uh, dje me nadje... dhansak obozavam - jedno divno suptilno jelo sa lecama i sa vrlo delikatnim balanskom slatko-kiselog. divno.
imam negde i recept, okacicu sutra... nije tol'ko tesko za kuvanje.
Indijska gastronomija i recepti
Started by
Lurker
, Oct 26 2007 11:28
21 replies to this topic
#16
Posted 08 November 2007 - 16:12
#17
Posted 09 November 2007 - 10:54
dhansak, tipicno jelo Parsija koji su veliki ljubitelji mesa i cesto serviraju dhansak za nedeljni porodicni rucak. sluzi se sa braon pirincem i snitama limuna. najcesce koristeno meso je jagnjetina ili ovcetina, iako moze da se sprema i sa piletinom.
1/2 kg zutih leca (ostaviti ih u vodi preko noci da omeksaju)
100 gr crvenih leca (takodje u vodi preko noci)
100 gr pasulja (ostaviti u vodi preko noci ako ste kupili svez pasulj, najbolji je onaj veliki beli pasulj)
2 crvena luka sitno seckana
1/2 kasicice indijskog safrana
1 kasicica korijandera u prahu
1 kasicica kima u prahu
500 gr jagnjetine isecene na kocke
1 plavi patlidzan oljusten i isecen na kocke
250gr bundeve oljustene i isecene na kocke
500 gr svezeg spanaca
za masalu (zacini):
6-8 cesnjeva belog luka sitno seckanog
supena kasika seckanog djumbira
1-2 kasicice chili praha ili aleve paprike (ako zelite manje ljutine)
6 crna kordamona
grancica cimeta
1/2 kasicice bibera
1 kasicica korijander semenja
1 kasicica kima
sve zacine za masalu izgnjeciti sa malo vode da se napravi pasta.
zagrejati malo ulja i proprziti luk onda dodati masalu, indijski safron, korijander i kim i prziti na blazoj vatri oko 5 minuta.
dodati jagnjetinu i kuvati na blazoj vatri dok se jagnjetina ne oblozi zacinima i sva voda od mesa se iskuva.
dodati leca i pasulj (iscediti od vode pre toga), patlidzan i bundevu, dodati malo vode da se napravi sos, kad prokuva pokriti i kuvati na tihoj vatri oko 20 minuta dok se meso ne skuva. izvaditi meso, a sve ostalo izpireisati u procesoru i onda spojiti sa mesom. na ulju brzo proprziti spanac i dodati mesu.
1/2 kg zutih leca (ostaviti ih u vodi preko noci da omeksaju)
100 gr crvenih leca (takodje u vodi preko noci)
100 gr pasulja (ostaviti u vodi preko noci ako ste kupili svez pasulj, najbolji je onaj veliki beli pasulj)
2 crvena luka sitno seckana
1/2 kasicice indijskog safrana
1 kasicica korijandera u prahu
1 kasicica kima u prahu
500 gr jagnjetine isecene na kocke
1 plavi patlidzan oljusten i isecen na kocke
250gr bundeve oljustene i isecene na kocke
500 gr svezeg spanaca
za masalu (zacini):
6-8 cesnjeva belog luka sitno seckanog
supena kasika seckanog djumbira
1-2 kasicice chili praha ili aleve paprike (ako zelite manje ljutine)
6 crna kordamona
grancica cimeta
1/2 kasicice bibera
1 kasicica korijander semenja
1 kasicica kima
sve zacine za masalu izgnjeciti sa malo vode da se napravi pasta.
zagrejati malo ulja i proprziti luk onda dodati masalu, indijski safron, korijander i kim i prziti na blazoj vatri oko 5 minuta.
dodati jagnjetinu i kuvati na blazoj vatri dok se jagnjetina ne oblozi zacinima i sva voda od mesa se iskuva.
dodati leca i pasulj (iscediti od vode pre toga), patlidzan i bundevu, dodati malo vode da se napravi sos, kad prokuva pokriti i kuvati na tihoj vatri oko 20 minuta dok se meso ne skuva. izvaditi meso, a sve ostalo izpireisati u procesoru i onda spojiti sa mesom. na ulju brzo proprziti spanac i dodati mesu.
