Jump to content


Photo

Kolumne


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
284 replies to this topic

#1 muras

muras
 • Members
 • 11,247 posts

Posted 18 November 2007 - 21:14

da reanimiramo i teofila...nek se patriJote nerviraju


Vreme 15. septembar 2007.

piše: Teofil Pančić


Belgijsko pitanje

Naše poluzvanične "patriote" obožavaju da se proizvoljno poigravaju sa šupljim, veštačkim, nedomišljenim analogijama
--------------------------------------------------------------------------------

Nije lako biti patri(j)ota po meri i standardima zvaničnog srpskog tumačenja te vrste ionako "po defaultu" pomalo incestuozno-rukobludne naklonosti prema sebi srodnima. A to se Zvanično Tumačenje bezbeli nije mnogo promenilo od onih dana masovnog javnog kretenizma sa kraja osamdesetih pa sve do danas: kao da je vreme stalo, kao da smo pronašli čarobni alem-kamen, pa je greda tu nešto dirati. I zato, ako si čovek od "javnih stvari", a rado bi izbegao aprijatnost da te nazovu izdajnikom, stranim plaćenikom ili u najboljem slučaju pripadnikom "misionarske inteligencije", moraš štošta da progutaš – uključujući i ono što niti se žvaće, niti se guta – a ni tendenciozni "miksing grendmadrz vid frogz" ne sme ti biti odviše gadna duhovna vežba.

Pogledajte, na primer, namnožene naše "branioce suvereniteta & teritorijalnog integriteta". Nemam ništa protiv samog njihovog počeća – svako radi što zna i ume – ali imam svašta protiv kolateralnih gluposti, laži i besmislica koje se tokom tog misaonog procesa prosipaju na sve strane, kao kad detetu u bioskopu ispadne kesa s kokicama, pa se zakotrljaju naokolo. Jedan od zapaženijih u ovoj niski bižuterijskih bisera ideja je da će Kosovo biti "odbranjeno" tako što će njegova prilično izgledna buduća nezavisnost biti predstavljena kao predznak globalne apokalipse, zlokobni pucanj startnog pištolja za užasno raspadanje bar polovine (zapadno)evropskih država, onako za početak. Ako se ne varam, prvi horor-primer za plašenje mečke rešetom bila je Španija, odnosno Baskija; pri tome se zaboravilo samo na jednu sitničicu, a to je fakat da separatisti u Baskiji uredno izlaze na slobodne izbore, i uredno ih ubedljivo gube. Zato ETA i postavlja bombe: što su frustrirani svojom marginalnošću pre svega unutar samog baskijskog društva. Gde je tu, dakle, ozbiljna, upotrebljiva, suvisla, dostojna analogija? Posle se krenulo na Veliku Britaniju, bau-bau pričom da oni podli Škoti, a možda i pijani Velšani, samo čekaju da se Kosovo o’cepi, pa će i oni tako, a onda će oni arogantni Englezi da vide svog boga, kad nisu hteli da slušaju Naša Pravovremena Upozorenja. E, sa tom analogijom je, za promenu, sve u najboljem redu, osim jednog ili dva apsolutno zanemarljiva detalja: 1. raspoloženje za samostalnost Škotske postoji, nikako nije zanemarljivo, no nije većinsko, i nema velikih izgleda da to u doglednoj budućnosti postane; 2. ako Škotska ipak i krene svojim putem, sve što će dobiti iz Engleske je jedno suzdržano "bon voyage!". Niko zbog toga neće ratovati, "etnički čistiti", Braniti Vekovna Ognjišta, potpaljivati lepa sela ne bi li video da li lepo gore, pomerati "administrativne granice" onako kako mu se u bunilu prisnilo, i tome slično. Engleska i Škotska u braku su – koji imaše uspona i padova – već lepih tri stotine godina, i ako je da se rastaju, rastaće se kao dame i gospoda, a ne kao stoka (ne bilo nikome rečeno), i niko ne misli da će mu pasti nebo na glavu zbog takve moguće promene-međunarodno-priznatih-bladi-gaddemn-granica. Uostalom, što bi oni bili gori od gospode Čeha i gospode Slovaka? Gde je tu, dakle, iole ozbiljna i nešto značeća analogija? Sam bog zna. A bog je Srbin, to smo naučno utvrdili još onomad.

