Jump to content


Photo
- - - - -

Zukorlic : Moj civilizacijski concept je prejak za ovo okruženje


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
99 replies to this topic

#16 Edib

Edib
  • Members
  • 266 posts

Posted 26 November 2007 - 11:04

uh, pa vi ste totalno u nebranom grožđu... :huh:

Sve što sam napisao pomnoži makar "puta tri". Ima razloga što neke stvari čak ni ne mogu napisati. :)

ovaj Ljaić je jedan u setu naših srbijanskih razočarenja, dojmi se...

Pokojni brat (Kero Ljaić) je bio narko bos u sandžaku, poznato i maloj djeci ovdje... bio je i Arkanov veliki prijatelj i saradnik. Kada je A. ubijen, vidjen je na sahrani medju prvim ljudima, tik uz "ucveljenu porodicu".. No ipak, Ljaića ne treba posmatrati izolovano kada je u pitanju makar Sandžak. Jer on je u dvojcu sa Zukorlićem. I sa njima, druga strana medalje ali ipak u istoj igri - tu je i Ugljanin. To je naše "sveto trojstvo" i ne treba ih odvajati jedne od drugih jer oni hrane jedni druge. jedni bez drugih gube smisao... :rolleyes:

zvuči kao da se mučite baš. meni je takođe logično da bude islamska zajednica locirana na državu na čijoj admin-teritoriji se rasprostire... problem je kod nas što loši, preki ljudi sačinjavaju vladu, i iz toga nastaju problemi da se vi tamo osećate napušteno od strane matične države... slično kao sa kosovom u prethodnom veku...

da. Dobra paralela! Samo sa tom razlikom što su kosovski albanci imali intelektalni nivo i nisu dopustili da ih Beograd podijeli (iako se u to ulagalo kapom i šakom). Poražavajuća sika bošnjka u Sandžaku, medjutim, rezultat je dvoje: najprije siromaštva, a ispred toga, bi zapravo trebalo staviti sunovrat intelektualne svijesti ovog naroda. A siromaštvo sam spomenuo kao prvo jer su ovdje najugledniji i najčestitiji ljudi, profesori i umjetnici... prinudjeni prodavati čarape i gaće na pijaci da bi prehranili porodice. Ako u skorije vrijeme dodješ u NP osvjedočićeš se u ovo što kažem.

a, šta je sa ostalim igračima u konfliktu? šta je sa mlađim Jusufspahićem, Muhamedom? da li je on, takođe, na lošem glasu u Sandžaku?


Jeste na lošem glasu zahvaljujući tome što se sa Ljaićeve-Zukorlićeve "Bošnjačke TV" svakodnevno blate on i njegov otac. Dok, ipak mislim da većina ovdjašnjih muslimana nema ništa protiv porodice Jusufspahić, a to su svi oni koji podržavaju stvaranje nove "I.Z. Srbije"...

kako vi tamo, normalni ljudi, naši sugrađani, vidite da je moguće prevazići nastalu krizu?

Tu sada treba biti pameta, ;) Rješenje problema bi bilo u stvaranju jake NVO koja će o ovome obavijestiti svijet (prije svega EU). Ali najveća nesreća baš tu leži. Šro su sve NVO koje operiraju u Sandžaku pod šapom dvojca Ljaić-Zukorlić (većina njih) i jedan manji dio, ostatak, pod šapom Ugljanina.

Zabrana rada dvije lokalne televizije bila bi jedan od primarnih koraka, ali RRA to neće uraditi (iako znaju i obabiješteni su o ponašanju ove dvije tv) jer je kontrolirana od vlade, a vladi je, kao što gore rekoh, primarni interes kada je u pitanju bošnjački korpus, upravo podijeljenost.

Dakle, teško da će biti rješenja, Srdjane... ja zloslutno, i naravno nesrećan zbog toga, ipak predvidjam tek nastanak još težih problema, i nove tragične dogadjaje, i veće žrtve... Trenutno je kišovito vrijeme i snijeg je... po ulicama je turobna klječlavica... sa prvim suncem i otopljenjem.. pokazaće se (najvjerovatnije) ova moja crna slutnja. Pozdrav

Edited by Edib, 27 November 2007 - 01:03.


