GIBANICA SA POVRCEM
500 g tankih kora za pitu
1-2 dl ulja
200 gr sargarepe
100 gr krompira
100 gr celera
100 gr pecuraka
100 gr crnog luka
200 gr belog sira (ili 100 gr sira i 100 gr kajmaka)
5 jaja
1 dl kisele pavlake
5 dl mleka
3 kasike persuna
vegeta ili so
Ocisceno i oprano korenasto povrce izrendati na krupno, pecurke iseci na listice. Na ulju proprziti iseckan crni luk, dodati mu pecurke i ostalo povrce i prziti desetak minuta dok ne omeksa (paziti da se krompir ne zalepi za dno posude!), ostaviti da se ohladi.
Sir izgnjeciti, dodati mu pavlaku,umucena jaja, mleko, 3 kasicice vegete (kolicinu odredite sami) i persun i pomesati sa povrcem.
Uljem podmazati posudu u kojoj pecete gibanice, obloziti je trima korama (ostaviti 2 kore za gornji sloj) tako da krajevi "vise" preko ivica posude, ostatak kora pocepati, zguzvati i umakati u pripremljeni fil i redjati u posudu. Postupak ponavljati dok se ne potrosi sav fil i sve kore. Pokriti krajevima koji "vise", zatim dvema preostalim korama i dobro "ususkati" sa strane i peci na 250 stepeni oko 15-20 minuta. Cim se gibanica izvadi iz rerne poprskati je vodom (da gornja kora ne puca i ne mrvi se).
Isecene komade sluziti sa malo pavlake ili kiselog mleka ili jednostavno smazati uz jogurt ili "klot".
Nisu lose ni spagete sa ovim sastojcima (osim krompira)... za one koji izbegavaju i jaja... a i koga mrzi me da "savija": izrendaj, izgnjeci, preprzi, peci...
Pite
Started by
FranziskaKafka
, Nov 14 2007 23:34
No replies to this topic