Jump to content

Photo
* * * * - 1 votes

Obnovljivi izvori energije

This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
467 replies to this topic

#16 jozas

jozas
  • Members
  • 4 posts

Posted 12 November 2007 - 09:25

Dobri projekti pasivnih solarnih kuća mogu se naći i kod nas. Pogledaj

http://www.adnasstan-bgd.co.yu/ns.html

Objekti-solarne kuće

Prikazane su samo neke, u katalogu ih ima vise.

Ukratko o njima:
Dobro izolovane.
Na juznoj strani imaju staklenu verandu koja je glavna za sakupljanje energije sunca.
Trombov zid
Toplotno skladiste u podu dnevne sobe i
Ventilator koji deo toplog vazduha iz verande gura kroz skladiste toplote

#17 Massive_Attack

Massive_Attack
  • Members
  • 2,103 posts

Posted 23 December 2007 - 15:50

Youtube Video ->Original Video
Zanimljivo. Sta sve nece izmisliti :rolleyes:

#18 димитрије

димитрије
  • Banned
  • 256 posts

Posted 25 December 2007 - 12:20

Мој колега (машинац/термотехничар, претпостављам) Соларни је човек од бизниса, свака част :rolleyes: . Тако да то што он прича више спада у домен маркетинга.
Поента је да су (пре свега у нашем поднебљу) соларни системи исплативи само за припрему санитарне топле воде, али је и тада период отплате сувише дуг, а животни век оваквих система сувише кратак. Реално примена оваквих система је ограничена (у смислу исплативости) на туристичке објекте у приморју (значи велика потрошња топле воде и пуно сунца). Е сад ако неко жели овакав систем из неког личног хира или наклоности, то је друга прича.
У скоријем периоду, перспектива у коришћењу алт. извора енергије, су грејање помоћу топлотних пумпи исцрпљивањем тла (мада тренутно, у нашој земљи, посебно у градској средини, то није економично решење) и генеретори струје на ветар.
Тренутно немам времена, али ћу ускоро поставити нешто исцрпнији пост. Ако неко унапред има питања, радо ћу пробати да одговорим.

Edited by димитрије, 25 December 2007 - 12:23.

#19 axe

axe
  • Members
  • 440 posts

Posted 25 December 2007 - 14:44

U kojim procentima bi ucestvovali ti obnovljivi izvori energije u odnosu na danasnju potrosnju svih energetskih resursa?
Koliki je potencijal geotermalnih izvora i na kom su pragu isplativi za koristenje?

#20 solar

solar
  • Members
  • 102 posts

Posted 26 December 2007 - 00:36

Мој колега (машинац/термотехничар, претпостављам) Соларни је човек од бизниса, свака част :rolleyes: . Тако да то што он прича више спада у домен маркетинга.
Поента је да су (пре свега у нашем поднебљу) соларни системи исплативи само за припрему санитарне топле воде, али је и тада период отплате сувише дуг, а животни век оваквих система сувише кратак. Реално примена оваквих система је ограничена (у смислу исплативости) на туристичке објекте у приморју (значи велика потрошња топле воде и пуно сунца). Е сад ако неко жели овакав систем из неког личног хира или наклоности, то је друга прича.
У скоријем периоду, перспектива у коришћењу алт. извора енергије, су грејање помоћу топлотних пумпи исцрпљивањем тла (мада тренутно, у нашој земљи, посебно у градској средини, то није економично решење) и генеретори струје на ветар.
Тренутно немам времена, али ћу ускоро поставити нешто исцрпнији пост. Ако неко унапред има питања, радо ћу пробати да одговорим.

Tehnolog... Mene vise zanima proces, strujanje, razmena energije, visefazni sistemi u tim cevima i delovima uredjaja nego sami uredjaji.
:huh:
Isplativo je. Jes` da treba da se priceka malo da bi se ulozena kinta vratila, ali... Zavisi od sistema do sistema. Ima jeftinih, a solidnih turskih i grckih, a ima i jaaaaako skupih, mahom evropskih. Znate li ko su najveci korisnici i proizvodjaci solarnih sistema u Evropi posle Shpanaca? Nemci. Veliki broj kucnih sistema je tamo postavljen, a mnogo losije klimatske uslove imaju od nas. Mnogo. Manji broj suncanih dana. Losiji ugao padanja suncevih zraka... Ma, da ne nabrajam...
Ispativo je uloziti pare u nesto valjano, a sve ovo su valjane stvari. Polako i nasem narodu dolazi iz d... u glavu. Sve vise ljudi stavlja dobru izolaciju na fasade, a do skoro je bilo: cigle, blokovi, ploche, malter... udri...
Docice i ovo.
:)
Pozdrav.