#17 istvan001

istvan001
  • Members
  • 602 posts

Posted 26 November 2007 - 16:56

Mislim da je Srbija precenila Ugljanina i Ljajića što se tiče njihovog potencijala da budu lokalni partneri republičke vlasti.
Republika treba da zavede privremenu upravu u svim opštinama gde Ugljanin i Ljajić drže lokalnu vlast,koliko ja znam to su 3 opštine,N.Pazar,Sjenica i Tutin.Nakon toga treba da im ostavi neki period da se dogovore oko svih spornih pitanja i da im pripreti da će dovesti iz Beograda čelnike lokalne samuprave,direktore komunalnih preduzeća i druge funkcionere.
Onda bi se oni dogovorili oko svega za nekoliko dana,jer su i oni političari kao i svi drugi u Srbiji,a nijedan političar u Srbiji nije spreman da se odrekne funkcija,beneficija i svega ostalog što ide uz vlast,makar i lokalnu.
Vrlo brzo bi se rešila i sutuacija oko IVZ Srbije bez uticaja političara,i muslimanski imami i hodže bi lako odlučili kakvu IVZ žele.
Lično mislim da i Srbija kao i sve nezavisne države u okruženju treba da ima samostalnu IVZ sa svojim Vrhovnim Starešinstvom(Rijaset) i Vrhovnim poglavarom(Reis ul ulema),jer to već imaju i C.Gora,Makedonija,BiH a i Kosovo koje nije međunarodno priznata država.
Bošnjaci treba da prihvate Srbiju kao svoju državu(u verskom smislu) i da svoj verski život organizuju u njenim okvirima,bez uticaja strane IVZ iz BiH.Zahtev jednog Reisa i Rijaseta iza kojih stoje svi muslimanski vernici upućen vlastima,imaće veću težinu od poziva nekog "običnog" muftije,na primer za odobrenje muslimanskog groblja u Beogradu ili za poštovanje posebnog načina ishrane u Vojsci.
Ako muslimani odluče drugačije tu odluku treba poštovati,i ne treba ih zbog toga smatrati nelojalnim državi.

Edited by istvan001, 26 November 2007 - 17:02.


#18 Edib

Edib
  • Members
  • 266 posts

Posted 27 November 2007 - 01:12

Teška srca i sa žaljenjem, ali ja bih doista podršavao ovo što si napisao. Jedino ne mislim da ih je "Srbija" precijenila. Naprotiv!
Nesreća je samo u tome što ja mislim (a volio bih da griješim) da su Ugljanin i Ljaić baš onakvi kakvi trebaju KT vladi.

Uvodjenje ovih mjera dovelo bi do kukumakanja o ugrožavanju "ljudskih prava" nad "narodom sandžaka".
A čak i kada ne bi postojala bojazan od tog kukumakanja, opet K&T to ne bi uradili jer im nije u nteresu mir u ovom dijelu.
Podjele medju Bošnjacima su u funkciji paralize artikulacije njihovih nacionalnih i drugih interesa u ovoj zemlji. Poz.

#19 Edib

Edib
  • Members
  • 266 posts

Posted 27 November 2007 - 01:21

I samo jedan jasan primjer da spomenem,
da se vidi koliko je duboka perfidnost Beograda prema našem narodu i kraju.

Zamislite da SRS ima svoju televiziju, koja pokriva Srbiju.
Pa onda recimo DS ima svoju televiziju, koja pokriva Srbiju.
Pa LDP svoju televiziju, koja pokriva Srbiju.
Pa koštunica svoju televiziju, koja pokriva Srbiju.
Pa SPC svoju vjersku televiziju, koja pokriva Srbiju...

U Srbiji bi bilo krvi do koljena za tri dana!
(pa Karića su shebali upravo zato jer je svoju TV koristio za vlastite političke ambicije)

A upravo je to slika ovdje, u Sandžaku!
Ugljanin ima svoju televiziju. (RTV) Ljaić-Zukorlić imaju svoju televiziju. (BTV)


Obe bombraduju gradjanstvo 24. sahata dnevno, gebelsovskim jednopatrtijskim pamfletima!
I obe rade uz dozvolu RRA (republičke radiodifuzne agencije). Beograd sve to vidi i o ovome zna.