Sada je, vidim, na redu Belgija. Zabrinuta naša (polu)zvanična štampa piše o tome kako se to odvajkada eklektičko belgijsko kraljevstvo ubrzano raspada, a ona licemerna kurva Jevropa sve to, bre, mirno gleda, njojzi ne nameće tamo neke Lajčake kao nama, pardon, njima – Bosancima & Hercegovcima... Ova je zemlja, fakat, u po svoj prilici najdubljoj institucionalnoj – ali, bogme, i identitetskoj, što ume da bude mnogo gore – krizi od svog nastanka. Podela na flamanski i valonski deo nikada nije bila ovako duboka, toliko duboka da ni kakvu-takvu vladu bilingvalnih rogova u vreći ne mogu da skrpe već mesecima, a u zemlji ionako više takoreći nema drugih zajedničkih institucija, osim Krune i fudbalske lige. Možda je cinik, ali svakako nije budala onaj ko je nedavno nazvao Belgiju "bogata Bosna bez oružja". Eh, to "bogata", i ono "bez oružja": kako naizgled mala, a zapravo kosmička razlika u odnosu na nesrećnu balkansku posestrimu... U tu razliku komotno stane ama baš sve što deli sreću i život od nesreće i smrti.

Ako su prethodni primeri bili na-pravdi-boga upotrebljavani glede Kosova, čini se da će Belgija biti više korišćena "propopo" Bosne. Elem, ako Belgija sve ovo nekako preživi u komadu, biće to dokaz u prilog evrolicemerja: eto, Belgiju čuvate, a Srbiju cepate! Ako stvari ipak odu ka nezaustavljivoj "devoluciji" zemlje, to će se odmah bezecovati kao presedan koji ima da legitimizuje raspad BiH. I opet je sve to divno i krasno, osim par miliona detalja koji se tu razlikuju, a ovde je najbitnije to da: 1. ako se Belgija i raspadne, niko neće zbog toga ratovati, etc. (vidi gornji "slučaj Škotska"); 2. Valonija i Flandrija – bile one samostalne ili udružene – stare su, istorijske pokrajine (kao i Baskija, Katalonija, Kosovo etc.), a ne zaumni "entiteti" nastali ni iz čega pre ciglih petnaest godina, i to tako što su razularene etnovojske, etnopolicije i slobodni koljački umetnici išli okolo i "čistili" sve što nije njihovog roda i vere (ako prihvatimo da takvi stvorovi mogu imati roda i vere).

Žalim slučaj, brothers & sisters, analogija vam je i amoralna i šuplja: ako se Belgija i "raspadne", to neće biti baš mnogo više od poreskog pitanja; ničija majka zbog toga nije i neće zakukati, niti će nekome faliti vlas s glave; ovome nasuprot, raspad BiH značio bi ciničnu legalizaciju, čak apoteozu najstrašnijeg, najmasovnijeg i najorganizovanijeg etničkog nasilja u Evropi nakon Drugog svetskog rata. Nasilje je bilo sredstvo, a cilj beše upravo takav raspad. Dozvoliti ga, a kamoli priželjkivati ga, znači Majstoru Koljaču pridržavati nož. Okej, ko voli neka izvoli, ali neka pri tome ne prodaje principijelne priče!

#2 Good Morning Srdjan

Good Morning Srdjan
 • Banned
 • 688 posts

Posted 23 November 2007 - 19:28

Ako su prethodni primeri bili na-pravdi-boga upotrebljavani glede Kosova, čini se da će Belgija biti više korišćena "propopo" Bosne. Elem, ako Belgija sve ovo nekako preživi u komadu, biće to dokaz u prilog evrolicemerja: eto, Belgiju čuvate, a Srbiju cepate! Ako stvari ipak odu ka nezaustavljivoj "devoluciji" zemlje, to će se odmah bezecovati kao presedan koji ima da legitimizuje raspad BiH. I opet je sve to divno i krasno, osim par miliona detalja koji se tu razlikuju, a ovde je najbitnije to da: 1. ako se Belgija i raspadne, niko neće zbog toga ratovati, etc.

A ko bi to poceo rat u Bosni i Hercegovini...

#3 muras

muras
 • Members
 • 11,247 posts

Posted 23 November 2007 - 20:03

A ko bi to poceo rat u Bosni i Hercegovini...

jel to mene pitas ili teofila?
pitas li iz radoznalosti, ono bas se pitas ko bi poceo, hoces nedje neku lovicu na opkladu da bacis pa savjet trazis...

ili mislis da niko ne bi, daleko bilo...

ma dje boa rat tamo, ko je to jos vidio.

#4 Good Morning Srdjan

Good Morning Srdjan
 • Banned
 • 688 posts

Posted 23 November 2007 - 20:15

Pitanje je ozbiljno, ako neko kaze da bi bio rat, sto nije nikakva zajebancija,
onda bi trebao malo vise da kaze, za pocetak ko bi to poceo rat ili kome je to do rata...

