteen-heartland rock, iako im je prvi hit koji ih je proslavio adolscentski indie-post punk-synth pop.

Mankizi, F. Ferdinand, Bloc Party, Kaiser Chiefs, The Strokes (jesu NY ali su ko brit rock) su bendovi koji nikad ne odrastu, i meni se to gadi... Alex Kapranos iz Franza u 30 i kusur godina pokusava da pravi adolscentske pesme, od toga mi je samo veca besmislenost oni koji to brane pricom "pa nisu se prodali, nisu se promenili ostali su isti bla bla bla.... " da bre, konj u 35 godina  ima kao zar da pise pesme o svojim prvim iskustvima sa grupiz ribama.... Generalno pun je djavo takvih britanskih bendova. Prodavanje tinejdzerskog recepta do kraja karijere...



Meni je kul kod Mumforda sto se ne boje hitova, sto se ne boje zaraznih pesama. Pogotovo kod alternativnih izvodjaca je dominantno da se tezi ka neshvacenim pesmama. Gotivim tu hrabrost kod bendova da ne prave alibi albume. Kad su svi hitmakeri reperi, denseri i sl onda ljudima smeta kako ne postoji neki BEND da bude uticajan, a cim izadje neki bend sa hitovima odmah je mainstream, komercijala itd.
 


Edited by BattleBorn, 24 April 2013 - 00:10.


#182 Schrodinger

Schrodinger
  • Members
  • 20,418 posts

Posted 24 April 2013 - 01:43

Ha, gledam nesto topik, i vidim da mojih licnih favorita ima ponegde, ali zatrpanih ovim navodnim megavelicinama, tako da recimo nek moja mini lista bude

 

Ultravox

Roxy Music

The Cure

King Crimson

Madness

 

i naravno, mada manje zbog muzike a vise zbog svega ostalog

 

The KLF (also known as neki od dvadesetak što javnih, što tajnih imena ;))



#183 dexter8

dexter8
  • Members
  • 764 posts

Posted 24 April 2013 - 11:37

objektivno gledano, ubedljivo najbolji i najznačajniji britanski bend je The Clash.

 

po mom ukusu: Motorhead, Billy Idol, The Cult

 

nisam fan: brit rocka, (retro) new wave-a



#184 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 29 April 2013 - 17:48

objektivno gledano, ubedljivo najbolji i najznačajniji britanski bend je The Clash.

 

Voleo bih da cujem kriterijume i izbor za najbolji i najznacajniji bend, po tvom misljenju.

 

IMO, najbolji ne moze da bude nikako neki iz tog pank miljea, realno, ako im oduzmes tu angazovanu crtu, svi oni, objektivno, imaju vrlo tanku muzicku, vokalnu, umetnicku vrednost. Mogu da sluze za sprdnju i kanalisanje neke negativne energije i to bi bilo to. A ako posmatras van toga, bend sa svega 4,5 albuma (koliko vec?) koji su na isti kalup, i manje od 10 godina postojanja, ne moze ni po kojim merilima da bude najbolji i najznacajniji britanski bend. Ni pank scene, a kamoli objektivno muzike. Ali opet bih voleo da cujem kako si dosao do toga :)



#185 Constantin

Constantin
  • Members
  • 21,867 posts

Posted 29 April 2013 - 17:50

 


Deep Purple....

 Ne vidim,čemu glasovanje... ;)

 



#186 threepwood

threepwood
  • Members
  • 12,792 posts

Posted 29 April 2013 - 18:30

Voleo bih da cujem kriterijume i izbor za najbolji i najznacajniji bend, po tvom misljenju.

 

IMO, najbolji ne moze da bude nikako neki iz tog pank miljea, realno, ako im oduzmes tu angazovanu crtu, svi oni, objektivno, imaju vrlo tanku muzicku, vokalnu, umetnicku vrednost. Mogu da sluze za sprdnju i kanalisanje neke negativne energije i to bi bilo to. A ako posmatras van toga, bend sa svega 4,5 albuma (koliko vec?) koji su na isti kalup, i manje od 10 godina postojanja, ne moze ni po kojim merilima da bude najbolji i najznacajniji britanski bend. Ni pank scene, a kamoli objektivno muzike. Ali opet bih voleo da cujem kako si dosao do toga :)

 

Otkucah jedan poveci post kao odgovor, ali sam shvatio da nema svrhe  


:ajme:

Edited by threepwood, 29 April 2013 - 18:31.


#187 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 29 April 2013 - 18:57

Onda bolje da nisi ni kucao. Ako te ne mrzi, samo se osvrni na umetnicku i muzicku vrednost panka kao pravca, bez njegove socijalno angazovane, drustvene komponente. Dakle samo muzika. I Clash kao predstavnik tog pravca drugo pitanje, kako je najznacajniji (najbolji bend je potpuno subjektivno i u to ne treba ni ulaziti), i po kom osnovu? Najznacajniji bend shvatam najpre kao najuticajniji, a to tesko moze biti Clash pored Sex Pistolsa koji su i zapoceli ceo talas. I kako je bend koji je slusala jedna generacija u jednom kratkom periodu moze da bude znacajniji od bendova koji su oblikovali 2,3 pa i vise generacija?


