Jump to content


Photo
- - - - -

O Veljku Kadijevicu


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
42 replies to this topic

#1 david ben gurion

david ben gurion
  • Banned
  • 84 posts

Posted 14 November 2007 - 17:58

Molim misljenja,ja sam cuo da je amerima prodao ili predao raspored Sadamovih bunkera i da su ga zbog tog ,,postedeli,,.A otkud njemu taj raspored?Pa poznato je da je bivsa JNA i Irak da su vojno saradjivali i ta mi prica deluje dosta uverljivo a i nasi gradjevinari tamo nisu gradili samo zgrade za stanovanje.

Edited by david ben gurion, 14 November 2007 - 17:59.


#2 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 14 November 2007 - 19:56

Ne mislim da je topik iniciran na najbolji moguc nacin, ali o Veljku Kadijevicu vredi razgovarati.
Danasnja vest je:

B92 Info Vesti Ratni zločini
Kadijević: Otišao sam zbog Haga
14. novembar 2007. | 09:27 -> 18:09 | Izvor: Beta, Tanjug
Moskva -- Poslednji ministar odbrane SFRJ, general Veljko Kadijević, kaže da je 2001. napustio Srbiju kao odgovor Hagu.

Kadijević je sinoć izjavio da nije želeo da se pred Haškim tribunalom pojavi ni kao optuženi ni kao svedok, a u intervjuu RTS-u, koji je dao u Moskvi gde boravi u statusu izbeglice, dodao je da je Beograd napustio kada su predstavnici Haškog tribunala prvi put kontaktirali sa njim i da ne zna da li su bili zainteresovani da se na sudu pojavi kao svedok ili kao optuženi.

Kadijević je rekao da ne snosi odgovornost za zločine u Hrvatskoj, ocenivši da je JNA bila jedina legalna oružana sila u SFRJ, koja se branila od napada paravojski i pokušala da spreči nelegalno naoružavanje i blokadu kasarni.

Prema njegovim rečima, JNA, dok je on bio ministar, nije činila ratne zločine, već je pokušala da odbrani zemlju, kao jedina legalna vojska i da nije mogla da spreči krvavi raspad Jugoslavije iako je sve činila da do toga ne dođe.

Kadijević je rekao da je za događaje na poljoprivrednom dobru Ovčara kod Vukovara saznao tek kada je već bio u penziji jer ga general Aleksandar Vasiljević, koji je tada bio na čelu Vojnobezbednosne službe, nije obaveštavao da se bilo šta dešava.

Kadijević je rekao da je Slobodan Milošević dva dana posle 9. marta 1991. tražio od njega da vojska uzme vlast i izvrši puč, što je Štab Vrhovne komande odbio jer bi "takav gest vodio u propast".

On je rekao da je glavni razlog za izvođenje tenkova na ulice protiv demonstranata 9. marta to što je vojska imala zadatak da štiti ustavni poredak i spreči nelegalno zauzimanje vlasti, a direktan povod bio je napad demonstranata na zgradu Saveznog sekretarijata narodne odbrane.

Kadijević je rekao da je njegov predlog tada bio da na demonstrante okupljene u centru Beograda oko predsednika Srpskog pokreta obnove Vuka Draškovića krenu Miloševićeve pristalice, okupljene na Ušću, umesto da interveniše policija.

On je ocenio da bi se u tom slučaju demonstranti oko Draškovića razbežali i bili potisnuti, a bilo bi izbegnuto angažovanje policije i upotreba oružja.

Protiv Kadijevića su u Hrvatskoj podignute tri optužnice za ratne zločine protiv civilnog stanovništva, na osnovu kojih je raspisana međunarodna poternica Interpola.

Mesić: Kadijevićeve izjave besmislene

Hrvatski predsednik Stjepan Mesić danas je u Opatiji odbacio tvrdnje Veljka Kadijevića da je spremao državni udar u bivšoj Jugoslaviji, rekavši da je to "imbecilnost koju ne treba komentarisati".

U ruskom izdanju svoje knjige "Kontraudar - Moj pogled na raspad Jugoslavije", tadašnji ministar obrane Veljko Kadijević, koji danas živi u Moskvi, piše da su Mesić i nekadašnji predsednik savezne vlade SFRJ Ante Marković nameravali 1990. godine, uz pomoć vojske, da svrgnu tadašnje predsednike Hrvatske i Srbije, Franju Tuđmana i Slobodana Miloševića.

"Takve su izjave besmislene, to su 'imbecilnosti' koje nema smisla komentisati", odgovorio je Mesić na molbu novinara da komentariše tvrdnje koje je Kadijević izneo u svojoj knjizi, a koje je potom i ponovio u utorak u intervjuu za Radio televiziju Srbije.

"Kadijević je begunac i odgovoran je za ratne zločine i genocid prilikom njegovog pokušaja širenja granica Srbije", rekao je Mesić i dodao je da Hrvatska treba raspisati međunarodnu poternicu za Kadijevićem kako bi on prilikom ulaska u neku drugu zemlju bio uhapšen i izručen.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske je 21. marta 2007. izdalo nalog za hapšenje Veljka Kadijevića zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, a dva dana posle to je učinio i Interpol.






