Jump to content


Photo
- - - - -

Profesor podoban za čišćenje stepenica


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
113 replies to this topic

#31 milica 04

milica 04
 • Banned
 • 279 posts

Posted 21 November 2007 - 17:15

Vi ste oni koji blebecu o slobodama i ljudskim prtavima, a zlodela cine zlikovci koji se takodje i deru, to je bar jasno. Eno ga jedan laje po novinama i pljuje svima u lice samo zato sto ih je prvo pokrao u ogromnim kolicinama. Prema tome, vasa sloboda i ljudska prava su, sto bi rek'o Erik Kartmen, obican bullshit.Pa svi blebecu o slobodama i ljudskim pravima, od Tome preko Kostunice do LDPa i NGOs, i dalje mi nije jasno ali never mind.

#32 vladan

vladan
 • Members
 • 25,392 posts

Posted 21 November 2007 - 17:21

Sto da ga ne pominjem, znam nesto a i uvek je fino nauciti nesto novo :rolleyes: hvala na informaciji.

A sad o profesoru, ako je bio neuravnotezen i zbog toga nepodoban za rad u nastavi onda je trebalo da se uradi psiholoski test i da na osnovu toga bude diskvalifikovan. Koliko sam ja shvatila njemu je zabranjeno da radi iz ideoloskih razloga a ne zato sto je bio poremecen, i to je sasvim dovoljno za osudu i nema potrebe za ulazenje u to da li je on po tom drugom osnovu bio, ili ne, podoban za rad u prosveti.

Vidis, ja upravo nisam shvatio da mu je zabranjeno da radi iz ideoloskih razloga; uostalom, procitaj ponovo zapisnik, koji je Mile ljubazno doneo, da bi olaksao diskusiju.
Vec same izjave koje su navedene u prekrsajnoj presudi su takve da ne ukazuju na psihicki stabilnog coveka.
Tacno je da bi takve ljude trebalo podvrgnuti psiholosko - psihijatrijskom vestacenju, ali verujem da se to ni danas u slicnom slucaju ne bi uradilo u Srbiji, a kamo li pocetkom osamdesetih.

#33 Kastor

Kastor
 • Banned
 • 6,241 posts

Posted 21 November 2007 - 17:23

Tacno je da je postojao taj sramni clan 133 i da je njegova interpretacija bila vrlo siroka, mada nije precesto koristen.
Medjutim, nije me mrzelo da procitam obrazlozenje presude i zaista imam utisak da se radi, u najmanjem slucaju, o dusevno neuravnotezenom coveku.
Ako nije bolovao od dusevne bolesti, kazna zatvora primerena je deliktu, a ako je bolovao od dusevne bolesti, trebalo je da se leci; ni u jednom, ni u drugom slucaju nije bio za rad u nastavi.


Ovo tvoje "nije prečesto korišten" me podseća na onu rusku da devojka može biti sasvim "cela" i kad je samo malkice trudna, pa i kad ima samo sasvim malenjkog rebjonka (malecko dete). Već i samo postojanje takvog sramnog paragrafa i njegova sveprisutna pretnja je itekako njegovo prečesto korištenje.
Boža Todorović je progonjen i kažnjavan zbog političke, a ne profesionalne ili mentalne nepodobnosti i bio je i štićenik Amnesty International-a zbog toga. Udba je naravno pokušavala da ga dezavuiše svakojakim mogućim klevetama, kao i uvek u takvim slučajevima, a ti joj se još i danas pridružuješ u tome komentarišući tako, na osnovu obrazloženja jedne staljinoidne sudske presude, pitanje njegovog mentalnog zdravlja i uravnoteženosti. Čoveku je objavljeno ime i prezime negde gde nije prisutan i gde ne može da se brani od nastavljanja progona Udbe od pre 30-tak godina. Da li si svestan da on sada ima potpun pravni osnov da te tuži za klevetu zbog ovakvog tvog komentara? A ako je istina da si lekar po obrazovanju, onda je stvar još ružnija i tužnija i baš je slika i prilika srpskog neoliberalizma. Zagrebi malo šminku srpskog liberala pa ćeš naići na prikrivenog kradikala? :rolleyes:

#34 milica 04

milica 04
 • Banned
 • 279 posts

Posted 21 November 2007 - 17:34

Vidis, ja upravo nisam shvatio da mu je zabranjeno da radi iz ideoloskih razloga; uostalom, procitaj ponovo zapisnik, koji je Mile ljubazno doneo, da bi olaksao diskusiju.
Vec same izjave koje su navedene u prekrsajnoj presudi su takve da ne ukazuju na psihicki stabilnog coveka.
Tacno je da bi takve ljude trebalo podvrgnuti psiholosko - psihijatrijskom vestacenju, ali verujem da se to ni danas u slicnom slucaju ne bi uradilo u Srbiji, a kamo li pocetkom osamdesetih.Mislim da se nismo razumeli, to zbog cega nije zaposlen u principu ne mozemo sa sigurnoscu da utvrdimo ali cinjenica da je covek robijao(!) jer je rekao da je Titio govno me navodi na zakljucak da vrlo verovatno iz istog razloga nije dobio posao. I ako uzmemo samo ovo sto sa sigurnoscu znamo, a to je da je covek isao u zatvor zato sto je rekao da je Tito govno, ja mislim da nema mesta prici o tome da li je taj profesor i sam bio cuknut, poremecen ili sta vec, dakle osuda, kraj price. Eto, mislim da sam sad bila jasna.

#35 filatelista

filatelista
 • Members
 • 101 posts

Posted 21 November 2007 - 18:08

Ovaj je bio nepodoban i čistio stepenice, onda su 15 godina posle većina njegovih kolega otišla da kopa po smeću i prodaje po buvljacima jer su skapavali od gladi.....
kako neki idioti žale za tim tadašnjim vremenom, tako i neki idioti žale za ovim drugim...

#36 Posmatrac

Posmatrac
 • Members
 • 890 posts

Posted 21 November 2007 - 19:19

To je zaista bilo u MIlosevicevo vreme, koji je uostalom rekao da je njemu Univerzitet isto sto i seljacka zadruga, pa je tako i placao. Ali ne vidim da ovde bas iko zali za Milosevicevim vremenom.

#37 istvan001

istvan001
 • Members
 • 602 posts

Posted 21 November 2007 - 20:18

Ne znam kako neko može vreme jednopartijske diktature i kulta ličnosti nazivati "Periklovim dobom".U vreme Perikla postignut je vrhunac antičke demokratije,a u vreme Tita nije niko smeo da šušne protiv režima.
Fakat je da su tada bile manje socijalne razlike,da je bilo manje siromaštva ali daleko od toga da je to bilo neko blagostanje,jer je i tada bila velika nezaposlenost(naročito 80-tih),bilo je i sirotinje samo o tome nije smelo da se javno priča.Stotine hiljada ljudi iz SFRJ je moralo da ode u inostranstvo jer ovde nije imalo od čega da živi u vreme Titovog "blagostanja".

Tragedija Srbije je da se kretala ka sve gorim sistemima.Posle razvoja i demokratizacije krajem 19 veka i početkom 20 veka,stvoren je relativno stabilna ustavna monarhija zasnovana na demokratiji,jakom Parlamentu i Vladi,i postojanju mnoštva stranaka i strančica
Posle toga su Srbi odlučili da prave Jugoslaviju,a to je bio korak unazad,jer je tu bilo manje demokratije a više vladavine jednog čoveka-kralja,koji je uspeo da prigrabi više vlasti nego što je imao monarh u Kraljevini Srbiji 1903-1918.Ipak je i u tom sistemu postojao višestranački sistem,i ograničena demokratija,i mogućnost da se govori protiv Vlade a da se ne zaglavi na robiji.
Onda su komunisti zbrisali sve te tekovine razvoja iz 19 i 20 veka i zaveli diktaturu.Nakon komunista došao je Milošević koji je nastavio degradaciju.
Istina,za to vreme je došlo do razvoja i privrednog napretka,ali su sva društva na zemaljskoj kugli u to vreme doživela napredak,više zbog razvoja tehnologije i nauke i privrede a manje zbog režima.Jugoslavija bi svakako doživela napredak 1945-1990 i bez komunista i njihove diktature,a taj napredak bi bio mnogo veći da je bila demokratija i slobodno tržište,jer već od 1965 dolazi do stagnacije i krize komunističke privrede.

#38 Henry Chinaski

Henry Chinaski
 • Members
 • 19,241 posts

Posted 21 November 2007 - 20:20

Pa svi blebecu o slobodama i ljudskim pravima, od Tome preko Kostunice do LDPa i NGOs, i dalje mi nije jasno ali never mind.

Onda ste svi vi "vi", sta tu ima da ti ne bude jasno.

#39 vladan

vladan
 • Members
 • 25,392 posts

Posted 21 November 2007 - 21:47

Ti si se, Kastor, bas uziveo i dao masti na volju.
Ocigledno je da ne raspolazemo svim potrebnim podacima i zato mi je tesko da prihvatim da neko progoni jednog anonimnog profesora srednje skole, a jednom Kostunici ili Cavoskom "poklanja" se ceo jedan institut da ne bi bili na ulici.
Pritom, imamo jednu sudsku presudu koju u najmanju ruku ukazuje na jednog "egzaltiranog" coveka i jedno drugo svedocenje o bosom profesoru u kratkim pantalonama.
Prema tome, malo obuzdaj svoju mastu, a pokusaj i da razmisljas.

