Posted 14 January 2008 - 01:18
Posted 14 January 2008 - 10:15
Posted 15 January 2008 - 19:51
Ovo mi vise lici na bunker ili skloniste nego na kucu.heh, evo da ja prilozim svoj rad iz predmeta "graditeljstvo i zivotna sredina" ...
obratite paznju na setalje pored 3d modela ... tu su pojedinosti
Posted 15 January 2008 - 20:08
Da malo prosirimo temu oko grejanja ,dali neko zna za toplotne pumpe i dali ih iko proizvodi kod nas?
Posted 12 February 2008 - 10:11
Posted 14 February 2008 - 03:29
Pozdrav svima,
Zanima me da li znate gde u Srbiji ima da se nabave akumulatori sa zelatinom ako se tako kaze, ja imam na placu mali solarni sistem koji se sastoji od jedne ploce 70w i dva olovna akumulatora od 155Ah i mogu reci da nisam zadovoljan performansama istih. Posle tri godine potpuno su izgubili kapacitet od stalnog punjenja sa malom strujom.
Hvala unapred svima.
Edited by unforgiven, 14 February 2008 - 03:31.
Posted 14 February 2008 - 03:54
Ideja je valjda da se voda greje dok ima sunca, a onda da se ta topla voda koristi za grejanje kad je hladno.
Dakle, u medjuvremenu voda mora da odrzi temperaturu - ispravite me ako gresim...
Posted 14 February 2008 - 04:06
imam pitanje....
čuo sam da bi razvojem tehnologije,konkretno nanotehnologije,kolektori trebali značajno pojeftiniti
tj.da bi se moglo govoriti o folijama u tom slučaju...
imaš li kakvih saznanja kada bi se to moglo desiti...
Posted 14 February 2008 - 04:31
Pa u Srbiji bi trebalo mnoooogo godinaZdravo,mene interesuje za koliko bi godina bilo isplativo, izgraditi jedan PV sistem za dobijanje el.energije i sve proizvedeno plasirati u EPS ili nekom drugom kupcu. S obzirom da je u Srbiji prosek 5,5 suncanih sati godisnje ima li ekonomske logike razmisljati na tu temu ?
Posted 14 February 2008 - 04:36
He bas cool tema
![]()
ja sam nameravao da kupim trabanta karavana i da ga osposobim da ide na struju ali nikako da nadjem vremena za to i nekoga ko zna da mi previkluje trofazni elektromotor da radi na trofazni napon od 110-120 V
Posted 14 February 2008 - 04:58
Pa... Nisam se neshto bavio PV sistemima. Ne znam ni koje su cene ni koja se kolicina elektricne energije moze proizvesti nekim kucnim sistemom (ako uopste postoje takvi za kupovinu ovde). Znam za male PV ploce koje napajaju pojedinacne uredjaje, ali nisam bas tragao na tu stranu... Neka se javi neki energeticar, ako ih ima ovde...
Posted 15 February 2008 - 10:44
Panel sam kupio ovde, al sada posto si me pokolebao izvadio sam racune da pogledam tacan datum, pa se vidi uzet je 2003 god u septembru (naravno tada su uzeti i akumulatori). E sada ipak za tu vrstu akumulatora(olovni) nije valjda preporucljivo da se stalno pune sa malom strujom i trose sa malom strujom, bar sam ja tako razumeo. Ipak su dosta potrajali kad malo bolje razmislim. Inace sistem se koristi bas za to sto si rekao osvetljenje radio i tft televizor 15" i naravno punjenje mobilnih i ostale sitne stvari. Sada kad hocu da kupim ponovo akumulatore bas se razmisljam dali da ponovo uzimam olovne ili da vidim te sa zelatinom za koje sam cuo. Ostaje jos samo neko da mi kaze utiske ako se susretao sa njima i eventualno cene i gde da nabavim.Bas me interesuje gde si kupio panel, po kojoj ceni i sta pise u specifikaciji sistema. Da li je 70w vrsna snaga ili neka usrednjena. Predpostavljam da se sistem koristi za osvetljenje ili neki radio uredjaj.
Cudi me da su akumulatori tako kratko trajali. Ovi sistemi, moderniji doduse obicno daju dosta vecu garanciju. Akumulatoru je za punjenje bitna srednja snaga punjenja i ukoliko je panel bio makar i minimalno osuncan sumnjam da je to posledica loseg rada tj. kako se navodi "punjenje malom strujom". Ako su akumulatori bili previse izlozeni suncu treba im dospeti vodu. S druge strane mozda se panel zaprljao ili ostetio pa daje malu snagu punjenja.
Da me pogresno ne shvatis ja nemam ni malo iskustva sa njihovim radom vec sve pricam iz teorije koju sam ucio na fakultetu tako da moja zapazanja treba imati tako i u vidu, teorijskiInace znam da Vinca-solar trguje sa solarnim panelima i hibridnim sistemima pa mozda oni imaju neke efikanije akumulatore za ovu priliku.
Posted 16 February 2008 - 02:37
Za ovo drugo ne znam, ali Zemljina toplota se jako tesko eksploatise na vecini lokacija u svetu. Tamo gde postoje geofizicki "hot spots" (npr. Island, Indonezija, Jelouston) gradijent temperature je dovoljno veliki da opravdava eksploataciju, posto ne mora duboko da se kopa (ili, u slucaju gejzira, prakticno uopste ne mora). Ali na tipicnoj lokaciji usred kontinentalne ploce, da bi se dobila razlika u temperaturi koja je dovoljno velika da opravda komercijalno koriscenje, treba zabiti provodnik par kilometara u tle, plus zastiti ga od raznih erozija, perturbacija, itd. To ce se verovatno raditi daleko lakse kad ovladamo nanotehnologijom - za sad je kopanje tako dubokih rupa ekstreeeemno skupo.zasto ne koristiti zemljinu toplotu za zagrevanje uz kombinaciju modernih tehnologija.Zasto se oslanjati na sunce kada imamo konstantan izvor toplote?i jos jedna ideja ,kako bi bilo koristiti mikrotalase u sistemu centralnog grejanja?
Posted 19 February 2008 - 14:20
zasto ne koristiti zemljinu toplotu za zagrevanje uz kombinaciju modernih tehnologija.Zasto se oslanjati na sunce kada imamo konstantan izvor toplote?i jos jedna ideja ,kako bi bilo koristiti mikrotalase u sistemu centralnog grejanja?
Panel sam kupio ovde, al sada posto si me pokolebao izvadio sam racune da pogledam tacan datum, pa se vidi uzet je 2003 god u septembru (naravno tada su uzeti i akumulatori).
Posted 02 April 2008 - 13:03