Jump to content


Photo
- - - - -

Akcije za pola Srbije


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
30 replies to this topic

#31 snake

snake
  • Members
  • 679 posts

Posted 07 December 2007 - 15:29

AKCIJE ZA
POLA SRBIJE!

Vlada Srbije u četvrtak je usvojila Predlog zakona o besplatnoj podeli akcija, prema kome bi oko četiri miliona građana Srbije dobilo po 1.000 evra. Ovaj predlog Zakona Vlada je po hitnom postupku poslala na usvajanje u Skupštinu Srbije, a poslanici bi o njemu trebalo da raspravljaju na prvoj sednici, koja će se održati krajem godine.
Građani, koji do sada nisu dobili nijednu besplatnu akciju, mogu da se nadaju svom delu „kolača“. A, to su i domaćice i profesori, lekari, vojnici, policajci, nezaposleni, penzioneri, univerzitetski profesori... Jednostavnije, svi koji 31. 12. 2007. godine budu imali 18 i više godina, a nikada pre toga nisu dobijali akcije nekog srpskog preduzeća.
Procenjena vrednost izabranih javnih preduzeća je 25 milijardi evra, tako da će se, zapravo, deliti oko četiri milijarde evra.


PAPIR I NOVAC
AKCIJE potiču iz već privatizovanih firmi i iz velikih javnih preduzeća.
Naime, kada su prodavana preduzeća kroz tendere, 15 odsto akcija izdvajano je u poseban Privatizacioni registar. To je, u startu, bilo namenjeno za besplatnu podelu građanima. U njemu se, trenutno, nalaze akcije ukupno 68 prodatih firmi, koje su kroz tendere našle svoje strateške partnere. Među njima su duvanske industrije „Niš„ i „Vranje“, tri cementare, šećerana, „Beopetrol-Lukoil“, „Zdravlje“ iz Leskovca, „Zorkafarma“... Kako četiri miliona građana, istovremeno, ne bi postali akcionari u 68 preduzeća, što je, po navodima nadležnih, tehnički komplikovana procedura, predlog je da Akcijski fond proda ove akcije.
Prema stručnim procenama, u Privatizacionom registru trenutno se nalaze akcije vredne 242 miliona evra. Kada se ovo podeli sa četiri miliona građana, dobije se iznos od oko 60 evra „po glavi“. Ali, ono što će građanima, najverovatnije, doneti više novca, biće akcije šest velikih javnih preduzeća.


SVI U IGRI
MINISTARSTVO ekonomije sačinilo je koncept privatizacije velikih javnih preduzeća u Srbiji, u periodu od 2008. do 2010. godine. Predviđeno je da se, kroz tender, proda većinski udeo u NIS i „Jat ervejzu“, gde bi država zadržala oko 34 odsto vlasništva, ali uz pravo blokirajuće manjine.
Kod EPS, „Telekoma Srbija“, Aerodroma „Nikola Tesla“ i „Galenike“, pak, predviđa se manjinska prodaja, uglavnom, oko 15 odsto udela, i to preko takozvane inicijalne javne ponude na Beogradskoj berzi. Državno vlasništvo ovde će ostati većinsko.
Kod obe grupe javnih preduzeća, bilo da je reč o manjinskoj ili većinskoj prodaji, predviđeno je da 15 odsto ukupnog vlasništva, kroz akcije, besplatno dobiju građani.
Zaposleni i bivši radnici u šest javnih preduzeća, mimo 15 odsto besplatnih akcija koje će biti podeljene građanima, imaće pravo na izbor.
Ponuđeno im je 200 evra po godini staža, prema procenjenoj tržišnoj vrednosti ukupnog kapitala pre sprovođenja privatizacije, ili bonus koji je za svako pojedinačno preduzeće već određen.


NA BERZU
UZ besplatne akcije pomenutih šest državnih kompanija, predviđeno je i da se građanima omogući da na berzi kupe akcije četiri javna preduzeća: EPS, „Telekoma“, Aerodroma „Nikola Tesla“ i „Galenike“. Reč je o od 14 do 15 odsto akcija ovih firmi koje bi se, kroz inicijalnu javnu ponudu, iznele na Beogradsku berzu. Svaki građanin Srbije će, tako, moći na berzi da kupi akcije, maksimalno do iznosa od 5.000 evra u svakom pojedinačnom preduzeću. Sudeći prema iskustvima iz komšiluka, onaj ko investira u ove papire, trebalo bi dobro da zaradi...
Akcije „Telekoma“ prve će se, kroz inicijalnu javnu ponudu, izneti na berzu. Tek kada se odredi tržišna cena akcija, biće moguće da se trguje i besplatnim akcijama ove kompanije na tržištu kapitala. Ovo se očekuje u drugoj polovini iduće godine. Po usvajanju koncepta privatizacije velikih javnih preduzeća, prvo će na redu biti izbor finansijskog savetnika za svaku od pomenutih kompanija, pa potom sve ostalo.


PRAVO
PRAVO na besplatne akcije imaće svi državljani Srbije koji poseduju lične karte, odnosno svi upisani u birački spisak. Na akcije mogu da računaju i privremeno raseljeni sa Kosova i Metohije.NASLEDNICI
SPISAK građana koji će dobiti akcije biće određen na osnovu baze podataka građana koji imaju lične karte u Srbiji, zaključno sa 31. decembrom 2007. godine. Sa tog spiska biće isključeni svi koji su ranije dobili akcije.
Pravo na akcije imaće i oni koji su, nakon ostavinske rasprave, dobili u nasledstvo deonice neke od firmi. Nažalost, oni koji su, prema prethodnom zakonu, dobili akcije firme koja je kasnije prodata, sa 70 odsto, putem aukcije, moraće da sačekaju da im se, ukoliko žele, deonice otkupe na berzi.


JAVNI POZIV I EVIDENCIJA
AGENCIJA za privatizaciju će, odmah posle donošenja ovog zakona u Skupštini, objaviti javni poziv i, na taj način, krenuti u evidentiranje građana koji će dobiti pravo na besplatne akcije. Prijavljivanje će se, kako se predviđa, obavljati u filijalama Nacionalne službe za zapošljavanje.


ĐELIĆ SAVETUJE
POTPREDSEDNIK Vlade Srbije Božidar Đelić poručio je građanima da ne prodaju pravo na prodaju besplatnih akcije, ne samo zato što će dobiti nižu cenu, već i zato što je takva vrsta trgovine i Zakonom zabranjena. Ovim akcijama građani, tvrdi Đelić, mogu da trguju tek šest meseci od njihovog pojavljivanja na berzi.


Zasto ovo nije vest????