Jump to content


Photo

Polozaj Srba na Kosovu i njihova budućnost


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
1120 replies to this topic

#1111 perkos

perkos
  • Members
  • 26,798 posts

Posted 28 March 2010 - 11:26

Interesantne smo stvari saznali o političarima i ljudima na Kosovu.Eto videsmo i haciendu Ramušovu ali nikako ne videsmo (bar ja) kako se
zlopate i kako i gde zive Oliver Ivanović,Milan Ivanović i ostali branitelji "srca Srbije"...ima li ko kakvu sliku i sl.

tamo haraju neki cudni momci u koznim jaknama i nije preporucljivo da se raspitujes o Ivanovicima
to ti je jedina crna rupa u Evropi ovaj Kosovu trenutno

#1112 Constantin

Constantin
  • Members
  • 21,867 posts

Posted 28 March 2010 - 17:18

tamo haraju neki cudni momci u koznim jaknama i nije preporucljivo da se raspitujes o Ivanovicima
to ti je jedina crna rupa u Evropi ovaj Kosovu trenutno

Ma ne raspitujem se ja...nego neki iz G.Toponice kod Niša za jednog od Ivanovića,samo ne znam za kog...kažu...pobego im... :ph34r:

#1113 perkos

perkos
  • Members
  • 26,798 posts

Posted 28 March 2010 - 18:59

Ma ne raspitujem se ja...nego neki iz G.Toponice kod Niša za jednog od Ivanovića,samo ne znam za kog...kažu...pobego im... :ph34r:

bice da su pogresili...
bolje da pogledaju u svoje dvoriste

#1114 David Gilmour

David Gilmour
  • Members
  • 5,374 posts

Posted 07 April 2010 - 21:25

Mene interesuje sta se pise po albanskim forumima ? Jel moze neki forumas albanac da nam malo preprica, onako kakvo je raspolozenje prema preostalim Srbima na Kosovu. Ja na zalost ne znam ni rijeci albanskog, dobro sad da ne sitnicarimo naucio sam par rijeci nekada davno u vojsci, bez zeze, sta se prica ?

#1115 Rastko Pocesta

Rastko Pocesta
  • Members
  • 171 posts

Posted 10 April 2010 - 12:20

Krajnje je vreme da se Srbi integrišu u politički i društveni život Kosova... ne mogu ignorisati realnost i činjenice!

#1116 Gandalf

Gandalf
  • Members
  • 7,553 posts

Posted 12 April 2010 - 04:56

Predsednika Srpskog nacionalnog veća severnog Kosova Milana Ivanovića fizički je u hotelu "Saša" u severnom delu Kosovske Mitrovice napao vlasnik ovog ugostiteljskog objekta. Milan Ivanović

U Kosovskoj policijskoj službi Tanjugu je rečeno da se incident dogodio juče oko 11.30 časova, da su započeli istragu i da, za sada, ne mogu da saopšte više detalja o ovom slučaju.

Dedovic inace nije agresivan. ali, nisam iznenadjen, MIvanovic mu se zamerio zestoko.

prva stvar, kada odem u Mitrovicu, kod Dedovica na pice. to, kume! :ph34r:

Edited by Gandalf, 12 April 2010 - 05:03.


#1117 Unbeliever

Unbeliever
  • Members
  • 8,920 posts

Posted 13 April 2010 - 20:12

gledaj da sir bude iz kine..

#1118 Gandalf

Gandalf
  • Members
  • 7,553 posts

Posted 14 April 2010 - 06:59

gledaj da sir bude iz kine..

srBski sir i domaca rakija, k'o sto prilici. :ph34r:

Posted Image

Edited by Gandalf, 14 April 2010 - 07:17.


#1119 Anduril

Anduril
  • Members
  • 5,593 posts

Posted 09 September 2010 - 15:01

Zanimljiv tekst:

REPORTER „BLICA“ U SELU ŽAČ NA KOSMETU U KOME SE POVRATNICI BORE ZA OPSTANAK
Kuće albanske, podrum i šatori srpski

Momčilo Petrović | 09. 09. 2010. - 00:02h | Foto: S. Maričić | Komentara: 5
Pomislio bi čovek da je to neko rajsko mesto, taj Žač. Neka plodna dolina, izvor lekovite vode, rudnik... čim se oko njega toliko biju.

U februaru se, naime, vratilo u ovo selo pored Istoka pet srpskih porodica koje su ga 1999. napustile. U aprilu još 26... da ponovo izgrade kuće i nastave život tamo gde su živeli do NATO bombardovanja i onoga što je usledilo na Kosovu i Metohiji.