Nadam se da je sada sve jasno, kakva je ovo zemlja i kuda srlja, skupa sa nama.
Tješim se da Sandžak neće postati nekakva "zamjena" za kosovo,
ali se i nadam da se u Beogradu kasno probude, kao i uvijek.
Jer narod ovdje je bijesan. svi vide što se dešava... mi smo u getu.

EDIT: color

Edited by Edib, 27 November 2007 - 01:24.


#20 srdjanf.

srdjanf.
  • Members
  • 5,016 posts

Posted 27 November 2007 - 10:50

Edibe,
pozabavio sam se ovom temom malo na blogu pre par nedelja, pre svega jer me je impresionirao svojom mirnoćom i nastupom u javnosti Muhamed Jusufspahić. Tema je zadobila publicitet, čak i jedan dan bila na naslovnoj strani čitavog sajta. Potom je Zukorlić reagovao i optužio B92 (između ostalih) da podstrekuje raskol u narodu na Sandžaku, da učestvuje u podrivanju legitimne religiozne vlasti kod vas tamo. Drugim rečima, sve suprotno od ovoga što ti pišeš. Potom je NVO sektor podržao Zukorlića, pa je Zukorlić gostovao i u Peščaniku. Tamo je optužio Jusufspahiće da su debeovci, pretio da će silom braniti džamije (zaista ih i brani silom, pokazalo se). Uglavnom, ispada da je ceo taj deo javnosti koji jeste za zasnivanje IVZ sa sedištem u Srbiji umesto dosadašnjeg stanja instrurian od strane državne bezbednosti. Jusufspahiću starijem se prepisuje da je podržavao Miloševića, čak i bio u partiji njegove supruge; mlađem da gostuje u državnim medijima, da je poslušnik vlade i instruiran od strane vlade, da je njihovu versku zajednicu osnovala i podržala država, a prema tvom pisanju ispada da je stvar potpuno obrnuta?

#21 Edib

Edib
  • Members
  • 266 posts

Posted 02 December 2007 - 15:46

Edibe, pozabavio sam se ovom temom malo na blogu pre par nedelja, pre svega jer me je impresionirao svojom mirnoćom i nastupom u javnosti Muhamed Jusufspahić. Tema je zadobila publicitet, čak i jedan dan bila na naslovnoj strani čitavog sajta. Potom je Zukorlić reagovao i optužio B92 (između ostalih) da podstrekuje raskol u narodu na Sandžaku, da učestvuje u podrivanju legitimne religiozne vlasti kod vas tamo.

Pa da, po njemu svako podriva ko se ne slaže sa njim. :P Tako da nemoj da te to brine. :rolleyes: Problem je u njegovoj neostvarenoj želji da sam bude Reis (vrhovni poglavar) za Srbiju. A to se nikada nije moglo desiti, jer on nema podršku većine.

Drugim rečima, sve suprotno od ovoga što ti pišeš.

Uglavnom je suprotno. I ja sam ubijedjen da istinu tvrdim. Samo što se sa distance teško može ukapirati koliko je on vješt u obmanjivanju javnosti izvan novog pazara. Mislim... kad je uspio obmanuti skoro cijelu bosansku javnost i rijaset u BiH, onda... :huh:

Potom je NVO sektor podržao Zukorlića, pa je Zukorlić gostovao i u Peščaniku. Tamo je optužio Jusufspahiće da su debeovci,

trt miljojko, reekao bih. Jusufspahići su debeovci koliko je i on sam. ;) Pa do Zukorlića na svakom mitingu stoji najveći sandžački debeovac svih vremena, Hajro Tutić (to je onaj sa cvikama, što na svakom mitingu stoji pored njega...) A da je Tuti' (inače sekretar islamske zajednice sandžaka preko 40 godina) debeovac zna svako dijete u novom pazaru, kao što zna i Zukorlić.

pretio da će silom braniti džamije (zaista ih i brani silom, pokazalo se).

