Jump to content


Photo
- - - - -

Dinar - juce, danas i sutra


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
294 replies to this topic

#46 snake

snake
  • Members
  • 679 posts

Posted 06 December 2007 - 20:32

Dinar je snazniji i stabilniji nego sto je bio decenijama i decenijama unazad.

#47 Tale Surovi

Tale Surovi
  • Members
  • 363 posts

Posted 06 December 2007 - 21:10

Ja držim da nijedna normalna valuta ne može da depresira skoro deset posto za deset dana, bez neke velike ekonomske i/ili političke katastrofe koja bi joj bila uzrok.

Kako nikakve katastrofe nije bilo, a i po Jelašićevim nemuštim objašnjenjima (i nedostatku realne akcije koja bi depresijaciju ekspresno stopirala već prvog-drugog dana), zaključujem da se radi o golemom muljanju, uz Jelašićevu prećutnu saglasnost. Muljanju gde se neko ohoho opario.

Što se mene tiče, priče o vraćanju poverenja u domaću valutu mogu da okače mačku o rep. :rolleyes:

#48 draza

draza
  • Members
  • 326 posts

Posted 06 December 2007 - 22:52

Ja držim da nijedna normalna valuta ne može da depresira skoro deset posto za deset dana, bez neke velike ekonomske i/ili političke katastrofe koja bi joj bila uzrok.

Kako nikakve katastrofe nije bilo, a i po Jelašićevim nemuštim objašnjenjima (i nedostatku realne akcije koja bi depresijaciju ekspresno stopirala već prvog-drugog dana), zaključujem da se radi o golemom muljanju, uz Jelašićevu prećutnu saglasnost. Muljanju gde se neko ohoho opario.

Što se mene tiče, priče o vraćanju poverenja u domaću valutu mogu da okače mačku o rep. :rolleyes:



Opario se svako ko je pratio vesti B92, na primer.
Dinar je počeo da depresira zbog spleta okolnosti vezanih za prodaju DDOR-a, neizvesnosti oko Kosova, izlaska sa berze te povećane potražnje stranaca za evrom. Tržište devizama je kod nas krhko i plitko i ovo su bili dovoljni razlozi za trenutnu nelikvidnost. Međutim, to su razlozi samo za kratkoročan rast evra. Skok bilo koje svetske valute u razvijenojm svetu je momentalno praćen reakcijom banaka i špekulanata zatrpavanjem tržišta valutom kojoj raste cena. Zašto? Pa, svako uočava mogućnost zarade. Isto se desilo i ovde, s tom razlikom što su "igrači" u Srbiji paralisani od straha oklevajući posmatrali nagli rast evra (oni još blesaviji su kupovali evro po 86!!). Jelašić je u stvari pokušao da utiče na ponudu i s obzirom da je za samo 3 dana otkupljeno preko 100 miliona dolara od građana, možemo zaključiti da mu je to i uspelo. Intervencija NBS (skromnih 4 miliona EUR u četvrtak) je bila samo scena koja treba da da jasan signal da će evro uskoro pasti.

Mnogi su ovo shvatili i "otvorili" se u petak po 84.5, a sada zadovoljno kupuju evro po 79.8 i krckaju iznenadan prihod. U petak je tržište bilo zatrpano evrom, dinari su nestali i evro je morao da padne. Dakle, NBS je više paradiranjem, a mnogo manje parama isprovocirala tržišnu reakciju. S druge strane, da je (kao što nije) Srbija zrelo i staloženo tržište, nikom ne bi pošlo za rukom da ovoliko naduva kurs. To su razlozi zašto se NBS još uvek meša.

#49 snake

snake
  • Members
  • 679 posts

Posted 06 December 2007 - 23:36

Što se mene tiče, priče o vraćanju poverenja u domaću valutu mogu da okače mačku o rep. :rolleyes:



Svako ima pravo na verbalizaciju kakvu odabere, ali povratak poverenja je gola cinjenica. To se uveliko desava i nema tu zaustavljanja. Primeti koliko ljudi sve cesce vrednosti izrazavaju u dinarima, drze kod sebe vec i povelike kolicine dinara i ne jure da ih menjaju u neku drugu valutu, prihodi i plate se mere dinarima, rashodi i zaduzenja...
Sve je to bilo nezamislivo samo par godina ranije.

#50 Tale Surovi

Tale Surovi
  • Members
  • 363 posts

Posted 08 December 2007 - 14:03

Pa sad, zavisi šta je za tebe "par godina ranije". Ako poredim, recimo, sa 2004. ili 2005. godinom, moje poverenje u dinar nije ništa veće danas nego tada. Ako poredim sa Slobinim vremenom, naravno da jeste, ali dinar tada praktično nije ni bio novac.

Naravno da danas u novčaniku držim dinare, mentalno kalkulišem u dinarima (najčešće) itd, itd. Za mene to samo znači da je dinar opet postao novac, ali ne i da imam bog zna kakvo dugoročno poverenje u taj novac.

Ali ako bih sumu koja odgovara, šta ja znam, vrednosti jedne garsonjere morao da čuvam godinu dana, i čak i ako bi obe valute trenutno imale istu inflaciju, čuvao bih evre, a ne dinare.

#51 Soulpatrol

Soulpatrol
  • Members
  • 35 posts

Posted 27 December 2007 - 08:49

Juče u NS u popodnevnim i večernjim satima nije se mogao kupiti EUR ni u menjačnicama, a ni u bankama... Danas je srednji kurs EUR = 81.80 RSD, a mnogi su pričali o "novogodišnjem" prilivu deviza na srpsko tržište u vidu 13 plata bogatih rođaka iz inostranstva ili "slamnatih" zaliha... Ili su bezobzirne banke ponove rešile da zarade koju kintu na konto političkih prilika - čitaj Rezolucija o Kosovu... Zašto su banke juče odbijale prodaju EUR? Da li je moguće da se neko pojavio sa velikim apetitom i pokupio sve EUR na tržištu? Ima li neko logično objašnjenje za ovu situaciju? O etičnosti i poslovnosti banaka nekom drugom prilikom...

#52 bup

bup
  • Members
  • 322 posts

Posted 27 December 2007 - 14:57

izgleda da se ponavlja scenario kao krajem proslog meseca. pricalo se da grcke banke pokrivaju svoje gubitke time sto izazivaju skok evra, cime skacu rate kredita vezane za strane valute, koje dospevaju upravo krajem meseca. prvih dana sledeceg meseca dinar se vraca na staro i nikom nista, a oni su dobili po par hiljada dinara od svakog duznika za dzabe. e sad, niko ne garantuje da ce se i ovaj put kurs vratiti na 77, to zna jedino onaj koji ovo izaziva. zanima me i da li su ovakve stvari kaznjive zakonom.

#53 draza

draza
  • Members
  • 326 posts

Posted 29 December 2007 - 21:42

Uzroci oscilacija na deviznom tržištu su dostupni svakom građaninu. Naravno, potrebno je biti kako strateški, tako i taktički informisan o događajima, odnosno imati kompas ko jeste a ko nije relevantan od aktera u političkom i biznis svetu.

Dakle, svako ko je pratio vesti na B92, mogao je da zaradi.

#54 Badenac

Badenac
  • Members
  • 480 posts

Posted 21 March 2008 - 08:53

Mene interesuje kako ce guverner Jelasic objasniti uticaj svoje monetarne politike na,na primer,novu cenu zejtina od 145 dinara za litar?Hoce li se opet "zgrazavati" kao onomad kada je govorio o cenama televizora?
Zaista,ta igra sa valutom i monopolima je besmislena.Jedini artikal koji je pokeftinio u poslednje dve godine jeste evro.
Branislav J. Ciric

#55 Krosh

Krosh
  • Members
  • 2,546 posts

Posted 05 August 2008 - 00:17

Danas evro 76,4988 dinara. Cene ne padaju, a prodavci kazu da za to nema razloga, jer je sve poskupelo: nafta na londonskoj berzi, papaja na pijaci u Tajlandu, tiplovi za eksere na buvljaku u Guandongu.

#56 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 05 August 2008 - 10:52

greska

Edited by MAGRIPA65, 05 August 2008 - 10:53.


#57 laufer

laufer
  • Banned
  • 861 posts

Posted 05 August 2008 - 11:16

Ovo sa dinarom stvarno prelazi granice shvatljivog. Sto je najbolje izgleda da ce se to nastaviti i ubuduce. I u ostalim zemljama kurs nacionalne valute miruje. To sto Srbija ima daleko najgore rezultate u izvozu izgleda da nema veze. Realna ekonomija vise ne postoji.

#58 NenadMM

NenadMM
  • Members
  • 212 posts

Posted 05 August 2008 - 12:33

Ja sam jako dugo bio ultra-sumnjicav na vrednosti dinara, a sada mislim da ce dinar zapravo jos jacati, bar jos neko vreme. Zasto? (uzeh prvo statisticki bilten NBS(SR), znaci idemo logikom da su tamo podatci verodostojni)

- Priliv deviza se tokom leta povecava. Danas sam negde procitao da se ovih dana dnevno na menjacnicama sirom Srbije zameni e20m. To znaci da se tim tempom 1,2 milijarde evra "upumpa" u sistem.
- Banke povlace sredstva za kredite koje daju iz inostranstva - opet u evrima + depozit NBS na pozajmljena sredstva, sto dodatno jaca dinar.
- Stranih investicija za prvih 5 meseci ove godine je bilo $200m vise nego prosle godine, znaci opet treba vise dinara...

Sto se tice spoljnotrgovinskog deficita, u nasem slucaju uzroci deficita su problematicniji od same cinjenica da deficit postoji. Suficit koji ostvarujemo na Capital Account-u je relativno blizu (tj. nije znacajno manji od) Current Account-a, dakle na celokupnom platnom bilansu nemamo vecih problema (plus ako uracunamo i neregistrovane doznake, ispade da smo debelo u plusu, "in real terms"). Tu vredi ponovo istaci vaznost stranih ulaganja, jer upravo one doprinose a. ocuvanju bilansa b. povecanju konkurentnosti i domace proizvodnje koja je preduslov da se krene sa izvozom. Takodje, statistika pokazuje jak rast izvoza iz meseca u mesec, znaci - bez obzira na "precenjen" dinar. Iz onog istog biltena se moze videti da je izvoz u Maju bio preko $1 milijarde! Istina kada se meri u dolarima, sada sve izgleda puno - ali i u evrima se belezi znacajan rast izvoza. E sad, buduci da izvozimo uglavnom sirovine problem moze da bude promena cena sirovina. Verujem da je dobar deo statistickog rasta izvoza vezan bas za celik, sto i nije ohrabrujuca cinjenica, realno. Po meni, deficit u nasem slucaju ukazuje na nekonkurentnost, koja dugorocno ima teze posledice od samog spoljno-trgovinskog deficita.

Sta bi moglo da obori dinar? Definitivno samo izostanak stranih investicija ili smanjenje stranih investicija vece od rasta uvoza. Da li ce doci do smanjena stranih investicija? Mozda da, a mozda i ne. Razlog za "da" bez obzira na sve je globalna investiciona klima kao i to sto ce mnoge zemlje (konkurentnije od nas) nastojati da privuku raspolozivi kapital. Nama dodatnu opasnost predstavlja bas i dinar, koji cini da sve izgleda skuplje potencijalnom investitoru - kada racuna u svojoj valuti (eur/usd...). Razlog zasto investicije ne bi trebale da izostanu je to sto smo "na koloseku" za EU a nismo ni krenuli ali se generalno zna kuda vodi ovaj voz (istina jos nismo sigurni da sina ima svugde) a i relativno blizu smo najznacajnijih trzista u ovom delu sveta (dok cena nafte ima generalni trend rasta).

Jos dobrih vesti stize iz sekcije o rastu BDP-a, koji je u prvom kvartalu porastao za neverovatnih 8.2%. Jos jednom tvrdim da nam privreda brze raste kada nemamo Vladu! Verovatno, u stahu od mogucih posledica - radi se vise da se "stvore zalihe".... a i industrijska proizvodnja raste stabilno iz meseca u mesec. Nezaposlenost slabo opada i jos uvek je veca nego '97 ali dobro bar je manja nego naprimer 2006.

E sad, ono sto mene brine je stednja. Naime iz istog onog biltena sam ustanovio da se stedi manje. Dinarska stednja opada, znaci ima jasan opadajuci trend dok od pocetka godine stednja u evrima polako raste. Kratkorocna brze nego dugorocna. Da li to ukazuje na a. nepoverenje u odrzivost ovakve situacije ili b. rast troskova do te mere da se mora "krckati" ustedjeno? Ne znam sta bih manje voleo da je razlog (ako neko ima neki treci - neka mi kaze!).

Sve u svemu prema podatcima koje sam video, dosao sam do zakljucka da je stanje takvo kakvo je "realno" i da ce mozda dinar jos da jaca. Do kada, ne zna se a i kada/ako krene da gubi vrednost nece to biti drasticno i brzo. Faktor koji bi mogao da utice na pad vrednosti dinara je svakako izostanak investicija, a pre svega tu mislim na privatizaciju koja jos nije zavrsena a ostale su velike firme da se privatizuju. Upravo zato je i bitno da se do trenutka kada se zavrsi privatizacija stvore svi uslovi da Greenfield investicije preuzmu primat nad privatizacijom.

A to sto je sve skuplje - mislim da je pre do a. trgovaca koji se "plase" da ne budu na gubitku b. monopola i nefer konkurencije. Plus drzava nas mnogo kosta, a koci rast BDP-a :ph34r:

#59 Jr

Jr
  • Banned
  • 4,557 posts

Posted 05 August 2008 - 12:56

Zamolio bih sve koji misle da euro vrijedi 90, 10, 120... dinara da mi se jave - da sklopimo posao.

Deviza ima, moze da ih kupi ko hoce, nije milosevicevo vrijeme pa da na kursnoj listi pise 3 - a da moras da izadjes ispred banke da bi kupio za 6. Kurs dinar je prosta posledica kretanja ekonomije u srbiji - i vidim da se velikoj vecini vas to ne uklapa u sliku koju imate u glavi - ali problem je ipak - do glave.

#60 MAGRIPA65

MAGRIPA65
  • Members
  • 20,706 posts

Posted 05 August 2008 - 16:24

Sad da je ovaj kurs zasnovan na zdravoj i jakoj ekonomiji i nije bas.Sa druge strane onima koji imaju priliv novca u stranoj valuti uvek je odgovarala devalvacija dinara.