Alo, Drazo, pa ti nisi nista shvatio. Kopcas da ja NECU da znam za te tzv zakone i odredbe? U ovom nasem slucaju u vezi tzv dinara sasvim je nebitno sta pise u tzv zakonima, kad je cinjenica da se kurs ne odredjuje na trzistu vec dogovorom nekih bankara (zasto ne golubara ili radio amatera, nisu ni oni gubavi ?).
Kurs bilo koje valute ne odredjuju banke, cak ni najvece centralne banke, koje mogu samo uticati na njega u izvesnoj meri kupovinom ili prodajom odredjene kolicine novca. Ali, kao sto smo vec apsolvirali, tzv dinar nije novac tako da za njega to ne vazi.
Ako ti slucajno padne na pamet da mi opet uvalis zvaku kako se nigde kurs valuta ne odredjuje na slobodnom trzistu, evo ti par lepih linkova ( si cuo da se devizama trguje putem malog ekrana kompjuterskog uredjaja prikacenog na telefonsku zicu ?) gde mozes trgovati na valutnom trzistu na kome NIKO ne propisuje dnevne kurseve ili slicne stvari za koje ti mislis da su normalne (a nisu) i na kome ne vaze nikakvi tzv zakoni o tzv narodnim bankama ili propisi o deviznom poslovanju:
Saxobank , FOREX
Ukoliko ne želiš da znaš za Zakonsku regulativu, onda nemamo o čemu dalje da pričamo. Preostaje mi da pokušam da te informišem (ako uopšte želiš da primiš tu informaciju) da je poslednji put kurs dinara propisan krajem 2000. u odnosu 30 dinara za 1 DEM, a da od tada tržište devizama trpi stalne pozitivne promene u pravcu liberalizacije. Naravno, u Srbiji, državi u kojoj je dnevni zbir kliringa i RTGS-a na nivou recimo Zagrebačke Banke, nije realno imati isti stepen liberalizacije kao na zapadu. Međutim, to ne znači da sutra na svetskom tržištu možeš izneti na prodaju 10 milijardi evra, zatražiti za 1 EUR = 1 CHF, a da to Evropska i Švajcarska centralna banka mirno posmatraju čekajući da tržište samo sebe uredi. Razlog je više nego prost: neko bi mogao sa desetak milijardi evra napraviti štetu privredama od više biliona evra samo razdužujući (zadužujući) se za vreme trajanja poremećaja koji je sam isprovocirao.