Jump to content


Photo
- - - - -

Šta se dešava u galerijama - Srbija - region - wherever


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
27 replies to this topic

#1 Bebler

Bebler
  • Banned
  • 2,037 posts

Posted 10 November 2007 - 23:10

Savremene fotografije Japana u SKC-u
Cetvrtak, 8. novembar 2007. 14:43

U Studentskom kulturnom centru Beogradjani, do 15. novembra, imaju priliku da vide izložbu japanske savremene fotografije.

Reč je o četvrtoj, ujedno i najvećoj izložbi, koja je proizvod saradnje SKC i japanske ambasade, a čiji je cilj da našoj publici približi kulturu i umetnost savremenog Japana.

Izložba je deo razmene u okviru koje će, u 2008. godini, grupa beogradskih fotografa izlagati u Jokohami.

Dekan Tokijskog koledža za fotografiju, kustos Mijabi Taniguči izabrala je radove fotografa različitih generacija i pristupa, tako da su se umetničkim fotografijama beogradskoj publici predstavili sa pedesetak radova - Daisuke Jamada, Joko Sakakibara, Kazuo Soedjima, Ecuko Kasagi, Manami Kijoši, Ansugi Kin, Nobuhiro Takehara i Tošijaki Mori.

Većina njih prisustvovalo je svečanom otvaranju izložbe 5. oktobra koje je svojim muziciranjem uveličao japanski gitarista Tetuzi Akijama.

Japanski ambasador u Srbiji Tadaši Nagai je, otvarajući izložbu, rekao da ona predstavlja nastavak plodne kulturne saradnje dve zemlje.

Izložbu je organizovao Japan Jugoslav Art, dok je njen pokrovitelj Japan Tobako Internešnel. (Tanjug)

#2 BeatrisDal

BeatrisDal
  • Banned
  • 5,317 posts

Posted 11 November 2007 - 08:14

hvala na ovom info, obavezno ću posetiti :rolleyes:

#3 Bebler

Bebler
  • Banned
  • 2,037 posts

Posted 12 November 2007 - 23:09

Izlozba “Korkoran” (Corcoran) grupe umetnika iz vise zemalja, ciji je kustos beoradski istoricar i teoreticar umetnosti Zoran Eric, bice otvorena 9. novembra u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, a trebalo bi da podstakne debatu o sredstvima i tehnikama zatvaranja i samozatvaranja u eri biopolitike, uz analizu primera kao sto su zatvori, pritvorenicki kampovi, “privremeno zauzeti prostori”, improvizovane celije talaca, zatvorene zajednice…

Izlozba “Korkoran” je zasnovana na istoimenom konceptu koji je razvio futurolog Rudiger Lutz, koji je tvrdio da drustva vodjena terorom naginju ka stvaranju “bezbednosnih pojaseva”, smatrajuci da neprijatelj moze biti bilo gde.

Predstavice se umetnici Alexandra Croitoru & ST (Rumunija), Aleksandar Dimitrijevic (Srbija), Sagi Groner (Izrael / Holandija), Mladen Miljanovic (Bosna i Hercegovina), Solmaz Shahbazi (Iran / Nemacka) i Sean Snyder (SAD).

Prema navodima Erica, pozne analize Misela Fukoa bile su usredsredjene na dva divergentna istrazivacka zadatka. Prvi je bio studija politickih tehnika kojim drzava asimiluje svoje subjekte i stara se o bioloskom zivotu pojedinaca. Drugo istrazivanje se bavilo tehnologijama sopstva, odnosno procesom subjektifikacije u kojem pojedinac odredjuje sopstveni identitet i svesnost u odnosu na spoljasnje izvore moci.

Fuko se u tom trenutku okrenuo intuitivnoj i netradicionalnoj analizi nacina na koji moc obavija tela subjekata i njihove biloske zivote.

Hvatajuci se u kostac sa problemom biopolitike koji je prvi definisao Fuko, Djordjo Agamben tvrdi da je, posle bolnice i zatvora, kamp onaj vazan politicki prostor kroz koji se najbolje moze sagledati koncept vanrednog stanja, ta metafora za nove globalne drustvene procese, i da kamp cini, uz drzavu, teritoriju i naciju, cetvrti element novog politickog poretka.