#40 filatelista

filatelista
 • Members
 • 101 posts

Posted 21 November 2007 - 22:11

To je zaista bilo u MIlosevicevo vreme, koji je uostalom rekao da je njemu Univerzitet isto sto i seljacka zadruga, pa je tako i placao. Ali ne vidim da ovde bas iko zali za Milosevicevim vremenom.

pa nema konkretno na ovom forumu gde se vodi ljuta bitka ko će na predsedničkim u drugom krugu osvojiti više, Tadić ili Čeda,
a odi na pijacu, izađi među masu, pa kad čuješ frazu "vrati se Slobo sve ti je oprošteno" onda shvatiš da ima još takvih
za zaboravne, septembra 2000 Slobodan Milošević u onoj i onakvoj Srbiji gde je svima dokurčilo, taj dotični je dobio 1.950.000 glasova
Prst na čelo pa se zamisli koliki je neko pa glasa za čoveka sa platom u džepu od 80 DM, e takvih je bilo bezmalo 2 miliona

#41 Analiza

Analiza
 • Members
 • 1,851 posts

Posted 21 November 2007 - 22:29

Igrom slucaja upoznao sam prof Bozidara Todorovica kada sam bio u zatvoru (zbog toga sto sam indoktrinirao tadasnjeg predsednika omladine Beograda da procita apel javnosti Vlade Mijanovica) u Padinskoj skeli, u novembru 1984. godine. Izgledao je kao tipican profesor, sa tipicnom profesorskom bradom, ćelom na sredini glave, i dostojanstvenim profesorskim drzanjem. Ismevali su ga ostali zatvorenici kao kakvog ludog dobricinu. Upoznali smo se i sprijateljili kada mi je on prisao i dao da obucem njegov dzemper jer je valjda video kako se smrzavam (zatvorska odeca je bila sa mozda oko 30% potrebnih dugmadi). Odmah smo se sprijateljili. Povremeno bi nas saslusavali, zanimali se o cemu razgovaramo, a saslusavali su i druge koji su se sa nama druzili, pa su i njega i mene zato poceli da izbegavaju, da ne bi imali problema (odmah ih sumnjice kao da su i oni narodni neprijatelji).

#42 mile curcic

mile curcic
 • Members
 • 10,837 posts

Posted 21 November 2007 - 22:34

Да, и то је била карактеристика Титиног политичког тоталитарног система: није им било доста што су неког срамно осудили на вишегодишњу робију због "злонамерног приказивања друштвено-политичких прилика у земљи" него су том несретнику и у затвору подметали провокаторе да се још о нечему излане, па би га онда из затвора изводили на допунска суђења због "новопочињеног кривичног дела у затвору" и додавали му још годиница на већ изречену казну.

#43 Henry Chinaski

Henry Chinaski
 • Members
 • 19,241 posts

Posted 21 November 2007 - 22:40

Ako, ako, zdravo je to.

#44 Gjergji

Gjergji
 • Members
 • 6,202 posts

Posted 21 November 2007 - 23:45

Da, ali je cak i pisac kojeg drzim u potpisu, usprkos sve svoje politicke nepodobnosti, nakon izlaska iz zatvora u Srbiji dobio posao, a nije prao stepenice.

Znam da su i albanski politicki zatvorenici posle odsluzene robije dobivali kvalificirane poslovo u svojoj struci. Mislim 70-ih i 80-ih. Mozda ne svi, ali vecina da.

Edited by Gjergji, 21 November 2007 - 23:46.


#45 Kastor

Kastor
 • Banned
 • 6,241 posts

Posted 21 November 2007 - 23:56

Ti si se, Kastor, bas uziveo i dao masti na volju.
Ocigledno je da ne raspolazemo svim potrebnim podacima i zato mi je tesko da prihvatim da neko progoni jednog anonimnog profesora srednje skole, a jednom Kostunici ili Cavoskom "poklanja" se ceo jedan institut da ne bi bili na ulici.
Pritom, imamo jednu sudsku presudu koju u najmanju ruku ukazuje na jednog "egzaltiranog" coveka i jedno drugo svedocenje o bosom profesoru u kratkim pantalonama.
Prema tome, malo obuzdaj svoju mastu, a pokusaj i da razmisljas.


Anonimni su progonjeni mnogo žešće nego oni koji su imali zaštitu javnosti. Anonimni nisu samo zatvarani, nego su i ubijani kada su odbijali da sarađuju sa Udbom u montiranju političkih procesa i to ne zna samo onaj ko ne želi da zna i kome zastrašivanje progonom za verbalni delikt i nije tako strašno jer "nije često primenjivano", a pogotovu ne prema njemu jer ume da ćuti kad je "vuna" i da popuje i moderiše kad se dokopa ma i najmanje vlasti. Ti očito ne umeš da osetiš meru kad je dosta i da priznaš kad pogrešiš, a nekakav si moderator ovde.
Obećavam ti da ću se potruditi da profesor Boža Todorović sazna za ove tvoje "umotvorine" i da ću mu ponuditi pravnu pomoć ukoliko odbiješ da povučeš tvoje krajnje neukusne komentare o njemu. Ubuduće budi malo oprezniji sa anonimnim svedočenjima o časnom čoveku sa imenom i prezimenom.