Niko džamije ne dira, ljudi u miru klanjaju... Laže a granje ne drži. Te prijetnje "odbranom" su zapravo prijetnje napadom. Evo što Zukorlić radi, sad će da bude malo jasnije... Tamo gdje u džamiji ima više džemata koji nije za njega, on tu džamiju zatvara. Recimo u selu Glogovik, zatvorio je džamiju koju su gradili mještani tog sela, bez pomoći IZ. Oni su svi u selu za ovu novu IZ Srbije, počev od imama do svih džematlija... Mojim očima sam glesdao čovjeka kako plače i govori ovo: "Ovo džamiju gradio sam ja sa mojim sinovima... na mom imanju... Islamska zajednica nije nas pomogla niti jednim dinarom... Udarili su nam katance i ne možemo u njoj klanjati..."

Gore sam već spomenuo i da je zatvorena centralna novopazarska džamija, altun alem. :D Onaj momak što je pogodjen kuršumom u petak pogodjen je kada su ljudi tražili da e džamija otvori. Sad je trenutno snijeg, ali čim malo otopli, bit će novih nemira, samo što će oni biti još teži i sa novim žrtvama... Pisaću ovdje kad se desi (ako mi neko ne dodje pošto mi neki već prijete zbo pisanja u ovom topicu).

Uglavnom, ispada da je ceo taj deo javnosti koji jeste za zasnivanje IVZ sa sedištem u Srbiji umesto dosadašnjeg stanja instrurian od strane državne bezbednosti.

Pa Zukorlić tu na žalost jeste u pravu. T-K vlda podržava ovu novu opciju, ali takodjer podržava i njega... i baš se trudi namjestiti balans..., gore sam objasnio zašto. Paze da su otprilike uvijek jednaki... Da nije Beograda, ovdje bi se Zukorlić srušio za dan. :)

Jusufspahiću starijem se prepisuje da je podržavao Miloševića, čak i bio u partiji njegove supruge;

Pa šta i da je istina? :) Pravo je akog gradjanina ove zemlje, da bude u partiji i glasa. A IZ nije ustrojena tako kao crkva pa da to brani. Čak je i Zukorlić imao svoju partiju, NKBJ (progooglaj malo na tu skraćenicu) ;) (inače: "Narodni Kongres Bošnjaka Jugoslavije") Nema on šta Jusufspahićima, da izvineš, srati. -_-

mlađem da gostuje u državnim medijima,

Užas. ;) Pa šta ako gostuje?!? 0:)

da je poslušnik vlade i instruiran od strane vlade

Samo u mjweri u kojoj je isntruiran i on sam, skupa sa vehabijama koje je u Novom Pazaru učvrstio. 0:)

da je njihovu versku zajednicu osnovala i podržala država..

Jeste podržala al podržava njega... već sam rekao. Sve je igra Beograda. Razlika izmedju Tadića i Koštunice u pitanju Sabndžaka, bošnjaka, islamske zajednice - kao uostalom i prema Kosovu recimo ili prema tzv RS - ista je kao razlika izmedju aligatora i krokodila. A milošević je za ovojicu bio mali gušterčić. :D

a prema tvom pisanju ispada da je stvar potpuno obrnuta?

Potpuno suprotno! Na žalost! Spakuj kofere i dodji ovamo MAKAR NA DAN, sve će ti biti jasno veoma brzo... 1. Gledaćeš malo Ugljaninovu TV Regionalnu... 2. Posle ćeš malo gletati BTV (koju drže Zukorlić i Ljaić) I sve će da ti bude kristano jasno. :D Pozz.


(p.s. mono opet počeo sa coppy-paste ponjavama?) :D

#22 ebu_davud

ebu_davud
  • Members
  • 252 posts

Posted 03 December 2007 - 13:18

Drugim rečima, sve suprotno od ovoga što ti pišeš.

Naravno da je suprotno od onoga sto Edib pise. Ja tebe Edibe nikada necu shvati. Ocigledne neistine iznosis i u tome ustrajavas. Bog da ti pomogne.

Inace, ukoliko drzava Srbija zeli da ima konstruktivnog partnera u Sandzaku onda ga ima u Zukorlicu. Ovi beskicmenjaci su samo za jednokratnu upotrebu.