Od tada, četiri puta su bili zasuti kamenjem, tri puta se protiv njihovog povratka demonstriralo, tri puta na njih pucano, dva su povratnika bila napadnuta i tri puta rušene započete zgrade. A oni ne odustaju.

Kao u onoj pesmi Ljubomira Simovića u kojoj Stojkoviće biju, rastržu, spaljuju... a oni ujutru živi, spremni za novo ubijanje.

"Vešaju nas brzo, vešto i lako./ Visimo tako obešeni do mraka,/ vreme je večeri, skidaju nas, - mi živi,/ svi nas tuku i psuju; ali ako."

Žač, pa Žač!

Bio sam u tom Žaču. Lepote, neka mi oproste seljani, nikakve nema. Spečena zemlja, zarasla u divlje žbunje i trnje, i kuće, razbacane. Kuće su albanske, a šatori, na jednoj raskrčenoj ledini, srpski.

Svi su Srbi u Žaču bili u jednom podrumu. Što zbog kiše koja je izazivala nelagodu podsećanjem na blisku jesen, a delom i zato što je to jedina zidana prostorija i jedina u koju mogu svi da stanu.

Srbi u podrumu

Ali pre tog podruma... trebalo je da stignem tamo. Žač je na zapadu Kosova, blizu Peći, i s koje god strane da mu se prilazi, treba Kosovo preći. Ljubazni i predusretljivi Nedžad Behljulji, vlasnik bujanovačke televizije "Spektri", ugovorio mi je sastanak sa predsednikom istočke opštine i dovezao me do njega.
Bujanovac, Gnjilane, Gračanica, Priština, Klina, Istok... Neka mi ne bude pripisan defetizam i neka ne budem proglašen izdajnikom, od '99. godine, kada sam poslednji put ovuda prolazio, do danas toliko je zgrada na Kosovu izgrađeno, stambenih i hala da ja ni predgrađe Prištine nisam mogao da prepoznam. To Srbija, mislim, teško da će opet biti!

Predsednik opštine Istok Haki Rugova bez premišljanja je pristao na razgovor za "Blic", uz izvinjenje - ispostavilo se nepotrebno - što će, možda, njegov srpski biti loš.

Sažeto: i kosovske vlasti i one u opštini čvrsto su rešene da omoguće povratak svim Srbima koji žele da nastave život na svojim ognjištima; nema ni govora da postoji neko opšte antisrpsko raspoloženje; seljani u Žaču nisu protiv dolaska Srba, probleme pravi samo jedna porodica koja je u ratu teško postradala; prvo su tražili da se i njima izgradi kuća, sad nagoveštavaju i zahtev za zaposlenje jednog člana... i to će im biti udovoljeno.

"Ja sam", kaže još za "Blic" Haki Rugova, "optimista. Malo pomalo, i rešićemo problem povratka u Žač. Nećemo dozvoliti da jedna porodica ruši imidž Istoka i Kosova".

Jedanaest Keljmendija iz Žača ubijeno je tokom rata, a tela šestoro još nisu pronađena. Keljmendijevi tvrde da su među povratnicima i počinioci ratnih zločina. Srbi kažu da nisu.

I još Srbi, takođe, kažu da probleme izazivaju samo Keljmendijevi. Pričamo u onom podrumu...

Svi su oni '99. godine pobegli u Srbiju i potucali se po izbegličkim centrima i ko zna gde sve. Očigledno je da se u Srbiji nisu primili, da ih je ova odbacila kao strano telo i da je to razlog što su se vratili tamo gde su rođeni.

Od letošnjih incidenata čuva ih slovenački Kfor. Komesarijat za izbeglice dao im je šatore, sprovedene su voda i struja i sada čekaju završetak gradnje kuća. Planirano je 19 zgrada od oko pedesetak kvadrata - toliko ima para, i toliko njih, kažu kosovske vlasti, zadovoljava kriterijume, odnosno ima istinski rešenih na povratak.

Nisam ih prebrojavao tog dana, jedni, kažu, dođu, drugi odu. Uglavnom su tu muške glave, predstavnici porodica, žene i deca čekaju u Srbiji da dođu. I oni u Žaču čekaju, niko od njih ne radi, nigde. Žive od humanitarnih organizacija i nade, svi disciplinovani državljani Kosova.