Veljko Kadijevic je u trenutku raspada SFRJ bio Savezni sekretar za narodnu odbranu.
Poreklom, Veljko Kadijevic je iz mesanog, srpsko - hrvatskog braka, sto je samo jos jedan od faktora, koji objasnjavaju njegovo jugoslovenstvo. Osim toga, skolovan na najvisim vojnim skolama u SAD, vazio je u JNA za izrazito dobro obrazovanog oficira, ali tvrdog Jugoslovena.
Nazalost, Veljko Kadijevic je takodje bio fiksiran na ideju komunizma i toga se nikada nije oslobodio. Danas je poznato da je pocetkom 1991. tajno leteo u Moskvu, da obezbedi zastitu SFRJ, u slucaju vojne intervencije zapada, od generala Ivanova, tadasnjeg nacelnika generalstaba Crvene armije, u slucaju da se vojska angazuje u politickim problemima u zemlji koja se raspada. Carte blanche nije dobio.
Tokom 1991. pokazao se kao krajnje neodlucan, a u to je vreme JNA pocela da se preobrazava i preobrazila se u srpsku vojsku. Milosevic i Jovic govorili su o njemu s nipodastavanjem.
Nije sprecio i zaustavio Milosevicevu zloupotrebu tadasnje JNA, naprotiv, doprineo je tome.
Njegova objektivna odgovornost je velika.

Edited by vladan, 14 November 2007 - 19:58.


#3 Billy Mahony

Billy Mahony
  • Members
  • 1,712 posts

Posted 14 November 2007 - 20:11

Da se ne ponavljamo, ima ovde, na temi koju je pokrenula Ana Denić dosta o tome.

#4 Method Man

Method Man
  • Members
  • 890 posts

Posted 17 November 2007 - 00:17

Занимљиво је и да Кадијевић оптужује Александра Васиљевића за пропусте.
Тј. избегао је да га информише о ратним злочинима у Вуковару иако му је то била дужност.
Мислим да је то лако проверљива информација.

#5 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 17 November 2007 - 03:59

Занимљиво је и да Кадијевић оптужује Александра Васиљевића за пропусте.
Тј. избегао је да га информише о ратним злочинима у Вуковару иако му је то била дужност.
Мислим да је то лако проверљива информација.

Ajde.Veljko je mislio da brani Jugoslaviju tako sto je na jedan od njenih gradova ispalio nekih 20K granata.Ako mu je Vasiljevic precutao zlocine izvestaj o utrosenoj municiji bi mu pruzio zeljene informacije.

#6 igorsr

igorsr
  • Members
  • 138 posts

Posted 17 November 2007 - 08:07

Stvarno ne vidim jedan jedini razlog zasto bi on bio u Hagu?
Covek je branio drzavu,kojoj se zakleo do zadnjeg casa.
Njegova najveca greska je sto nije izvrsio vojni udar,ali tom prilikom je morao da pocisti sva nacionalisticka rukovodstva(tudjmana,izetbegovica,milosevica...),za ovog treceg to nije imao snage da uradi.
Po meni,vojska je morala je morala da preuzme vlast u zemlji,i da sprovede mirno rasparcavanje zemlje.
postovanjem volje svih naroda da se opredele gde ce da zive.
Jer Srbi u Hrvatskoj su bili konstituivni narod kao i u bosni,i imali su prava da se izjasne gde hoce da zive.Isto vazi i za hrvate u bosni i bosnjake u sandzaku icrnoj gori.

#7 Edib

Edib
  • Members
  • 266 posts

Posted 17 November 2007 - 09:35

Njegova najveca greska je sto nije izvrsio vojni udar, ali tom prilikom je morao da pocisti sva nacionalisticka rukovodstva (tudjmana, izetbegovica, milosevica...), za ovog treceg to nije imao snage da uradi.

Je, kad bi se to moglo tako lako "čistiti"? :rolleyes: Što se tiče ovog u zagradi, mislim da bi sa skidanjem ove dvojice sa strane nestalo i izvora rata. Bosa je vec bila dogovorno podijeljena (Tudjman-Miloćević, Karadjordjevo).

Po meni,vojska je morala je morala da preuzme vlast u zemlji,i da sprovede mirno rasparcavanje zemlje.
postovanjem volje svih naroda da se opredele gde ce da zive.

A to pak znači da je vojska pnda trebala ratovati direktno sa Beogradom i Zagrebom...
Mislim... stvarno pišeš apsurde, iako vjerujem u tvoje dobre namjere.

Jer Srbi u Hrvatskoj su bili konstituivni narod kao i u bosni, i imali su prava da se izjasne gde hoce da zive.
Isto vazi i za hrvate u bosni i bosnjake u sandzaku i crnoj gori.

Najbolje rješenje je ipak ostanak na avnojevskim granicama. Sve drugo je rat.
To što je neki narod negdje konstitutivan ne znači i da svojom konstitutivnošću može potirati konstitutivsnost drugih naroda.