Kamp je prostor u kojem biopoliticki aspekt moci i kontrola nad golim ljudskim zivotom moraju biti prisutni, jer su pojedinci na mestu kao sto je kamp za deportaciju, liseni politickih i zakonskih prava, te je tako njihovo postojanje svedeno na cisto fizicku dimenziju.

Kampovi koji postoje u mnogim evropskim drzavama upravo su oprostorenje Agambenovog vanrednog stanja, model moci u kojem azilanti iz svih krajeva sveta bivaju pritvoreni i liseni gotovo svih pravnih i politickih sredstava kojim bi sebi obezbedili status koji ne podrazumeva deportaciju. Uz novu politicku doktrinu rata protiv terorizma, koju su posle 11. septembra proklamovale SAD, kao ilustracija za vanredno stanje mogu da posluze i eksteritorijalni kampovi.

U njihovom slucaju vrhovna vlast i kontrola, koju nacionalna drzava ima nad svojom teritorijom, probija svoje okvire i koristi “pozajmljene” teritorije drugih “suverenih” drzava u cilju izolacije navodnih terorista. S druge strane, ucestali su napadi koje fundamentalisti u islamskim zemljama preduzimaju protiv stranaca, kao i drzanja talaca, pa i njihovih egzekucija koje se emituju u medijima.

Logika kampa u urbanom okruzenju moze se prepoznati u metodima drustveno - prostorne segregacije u vidu stvaranja geta i zajednica sa ogranicenim pristupom (gated communities), pri cemu se taj drugi tip segregacije smatra “pozeljnom izolacijom”.

Aspekt samoizolacije koji se odnosi na psiholoski osecaj sigurnosti i zasticenosti je ono sto motivise pojedince da stvaraju takve auto - regulisane zone razlike.

Ako bi se takva razmisljanja prenela na makro - drustveni nivo, to bi odvelo do pojma i koncepta korkorana, koji je razvio Rudiger Lutz, tvrdeci da su drustva u kojima se vlada pomocu straha sklona stvaranju “sigurnosnog pojasa” oko sebe. Stoga bi takozvana otvorena drustva bila sklona “zatvaranju” samih sebe unutar opipljivih i neopipljivih zavesa kontrole i nadzora.

Izlozba je deo sireg programa “Umetnost u novom polju vizuelnosti” (Art in the New Field of Visibility) koji je pocetkom ove godine organizovao Holandski institut za medijsku umetnost (Netherlands Media Art Institute), uz ucesce vise institucija iz Amsterdama (De Appel, Maison Descartes, Goethe Institute i De Brakke Grond).

Osim izlozbom “Korkoran”, taj program je, u saradnji sa MSU u Beogradu, nastavljen tokom oktobra i novembra i izlozbom “Ready Media 2” (kustoskinja Maria Rus Bojan).

Izlozba “Korkoran” bice otvorena do 3. decembra.

#4 suspiria

suspiria
  • Members
  • 24 posts

Posted 02 December 2007 - 15:15

:rolleyes: "Svetska premijera slike "Portret muškarca" Amedea Modiljanija, čija je autentičnost nedavno definitivno potvrđena, biće 1. decembra u beogradskoj galeriji "Progres".


Beogradska publika delo čuvenog italijanskog slikara i jednog od najuticajnijih predstavnika ''pariske škole'', moćiće da vidi do 12. decembra.

Slika je vlasništvo inostranog anonimnog kolekcionara, poreklom iz Beograda.

Zato će, prema njegovoj želji, prvo javno pokazivanje Modiljanijeve slike biti u Beogradu, kao što je iz srpske prestonice nedavno u svet otišla vest o novootkrivenoj slici poznatog umetnika.

Autentičnost slike iz 1918. godine, ulja na platnu dimenzija 38 x 46 santimetara utvrđena je posle 17 godina ispitivanja, a konačnu potvrdu dali su rimski Institut „Modiljani" i italijanski Instituta za atomsku fiziku „Ars Mensure".

Počasni gost na otvaranju beogradske izložbe biće unuka slavnog slikara Laura Modiljani.