I ne postoji dvojac Zukorlic-Ljajic. Ljajic je uz Zukorlica silom prilika, jer ga je Ugljanin gurnuo ka njemu. Ali zato Zukorlic nije uz Ljajica. Nije ni uz Tutica. On nije uz nikoga. On ima svoj koncept i samo je uz njega.

Edited by ebu_davud, 03 December 2007 - 13:42.


#23 ebu_davud

ebu_davud
  • Members
  • 252 posts

Posted 03 December 2007 - 15:01

Edibe,
pozabavio sam se ovom temom malo na blogu pre par nedelja, pre svega jer me je impresionirao svojom mirnoćom i nastupom u javnosti Muhamed Jusufspahić.

Ne znam gdje si to gledao Jusufspahica mladjeg gdje je on pokazao mirnocu. Ja sam ga gledao na BiH televiziji gdje je gostovao pored Zukorlica i jos trojice drugih gostiju u emisiji "Posteno" koju vodi Duska Jurisic. Jusufspahic je bio toliko nekulturan u svom nastupu da je bilo tesko pratiti emisiju zbog njega. Uostalom, na ovom linku mozes naci skoro sve medijske nastupe aktera ovih dogadjaja pa sam procijeni: http://www.dijaspora...=...9&Itemid=64

#24 srdjanf.

srdjanf.
  • Members
  • 5,016 posts

Posted 03 December 2007 - 18:34

dosta sporo mi se učitava link emisije, ali strpljivo ću sačekati pa vam odgovoriti docnije kakav je moj utisak.

hvala i pozdrav.

#25 srdjanf.

srdjanf.
  • Members
  • 5,016 posts

Posted 04 December 2007 - 11:44

pogledao sam, i ovako. ne delim utisak da je g. Muhamed bio nekulturan. međutim, u studiju jeste bilo velikog naboja, i jasno se dao nazreti veliki rivalitet između dva muslimanska lidera. ono što jeste bilo neuobičajeno kod g. Muhameda, je to često prekidanje sagovornika, posebno g. Zukorlića i onog tipa koji je Muhamedu u studiju sedeo sleva. sa g. Zukorlićem to jeste smetalo, ali ja to nisam shvatio kao nekulturnost, već kao pokušaj Muhamedov da nametne svoj autoritet. kod tog drugog tipa mi nije smetalo jer mi se dojmio kao demagog. primetio sam, štaviše, i jedan detalj gde Muhamed ne samo što nije ispao nekulturan, već je ispao i ljudina. to je bilo nakon što mu je g. Muamer nekoliko puta tokom polemike nabacio taj čuveni protiv-argument, "Jusufspahići i udba"... našta je Muhamed samo rekao da on g. Muameru i njegovoj porodici želi sve najbolje i najlepše, da škole završe i budu časni ljudi...

ne znam šta da kažem, Bošnjacima iz Bosne je logičnije da Sandžak gravitira ka njima, Srbijancima je logičnije da gravitira ka Bg-u. postoji jedan detalj u kojem se slažem sa g. Muamerom, a to je da taj nacionalistički korpus iz Srbije teži da anulira bošnjački muslimanski identitet, i u Srbiji pa i u Bosni... međutim, to ne bi trebalo da plaši g. Muamera, ukoliko mu je ključni saveznik g. Ljajić, koji je sam skoro pa de facto apsorbovan u DS, tako da faktički g. Muamer ima kroz Ljajića pristup najvišim instancama u državi.

ono što ostaje imanentno pak, to je da rešenja za konflikt unutar IVZ u Srbiji trenutno nema na videlu, i ja se samo nadam da lična rivalstva i sujete neće odvesti u neku dublju tragediju (ovo što Edib nagoveštava).

#26 ebu_davud

ebu_davud
  • Members
  • 252 posts

Posted 04 December 2007 - 12:30

Pa na to cesto prekidanje sagovornika sam i mislio kada sam rekao da je pokazao nekulturu i u tome je ubjedljivo prednjacio u emisiji.

Jusufspahic nije nikakav muslimanski lider.

Sto se tice njegvoih lijepih zelja Zukorlicevoj porodici to je jedan podmukao trik kojeg nisi primjetio. U njegovim "lijepim zeljama" je bilo najvaznije reci da se Zukorlicev sin zove Usama sugerisuci na taj nacin da je Zukorlic opasan tip cim je sinu dao ime koje nosi i vodja el-Kaide.