#8 Kresimir

Kresimir
  • Members
  • 1,339 posts

Posted 17 November 2007 - 10:39

Zadnji moment za zaštitu ustavnog poretka (Titove) Jugoslavije i sprečavanje nasilja bio je onaj dan kada su 'jogurt revolucionari' vaninstitucionalno smijenili rukovodstvo Vojvodine (ako se ne varam to je bila 1988). A možda je i tada bilo već prekasno.
Rukovodstvo Vojvodine tada je čak i tražilo intervenciju JNA od predsjedništva SFRJ ali to se kao što znamo nije dogodilo.

Ne radi se tu o tim ljudima, tzv. 'foteljašima' (na kraju krajeva onaj za čiji interes su smijenjeni -mogao je to vidjeti svatko tko je htio- bio je puno gori od njih) već o nasrtaju na sam temelj Jugoslavije onakve kakvom ju je Tito ostavio.

Oni koji govore o JNA koja je branila svoju zemlju previđaju činjenicu da JNA nije branila ni Titovu ni nekakvu demokratsku Jugoslaviju već je stala uz Miloševićevu viziju Jugoslavije ili čak dogovorila s Miloševićem tu viziju i pokušala je zajedno s njime i ostvariti.

Titova Jugoslavija je faktično bila savez država (6+2)

Dakle JNA nije branila taj savez, ona je stala uz Miloševića, odnosno uz Miloševićevu Srbiju koja je taj savez pokušala srušiti i preurediti u nešto drugo nametanjem.

Edited by Kresimir, 17 November 2007 - 10:43.


#9 Cvetko

Cvetko
  • Members
  • 269 posts

Posted 17 November 2007 - 10:47

My 2 cents:Kadijevic je bio na celu SSNO-a od 1988 do 08.01.1992,i u to doba on je bio na celu jos uvek regularne armije koja se borila protiv pobunjenika.
Kadijevic se vrlo lako moze odbraniti,jer ne postoje dokazi da je on planirao ili naredio bilo kakav zlocin.

#10 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 17 November 2007 - 10:50

My 2 cents:Kadijevic je bio na celu SSNO-a od 1988 do 08.01.1992,i u to doba on je bio na celu jos uvek regularne armije koja se borila protiv pobunjenika.
Kadijevic se vrlo lako moze odbraniti,jer ne postoje dokazi da je on planirao ili naredio bilo kakav zlocin.

Opet gresis.Nije ni Jodl naredio neki zlocin ali mu je sudjeno po komandnoj odgovornosti.Iz istih razloga su nastradali Gotovina i Blaskic

Edited by MAGRIPA65, 17 November 2007 - 11:05.


#11 moshe

moshe
  • Banned
  • 432 posts

Posted 17 November 2007 - 11:03

Molim misljenja,ja sam cuo da je amerima prodao ili predao raspored Sadamovih bunkera i da su ga zbog tog ,,postedeli,,.A otkud njemu taj raspored?Pa poznato je da je bivsa JNA i Irak da su vojno saradjivali i ta mi prica deluje dosta uverljivo a i nasi gradjevinari tamo nisu gradili samo zgrade za stanovanje.


Zar mi ne mrzimo muslimanski narod barem je takva bila propaganda? Zasto bi im mi pomagali da grade bunkere? Pricalo se o velikom prijateljstvu Slobe i Sadama Seselja I Sadama,a sa druge strane im namestise opstuznicu za mrznju prema muslimanskom narodu!!!

#12 Cvetko

Cvetko
  • Members
  • 269 posts

Posted 17 November 2007 - 11:29

po komandnoj odgovornosti


Mozda zvuci glupo,ali za sta...?Za sta bi on to trebao da bude sudjen...?

#13 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 17 November 2007 - 11:55

Mozda zvuci glupo,ali za sta...?Za sta bi on to trebao da bude sudjen...?

Recimo za dogadjaje u Istocnoj Slavoniji.Barem zvanicno "dobrovoljci" su bili pod komandom JNA.

#14 Cvetko

Cvetko
  • Members
  • 269 posts

Posted 17 November 2007 - 12:47

Jeste da se riba cisti od glave,ali u ovom slucaju(istocna Slavonija)ako ne sredis i one sitne ribe,tesko ces dokazati piramidalnu povezanost do Generalstaba...
Vidimo kako je to proslo u Haagu...

#15 steins

steins
  • Members
  • 7,357 posts

Posted 17 November 2007 - 12:48

Nisu bili ni "zvanicno" pod komandom JNA, bila je na B92 neka emisija o raspadu Jugoslavije gde je pusten audio snimak gde se lepo culo kako je moglo da se zavrsi to "stavljanje pod komandu"...( "na koga ti potezes oruzje" ..."polako ljudi nemojmo se medjusobno poubijati" i sl stvari )
Dobrovoljci su bili organizovani od strane raznih politickih stranaka, kriminalnih organizacija i sl. opskurnih tvorevina, a vojska je uglavnom isla iza njih da bi smanjila svoje gubitke!