Edited by McLeod, 29 April 2013 - 18:58.


#188 threepwood

threepwood
  • Members
  • 12,792 posts

Posted 29 April 2013 - 20:25

Ako si stvarno preslusao, ali ozbiljno preslusao (ne ono tvoje kad pogledas statistiku sa kosarkaskog meca pa sa potpunim ubedjenjem analiziras mec sa samo tebi poznatim vizuelizacajama) opus The Clash-a i i dalje tvrdis da su oni tipski predstavnik punk pravca, pa pride jos manje uticajniji od Sex Pistolsa, onda stvarno nema svrhe da ti ja sad nesto otvaram oci.

Da ne ulazim u to da po tebi sluze za sprdnju i kanalisanje negativne energije? Da imaju 4-5 albuma sve na isti kalup? Da su godine postojanja merilo kvaliteta nekog benda? 

Ne, zaista nema svrhe da se onda upustam u prosvetiteljsku misiju objasnjavanja koliko je The Clash veeeliki i znacajan bend. Sumnjam da bi i Joe to voleo  :)

Mator si covek, uzivaj u nekim svojim herojima


Edited by threepwood, 29 April 2013 - 20:26.


#189 McLeod

McLeod
  • Members
  • 59,009 posts

Posted 29 April 2013 - 22:31

Imam celu diskografiju. Da li sam pazljivo preslusao? Verovatno ne. Nemam uho za pank, ima pesama koje mi se svidjaju, za bendove se ne vezujem preterano sto se tice tog pravca. Sto se tice uticaja, ok, sto se panka tice, moguce je, cak mozda i verovatno da gresim, sto se cele muzike tice... da kazemo da ne bih poredio Clash sa jednim Bitlsima, Queenom, Zeppelinom, Floydom, Iron Maidenom i tako dalje i tako blize. Kao sto mi se svidjaju mnoge pesme Brkova i KBO, ali necu da ih poredim sa Smakom i Vlatkom Stefanovskim.



#190 Battle Born

Battle Born
  • Members
  • 31,792 posts

Posted 01 May 2013 - 02:01

Ja npr. ne volim punk, ali slusam povremeno The Clash, i daleko su mi ispred ostalih punk bendova.  Joe se posle sam bavio mnogo ozbljnijom muzikom nego sto je punk. Paul Simonon je npr radio sa Gorillaz-om (ma koliko se nekom ne svidja to, niko ne moze da ospori unikatnost i eksperimentalnost)

IMO, najuticajniji i najveci bend su 2 meni razlicite stvari. Najveci britanski bendovi su verovatno Queen, The Beatles i Stones-i, dok ja mislim da su Led Zeppelin i Pink Floyd uticajniji (muzicki na druge). 
Ponovo mnogo je tu razlicitih ugla gledanja, subjektivnog misljenja, kriterijuma ali gotovo je nemoguce da se kaze ko je najbolji... mozda iz nekog zanra.. MA NEMOGUCE JE RECI "NAJBOLJI BEND"
Npr. niko ne moze da ospori velicinu Depeche Mode-a, s obzirom da im je stil i pravac evoluirao, cak se moze reci da su postali bend bez zanra. Dok je vecina tih synth-pop, new wave bendova pomrelo do kraja 80ih a oni su opstali..
Meni je npr. The Cure jedan od najzanimljivijih bendova jer je pun nekih kontradiktornosti i cudnosti a pritom ima neke pure lepote u njihovim pesmama. 
Ma koliko neki pljuvali Oasis, album "What's the story ? Morning Glory" je mnogo znacajan jer je cela generacija odrasla na hitovima tih hitova. Meni je licno sama pesma "Morning Glory" jedna od najomiljenijh pesmi. 
Mnogima je Radiohead neprevazidjen bend zbog 2 albuma, "The Bends" i "OK Computer", i tako svako vuce svoje argumente.



Neki se pa cak u zadnje vreme tripuju sa Joy Division-om koji imaju maltene 5 pesme, nisu znali ni da sviraju pre nego su usli u studio sa Martin Hannett-om u studio. Lik im je bukvalno uradio sve pesme, pojacalo nisu znali da podese...


Edited by BattleBorn, 01 May 2013 - 02:03.


#191 threepwood

threepwood
  • Members
  • 12,792 posts

Posted 01 May 2013 - 02:45

Generalno stoji da za takvu muzicku kolevku kakva je Britanija, prosto ne moze da se odredi jedan bend kao najznacajniji.