#21 leopold70

leopold70
  • Members
  • 26 posts

Posted 27 December 2007 - 19:16

He bas cool tema :rolleyes:

ja sam nameravao da kupim trabanta karavana i da ga osposobim da ide na struju ali nikako da nadjem vremena za to i nekoga ko zna da mi previkluje trofazni elektromotor da radi na trofazni napon od 110-120 V

#22 solar

solar
  • Members
  • 102 posts

Posted 27 December 2007 - 23:31

He bas cool tema :rolleyes:

ja sam nameravao da kupim trabanta karavana i da ga osposobim da ide na struju ali nikako da nadjem vremena za to i nekoga ko zna da mi previkluje trofazni elektromotor da radi na trofazni napon od 110-120 V

Jeeee...
Javi mi ako to sprovedes u delo, pliz...
Dodjem da te slikam i odlikujem...

:huh:

#23 kenethparker

kenethparker
  • Banned
  • 64 posts

Posted 29 December 2007 - 05:31

A jedna od trenutno najperspektivnijih grana energtskog sektora je - vodonik (hidrogen).
Odluka o primeni je, nazalost politicke prirode.
Inace sva (ili najveca vecina) potrebnih predradnji, proracina, testova, i konkretno primene je vec obavljena, ili je u (kasnoj) fazi dokazivanja.

#24 starks

starks
  • Members
  • 1,049 posts

Posted 30 December 2007 - 08:01

Jeeee...
Javi mi ako to sprovedes u delo, pliz...
Dodjem da te slikam i odlikujem...

:rolleyes:

imam pitanje....

čuo sam da bi razvojem tehnologije,konkretno nanotehnologije,kolektori trebali značajno pojeftiniti
tj.da bi se moglo govoriti o folijama u tom slučaju...

imaš li kakvih saznanja kada bi se to moglo desiti...

#25 masni

masni
  • Members
  • 3 posts

Posted 30 December 2007 - 14:13

Zdravo,mene interesuje za koliko bi godina bilo isplativo, izgraditi jedan PV sistem za dobijanje el.energije i sve proizvedeno plasirati u EPS ili nekom drugom kupcu. S obzirom da je u Srbiji prosek 5,5 suncanih sati godisnje ima li ekonomske logike razmisljati na tu temu ? :rolleyes:

#26 solar

solar
  • Members
  • 102 posts

Posted 03 January 2008 - 01:37

Pa... Nisam se neshto bavio PV sistemima. Ne znam ni koje su cene ni koja se kolicina elektricne energije moze proizvesti nekim kucnim sistemom (ako uopste postoje takvi za kupovinu ovde). Znam za male PV ploce koje napajaju pojedinacne uredjaje, ali nisam bas tragao na tu stranu... Neka se javi neki energeticar, ako ih ima ovde...

#27 Hill Bill

Hill Bill
  • Banned
  • 7,389 posts

Posted 03 January 2008 - 09:20

PV sistemi su interesantni samo tamo gde druge mogućnosti nema, odnosno investicija i održavanje preskupo. Ali, ima jedna ideja koja uključuje PV, a kojom bi Sahara prestala da bude pustinja. Ne samo zbog uočljivog razloga pumpanja i desalinizacije vode, već zbog zatamnjivanja površine Sahare i zadržavanja oblaka. Projekat izgleda megalomanski, ali je sasvim upotrebljiv čak i postepeno.
Kao i kod svake druge investicije, prvo treba rešiti pitanje vlasništva. :rolleyes: :huh:

#28 masni

masni
  • Members
  • 3 posts

Posted 03 January 2008 - 21:15

Pa... Nisam se neshto bavio PV sistemima. Ne znam ni koje su cene ni koja se kolicina elektricne energije moze proizvesti nekim kucnim sistemom (ako uopste postoje takvi za kupovinu ovde). Znam za male PV ploce koje napajaju pojedinacne uredjaje, ali nisam bas tragao na tu stranu... Neka se javi neki energeticar, ako ih ima ovde...

Solar , evo ovde ima ako te interesuje dosta toga http://www.top50-solar.de/en/

Nisam ni mislio na kucni sistem,vec na veci sistem kao sto ulazu npr Nemci (najava naseg mistra da ce drzava subvencionisati sa 30% izgranju),napravis mini solarnu centralu,isplati ti se za deset godina a ostatak je tvoja penzija.Pa zavisi od tvojeg inputa tj kolicine para koje si spreman da ulozis i velicina centrale i drugo...

Cene je lako saznati evo npr ovaj distributer nudi par stvari pa ko je vest moze da izracuna dosta toga http://shop.fotovolt...taikmodule.html

#29 masni

masni
  • Members
  • 3 posts

Posted 08 January 2008 - 13:12

Evo jednog zanimljivog programa za izracunavanje kolicine proizvedene struje iz PV ukljucuje i Srbiju ! Moguce su razne kombinacije
http://sunbird.jrc.i.......&map=europe

Edited by masni, 08 January 2008 - 13:13.

#30 obican-gradjanin

obican-gradjanin
  • Members
  • 8 posts

Posted 13 January 2008 - 23:14

Da malo prosirimo temu oko grejanja ,dali neko zna za toplotne pumpe i dali ih iko proizvodi kod nas?