Moze da odgovori bilo ko ko misli da zna odgovor,
btw Teofilovi clanci su u najblaze receno subjektivni, sa vrlo malo cinjenica,
ili sa cinjenicama, to je tako, jer ja tako kazem.
To moze da godi samo onima koji zele nesto tako da procitaju...

Edited by rosethorn, 23 November 2007 - 20:16.


#5 muras

muras
 • Members
 • 11,247 posts

Posted 23 November 2007 - 20:32

Pitanje je ozbiljno, ako neko kaze da bi bio rat, sto nije nikakva zajebancija,
onda bi trebao malo vise da kaze, za pocetak ko bi to poceo rat ili kome je to do rata...

ajd navedi dje to rece da bi bio rat.
ili tebi "ako se Belgija i raspadne, niko neće zbog toga ratovati" znaci "bice rata u bosni"... :rolleyes:

#6 Good Morning Srdjan

Good Morning Srdjan
 • Banned
 • 688 posts

Posted 23 November 2007 - 20:36

Mozda si ti i u pravu, ne znaci to nista...
da zavrsimo clanak je glup i tendeciozan, pominje se Belgija bez ikakvog smisla,
uostalom yebo Belgiju :rolleyes:

#7 incognito

incognito
 • Members
 • 7,771 posts

Posted 24 November 2007 - 16:08

uostalom yebo Belgiju :rolleyes:


Ovo moze da izrekne samo osoba koja ne voli pivo... Quite the contrary, my dear Watson, long live Belgium! (ma koliko linija po pesku da iscrtaju po njoj).

/troll off

#8 Div

Div
 • Members
 • 7,752 posts

Posted 24 November 2007 - 16:46

btw Teofilovi clanci su u najblaze receno subjektivni, sa vrlo malo cinjenica,
ili sa cinjenicama, to je tako, jer ja tako kazem.
To moze da godi samo onima koji zele nesto tako da procitaju...


Teofil i jeste komentator, normalno da iznosi svoje viđenje. Činjenice su da naša diplomatija pravi kojekakve analogije pa i ove koje Teofil pominje.
Činjenica je takođe da svaki pojedinačni slučaj ima svoju istoriju, svoje sudionike, svoju sadašnjost i nema automatskog preslikavanja na druge slučajeve.
Druga je stvar kako se ponaša(ju) velike sile, kako naša vlada.

Teofil o tome ima svoje mišljenje, i ne trebaju mu nikakvi dokazi.
Diplomatija nije fizika. (nema veze sa temom o ministru VJ)

#9 Good Morning Srdjan

Good Morning Srdjan
 • Banned
 • 688 posts

Posted 24 November 2007 - 17:43

Ovo moze da izrekne samo osoba koja ne voli pivo... Quite the contrary, my dear Watson, long live Belgium! (ma koliko linija po pesku da iscrtaju po njoj).

/troll off

ma vidis da se zayebavam :rolleyes:

Teofil i jeste komentator, normalno da iznosi svoje viđenje. Činjenice su da naša diplomatija pravi kojekakve analogije pa i ove koje Teofil pominje.
Činjenica je takođe da svaki pojedinačni slučaj ima svoju istoriju, svoje sudionike, svoju sadašnjost i nema automatskog preslikavanja na druge slučajeve.
Druga je stvar kako se ponaša(ju) velike sile, kako naša vlada.

Teofil o tome ima svoje mišljenje, i ne trebaju mu nikakvi dokazi.
Diplomatija nije fizika. (nema veze sa temom o ministru VJ)

Znas kakav je tip Teofil, da nasa diplomatija radi sve najispravnije, on bi opet isto lupeto...
Covjek zastupa jednu mazohisticku struju koZmopolita, koja misli da Srbija treba i mora da ispuni sve sto se trazi od nje, kao i da svi okolo Srbije pa i dalje, mogu da imaju svoje interese, koje Srbija mora da postuje, bilo to na njenu stetu ili ne...
Tako da je jedini pravi srpski interes, da ispunjava tudje interese i cim se nesto usprotivi, onda je to nacionalizam, nacizam, fasizam, zlocinci, bla, bla, bla...

Edited by rosethorn, 24 November 2007 - 17:51.


#10 Div

Div
 • Members
 • 7,752 posts

Posted 24 November 2007 - 18:09

Znas kakav je tip Teofil, da nasa diplomatija radi sve najispravnije, on bi opet isto lupeto...
Covjek zastupa jednu mazohisticku struju koZmopolita, koja misli da Srbija treba i mora da ispuni sve sto se trazi od nje, kao i da svi okolo Srbije pa i dalje, mogu da imaju svoje interese, koje Srbija mora da postuje, bilo to na njenu stetu ili ne...
Tako da je jedini pravi srpski interes, da ispunjava tudje interese i cim se nesto usprotivi, onda je to nacionalizam, nacizam, fasizam, zlocinci, bla, bla, bla...


