Jump to content


Photo

Отиш'о је


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
45 replies to this topic

#46 Milen

Milen
  • Members
  • 20 posts

Posted 25 October 2007 - 22:33

Тоше Проески

Тодор „Тоше“ Проески (25. јануар 1981, Прилеп[1] − 16. октобар 2007, Нова Градишка) био је један од најпопуларнијих певача у Македонији.

Заштитни знак Проеског био је израз "Ве сакам сите", или на српском "Све вас волим".

Биографија

Музичку каријеру започео је наступом на Мелфесту 1997. године, а затим су уследиле песме Пушти ме (1997) и Остани до крај (1998). Листа сарадника садржи многа позната имена као што су Григор Копров, Phoebus, Жељко Јоксимовић, Леонтина Вукомановић, Марина Туцаковић, Бора Чорба, Миро Буљан, Антонија Шола и др. Победио је на Беовизији 2003. са песмом Чија си Леонтине Вукомановић, са којом је постигао и знатан комерцијални успех.

Био је представник Македоније на Песми Евровизије 2004. у Истанбулу, Турска и освојио је 14. место са песмом Life (Ангел си ти у изворној македонској верзији).

Године 2004. именован је за регионалног Амбасадора добре воље UNICEF-а. Тим поводом издао је песму За овој свет (македонски) и This World (енглески).

Албум По тебе, многи сматрају једним од најуспешнијих албума балканске музичке сцене. Синглови са овог албума су се месецима пласирали на највишим местима на музичким врх листама у Македонији, Србији, Хрватској, Црној Гори, Словенији и Босни и Херцеговини.

Његово издање Божилак је компилација од 14 избраних традиционалних македонских песама, а на албуму Тошета прати и симфонијски оркестар.

Његов последњи албум зове се "Игре без граница" и песме су озбиљније него на претходним албумима. Од препева на овом компакт диску налазе се песме "Feeling good", "Несаница" и "Остала си увијек иста". Већину нових песама написала је глумица и певачица из Хрватске Антонија Шола. Албум је у продаји од 1. августа 2007. године.

Погибија

Тоше Проески је погинуо у саобраћајној несрећи у раним јутарњим часовима 16. октобра 2007. године на аутопуту Е70 Загреб-Липовац, близу места Нова Градишка, којa се налази на око 150[2] километара југо-југоисточно од Загреба. Према информацијама које су стизале путем новинскиx агенција, сумња се да је узрок несреће била неприлагођена брзина возила. У возилу су се налазили Георгиј Георгијевски, Тоше Проески и његова менаџерка Љиљана Петровић. Верује се да је Тоше Проески од силине ударца у заштитну ограду преминуо на лицу места. Возач Георгијевски је прошао са тежим телесним повредама, док је Љиљана Петровић имала лакше телесне повреде.

Влада Републике Македоније послала је специјалан хеликоптер да би пренео посмртне остатке Тоше Проеског, а среда, 17. октобар, је проглашен Даном жалости. Тоше Проески је сахрањен у Крушеву уз највеће државне почасти. Постхумно му је додељена титула почасног грађанина Републике Македоније.

Албуми

2000:

* Синот божји

2001:

* Некаде во ноќта

2003:

* Ако ме погледнеш во очи
* Ако ме погледаш у очи (верзија на српском језику)

2004:

* Ден за нас
* Дан за нас (верзија на српском језику)
* Тоше Проески - Live (DVD издање)

2005:

* По тебе
* Пратим те (верзија на српском језику)

2006:

* Божилак (енглески: Rainbow)

2007:

* Игри без граници
* Igra bez granica (верзија на хрватском језику)

Attached Files


Edited by Milen, 25 October 2007 - 22:35.