Kolekcionar, vlasnik "Portreta muškarca", koji je sam finansirao sedamnaestogodišnje izuzetno skupo utvrđivanje autentičnosti slike, svoj identitet nije želeo da otkrije javnosti.

Inače, zbog organizovanja izložbe Modiljanijevih radova, privremeno će biti uklonjena izložba 44. Zlatno pero Beograda, koja je u galeriji "Progres" postavljena 20. novembra i trebalo je da bude otvorena do 8. decembra.

Ovom odlukom razrešen je spor između ULUPUDUS-a i galerije "Progres".

Spor je nastao na samom otvaranju međunarodne izložbe 20. novembra, kada članovi ULUPUDS-a nisu prihvatili predlog direktora Galerije Nikole Žigona da se izložba prekine i potom nastavi u nekom drugom terminu, jer se ukazala vanredna mogućnost za izložbu Modiljanija.

Dve strane su se dogovorile da Galerija "Progres", pod nadzorom stručnih ljudi iz ULUPUDS-a, deponuje oko 1.000 radova 260 umetnika iz sveta, u svoj magacinski prostor i da početkom januara (4. ili 5.) o svom trošku ponovo postavi izložbu, izjavila je Tanjugu Dijana Milašinović - Marić, kustos izložbe. "

#5 suspiria

suspiria
  • Members
  • 24 posts

Posted 04 December 2007 - 00:51

jos jedna izlozba:
Beton hala,Karadjordjeva2
od 23.novembra-9.decembra


Izlozba Future Retro predstavlja autorski rad dizajn studija Futro. Futro je osnovan 2003. u Ljubljani, a ove godine otvorena je i kreativna agencija Futro ICB u Beogradu. Osnivac i kreativni direktor je dizajner Slavimir Stojanovic. Kreativni konsultant i saradnik na izlozenim projektima je konceptualni umetnik Ivan Ilic.

#6 Bebler

Bebler
  • Banned
  • 2,037 posts

Posted 05 December 2007 - 13:15

BEOGRAD (SEEcult.org) - Izlozba “Poslednja pobuna: 30 godina nju vejva i panka u Beogradu, vizuelne uspomene 1979 -1982” bice otvorena 5. decembra u Magacinu u Kraljevica Marka, a predstavice izbor fotografskog materijala Goranke Matic, koji se prvi put izlaze i predstavlja najznacaniju kolekciju autenticnih fotografija iz tog perioda, kao i grafickog materijala Gvida Obradovica, jednog od prvih aktera pank i novotalasne scene.

Goranka Matic pratila je razvoj pank i nju vejv scene, mada joj ne pripada generacijski, ali garderoba, izgled Beograda i ponasanje ljudi, zabelezeni su na njenim snimcima senzibilitetom koji odgovara celom zbivanju, dokumentujuci jednu neobicnu zajednicku energiju, koja je samo tad bila moguca.

Prema navodima Doma omladine, koji organizuje tu izlozbu u okviru celogodisnjeg programa posvecenog 30-godisnjici nju vejva i panka, materijal Goranke Matic u obimu i sa tematskim okvirom, kakav ce biti izlozen u Magacinu, nikada nije bio predstavljen javnosti, a obuhvata tri karakteristicne situacije cele scene, u kojoj su se svi akteri nasli, pre ili kasnije - koncerte, fotografisanje za medije i privatne situacije.

Deo izlozbe je i ustupljeni material Gvida Obradovica, koji je bio ucesnik zbivanja, a soba posvecena njima sastoji se od vizuelnih komadica koji su autorski rad ili nadjeni materijal jednog od prvih aktera pank i nju vejv scene.

“Novi talas i pank doneli su pre tri decenije sustinski novi kvalitet kulturnom zivotu Beograda - udarili temelje modernom kulturnom zivotu kakvog smo znali 80-ih, njegovim standardima kojima bi hteli da se vratimo posle ratnih zbivanja i degradacije opstih zivotnih uslova”, istakao je DOB, napominjuci da nikakav povratak tim temeljima savremenog gradjanskog zivota nije moguc, medjutim, ako se ne uspostavi odnos sa osnovnom maticom iz koje su direktno proistekla sva kljucna subkulturna gradska zbivanja u poslednje tri decenije.

Preispitivanje novotalasnog nasledja zato se namece kao obavezan prvi korak, naveo je DOB, isticuci da je new wave ili novi talas imao na ovim prostorima ulogu koja daleko prevazilazi muzicke kategorije - na prelazu 70-ih u 80-te, u jednoj rovitoj politickoj situaciji u vreme i odmah posle Titove smrti, delovao je kao jedini alternativni kulturni model vredan paznje.

DOB namerava da aktivnim prikupljanjem dokumentacije iz tog perioda stvori i sacuva arhivu o tim dogadjajima, kao i da ih revaloziruje.

Povodom 30-godisnjice nju vejva i panka, DOB je tokom proleca predstavio muzicki i filmski program, te seriju tribina u maju, medju cijim su ucesnicima bili Srdjan Markovic Djile, Cane, Rosa, Sloba Konjovic, Moma Rajin, Koja, Nebojsa Pajkic…

Izlozba ce biti otvorena do 20. decembra.

#7 Bebler

Bebler
  • Banned
  • 2,037 posts

Posted 22 December 2007 - 21:35

Izlozba “Kriticari su izabrali” autorke Darke Radosavljevic, dobitnice nagrade “Lazar Trifunovic” za 2004. godinu, bice otvorena 10. januara 2008. godine u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda, u kojoj ce 14. januara biti svecano dodeljena i nagrada “Lazar Trifunovic” za najbolju likovnu kritiku u 2007. godini i nagrada Drustva istoricara umetnosti Srbije za najbolju autorsku izlozbu ove godine.

Darka Radosavljevic, poznata beogradska istoricarka umetnosti, koja vodi Nezavisnu umetnicku asocijaciju “Remont” i istoimenu galeriju, odabrala je za izlozbu radove Boba Milosevica, Milosa Tomica i Viktora Sekularca.

Ona je dobila nagradu “Lazar Trifunovic” za 2004. godinu za tekst na simpozijumu 45. Oktobarskog salona u Beogradu, koji je prvi put bio medjunarodnog karaktera.

Nagrada “Lazar Trifunovic” tradicionalno se urucuje 14. januara, na dan rodjenja tog dugogodisnjeg profesora moderne umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu i jedne od najznacanijih licnosti za razvoj istorije umetnosti u Srbiji.

Medju dobitnicima te nagrade su i Mileta Prodanovic, Ljiljana Cinkul, Lidija Merenik, Branislav Dimitrijevic, Jasmina Cubrilo, Stevan Vukovic, Bojana Pejic, Jovan Despotovic, Dragica Vukadinovic, Branislava Andjelkovic, Svetlana Racanovic, Zoran Gavric i prosle godine Milanka Todic.

Izlozba Darke Radosavljevic bice otvorena do 27. januara, najavio je KCB.

U Likovnoj galeriji KCB-a krajem januara bice otvorena i izlozba skulptura Olivere Parlic Karajankovic, dok ce u Galeriji Artget od 11. do 30. januara biti priredjena izlozba “Pozorisna fotografija” Mitra Trninica.

#8 kinky kitten

kinky kitten
  • Members
  • 2,915 posts

Posted 23 December 2007 - 15:37

ZAGREB - Galerija Klovićevi dvori - Marc Chagall – Priča nad pričama
13.12 - 16.3.2008

Ima li ljepšeg uvoda u mjesec ljubavi, darivanja i obiteljskoga okupljanja od posjeta izložbi slikara koji je sve svoje snove, slike iz djetinjstva, ljubav prema Bogu te nikad zaboravljeno djetinjstvo pretočio u slikarstvo što budi i njeguje nadu? Upravo taj ugođaj u blagdansko vrijeme priredila vam je Galerija Klovićevi dvori izložbom slika Marca Chagalla.
„Čini mi se da je umjetnost prije svega i iznad svega stanje duše“, zapisao je Chagall u svojoj knjizi „Moj život“. Chagallovo nam slikarstvo to i potvrđuje, a riječi otkrivaju mnoga umjetnikova promišljanja o osobnu pristupu slikarstvu, njegovu slikarstvu koje najčešće tumačimo snovitim, lirskim, sjetnim, maštovitim, emocionalnim. Međutim, on sam se pitao: „možda je moja umjetnost umjetnost luđaka“. Slikao je svijet pun čuda, pretačući svoje fantastične priče u slike. A one su proizlazile iz svakodnevice, iz sjećanja, ponajviše na rodni Vitebsk, na priče što ga vežu uz obiteljski krug i geto, uz siromašan skroman svijet malih ljudi. Daleko od domovine, u Parizu koji mu je pružao neizmjerno nadahnuće, ostao je vjeran svomu židovskom podrijetlu i vjeri u neraskidivu vezu između Boga i čovjeka. Bio je uvjeren da upravo to daje mogućnost čovjeku da čini čuda. U toj vjeri stvorio je i svoj čudesni slikarski opus sa sanjarskim prikazima životinja, glazbenika i klaunova, s lebdećim ljubavnicima i tajanstvenim bićima.
Ispisao je svoju gotovo stoljetnu povijest samo sebi svojstvenim rukopisom, objedinivši u svojim slikama židovske korijene, biblijske motive, legende, bajke, rodne krajolike i gradove kroz koje ga je život nosio. Asimilirao je, ali i potaknuo avangardna strujanja. Ipak, nikada nije u potpunosti pripadao niti jednom pokretu, ostavši zauvijek jedinstvenom pojavom slikarstva 20. stoljeća. Nije stoga čudno što njegova platna i danas stoje kao izdvojeni sanjarski prikazi ljubavi, čežnje i domoljublja. Te slikarske snove moći čete oćutjeti na izložbi u Galeriji Klovićevi dvori.



Link

#9 Mioba

Mioba
  • Sleepers
  • 4,859 posts

Posted 26 January 2008 - 00:54

kosovski autori u novom sadu

Face to Face

Povodom poslednjih komentara izložbe "Odstupanje", u koprodukciji Instituta za fleksibilne kulture i tehnologije - Napon iz Novog Sada, sa beogradskom Kontekst galerijom iz Beograda i Muzejom savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, smatramo da je našu javnost potrebno upoznati sa nekim detaljima koji su izazvali određene kontroverze, saopštio je kustoški tim ove izložbe (Vida Knezević - Beograd, Kristian Lukić - Novi Sad, Ivana Marjanović - Beč/Beograd i Gordana Nikolić - Novi Sad).

U izložbenim prostorijama MSUV, 22. januara otvorena je izložba savremene umetnosti iz Prištine pod nazivom "Odstupanje". Na izložbi su predstavljeni Artan Baljaj, Jakup Feri, Driton Hajredini, Fljaka Haljiti, Fitore Isufi Koja, Dren Maljići, Aljban Muja, Vigan Nimani, Nurhan Ćehaja, Aljketa Džafa i Ljuljzim Zećiri, dodaje se u saopštenju.

Na izložbi u MSUV, antiratni umetnik Dren Malići izložio je svoj rad "Face to Face" u kome su predstavljeni Elvis Prisli kao ikona američke pop-kulture i Adem Jašari kao mitologizovani borac OVK koji za kosovske Albance predstavlja heroja poslednjih ratova. Oba lika su preko čuvenih slika-serigrafija Endija Vorhola ironizovani kao ikone savremene potrošačke pop kulture. Ovim radom umetnik Dren Malići je kritikovao poziciju upotrebe i zloupotrebe protagonista poslednjeg rata na Kosovu, a svojim drugim radom pod nazivom "Hope/Nada", koji se takođe nalazi na izložbi u MSUV, pokazao je kako je "Nada" na našim prostorima teško vidljiva ali ipak postoji.

U ovom slučaju, ali u nekim drugim radovim prikazanim na izložbi, jezik umetnosti ulazi u prostor društvene stvarnosti i kritički interveniše. Svaka manipulacija dnevnopolitičke sadržine sa bilo koje strane, u ovom slučaju, predstavlja nerazumevanja uloge umetnosti i kulture u savremenom društvu kao faktora povezivanja u regionu.

Ova izložba i druge slične inicijative u regionu pokazuju da je moguće prevazivići teško nasleđe prošlosti kroz univerzalni govor savremene umetnosti. To u isto vreme znači da je zajednička budućnost na Balkanu moguća, stoji na kraju ovog saopštenja.



