Jump to content


Photo
- - - - -

Slučaj - Antal


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
32 replies to this topic

#1 Lavirint Li

Lavirint Li
  • Members
  • 453 posts

Posted 05 November 2007 - 21:25

Antal (ne znam prezime), koji je pre 2 godine, kao osamnaestogodišnjak učestvovao u polufinalu ,,Velikog Brata''- i bio deklarisan kao homoseksualac, koji se javno bori za svoja prava najverovatniji je ubica svoje majke.

Priča se da je javno odavanje orijentacije pred TV ekranima bilo previše za njegovih 18 godina. U okviru same kuće doživeo je malu mržnju, a po izbacivanju iz kuće navodno je osetio veliku kolektivnu mržnju od većina prolaznika, iz svake ulice, kroz koju prolazi. Posle toga više nije bio isti.
Njegov otac se zbog nastranosti svoja dva sina i javne bruke i obesio prošle godine.

Njegova majka, koja je pretprošle noći ubijena najverovatnije je stradala od ruke sina, koji je bio u nervnom rastrojstvu.

Ja naravno nisam započeo ovu temu da bih pravdao ubicu majke.
Ono se ne može opravdati i Antal će sigurno biti u ludnici tokom mnogo sledećih godina. A i kasnije će samo preći u zatvor.

Ipak, kad neko tako mlad izvrši ubistvo, ne mislim da je kriv samo on kao pojedinac.
U ovom slučaju za nervno rastrojstvo koje je doživeo krivo je celokupno društvo.
Mržnja prema gejevima na svakom koraku, griža savesti zbog bešenja oca (sasvim je moguće da mu je ovu grižu savesti i majka stalno iznova nametala) čine da neko dodatno poludi.

Pored homofobnog društva, na žalost pod rizikom da budem banovan usudiću se da kažem da mislim da je i pored najbolje namere B92 i produkcije Emotioun, i ova dva medija, naročito Emotioun imaju udela na pojavu kasnijeg njegovog nervnog rastrojstva jer je javno obelodavanje da je neko gej u tako gledanom programu kao što je ,,Veliki brat'', za tako mladog čoveka bio preveliki zalogaj. Put u psihički ponor, a psiholozi, koji su radili u kući ,,Emotiuon'' su to jednostavno morali da znaju!
Moguće je da bez ,,Velikog brata'' ne bi bilo ni samoubistva oca zbog javne bruke, ni Antalovog pucanja zbog kolektivne mržnje, ni eventualnog majčinog nametanja krivice zbog teranja oca u smrt, a ni majčinog ubistva.


I pored toga što je savim ok da u kuću uđe i neko ko je gej, psiholozi su morali da vide da je za krhkog osamnaestogodišnjaka tako nešto preveliki rizik. U kuću je mogao da uđe neki gej od bar 28 godina, ko je mnogo stabilniji i ko će ono, šta sledi kasnije moći da podnese. Psiholozi su jednostavno morali da znaju kakve će to posledice ostvati na njegovu porodicu i psihu nekog tako mladog, a da je prebačen u ulogu žrtvenog jarca, koji na kraju i sam postaje ubica.

Izvinjavam se svakom iz B92 i svakom u kući ,,Emotioun'', ako su imali najbolje namere, ali psiholozi, koji rade u okviru ,,Emotiouna'' jednostavno nisu smeli da Antala ubace u kuću! Zbog lošeg proračuna osobe i situacije, koja je kasnije nastala mislim da i oni snose deo odgovornosti.

#2 FranziskaKafka

FranziskaKafka
  • Banned
  • 1,099 posts

Posted 05 November 2007 - 21:47

Njegova majka, koja je pretprošle noći ubijena najverovatnije je stradala od ruke sina, koji je bio u nervnom rastrojstvu.

Zar se to stvarno desilo?? :rolleyes:
Mislim da je cak i jedan pobednik u VB negde u svetu izvrsio samoubistvo! Tek cemo videti kakve ce lomove doneti i prvim i ovim stanarima. :huh: Mislim da je za poremecaj licnosti dovoljno da procitaju sve o sebi na raznim forumima i u zutoj stampi. :D
"Psiholozi" uopste ne rade svoj posao, sve je podredjeno senzaciji. I sve smrdi na skandal, od samog pocetka. I ne znam koji ce m.p.o. (muski polni organ) to sve televiziji B92...
;)
Meni je tog malog bilo zao jos i u toku "probe". :) Mada ga niko nije terao da ucestvuje itd.

