Jump to content


Photo
- - - - -

Pite


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
No replies to this topic

#1 FranziskaKafka

FranziskaKafka
  • Banned
  • 1,099 posts

Posted 14 November 2007 - 23:34

GIBANICA SA POVRCEM

500 g tankih kora za pitu
1-2 dl ulja
200 gr sargarepe
100 gr krompira
100 gr celera
100 gr pecuraka
100 gr crnog luka
200 gr belog sira (ili 100 gr sira i 100 gr kajmaka)
5 jaja
1 dl kisele pavlake
5 dl mleka
3 kasike persuna
vegeta ili so

Ocisceno i oprano korenasto povrce izrendati na krupno, pecurke iseci na listice. Na ulju proprziti iseckan crni luk, dodati mu pecurke i ostalo povrce i prziti desetak minuta dok ne omeksa (paziti da se krompir ne zalepi za dno posude!), ostaviti da se ohladi.
Sir izgnjeciti, dodati mu pavlaku,umucena jaja, mleko, 3 kasicice vegete (kolicinu odredite sami) i persun i pomesati sa povrcem.
Uljem podmazati posudu u kojoj pecete gibanice, obloziti je trima korama (ostaviti 2 kore za gornji sloj) tako da krajevi "vise" preko ivica posude, ostatak kora pocepati, zguzvati i umakati u pripremljeni fil i redjati u posudu. Postupak ponavljati dok se ne potrosi sav fil i sve kore. Pokriti krajevima koji "vise", zatim dvema preostalim korama i dobro "ususkati" sa strane i peci na 250 stepeni oko 15-20 minuta. Cim se gibanica izvadi iz rerne poprskati je vodom (da gornja kora ne puca i ne mrvi se).

Isecene komade sluziti sa malo pavlake ili kiselog mleka ili jednostavno smazati uz jogurt ili "klot".

:huh:

Nisu lose ni spagete sa ovim sastojcima (osim krompira)... za one koji izbegavaju i jaja... a i koga mrzi me da "savija": izrendaj, izgnjeci, preprzi, peci... :rolleyes: