Jump to content


Photo
- - - - -

RTB Bor - Zoran Drakulić


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
8 replies to this topic

#1 Uros

Uros
  • Members
  • 15 posts

Posted 07 November 2007 - 13:50

Da li neko ima nekakve informacije zašto je odustao Drakulić? Da li je možda dobio insajderske informacije
da će cena biti prevelika pa neće moći da zatvori finansijsku konstrukciju ili je tender možda namešten?

#2 Posmatrac

Posmatrac
  • Members
  • 890 posts

Posted 07 November 2007 - 13:57

Hm, dobro pitanje, ali tesko da ce iko od forumasa znati odgovor.

#3 samonapred

samonapred
  • Members
  • 206 posts

Posted 07 November 2007 - 14:09

Meni lično smrdi na neku kombinaciju sa Rusima, pa je Drakulić shvatio da nema vajde da se bakće s tim. Mada, nadam se da nisam u pravu.

#4 Artur Dent

Artur Dent
  • Members
  • 8,603 posts

Posted 07 November 2007 - 15:04

Odustao je zato sto su mu objasnili da nema sanse da kupi, kada se prvi Rus pojavio na vidiku. A ni do tada nije imao sanse, bio je neposlusan. :rolleyes:

#5 Uros

Uros
  • Members
  • 15 posts

Posted 07 November 2007 - 15:44

Ja lično ništa nemam protiv Ruskog kapitala kao kapitala (osim ako izuzmemo način
na koji je stečen, što naravno nije mali argument ali danas ga malo ko uzima u obzir),
već je problem što dosadašnje Ruske investicije (LUKOil, I Carnex), nisu nešto naročito
uspešne.
Naime, priča se da će LUKOil biti prodat, a Carnex nikako da poveća proizvodni
kapacitet, proizvodi se samo prodaju zbog imena koje polako gubi na težini, dok u toj
idustriji mnogo mlađi tigrovi niču (Matijević, i sl.)

#6 LogicLevel

LogicLevel
  • Members
  • 770 posts

Posted 08 November 2007 - 18:55

Ja lično ništa nemam protiv Ruskog kapitala kao kapitala (osim ako izuzmemo način
na koji je stečen, što naravno nije mali argument ali danas ga malo ko uzima u obzir),


U Rusiji je samo rana faza kapitalizma, da li mislite i da raznorazni zapadni tajkuni nisu sticali kapital na "sumnjiv nacin" pre 100, 150, 200 godina...mislim, ne kazem da su poceci svakog kapitala prljavi, ali nije sve sto dolazi sa Zapada "cisto" samo zato sto je zapadno. Da se kod nas kao investitor pojavio npr. Enron dok je bio na vrhuncu, svi bi to hvalili kao veliki uspeh, a videli smo kako se tu muljalo...iz nase perpsektive bitna je 1) cena koja se dobije za preduzece 2) investicije koje slede 3) da li ce se preduzecem upravljati profesionalno.

već je problem što dosadašnje Ruske investicije (LUKOil, I Carnex), nisu nešto naročito
uspešne.
Naime, priča se da će LUKOil biti prodat, a Carnex nikako da poveća proizvodni
kapacitet, proizvodi se samo prodaju zbog imena koje polako gubi na težini, dok u toj
idustriji mnogo mlađi tigrovi niču (Matijević, i sl.)


Pa sad, Carnex i Lukoil...pa sta? Te firme su prodate, ako su ispunjeni uslovi iz kupoprodajnog ugovora, sta sad? Ako propadnu, propadnu, niti je Carnex jedini proizvodjac mesnih proizvoda niti je Lukoil jedini lanac pumpi...da govorimo o privatizaciji NISa, EPSa ili tako nekog monopolistickog giganta pa ajde...


Rusi su takodje preuzeli Termoelektro...u kakvom je stanju ova firma?

#7 samonapred

samonapred
  • Members
  • 206 posts

Posted 08 November 2007 - 19:10

Nemam nikakav problem sa ruskim kapitalom kao takvim, Srbiji treba svež kapital i to je ok, ja se samo pribojavam da je Rusima data prednost u odnosu na ostale, što je loše jer se obeshrabruju svi ostali potencijalni investitori i što će se postići manja cena, dakle manje para za Srbiju.

#8 samonapred

samonapred
  • Members
  • 206 posts

Posted 23 November 2007 - 23:11

B92 Biz Vesti Srbija


Ko je "pobednik" na tenderu za RTB?
15:50 | Izvor: Tanjug
Beograd -- Kompanija „Briksleg“ je jedna od kompanija austrijske industrijske grupacije "A-tec indastriz", čiji je vlasnik Mirko Kovač.

Vlasnik austrijske kompanije Mirko Kovac

Prema podacima sa sajta ovog preduzeća, „Briksleg“ je jedini proizvođač bakra u Austriji, ali takođe i evropski lider u preradi te rude. Ukupni prihodi kompanije "A-tec" u 2006. su prešli 506,1 milion dolara. Ta grupacija je ponudila 466 miliona dolara, dok je ruski SMR ponudio 370 miliona dolara za Rudarsko-topioničarski basen Bor.

Kompanija "Briksleg", koja se bavi proizvodnjom i prodajom bakra i srebra, osnovana je pre od više od 500 godina u istoimenom austrijskom gradu i do danas se razvila u jednu od vodećih evropskih topionica bakra.

"Briksleg" poseduje topionicu tog metala u gradu Brikslegu u pokrajini Tirol, koja se nalazi na idealnoj lokaciji za snabdevanje proizvođača poluproizvoda u susednoj južnoj Nemačkoj i severnoj Italiji.

Pored toga, austrijska firma je u junu ove godine postala vlasnik filijale "Kovohuti" u istočnoj Slovačkoj, vodećeg evropskog proizvođača poluproizvoda od bakra, kao i električnih delova i komponenti.

Odeljenje "Ajtek indastriza" za metale, kojeg osim "Brikslega" čini i francuska kompanija "Žendr Dišaveni" sa sedištem u Lionu, bavi se proizvodnjom bakra visoke čistoće i drugih metala recikliranjem otpadnog bakra, a godišnja proizvodnja iznosi oko sto hiljada tona bakra visoke čistoće. "Briksleg" i "Žendr Dišaveni", koji zapošljavaju ukupno 535 radnika, prošle godine su ostvarili prihod od 506,1 miliona evra.

Kovač pod istragom pravosuđa?


Vlasnik Brikslega, bečki biznismen Kovač, bavio se različitim vrstama poslova, od trgovine, proizvodnje do suvlasništva u austrijskim diskotekama, a njegova kompanija "A-tec" se već pozicionirala na tržištu Srbije pre nekoliko godina kupivši preduzeće "Sever" iz Subotice.

Inače, Mirko Kovač je i na udaru austrijskog pravosuđa zbog sumnje da je namernim stečajem oštetio mnoge ljude. On je 2000. godine osuđen na šest meseci zatvora uslovno, zbog stečaja jedne u lancu diskoteka koje je posedovao širom Austrije. U avgustu 2005. godine Kovač je pokušao da za 110 miliona evra otkupi austrijski "Bank Burgenland", ali je pokrajinska vlada odbila da odobri taj poslovni poduhvat.

U julu ove godine je državno tužilaštvo Austrije saopštilo da je podiglo optužnicu protiv Kovača zbog "namernog stečaja", a pošto se radi o ponovljenom prekršaju - preti mu zatvorska kazna. Sudski proces u ovom slučaju otpočeo je 17. septembra.

Novinar Hans Preterebner, koji piše knjigu o privrednom kriminalu u Austriji, posvetio je posebno poglavlje Kovaču. Tokom istrage, on je naišao na preko 35 stečaja preduzeća koja su bila u direktnom posedu Kovača, odnosno pod njegovom upravom.

Kovač se na početku karijere bavio trgovinom isključivo sa zemljama istočne Evrope, a nakon raspada istočnog bloka okrenuo se projektima izgradnje i preprodaje nekretnina, pre svega kancelarijskog prostora i hotela. Danas je suvlasnik i šef upravnog odbora "A-Tek Industris", koju je počeo da izgradjuje od 1997.

Mirko Kovač, inače, ne voli da se eksponira u javnosti i o njegovom privatnom životu se malo šta zna, izuzev da je oženjen i da ima dva sina.



#9 Number ONE

Number ONE
  • Members
  • 227 posts

Posted 23 November 2007 - 23:25

Ohrabrujuce je to sto je Briksleg vec kupio Sever. Cini mi se da sam negde cuo da je fabrici bas krenulo od privatizacije