Edited by FranziskaKafka, 05 November 2007 - 21:50.


#3 nickie

nickie
  • Members
  • 6,347 posts

Posted 05 November 2007 - 21:51

ma koliko glupa emisija vb bila (mrzim emisiju a jos vise mrzim sto na svakom koraku neko prica o njoj :rolleyes: ), prosto su mi neverovatne te teorije zavere. cim neko ubije ili poludi ili nesto slicno, oma su krive sekte, tv, filmovi, igrice, i slicno.

mislim, ako cemo tako: krivi smo svi!

#4 Cvetko

Cvetko
  • Members
  • 269 posts

Posted 05 November 2007 - 21:56

Ma ko kaze da je on ubio svoju majku zato sto ga je drustvo "ubilo"povodom njegovog "istupa" u vezi sexualnog opredeljenja?Ne znate sta se zbilo,ostavite organima reda da rade svoj posao.

Ove tvrdnje su na nivou Kurira,koji je pozurio da naslovi text "Topli brat ubio majku".

Bljutavo!!!!Ko sve pise u novinama?

#5 Mioba

Mioba
  • Sleepers
  • 4,859 posts

Posted 05 November 2007 - 22:03

nagađanja o uzrocima i odgovornima za njegov odlep su u najmanju ruku budalaština

ali u srbiji uvek može i gore...

Kurir naslovom „Topli brat ubio majku“ izveštava o ovom događaju, dok Press u tekstu „Veliki brat ubio majku“ donosi vest o ovom događaju, ali u posebnom antrfileu piše o Antalovoj homoseksualnosti. Blic tekstom „Ubica iz pilot-emisije Velikog brata“ takođe piše o ovoj temi, ali se više bavi Antalovom seksualnošću i činjenicom da je učestvovao u „Velikom bratu“, čak i prenose reakcije učesnika emisije koji su bili zajedno sa Antalom. Dnevni list 24 sata takođe informiše o Antalovoj seksualnosti, ali za razliku od Blica, Pressa i Kurira, koji su već presudili i Antala nazvali „ubicom“, list "24 sata" se pridržava prezumcije nevinosti i donosi naslov „Bivši ukućanin Velikog brata osumnjičen da je nožem ubio majku“.
Najbitnija činjenica ovog događaja nije što je jedna žena ubijena, već što je osumnjičeni, njen sin, homoseksualac (ne biseksualac, kao što je on rekao) i što je bio učesnik Velikog brata. Slična situacija je i sa ostalim manjinama kada je u pitanju crna hronika. Za takve vesti bitan je nacionalni, verski ili etnički identitet nasilnika.
Šteta je načinjena. Gej-lezbejska populacija u Srbiji je primila još jedan niski udarac. I šta sad?


svakog dana otkrivamo nove dubine dna
:rolleyes:

#6 srdjann

srdjann
  • Members
  • 2,977 posts

Posted 05 November 2007 - 22:42

Ipak, kad neko tako mlad izvrši ubistvo, ne mislim da je kriv samo on kao pojedinac.
U ovom slučaju za nervno rastrojstvo koje je doživeo krivo je celokupno društvo.
Mržnja prema gejevima na svakom koraku, griža savesti zbog bešenja oca (sasvim je moguće da mu je ovu grižu savesti i majka stalno iznova nametala) čine da neko dodatno poludi.

Ma dal' je moguće?

A da je malo stariji onda bi abolirao društvo od odgovornosti?

Uopšte nije bitno koliko ko ima godina - čovek nije izolovana jedinka i on od rođenja poprima uticaj okoline. Isto tako kao što je u ovom slučaju okolina sigurno negativno uticala na ovog mladića isto tako je okolina uticala i na bilo kog ubicu bilo gde u svetu.

I dobro je da konačno vi liberali shvatite da je apsolutna individualizacija odgovornosti besmislica i da je ultimativni individualizam u društvu utopija.

Za sve individualne postupke društvo snosi ogroman - najveći deo odgovornosti, i nećete moći večno da abolirate kapitalizam za sva zla koja proizvodi po svetu (s' tim da ne tvrdim da je za ovaj pojedinačni slučaj kriv kapitalizam).

#7 John Finn's Wife

John Finn's Wife
  • Members
  • 3,242 posts

Posted 05 November 2007 - 23:56

Pre nego što se daju tako ozbiljne optužbe, potrebno je znati kojim su podacima raspolagali psiholozi Velikog brata. Znaš li ti to, Lavirinte, ili je ovo "naknadna pamet" (odnosno - samo jedna hipoteza)?
Bez namere da branim ikoga u celoj priči, da, ali kao što vidiš - ne postoji ni društveni konsenzus u pogledu toga na koji podatak (od mnoštva) treba staviti težište: tako da ti, koji braniš stanovište da su društveni faktori (koji ne mogu biti egzaktni) ti koji utiču na poredak događaja, i pored toga zahtevaš egzaktan metod (da ne kažem formulu) koja će predvideti sled događaja. Poseduješ li ti takvu formulu? Da li je iko poseduje? Psiholozi? Sociolozi? Informativne službe? Bog?
Čak i da je poseduješ, imaš li sve podatke koji su potrebni? Čak i ako imaš sve podatke čiji 1)kvalitet + 2)intenzitet upakovani u formuli izračunavaju ishod koji se desio, zaboravljaš na one faktore koji prave otklon od zaključivanja 100%, a oni su jasni -"situacioni faktori", "verovatnoća" - no, sve to pod lupu tek onda ako je u tom momentu obezbeđeno dovoljno podataka koji upućuju na ishod dosta vremena kasnije.
E da bi uopšte i došao do nekih podataka, potrebno je primeniti i određene postupke, koji možda/verovatno nisu primenjeni jer postoje različite svrhe, a sve svrhe se ne razmatraju u svim mogućim situacijama, da je obrnuto potrebna bi bila 3 života pre nego se započne nešto.
Na kraju, ako uzmeš u obzir da podaci dobijeni u datom momentu nisu statični, već se mogu promeniti, šta se može zaključiti?

Edited by John Finn's Wife, 06 November 2007 - 00:13.


#8 April

April
  • Members
  • 1,314 posts

Posted 06 November 2007 - 00:06

Da li se bilo ko jos seca Dejana Nebrigica?

Pokusacu da ga citiram po secanju, sa njegovog poslednjeg intervjua: 'Ja se druzim samo sa heteroseksualcima...ne idem na gej zurke, jer tamo slusaju narodnjake, beze od zena i laznih brakova i dolaze samo da bi se jebali...ja necu jebanje, ja hocu ljubav'

Vezu sa Antalovim slucajem pronadjite sami. Licno nemam prijatelje iz gej populacije i ne znam dovoljno o njima, ali mi se cini da u Nebrigicevoj prici ima elemenata koji objasnjavaju Antalovu nesrecu.

#9 nickie

nickie
  • Members
  • 6,347 posts

Posted 06 November 2007 - 01:03

naravno na hetero zurkama se nikako ne slusaju narodnjaci, ne bezi se od zena i ne dolazi samo zbog jebanja.

vrlo mudar zakljucak: ubio je majku jer je gej :rolleyes:


vidi se da ne znas nista (o njima).

Edited by nickie, 06 November 2007 - 01:11.


#10 April

April
  • Members
  • 1,314 posts

Posted 06 November 2007 - 01:30

vrlo mudar zakljucak: ubio je majku jer je gej :rolleyes:


Taj mudar zakljucak izvukao si samo ti, mudri prijatelju.

Zakljucak je trebao da bude da je decak samo bio pakleno nesrecan i nevoljen. Da li je gej orijentacija imala veze s tim? Po prici Dejana Nebrigica, da. Jer je imao nesrecu da bude deo srpske gej scene.

#11 nickie

nickie
  • Members
  • 6,347 posts

Posted 06 November 2007 - 15:44

e, mudri moj prijatelju...
tom logikom bi svako ko ima neki problem, ko je nesrecan, kome je neko poginuo, kome je neko bolestan, ko nije imao roditelje, ko je ziveo na ivici siromastva, ko nije imao prijatelje itd., bio potencijalni ubica. pa kad si video da srecan covek ubija?

ali ubijaju svi: i hetero i homo, i bogati i siromasni, sa i bez porodice, poznati i nepoznati...

ako je nekoga ubio, kakve veze ima da li je gej, da li je bio u velikom bratu i ostalo?
osim sto takve vesti ispadnu super djubre pogodno za masovno citanje :rolleyes:


cemu uopste ovaj topik? :huh:

Edited by nickie, 06 November 2007 - 15:55.