Zukorlicu ne treba pristup drzavnim insitucijama preko Ljajica. Ko je Ljajic? Danas jeste, sutra ga vec nema. A IZ ima svoje korijene i postojace dok postoje i muslimani na nasim prostorima. Zato, Zukorlicu kao vrhovnom poglavaru treba omoguciti direktan pristup drzavnim institucijama, bez posrednika. Ta je saradnja bila na visokom nivou u vrijeme pokojnog Djindjica. Danas nema Djindjica, nema njegove Srbije te nema ni saradnje.

Tragicno u svemu ovome za samu drzavu Srbiju je to sto ne moze (prije bih rekao da nece) da prepozna koncept koji i samoj njoj odgovara a to je koncept partnerstva kojeg nudi Zukorlic a koji za posljednicu ima stabilnost u regionu i sire a ne koncept podanistva kojeg nude Jusufspahici i Zilkic a koji nema sansu da uspije iz prostog razloga sto ova dvojica ne uzivaju povjerenje Bosnjaka muslimana i nece ga nikada ni uzivati.

A mi Bosnjaci cemo se vec nekako izboriti sa nasim problemima. Zna nas narod u presudnom trenutku da prepozna dobro i zlo. Ima mnogo pokazatelja. Ja sam i pored straha da ne bude jos sukoba ubijedjen da ce na kraju iz svega ovoga izaci dobro.

Edited by ebu_davud, 04 December 2007 - 12:47.


#27 Edib

Edib
  • Members
  • 266 posts

Posted 05 December 2007 - 19:25

Naravno da je suprotno od onoga sto Edib pise.

Izvoli me osporiti argumentom. Sama tvrdnja ništa ne znači.

Ja tebe Edibe nikada necu shvati. Ocigledne neistine iznosis i u tome ustrajavas.

Izvoli, ospori me u nečemu konkretno. Nekim argumentom.

Bog da ti pomogne.

Pomoz Bog svima! :D

Inace, ukoliko drzava Srbija zeli da ima konstruktivnog partnera u Sandzaku,
onda ga ima u Zukorlicu. Ovi beskicmenjaci su samo za jednokratnu upotrebu.

Po čemu je to Zukorlić partner Srbiji? Za ostalu dvojicu beskičmenjaka se slažem.

I ne postoji dvojac Zukorlic-Ljajic.

Postoji. I to već skoro 10 godina. To možeš obmanjivati samo ljude na forumu, koji su daleko od situacije.
Dokaz tog dvojca je je ponašanje Ljaićeve BTV kao i ponašanje DS prema siduaciji u Sandžaku.

Ljajic je uz Zukorlica silom prilika, jer ga je Ugljanin gurnuo ka njemu.

Ugljanin gurnuo njega ka njemu? . :huh: Koga ka kome? :) Daj malo jasnije piši.

Ali zato Zukorlic nije uz Ljajica.


Oooooooh........ ;)

To možeš samo obmanjvati forumsku javnost koja je daleko od našeg sivila. Kako objašnjavaš to što je npr. Ljaić postavio Zukorlićevog profesora sa svog univerziteta, Kačapor Saita na listu SDP, kao protivkandidata Ugljaninu? Na onim izborima od prije koju godinu? Kako objašnjavaš to što kod svakog problema Ljaić i Zukorlić uvijek isto govore, protiv Ugljanina. Ako je Zukorlić neutralan (a za njega bi bolje bilo da je bio neutralan) kako govori samo protiv jedne strane? MUuslimanu je grijeh lagati, a ti svjesno ili nesvjesno to radiš. Ako jesi musliman, kako smiješ tvrditi da ne postoji taj sdvojac? Kako na koncu objašnjavaš to što je na zadnje izbore NA DAN PREDIZBORNE ĆUTNJE (!!!) u svim sandžačkim džamijama narednemo zukorlićevim imamima da čitaju "džummanski govor" i poziv: da muslimani ne glasaju za ugljaninovu SDA jer navodno, SDA je vršila nuždu i skrnavila islamske objektime? (sutradan su Ljaićevi ljudi ubili iz pištolja jednog Ugljaninovom odbornika.) Kako te makar savjest ne sprečava da negiraš dvojac Ljaić-Ugljanin?