The Clash, Massive Attack, Stone Roses, Happy Mondays, Depeche Mode, Blur, Radiohead, The Smits, Libertines, Primal Scream. Eto samo za desetak sekundi sam nabrojao hrpu bendova koji su mi u raznim periodima zivota nesto znacili. To samo po subjektivnom principu bez zalazenja u rock dinosauruse...


Edited by threepwood, 01 May 2013 - 02:47.


#192 holden c.

holden c.
  • Members
  • 2,782 posts

Posted 01 May 2013 - 14:11


Mnogima je Radiohead neprevazidjen bend zbog 2 albuma, "The Bends" i "OK Computer", i tako svako vuce svoje argumente.



Neki se pa cak u zadnje vreme tripuju sa Joy Division-om koji imaju maltene 5 pesme, nisu znali ni da sviraju pre nego su usli u studio sa Martin Hannett-om u studio. Lik im je bukvalno uradio sve pesme, pojacalo nisu znali da podese...

Nikako se ne bih slozio sa ovim delom vezanim za Radiohed. Oni su nakon "OK Computer" nastavili da pomeraju granice, konstantno se razvijajuci, i pritom su izdali hrpu dobrih albuma. To je kulminiralo sa "In rainbows", jednim od najboljih albuma koje sam cuo u svom zivotu. Ovaj poslednji i nije bas my cup of tea, ali daleko od toga da je nakvalitetan.

 

Dobro, i nisam bas najobjektivniji po pitanju ovog benda, sto se da zakljuciti po avataru.

 

Odakle ti ovo za Joy Division i maltene pet pesama? Nije da su oni bili neki narocito dobri muzicari, imaju samo dva studijska albuma, ali se oba granice sa genijalnoscu.

 

U pravu si za Oasis i Cure, narocite za ove druge. 



#193 sasha arsenal

sasha arsenal
  • Members
  • 5,439 posts

Posted 01 May 2013 - 17:29

@BattleBorn
Iron Maiden?

Edited by sasha arsenal, 01 May 2013 - 17:29.


#194 Battle Born

Battle Born
  • Members
  • 31,792 posts

Posted 04 May 2013 - 13:17

Nikako se ne bih slozio sa ovim delom vezanim za Radiohed. Oni su nakon "OK Computer" nastavili da pomeraju granice, konstantno se razvijajuci, i pritom su izdali hrpu dobrih albuma. To je kulminiralo sa "In rainbows", jednim od najboljih albuma koje sam cuo u svom zivotu. Ovaj poslednji i nije bas my cup of tea, ali daleko od toga da je nakvalitetan.

 

Dobro, i nisam bas najobjektivniji po pitanju ovog benda, sto se da zakljuciti po avataru.

 

Odakle ti ovo za Joy Division i maltene pet pesama? Nije da su oni bili neki narocito dobri muzicari, imaju samo dva studijska albuma, ali se oba granice sa genijalnoscu.

 

U pravu si za Oasis i Cure, narocite za ove druge. 

Kazem mnogima, tj. kolko sam mogao da zakljucim OK Computer je retko kad omiljen album pravom die hard fanu Radiohead-a.

Ja sam slusao jedno vreme Joy Division, procitao tu knjigu sto je njegova zena napisala, naravno odgledao sva 3 filma o njima. I ne znam, eto npr IMO Love Will Tear Us Apart ne b bila tolko znacajna pesma da im nisu ubacene te synth deonice, a to im je uradio producent koji je od njih napravio bend . Imam ja snimke i njihovih  demo-a pre nego su snimili prvi album, zvucali su kao oni najraspaliji Punk bendovi. I onda posle cujes "Atmopshere", koji stvrarno jeste masterpiece. Cak je i njihov distorzican zvuk vise posledica sto su stalno imali problema da podese pojacalo. Jos ako se zna da ostatak benda nije bio odusevljen muziikom koju su pravili. Bas me interesovalo da su potrajali da l' bi mogli da izadju iz tog sablona "Prenosenje Kafke na muziku", posto se Curtis mnogo lozio na Kafku.
A pravo da ti kazem ja ne volim Ian Curtisa, on je za mene najobiicnija sebicna kretencina koja je ostavila zenu i dete. Gadim se te nekrofilije, rano umro pa ajde neka bude najveci genijalac zbog toga...

Meni su Stone Roses mnogo bolj, tj. mnogo veca mi je ikona Ian Brown nego Ian Curtis. Al' to je IMO.
Meni je glas Ian Brown-a mozda najomiljeniji..


Edited by BattleBorn, 04 May 2013 - 13:24.


#195 Battle Born

Battle Born
  • Members
  • 31,792 posts

Posted 04 May 2013 - 13:19

@BattleBorn
Iron Maiden?

Eto i oni koji su verovatno najznacajniji heavy metal bend..