Keljmendijevi jesu problem, spavajte vi ispod tankog šatorskog krila kad zaprašti rafal ili kad poleti kamenje... ali nisu jedini problem. Tek je trinaest kuća započeto. Ostalih pet tek su na papiru, a jesen će, i kiše, i hladno. A onda, posao. U opštini najavljuju pomoć i otvaranje radnih mesta, ali svaka vlast na svakom jeziku čini isto, znaju to i Žačani.

Porodica Nebojše Drljevića

Nebojša Drljević, predstavnik ovih Srba, u Žač je doveo celu porodicu: ženu, dve ćerke od 12 i pet godina i desetogodišnjeg sina. Kad bi sve porodice došle, bilo bi 29 dece. Škola je u četiri kilometra udaljenom selu Osojanu, gde postoji paralelna srpska vlast, finansirana iz Beograda.

"Bezbednost i nekako, ali šta ćemo i kako ćemo dalje, ne znam...", kaže Drljević.

Žač se i inače našao u procepu između Prištine i Beograda. Prvi bi da pokažu da su sposobni da organizuju povratak i zajednički život, drugi svaki incident dočekuju sa zluradošću. "Keljmendi baci kamen, a Tadić odmah u Savetu bezbednosti u Njujorku traži zaštitu...", kaže, pomalo rezignirano, Muhamed Gosturakaj, portparol opštine, koji nas je, zajedno sa Rasimom Mahmutovićem, zaduženim za zajednice i manjine, pratio po Žaču.

Oni su, u moje ime, ušli u kuću Keljmendijevih da ih pitaju jesu li za razgovor sa novinarima. Nisu bili... Samo sam video kroz prozor auta mušku priliku kako promiče terasom ispod krova na kojem se vijorila albanska zastava.

Govorljiviji je bio Avdulj Šalja, predsednik sela, ili kako se to već zove... On nema ništa protiv povratka Srba u Žač ako nisu zločinci, kaže, i ako su pre rata živeli tu. I još dodaje da bi bilo dobro kad bi se ovi Srbi ogradili od zločina svih ostalih Srba. Stojimo na ulici i kiša, iznenada jaka, u mlazevima nam se sliva niz vratove. Prevodilac Muhamed Gosturakaj već je pobegao u auto i ja stavljam skvašen notes u džep i kažem Avdulju Šalji: Hvala. On uzvrati na srpskom...

Kiša posle pljušti još dugo i mi prolazimo Klinu, Skenderaj, Drenas... i sliva se voda niz vetrobransko staklo i preko mrlja boje kojom su premazani nazivi na srpskom.

A oni morali u Žač...

“Kao da se nešto zapalilo…”
Grigorija Milovanovića 30. maja oko pet popodne kamenom u glavu pogodio je jedan od dvojice članova porodice Keljmendi koji su prethodno hapšeni i bili u kućnom pritvoru zbog rafala ispaljenih na kamp.
“Išao sam putem, kad odjednom mene su oči zasvetlele kao da se zapalilo nešto. I zanesvestio sam se. Kad sam se probudio, policija mi rekla da će da me vozi u bolnicu u Peć…” U bolnici je proveo 20 dana.



#1120 vraticuse

vraticuse
  • Banned
  • 467 posts

Posted 25 January 2011 - 14:04

http://www.b92.net/i...0&nav_id=487834

Kod Osojana napadnut povratnik
Istok -- U selu Opraške kod Osojana u svojoj kući je napadnut i teško povređen povratnik Branko Milovanović, navode Srbi iz tog kraja, prenosi agencija Fonet.

Prema tim izvorima, Milovanovića su napale nepoznate osobe, posle čega je prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici i sada je u šok sobi.

Ovo je četvrti incident u selu Opraške, u kojem živi devet povratničkih porodica. Pre nedelju dana je zapaljena kuća povratnika Mila Vuletića, koja je izgorela do temelja.

U trenutku paljenja u kući nije bilo nikoga. U toku nedelje su dve srpske kuće opljačkane.



#1121 kosovari

kosovari
  • Members
  • 161 posts

Posted 25 January 2011 - 16:37

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2011&mm=01&dd=24&nav_category=640&nav_id=487834


Ne bih da osporim ovaj dogadjaj koji je po meni nista drugo nego kukavicki akt. Ali, malo sam iznenadjen sadrzajem ove vesti. Ispada da ni Kosovska Policija, ni EULEX, a ni KFOR nisu ni obavesteni o ovom dogadjaju, posto nema njihovih izjava, nego samo izjava lokalnih srba. Zar vam ovo nije cudno? Kako Srbi misle da ih neko zastiti ako se institucije ne obavestavaju (ili se vesti jako lose pisu).

Pozdrav,