Ne zanima mene kakav je Teofil tip, već kakav je novinar. Ne čitam redovno njegove tekstove, povremeno pročitam, neki mi se jako dopadnu neki onako, a vrlo retko se desilo da kažem: e ovo je sranje.

Reagovao sam samo što si napisao da je subjektivan. I to je to.
I ti iznosiš subjektivno mišljenje. I ja, isto. :rolleyes:

#11 Good Morning Srdjan

Good Morning Srdjan
 • Banned
 • 688 posts

Posted 24 November 2007 - 18:20

Reagovao sam samo što si napisao da je subjektivan. I to je to.
I ti iznosiš subjektivno mišljenje. I ja, isto. :rolleyes:

Naravno, a ja sam samo reagovao, zato sto to neki dozivljaju kao nepobitnu istinu...

#12 Vitljus

Vitljus
 • Members
 • 155 posts

Posted 24 November 2007 - 19:07

Znas kakav je tip Teofil, da nasa diplomatija radi sve najispravnije, on bi opet isto lupeto...
Covjek zastupa jednu mazohisticku struju koZmopolita, koja misli da Srbija treba i mora da ispuni sve sto se trazi od nje, kao i da svi okolo Srbije pa i dalje, mogu da imaju svoje interese, koje Srbija mora da postuje, bilo to na njenu stetu ili ne...
Tako da je jedini pravi srpski interes, da ispunjava tudje interese i cim se nesto usprotivi, onda je to nacionalizam, nacizam, fasizam, zlocinci, bla, bla, bla...Pravo u centar.Kada englezi ratuju oko foklandskog krsha, to je legitimna odbrana nacionalnih interesa.Kad Srbija ne da dobrovoljno deo svoje teritorije, sve go Hitler do Hitlera. Postoje ljudi koji uzivaju da budu drndani i ponizavani pa im onda svi oni drugi koji ne uzivaju izgledaju kao vanzemaljci. Teofil zvani ja-znam-sve -a -vi- ne- znate-nista je samo jedan iz te cudne bratije.

Edited by Vitljus, 24 November 2007 - 19:08.


#13 Henry Chinaski

Henry Chinaski
 • Members
 • 19,241 posts

Posted 24 November 2007 - 19:15

Pa mozda oni to ne shvataju kao drndanje i ponizavanje, za razliku od patrijotskih krivomozgica. Mozda je pa ponizavanje da slusaju naprdjivanja i kukumavcenja patrijota o otimanjima teritorija itd.

Edited by Henry Chinaski, 24 November 2007 - 19:20.


#14 muras

muras
 • Members
 • 11,247 posts

Posted 24 November 2007 - 19:27

Pravo u centar.Kada englezi ratuju oko foklandskog krsha, to je legitimna odbrana nacionalnih interesa.Kad Srbija ne da dobrovoljno deo svoje teritorije, sve go Hitler do Hitlera. Postoje ljudi koji uzivaju da budu drndani i ponizavani pa im onda svi oni drugi koji ne uzivaju izgledaju kao vanzemaljci. Teofil zvani ja-znam-sve -a -vi- ne- znate-nista je samo jedan iz te cudne bratije.

na folklandska ostrva je izvrsena agresija od strane argentine. tacka.
stanovnici folklandskih ostrva nijesu zeljeli, i ne zele, ni otcjepljeneje, ni argentinsku okupaciju. druga tacka.
jeste, postoje ljudi koji zele da budu ponizavani.
od strane samo svojih "elita".
zasada tri tacke.
o njima teofil najcesce i pise...

Edited by muras, 24 November 2007 - 19:28.


#15 Vitljus

Vitljus
 • Members
 • 155 posts

Posted 24 November 2007 - 20:41

Pa mozda oni to ne shvataju kao drndanje i ponizavanje, za razliku od patrijotskih krivomozgica. Mozda je pa ponizavanje da slusaju naprdjivanja i kukumavcenja patrijota o otimanjima teritorija itd.


Opet ti? Zar se nismo lepo "ispricali" preko PM? Znam ja tebe nestasko, zasticen si kao beli medved na ovom forumu i mozes drugima da kazes sta ti padne na ,kakva god da je, pamet, a drugi tebi ne smeju nista jer im slede upozorenja i ban.E pa ne mere.