Nije (Zukorlić) ni uz Tutica.

Jok. Samo je Hajro tutić sekretar u njegovom mešihatu. Jesil svjestan šta valjaš? Imaš li interes? :rolleyes:

#28 ebu_davud

ebu_davud
  • Members
  • 252 posts

Posted 05 December 2007 - 23:01

Edibe, zao mi je ali ne zasluzujes da ti se posveti ni malo paznje u ovim diskusijama. Javio sam se iz potrebe da drugima skrenem paznju na neke stvari. Sa njima cu rado diskutovati. Sa tobom je medjutim svaka diskusija gubljenje vremena.

#29 ebu_davud

ebu_davud
  • Members
  • 252 posts

Posted 06 December 2007 - 23:41

Nakon raspada SFRJ,raspala se i IVZ Jugoslavije,na IVZ Makedonije,C.Gore,Srbije(sada Kosova) i BiH,koje su potpuno samostalne i ravnopravne međusobno.Sada IVZ BiH jedino osporava samostalnost IVZ Srbije,a sasvim lepo sarađuje sa IVZ C.Gore,IVZ Kosova,IVZ,Makedonije i uopšte im ne osporava samostalnost i pravo da imaju vrhovnog poglavara(Reisa).
To je veoma čudno,jer IVZ BiH nije naslednik turskog sultana,da može odlučivati o tome kako će se organizovati muslimani u stranim državama.Još je Ataturk to ukinuo i de facto dao muslimanima van Turske pravo da samostalno uređuju svoj verski život,a ne može IVZ BiH i njen Reis Cerić da ukida Ataturkove dekrete i da se nameće kao neki novi sultan.

Kada vec govorimo o raspadu IZ koji je uslijedio zajedno sa raspadom Jugoslavije onda treba biti posten pa reci da se ni katolicka ni pravoslavna crkva nisu raspale. Kardinal Bozanic je autoritet i vrhovni poglavar svim katolicima na prostoru bivse YU, patrijarh Pavle svim pravoslavcima ali zato reis Ceric ne moze to biti Bosnjacima muslimanima u Sandzaku. Njegovo legitimno pravo se izjednacava sa sultanskim ambicijama. Posteno i principijelno, nema sta.

A, ko bese Ataturk? :rolleyes:

#30 Edib

Edib
  • Members
  • 266 posts

Posted 07 December 2007 - 03:06

Edibe, zao mi je ali ne zasluzujes da ti se posveti ni malo paznje u ovim diskusijama. Javio sam se iz potrebe da drugima skrenem paznju na neke stvari. Sa njima cu rado diskutovati. Sa tobom je medjutim svaka diskusija gubljenje vremena.


Da imaš što napisati, napisao bi. :)

Kad si već toliko bezosjećajan... a mi se i osobno poznajemo, zar ne... onda da ti i ovo kažem:
Meni familija ne radi kod Zukorlića da bih ovdje lagao za njega. :rolleyes: Spreman sam pohvaliti ga za sve što dobro uradi, ali me ni nije strah kritikovati ga za nasilje koje čini (prevashodno zatvarajući džamije da ljudi ne bi mogli klanjati u njima). To je odlika zalima, naslnika. (K, 2:114.)

Na kraju, pazi ovo... Ovo je forumska diskusija i svako govori što ima reći... ti si najprije pokušao malo pisati, pa se sad nešto odjednom nećkaš. ;) Zapravo, ti ne zaslužuješ da ja pričam sa tobom jer (za razliku od mene koji operiram istinom i argumentima) ti začatavaš temu. Ne zaslužuješ ni zato što se u manjku argumenata koristiš ispraznim diskvalifikacijama, nedostojnim jednog vjernika i uopće čovjeka. A na to tvoje ubleharenje sam odgovarao zbog drugih, koje ovdje pokušavaš obmanuti, a ne zbog tebe. Tako da i ovo možeš računati više kao odgovor zbog drugih a ne zbog tebe. Pozdrav. :huh: