Jump to content

Photo
- - - - -

Lektira za tinejdžere

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
25 replies to this topic

#1 SC80

SC80
  • Members
  • 200 posts

Posted 25 October 2007 - 23:47

Sta citaju vasa deca ?

Sta biste preporucili za zrelog 12-godisnjaka koji je procitao sa zadovoljstvom nekoliko Jules Verne-a , svideo mu se jedan Jack London, Oliver Twist mu je dosadan, ali vrh top liste mu je i dalje vec sedam puta procitan "Harry Potter" ? :rolleyes:

Ne secam se koja je bila obavezna lektira za te godine u mojoj mladosti-ionako sam gutala sve sto bi mi u ruke dopalo-ali bih volela jos preporuka za kvalitetnu i zabavnu literaturu,nista mi ne pada na pamet. Ima strasno mnogo literature "za decu" ali , po meni , prilicno infantoidne...

Edited by SC80, 25 October 2007 - 23:50.

#2 Mr.Smith

Mr.Smith
  • Members
  • 3,104 posts

Posted 26 October 2007 - 00:28

Sta citaju vasa deca ?

Sta biste preporucili za zrelog 12-godisnjaka koji je procitao sa zadovoljstvom nekoliko Jules Verne-a , svideo mu se jedan Jack London, Oliver Twist mu je dosadan, ali vrh top liste mu je i dalje vec sedam puta procitan "Harry Potter" ? :rolleyes:

Ne secam se koja je bila obavezna lektira za te godine u mojoj mladosti-ionako sam gutala sve sto bi mi u ruke dopalo-ali bih volela jos preporuka za kvalitetnu i zabavnu literaturu,nista mi ne pada na pamet. Ima strasno mnogo literature "za decu" ali , po meni , prilicno infantoidne...

...možda sjenkievič, agata kristi, hobit (za ostalo je možda prerano), hg vels, er burouz, hagard...

#3 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 26 October 2007 - 00:37

Frank Herbert - Dune... Procitao celi `serijal` negde u njegovim godinama i ostao fasciniran do dana danasnjeg. Mada jeste na momente teska prica za to doba.

The Hobbit definitivno, da obrise patos HP-om :huh: I naravno, nezaobilazni, Hitchhiker's guide to the Galaxy! Mada ovo potonje zavisi od samog duha klinca, mozda je malko prerano za fini, mracni humor iz iste.

U svakom slucaju, dete prestaje da bude dete i moze se zvati covekom tek kad procita opus Tolkina, Adamsa, Asimova, Herberta i Orvela :) ... A nikad nije prerano :rolleyes:

#4 SC80

SC80
  • Members
  • 200 posts

Posted 26 October 2007 - 10:18

Hvala,podsetili ste me naneke stvari koje sam sama citala (osim Hobita,ne znam zasto mi nikad nije "isao")....

imam utisak da je moja generacija (u cetrdesetim sam) citala-bar oni koji su citali-ozbiljne stvari od dosta rane dobi.Danasnja deca mi se cine u isto vreme i pametnija i detinjastija od nas ...

#5 dare...

dare...
  • Members
  • 2,008 posts

Posted 27 October 2007 - 19:57

Sta citaju vasa deca ?

Sta biste preporucili za zrelog 12-godisnjaka koji je procitao sa zadovoljstvom nekoliko Jules Verne-a , svideo mu se jedan Jack London, Oliver Twist mu je dosadan, ali vrh top liste mu je i dalje vec sedam puta procitan "Harry Potter" ? :)

"Enderova Igra " O.S.Kard Ova knjiga ce ga kupiti i nece je ispustati iz ruku dok je ne procita... :rolleyes:

Posted Image

I recimo "Hronike Ambera" Rogera Zelaznija bi bile dovolno zanimljive za jednog mladjeg tinejdzera... ;)

Posted Image

Obe knjige se brzo i lako citaju. :huh:

Edited by dare..., 27 October 2007 - 20:09.

#6 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 28 October 2007 - 05:05

"Enderova Igra " O.S.Kard Ova knjiga ce ga kupiti i nece je ispustati iz ruku dok je ne procita... :rolleyes:

O da, to ispustih... Fenomenalna knjiga! Good pick :huh:

#7 Mioba

Mioba
  • Sleepers
  • 4,859 posts

Posted 28 October 2007 - 23:08

molba za cenjene roditelje, tetke, ujake, starije sestre/braću & co. > uz preporuke iz svojih ličnih popisa omiljene tinejdž literature, dajte ako može i neki svež primer iz oficijelne lektire juniora

šta je to što klinci danas čitaju za ocenu, a zbog čega im je potrebna urgentna infuzija sa strane?
pretpostavljam da su iz srpskih čitanki proterani nikoletine bursaći, mali bombaši i ostali heroji posleratne literature. ko sad pobeđuje neprijatelja? ko su juniorski književni junaci u hrvatskoj/bih/cg/na kosovu...? kako književni poučnik izgleda u svetu?

ako mislite da je za poseban topik, uštinite me - al čini mi se da može i ovde fino da se uklopi, kao do's and dont's

#8 leira

leira
  • Members
  • 301 posts

Posted 29 October 2007 - 10:15

i nastavak Govornik za mrtve... doduse, nisam sigurna da se moze naci na srpskom. Enderova igra je nedavno ponovo objavljena, ali ne i Govornik. Treci deo, Ksenocid, mislim da nikad nije objavljen na srpskom... Posle je pisao jos nekoliko knjiga o Enderu ali nista od toga nije objavljivano kod nas...

Edited by leira, 29 October 2007 - 10:16.

#9 Koko Bil

Koko Bil
  • Members
  • 1,097 posts

Posted 29 October 2007 - 14:22

i nastavak Govornik za mrtve... doduse, nisam sigurna da se moze naci na srpskom.

Oh, može, stalno je viđam u gradskoj biblioteci na SF policama. Nije mi žao za ove neobjavljene. Jedna od mojih omiljeTih knjiga iz tog nekog doba bila je Mač od Šanare (eto preporuke). Kad sam onomad boravio u Amerikama našao sam u knjižarama nekoliko nastavaka, sve po tri knjige... Kolikogod je originalni Mač ustvari bleda kopija Prstenova, ili Prstenovi za mlađu decu, nastavci ove knjige su sve bleđa i razvučenija kopija Mača... Jedva sam se probio kroz prvi nastavak; drugi sam bacio na pola prve knjige a ostale sam počinjao da vidim ima li nade...

Sećam se da sam (12 godina, to je 6. razred, jel?) tada čitao izdanja "plave ptice" - vitez sudbine, faraon, old šeterhend (i ostali oldovi sa sve Vinetuom), karik i valja, tamo daleko preko reke, itd.

#10 Vesna

Vesna
  • Sleepers
  • 18,721 posts

Posted 29 October 2007 - 14:28

magareće godine, branko ćopić.

hajduci, branislav nušić.

#11 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 29 October 2007 - 15:19

Takodje Autobiografija - Branislav Nusic... Fenomenalna knjiga, right for his age :rolleyes:

#12 Vesna

Vesna
  • Sleepers
  • 18,721 posts

Posted 29 October 2007 - 15:27

"da li kokoška oseća izvesnu prijatnost kad snese jaje?" - :rolleyes:

autobiografija, naravno. stidim se što sam je zaboravila.

#13 incognito

incognito
  • Members
  • 7,771 posts

Posted 29 October 2007 - 15:33

"Kvadrat nad hipotenuzuzom, to zna svako dete, jednak je zbiru kvadrata od obe katete." ;) (verovali ili ne, ja jesam ovim stihom naucio Pitagorinu teoremu :huh: )

Ubedljivo najhilaricniji momenti su kad objasnjava casove Zemljopisa i kad na kraju trazi posao :D

"Profesore, mogu li u avliji?" :)

edit:
Ipak moram:
Spoiler! --Click here to view--

Edited by incognito, 29 October 2007 - 15:44.

#14 Vesna

Vesna
  • Sleepers
  • 18,721 posts

Posted 29 October 2007 - 15:57

nušić ne bi bio nušić da kroz priču kojoj se klinci tako slatko smeju nije provukao i humor za odrasle... :rolleyes:

kao ono kada je tražio da konačno dobije pravo da nosi pantalone umesto "suknjice" (parafraziram):

..., donela neke okraćale pantalone moga starijeg brata i natakla mi ih uz reči - dabogda, sine, poželeo suknju!
I odista, uklela me je.

:huh:

moja omiljena rečenica:

"postavlja se pitanje ko je dužan da meni nadoknadi gubitak od godine dana zato što država nije znala svoju sopstvenu istoriju."

mioba, udri, al ja sam morala. :)

#15 Dunadan

Dunadan
  • Members
  • 12,305 posts

Posted 29 October 2007 - 17:58

nušić ne bi bio nušić da kroz priču kojoj se klinci tako slatko smeju nije provukao i humor za odrasle... :huh:

ajah. zato je Autobiografija prijemchiva svima, i shto si stariji to je drugachija :)

btw, moja omiljena rechenica iz Autobiografije
Аутобиографију сам завршио женидбом, налазећи да после женидбе човек и нема аутобиографије.
:rolleyes:

on topic.
pre Autobiografije bih klincu dala Hajduke jer su oni prvenstveno pisani za decu.
i moze komplet opus Agate Kristi
i Karl Maj, neko ga vec spominjo, s svim oni Sheterhendima i Forhendima.
Hari Poter, ofkors