#10 Sandman

Sandman
  • Members
  • 1,484 posts

Posted 29 January 2008 - 16:07

kosovski autori u novom sadu


I nekako ocekivano, DSS i SPS krecu u lov na vestice (zanimljivo da se radikali nisu oglasili). Mailqi-jevu instalaciju znam od ranije, mislim da je odlicna, a i neke od ostalih radova sam imao prilike da vidim- ovi su umetnici mladi po godinama, ali su dosta toga izlozili po galerijama van Kosova i van Balkana.

bibi

#11 Mioba

Mioba
  • Sleepers
  • 4,859 posts

Posted 29 February 2008 - 18:24

stigla jedna najava sa strane

Utorak 4. mart u Guarneriusu - otvaranje izlozbe Isidore Dundjerski ~ na otvarnju izlozbe nastupice i grupa Kinovia ~
www.isidora-dundjerski.com
www.myspace.com/kinovia

ko zna više, nek priloži utiske :rolleyes:

#12 kinky kitten

kinky kitten
  • Members
  • 2,915 posts

Posted 23 March 2008 - 19:30

Svakako svi vec znaju, ali nema smisla ne okaciti najavu i ovde.

"Lubarda 1907-2007. Između slike prirode i prirode slike"
Od 15. marta do 26. aprila u Muzeju istorije Jugoslavije, povodom obelezavanja stogodisnjice rodjenja Petra Lubarde.

Link

Poligraf - gosca Branislava Andjelkovic

#13 m.m.andric

m.m.andric
  • Members
  • 13 posts

Posted 27 March 2008 - 10:22

Savremene fotografije Japana u SKC-u
Cetvrtak, 8. novembar 2007. 14:43

U Studentskom kulturnom centru Beogradjani, do 15. novembra, imaju priliku da vide izložbu japanske savremene fotografije.

Reč je o četvrtoj, ujedno i najvećoj izložbi, koja je proizvod saradnje SKC i japanske ambasade, a čiji je cilj da našoj publici približi kulturu i umetnost savremenog Japana.

Izložba je deo razmene u okviru koje će, u 2008. godini, grupa beogradskih fotografa izlagati u Jokohami.

Dekan Tokijskog koledža za fotografiju, kustos Mijabi Taniguči izabrala je radove fotografa različitih generacija i pristupa, tako da su se umetničkim fotografijama beogradskoj publici predstavili sa pedesetak radova - Daisuke Jamada, Joko Sakakibara, Kazuo Soedjima, Ecuko Kasagi, Manami Kijoši, Ansugi Kin, Nobuhiro Takehara i Tošijaki Mori.

Većina njih prisustvovalo je svečanom otvaranju izložbe 5. oktobra koje je svojim muziciranjem uveličao japanski gitarista Tetuzi Akijama.

Japanski ambasador u Srbiji Tadaši Nagai je, otvarajući izložbu, rekao da ona predstavlja nastavak plodne kulturne saradnje dve zemlje.

Izložbu je organizovao Japan Jugoslav Art, dok je njen pokrovitelj Japan Tobako Internešnel. (Tanjug)


U utorak, 25. marta, otvorena je izložba skulptura Magdalene Miočinović Andrić u Galeriji Muzeja savremene umetnosti u Smederevu. Izložba traje do 8. aprila.

Attached Files



#14 suspiria

suspiria
  • Members
  • 24 posts

Posted 07 June 2008 - 12:16

Galerija Instituta Servantes:3.6.2008-18.6.2008
Ambasador Spanije ustupio je galeriji Instituta Servantes slike iz svoje privatne kolekcije,kao i slike iz kolekcije fonda Ambasade Spanije u Beogradu.
Izmedju ostalih,tu su dela Miroa,Tapijesa,Kanalesa i Barhole.

#15 m.m.andric

m.m.andric
  • Members
  • 13 posts

Posted 13 June 2008 - 11:39

Izložba SKULPTURA Magdalene Miočinović Andrić,
Likovni salon Doma kulture Čačak
od 11. do 26. juna 2008.
DOBRODOŠLI!