#12 Amelija

Amelija
  • Members
  • 6,996 posts

Posted 06 November 2007 - 15:50

Jer je imao nesrecu da bude deo srpske gej scene.


Koju kao što svi znaju predvodi opaki Super-Peder :rolleyes:

#13 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 06 November 2007 - 16:13

Pored homofobnog društva, na žalost pod rizikom da budem banovan usudiću se da kažem da mislim da je i pored najbolje namere B92 i produkcije Emotioun, i ova dva medija, naročito Emotioun imaju udela na pojavu kasnijeg njegovog nervnog rastrojstva jer je javno obelodavanje da je neko gej u tako gledanom programu kao što je ,,Veliki brat'', za tako mladog čoveka bio preveliki zalogaj. Put u psihički ponor, a psiholozi, koji su radili u kući ,,Emotiuon'' su to jednostavno morali da znaju!

to shto je on odlutao u psihichki ponor (ako i jeste) nema apsolutno nikakve veze ni sa b92 ni sa emotionom. pa ne moze niko od njih biti odgovoran za to kako ce se "slava" svakom od njih obiti u glavu. uostalom, svi tamo i idu da bi postali celebrities te bi shodno tome trebalo da budu svesni same osnove koncepta Velikog Brata.
a javno obelodanjivanje je takodje bilo iskljuchivo njegova stvar. ne sumnjam da je svakom od njih pre ulaska u kucu predocheno da je sve shto govore, govore pred kamerama i sve moze biti upotrebljeno, te su sami odgovorni za ono shto im izlazi iz usta.

Moguće je da bez ,,Velikog brata'' ne bi bilo ni samoubistva oca zbog javne bruke, ni Antalovog pucanja zbog kolektivne mržnje, ni eventualnog majčinog nametanja krivice zbog teranja oca u smrt, a ni majčinog ubistva.

a moguce je da bi bez 5. oktobra Velimir Ilic ostao u svom ataru i umro jedno jutro za volanom traktora.


I pored toga što je savim ok da u kuću uđe i neko ko je gej, psiholozi su morali da vide da je za krhkog osamnaestogodišnjaka tako nešto preveliki rizik. U kuću je mogao da uđe neki gej od bar 28 godina, ko je mnogo stabilniji i ko će ono, šta sledi kasnije moći da podnese. Psiholozi su jednostavno morali da znaju kakve će to posledice ostvati na njegovu porodicu i psihu nekog tako mladog, a da je prebačen u ulogu žrtvenog jarca, koji na kraju i sam postaje ubica.

al zape za te psihologe. cilj i nije da u kucu udju samo tough psihologije koje bi prezivele i najrigorozniji mind drill FBI-ja, vec upravo sharolikost karaktera. to shta se kasnije sa svima njima deshavalo moguce je da je posledica VB avanture, ali ni u kom sluchaju nije odgovornost psihologa.

#14 hansolo

hansolo
  • Members
  • 1,290 posts

Posted 06 November 2007 - 16:41

Meni je fascinantno da mi raspravljamo sa Lavirinom koji je , kao i vecina medija, na tragediju koja se zbila odreagovao sa povrsine mozga ... onako slobodnim tokom svesti u pravcu ka nigde, senzacionalisticki i plitko bez informacija ali sa mastovitim smislom za konstrukcije.
Ono sto je strasno je taj trend fasicinacije crnim hronikama i ekspanzija senzacionalizma. Veliki naslovi sa uzvicnicima su svakodnevni deo crnih hronika u novinama za "9 dinara" i tu je trka za prestiz besomucna.
Siroti Antal i njegova majka su samo jucerasnji naslov a za Lavirinta jedna misao koja je pobegla ali je nazalost ostala zabelezena ovde.

#15 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 06 November 2007 - 16:46

Ono sto je strasno je taj trend fasicinacije crnim hronikama i ekspanzija senzacionalizma.

jeste. ide po kljuchu: zabavish se tudjom mukom da zaboravish na svoju.
inache, tema je trebalo odmah na deponiju da se cushne, ne znam shto vec nije.