#18
Posted 26 November 2007 - 12:14
ovciji kari (laal maas)
1kg ovcetine secene u kockice
3-4 crna luka sitno seckana
150gr punomasnog jogurta
kasika putera
kasika svezeg korijandera
3 kasicice garam masale
za marinadu:
150gr pirea od djumbira i belog luka (pola djumbir, pola beli luk, izpireisan sa par kapi vode da se napravi pasta)
50gr cili pirea (pravi se sa alevom paprikom i cili prahom - za ne-ljuto jedna do dve kasicice, ko voli ljuce moze da stavi vise: mesavinu umutiti sa malo ulja da se napravi pasta)
400gr punomasnog jogurta
izmesati sve sastojke za marinadu, dodati ovcetinu, izmesati i drzati u frizideru bar 2 sata (a najbolje preko noci)
na malo ulja isprziti luk i pred kraj dodati garam masalu. dodati ovcetinu i marinadu luku, prziti na tihoj vatri dok meso ne postane suvo i ulje se odvoji od mesa, dodati malo vode da se pokrije 1/3 ovcetine, poklopiti i krckati na tihoj vatri dok meso ne omeksa (bar 45 minuta i dodavati vode ako je potrebno). dodati jogurt i kuvati jos dva, tri minuta uz mesanje. pred serviranje dodati puter i korijander. sluzi se najbolje uz pirinac.
1kg ovcetine secene u kockice
3-4 crna luka sitno seckana
150gr punomasnog jogurta
kasika putera
kasika svezeg korijandera
3 kasicice garam masale
za marinadu:
150gr pirea od djumbira i belog luka (pola djumbir, pola beli luk, izpireisan sa par kapi vode da se napravi pasta)
50gr cili pirea (pravi se sa alevom paprikom i cili prahom - za ne-ljuto jedna do dve kasicice, ko voli ljuce moze da stavi vise: mesavinu umutiti sa malo ulja da se napravi pasta)
400gr punomasnog jogurta
izmesati sve sastojke za marinadu, dodati ovcetinu, izmesati i drzati u frizideru bar 2 sata (a najbolje preko noci)
na malo ulja isprziti luk i pred kraj dodati garam masalu. dodati ovcetinu i marinadu luku, prziti na tihoj vatri dok meso ne postane suvo i ulje se odvoji od mesa, dodati malo vode da se pokrije 1/3 ovcetine, poklopiti i krckati na tihoj vatri dok meso ne omeksa (bar 45 minuta i dodavati vode ako je potrebno). dodati jogurt i kuvati jos dva, tri minuta uz mesanje. pred serviranje dodati puter i korijander. sluzi se najbolje uz pirinac.
#19
Posted 02 May 2011 - 19:56
Molim za pomoc: sta je to Garbanzo been, Bengal been, Chickpeas, latinski naziv : Cicer arietinum?
O.K. videla sam na internetu kako to izgleda, lici na socivo samo sto nije socivo, okruglo je a ne pljosnato. Pisem konfuzno jer mi se macici shetaju po tastaturi, morala bih da znam kako se to zrnevlje zove na srpskom kako bih a je pokushala da ga nadjem u s. prodavnicama. Pomenuto zrnevlje ima vishestruko preentivno dejstvo a ja sam u prilicnoj potrebi.
S obzirom da je poreklo indijsko, trazim pomoc na ovoj temi. Zahvaljujem na pomoci.
O.K. videla sam na internetu kako to izgleda, lici na socivo samo sto nije socivo, okruglo je a ne pljosnato. Pisem konfuzno jer mi se macici shetaju po tastaturi, morala bih da znam kako se to zrnevlje zove na srpskom kako bih a je pokushala da ga nadjem u s. prodavnicama. Pomenuto zrnevlje ima vishestruko preentivno dejstvo a ja sam u prilicnoj potrebi.
S obzirom da je poreklo indijsko, trazim pomoc na ovoj temi. Zahvaljujem na pomoci.
#20
Posted 03 May 2011 - 10:11
Molim za pomoc: sta je to Garbanzo been, Bengal been, Chickpeas, latinski naziv : Cicer arietinum?
Slanutak, leblebije.
#21
Posted 04 May 2011 - 19:52
Hvala, DogmatixSlanutak, leblebije.
#22
Posted 08 May 2011 - 22:43
...
Nesto slucajno preleteo tred pa procitao:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cardamom
--------------------------
Nesto slucajno preleteo tred pa procitao:
http://en.wikipedia.org/wiki/Cardamom
--------------------------