Jump to content


Photo
- - - - -

Srecnici i oni drugi


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
1 reply to this topic

#1 Voland

Voland
  • Members
  • 12 posts

Posted 19 November 2007 - 11:21

Jedna od najvecih nepravdi o kojoj se nikad ne govori ni u medijima niti po forumima jeste otkup stanova koji je ozakonjen 90-tih godina, kada je jedna polovina Srbije nagradjena sa 50-100,000 evra po porodici. Ovakvo dobrocinstvo prema svojim drzavljanima ne pamti svetska ekonomija pa bi trebalo da udje u sve obavezne udzbenike ekonomije i prava. I nije tesko pretpostaviti sta je osnovni razlog cutanja o ovoj temi: mnogi od nas imaju roditelje, tetku, brata, strica ili barem prijatelja koji je na ovaj nacin dosao do stana u vlasnistvu. Da podsetimo, stanovi su otkupljivani za 500, 1000, 2000 DEM a sada cete u oglasima pronaci iste te nekretnine za 50, 80, 100,000 eur.

Naravno, sve bi to bilo lepo da nije one druge polovine Srbije, koja je radila u istim firmama, placala iste doprinose, odgajala isti broj dece, ali kojoj se taj bubanj nikada nije zaustavio na njihovom broju. Tih par bodova koji su ih na rang listama stavljali ispod srecnika doveli su do toga da npr od dvojice nekadasnjih viljuskarista u nekoj Rakovici ili IMT-u jedan danas rentira svoj stan na Novom Beogradu za 400 evra mesecno, dok drugi i dalje placa kiriju od 150 evra za stracaru u Batajnici.

Bitno je reci da ti vlasnici otkupljenih stanova zaista nemaju nikakve krivice u svemu ovome i ovaj post ne pokrece ideju o nekakvoj novoj nacionalizaciji ili refundiranju. Ali da postoji nepravda - postoji. Argumenti oponenata ce verovatno ici u dva pravca:
1. "Ja sam ceo svoj radni vek placao stambene doprinose i zato sam i dobio stan"
2. "Svi koji nisu dobili stanove imali su nesto svoje pa zato nije ni trebalo da ga ga dobiju".

Prvi argument je glupost posto su svi zaposleni placali iste doprinose i ne treba trositi reci na daljoj argumentaciji. Drugi je bezobrazna laz kojom se potkupljuje savest, jer i oni koji to tvrde znaju koliko je tih luzera ostalo u nemilosti gazdarica ili su primorani da vecno zive sa roditeljima.

Ostaje pitanje kako ispraviti tu nepravdu, odnosno kako sadasnjim gubitnicima pokazati da nisu gradjani drugog reda i da i oni mogu nesto da dobiju od svoje Srbije. Svakako da nikad nece moci da dobiju toliko vredne poklone kao sto su stanovi od 100,000 evra, ali nesto za utehu se mora naci. Zato je sada pravo vreme da se razmisli o tome ko sve moze da dobije besplatne akcije o kojima se toliko goori (mada je to na dosta dugackom stapu). Ako ima pravde, svi vlasnici otkupljenih stanova morali bi biti iskljuceni iz ove podele, a sto bi i njima samima dobrodoslo kao opravdanje "Eto mi smo dobili stanove, vi ste dobili akcije pa smo kvit".

Ili ce se mozda drzava dosetiti neceg drugog?

Edited by Voland, 19 November 2007 - 13:57.


#2 moshe

moshe
  • Banned
  • 432 posts

Posted 20 November 2007 - 08:12

Pa u doba inflacije si imao i ljude koji su imali cekove i one koji nisu imali pa su danas za televizor dali 200 eura,a sutra je to vec bilo 20e. Sa tim stanovima je bila fora DA SU SVI imali pravo da ih otkupe ali u to doba kada se raskrinkao gazda Jezda neki nisu verovali u to,a neki jesu.Tako je u mojoj porodici moj cale odbio otkup stana i skoro ga je otplatio,dok je moj deda takav isti stan uzeo za kutiju sibica i dobro se secam te veceri kada je ujak dosao i rekao caletu :evo ti 200maraka idi kupi taj stani cale je odbio.To sa stanovima ti je bilo kao berza neko je imao ONO i srece i dao pare,a neko je i dan danas suvlasnik stana!!!