Jump to content


Photo
- - - - -

Oktobarski salon


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
65 replies to this topic

#16 Bebler

Bebler
 • Banned
 • 2,037 posts

Posted 03 November 2007 - 20:24

Posted Image

#17 Bebler

Bebler
 • Banned
 • 2,037 posts

Posted 03 November 2007 - 20:25

Posted Image

#18 Bebler

Bebler
 • Banned
 • 2,037 posts

Posted 03 November 2007 - 20:26

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Edited by Bebler, 03 November 2007 - 20:28.


#19 Bebler

Bebler
 • Banned
 • 2,037 posts

Posted 03 November 2007 - 20:28

Posted Image

#20 Bebler

Bebler
 • Banned
 • 2,037 posts

Posted 03 November 2007 - 20:30

Naravno, sve ovo treba pogledati uzivo jer fotke ne mogu preneti ni delic prave atmosfere.

Za trenutak se u tom prostoru osetite kao da zivite u nekoj civilizovanoj zemlji...

#21 Bebler

Bebler
 • Banned
 • 2,037 posts

Posted 04 November 2007 - 21:14

Konstataciju sa kojom bih se složio a govori o ovogodičnjem Oktobarskom salonu izneo je upravo selektor Loran Hedji rekavši da radovi na toj ižlozbi nisu spektakularni, već stvaraju toplinu između samog dela i publike, dajući “senzibilitet koji nas vraća u supstancu umetnosti”.

Mislim da sam na vrlo sličan način i doživeo ovu izložbu. Čak je i moja četvorogodišnja ćerka koja me je u stopu pratila kroz sve prostore u kojima se salon održava više puta tražila da je ponovo vodim u 25. maj ili u tursko kupatilo. Atmosfera je jednostavno sjajna. Čak sam stekao utisak de se i žiri potrudio da nagradi zaista najbolje radove.

Upravo je dnevni voodoo serija minijaturnih kolaža izvedenih u foliji i komadićima tkanina izuzetno neposredan i duhovit pristup kako kritičari vole da kažu redefinisanju umetničkog izraza.

A ova izložba upravo odiše tim duhom stalnog redefinisanja i dinamičnih promena toliko karakterističnih za vreme u kojem živimo. Moram da priznam i to da je ovo svakako jedno od najneposrednijh iskustava koje sam doživeo u domaćim galerijama. Delovi izložbe gotovo nastaju pred vama jer je upravo ta intimna dimenzija postavke izgrađena od predmeta koji su u svakodnevnoj upotrebi neobično približava ideju i najneposrednije komunicira sa posmatračem koji dolazi rasterećen ili ostavlja blaziranost u gardarobi na ulazu u prostore.

A onda u ruiniranom prostoru zablista Buddha čija je taktilnost koju čini bezbroj blještavih ogledalca na površini skulpture spektakularna... Iznenđenje ravno onom koje vam pruža šetnja nekim drevnim gradom čije ulice iza svakog ugla kriju novi i zadivljujuć prizor.

Devojčica sa zlatnim epoletama koju obuzima iznenada tuga nakon gledanja insektarijuma kroz lupu, spirala svetlećih kućica, prizori torture, clocks...

Mislim da je ovogodišnja postavka definitivno našla svoju putanju transfera emocija do gledalaca. Tek u poslednjih par godina Oktobarski salon predstavlja zaista značajnu i atraktivnu umetničku manifstaciju zahvaljujući odluci da postane međunarodna slekcija.

Pogledajte i <a href="http://www.oktobarskisalon.org/" target="_blank">http://www.oktobarskisalon.org/</a> kao i <a href="http://www.seecult.org/portal/html/modules...mp;thold=0&" target="_blank">http://www.seecult.org/portal/html/modules...mp;thold=0&</a>

Edited by Bebler, 04 November 2007 - 21:17.


#22 Mr.Smith

Mr.Smith
 • Members
 • 3,104 posts

Posted 05 November 2007 - 00:18

tursko kupatilo izgleda kao prirodni ambijent za ovakvu vrstu izlozbe...taj deo izlozbe odaje utisak modernog srednje-evropskog avangardnog prostora i postavke, a ujedno i udobnog konformizma koji ne provocira kontroverzu...savim dovoljo za pocetak novog ciklusa razvoja (ipak, ne bi valjalo da ne evoluira u toku sledecih nekoliko godina)

#23 Bebler

Bebler
 • Banned
 • 2,037 posts

Posted 05 November 2007 - 10:22

tursko kupatilo izgleda kao prirodni ambijent za ovakvu vrstu izlozbe...taj deo izlozbe odaje utisak modernog srednje-evropskog avangardnog prostora i postavke, a ujedno i udobnog konformizma koji ne provocira kontroverzu...savim dovoljo za pocetak novog ciklusa razvoja (ipak, ne bi valjalo da ne evoluira u toku sledecih nekoliko godina)

Upravo princip projektovanja koji i sam nameće logiku kretanja kroz taj prostor gotovo je idealan za galeriju ili parno kupatilo. :rolleyes:
Međutim postoji realna mogućnost ili opasnost da prostor dobije neku drugu namenu. Naime grad je raspisao konkurs sledeće sadržine:

Конкурс за идејни концепт коришћења јавног купатила „Дунав”

Секретаријат за културу упутио је јавни позив за достављање предлога идејног програмског концепта и садржаја коришћења јавног купатила „Дунав”, у улици Цара Душана. Намера је да се објекат трајније приведе намени, и да се изабере концепт за коришћење целог комплекса, који ће се интегрисати у постојећи изглед простора без већих архитектонских интервенција.

Јавно купатило „Дунав”, у улици Цара Душана, представља комплекс зграда који садржи „стари турски амам”, тракт са кадама и тушевима и тракт са базеном за пливање. Комплекс је настао око амама, од 1901. године до средине треће деценије 20. века. Одлуком Владе Републике Србије о утврђивању парног купатила Браће Крсмановић у Београду за споменик културе одређене су мере заштите овог споменика, као и његове околине. Власник комплекса је Република Србија, а Град Београд је корисник непокретности комплекса.

Комплекс топлог јавног купатила „Дунав” састоји се од два објекта: купатила (котларница, два амама, сауна са претпросторијом за туширање и масажу, кабинет са тушевима и кадама, гардеробне кабине и помоћне просторије), и базена (претпросторија, канцеларије на првом спрату и подрум).

Секретаријат за комуналне и стамбене послове преузео је бригу о комплексу јавног купатила „Дунав” у смислу инвестиционо-техничког одржавања. Део овог комплекса се од 2004. године интензивно користи за уметничке пројекте. Први пут је промовисан у оквиру 45. Октобарског салона, који је те године прерастао у међународну манифестацију визуелних уметности.

Рок за достављање предлога је 30. новембар 2007. године, а обилазак јавног купатила „Дунав” биће омогућен учесницима за време трајања конкурса, и то четвртком од 12 до 13 часова.

Dakle pored rešenja za sanaciju traži se i predlog koncepta korišćenja prostora što svakako može značiti da prostor nakon sanacije može dobiti drugačiju namenu od izložbenog prostora. Neosporno je da gradu nedostaje mnogo toga i da je lokacija ovog objekta sjajna za mnoge nemene ali bi mi bilo jako žao da tu zgradu pretvore u objekat zatvorenog ili poluzatvorenog tipa.

Naravno, potrebno je puno rada da se sadašnji zapušten izgled dovede u red, ali mislim da je pred autorima resenja težak zadatak ukoliko se odluče za koncept izložbenog prostora. Potpunim ``upeglavanjem`` može nestati deo šarma tog prostora.

Edited by Bebler, 05 November 2007 - 10:23.


#24 Mr.Smith

Mr.Smith
 • Members
 • 3,104 posts

Posted 05 November 2007 - 17:28

Naravno, potrebno je puno rada da se sadašnji zapušten izgled dovede u red, ali mislim da je pred autorima resenja težak zadatak ukoliko se odluče za koncept izložbenog prostora. Potpunim ``upeglavanjem`` može nestati deo šarma tog prostora.


da, to ne bi imalo smisla...ali tera na kreativno razmišljanje - u beogradu ima još takvih prostora i ne bi bio kraj sveta...recimo, osposobiti deo bombardovanog generalštaba tako da ne predstavlja opasnost po posetioce (a de se pri tome ne izgubi vizuelni element razaranja) i pretvoriti ga u ad hoc izložbeni prostor...bilo je i par starih zgrada na dorćolu, ali to je verovatno otišlo, nisam dugo tamo bio. Ma bitno je samo da Grad ima volju da podrži ovakve manifestacije.

#25 Mioba

Mioba
 • Sleepers
 • 4,859 posts

Posted 05 November 2007 - 17:53

generlaštab je suviše razvaljen, suviše u centru i suviše simboličan - vojska ne može da ga sredi, a neće ni da ga se odrekne

navodno su - posle tri godine natezanja - pristali da daju kasarnu na uglu nemanjine i gen.ždanova/resavske, grad tu hoće da smesti muzej (ali samo navodno, još se ništa ne dešava, a nema ni naznaka da će se desiti)
vojni muzej na kališu takođe je problem (izvan muzejskog sistema, odgovorni su samo genštabu/ministarstvu odbrane)

nažalost mnogi fini prostori nestaju sa dorćola - ali ima i dobrih primera, muzej nauke i tehnike je dobio staru termoelektranu iznad marine (projekat borisa podreke), ili magacin u kraljevića marka

kupatilo u dušanovoj je istini za volju prilično derutna zgrada
nadam se da je poziv za privođenje nameni u stvari poziv za ulaganje para u obnovu, sumnjam da će se odreći takvog gradskog toponima (a ako se ne varam, upravo ga je oktobarski salon otkrio pre neku godinu)edit, slaganje smisla po zvučnosti... :rolleyes:

Edited by Mioba, 05 November 2007 - 17:54.


#26 Mr.Smith

Mr.Smith
 • Members
 • 3,104 posts

Posted 05 November 2007 - 19:07

generlaštab je suviše razvaljen, suviše u centru i suviše simboličan - vojska ne može da ga sredi, a neće ni da ga se odrekne...tamo gde ti vidiš 'previše', ja vidim 'premalo' :rolleyes: - prostor je moderno preuređen , fali samo da se osigura deo po kome bi se gazilo... rekao bih da bi bio odličan za datu namenu...ali, opet, i ovi drugi prostori zvuče+izgledaju primamljivo, upravo sam na to mislio

#27 Bebler

Bebler
 • Banned
 • 2,037 posts

Posted 05 November 2007 - 20:07

...tamo gde ti vidiš 'previše', ja vidim 'premalo' :huh: - prostor je moderno preuređen , fali samo da se osigura deo po kome bi se gazilo... rekao bih da bi bio odličan za datu namenu...ali, opet, i ovi drugi prostori zvuče+izgledaju primamljivo, upravo sam na to mislio

:rolleyes: Ni ja nikada nisam voleo tu zgradu, mada ima neku brdsko-planinsku logiku :) Ta se zgrada valjda izvorno i zove Sutjeska koju je projetovao Nikola Dobrović koji je jedan od većih arhitekata na ovim prostorima.

Možda bi od te zgrade mogao da se napravi novi Gugenhajm samo sa zig-zag umesto spiralnom logikom, ali sumnjam. U svakom slučaju ta građevina je van konteksta cele ulice i možda bi nešto drugo na njenom mestu bolje stajalo.

#28 Bebler

Bebler
 • Banned
 • 2,037 posts

Posted 05 November 2007 - 20:11

kupatilo u dušanovoj je istini za volju prilično derutna zgrada
nadam se da je poziv za privođenje nameni u stvari poziv za ulaganje para u obnovu, sumnjam da će se odreći takvog gradskog toponima (a ako se ne varam, upravo ga je oktobarski salon otkrio pre neku godinu)

edit, slaganje smisla po zvučnosti... :rolleyes:


Pa nije derutna zgrada koliko nije ``razgažen`` izložbeni prostor. Ljudi jednostavno nemaju naviku da se tamo nešto dešava.

#29 Mioba

Mioba
 • Sleepers
 • 4,859 posts

Posted 05 November 2007 - 23:22

kompleks genštaba (kanjon sutjeske, da) je kulturno dobro, i biće potrebno malo dovijanja i ubeđivanja sa zaštitarima

sama lokacija je buduća nulta zona - kad se jednog lepog dana makne kolodvor i sredi savamala, tu će kvadrat koštati silno, a teško da će za te pare neko hteti da sedi u originalnom dobroviću :rolleyes:

kupatilu u dušanovoj je potrebna rekonstrukcija
a da li će se i kako razgaziti, to već zavisi od gradske kulturne politike i promena ovdašnjih navika - ljudima je teško da mrdnu do ušća ili do 25. maja, dorćol je daleko izvan uske kultur-zone grada, odveć nizbrdo :huh:

#30 Mr.Smith

Mr.Smith
 • Members
 • 3,104 posts

Posted 06 November 2007 - 01:48

kompleks genštaba (kanjon sutjeske, da) je kulturno dobro, i biće potrebno malo dovijanja i ubeđivanja sa zaštitarima

sama lokacija je buduća nulta zona - kad se jednog lepog dana makne kolodvor i sredi savamala, tu će kvadrat koštati silno, a teško da će za te pare neko hteti da sedi u originalnom dobroviću :rolleyes:

kupatilu u dušanovoj je potrebna rekonstrukcija
a da li će se i kako razgaziti, to već zavisi od gradske kulturne politike i promena ovdašnjih navika - ljudima je teško da mrdnu do ušća ili do 25. maja, dorćol je daleko izvan uske kultur-zone grada, odveć nizbrdo :huh:


ja mislim da se generalstab u stvari koristi samo u sledecih nekoliko godina kao izlozbeni prostor, sve dok se ne urusi uz vatromet, dakle samo dok izgleda ovako kako izgleda...

sto se tice usca, tuga... najneiskorisceniji i najneposeceniji prostor prve kategorije...