Jump to content


Photo
- - - - -

Salteruse i ostali


This topic has been archived. This means that you cannot reply to this topic.
52 replies to this topic

#46 radele

radele
  • Members
  • 610 posts

Posted 28 October 2007 - 13:37

takodje sve pohvale za Savski Venac prosto ko da nije Srbija.

[Trollon]
Uvek recite da drzavljanstvo vadite za svadbu ili posao jer je onda za dz. Usuprotnom kosta 1000din
[/Trolloff]


upravo!koji je car onaj lik.pita me za sta ce mi potvrda,ja reko za radnu knjizicu,a on olovku u ruku i tamo gde je napisao 380din za taksu samo / i cao zdravo!kralj!

#47 palchica

palchica
  • Members
  • 1,120 posts

Posted 28 October 2007 - 13:42

Mozda zvuci bogohulno, ali sada, svaki put kad dodjem u Beogradi i treba nesto da zavrsim, dosta se prijatno iznenadim. U bankama su, gotovo po pravilu, visoko profesionalni, kao na najboljem "Zapadu". U opstinama i policijskim stanicama - neuporedivo bolje, nego u vreme socijalizma. Jeste da mi je stanica policije Vozdovac ili opstina Novi Beograd odvratna (stari uslovni refleks, kao Pavlovljev pas?), ali ne mogu posebno da se pozalim. Medjutim, tuzno mi bude kad vidim one pretpotopne kompjuterske monitore, ispred kojih sede.

tacno je da se mnogo toga promenilo - na bolje - ali istina je i da ima i dalje neprihvatljivo mnogo losih primera.
no, moram da te ispravim glede opstine nbg - od kad su uveli brojeve i stolice u holu, nema vise guranja, salteruse i salterani su puno strpljiviji i guzva je svedena na minumum. naravno, uvek se nadje neko mudar ko ne zeli da uzme broj i saceka svoj red, vec se zapuca na salter "samo da nesto pita". ali to je vec problem kucnog vaspitanja, a ne radnika na salteru.
opstina savski venac :thumbsup:
fizicki su odvojili deo za vadjenje krstenica, drzavljanstva i slicnih dokumenata i, iako nisam bila tamo u vreme najvece guzve (upis na fakultete), sve ide dosta brzo i bez trzavica. drugi deo zgrade, u kom sam overavala radnu knjizicu, potpuno me je odusevio - devojka iza stakla izuzetno ljubazna i brza, a koliko sam primetila ni ostale salteruse nisu zaostajale za njom u ljubaznosti i strpljenju. slicno iskustvo sam imala i u opstini vozdovac.

no, zavod za zdravstveno osiguranje (ili kako se vec zove) je recimo potpuno druga prica. prostor ispred stakla je velik brat-bratu 2 kvadratna metra, nema prozora, nema stolice, nema niceg. iza stakla je kancelarija u kojoj se nalazi makar 5 zaposlenih, od kojih povremeno jedna osoba svrati do stakla da uzme dokumenta od gradjana koji cekaju da im se zdravstvena overi. i usput se izdere jer da pomenuti gradjanin nije doneo sva dokumenta koja su oni smislili, vec samo ona za koja na oglasnoj tabli pise da su potrebna. skandal. usput, kada predas sva dokumenta i kada nadrdana zaposlena potvrdi da ti zaista nista vise ne treba, kazu ti da sacekas dok ti knjizicu ne overe. podsecam, to je jedan pecat na parcetu kartona. ceka se u istoj toj prostoriji od 2 kvadratna metra bez prozora i stolice, pa... jedno 45 minuta. to sto je vecina klijenata stara, a bilo je i trudnih zena, ni na koji nacin ne utice na samilost i eventualnu agilnost u obavljanju posla za koje su te osobe placene.

i za kraj, favorit su mi likovi koji vole da ti se dok cekas u redu zalepe za ledja i dahcu ti za vrat. oni me daleko vise izbezumljuju od nepristojnih salterusa. valjda misle da ce tako pre stici na red, sta li? pfuj.

#48 oto

oto
  • Members
  • 63 posts

Posted 28 October 2007 - 13:49

Sto se mene tice ja ih delim po institucijama. Najneljubaznije su mi radnice u posti (jer su najopterecenije poslom i najvise imaju posla sa straijim sugradjanima), najneposlovniji (vecina ne zna zasto sedi tamo) if I may say EFG banka. Sto se stanica OUP-a tice, medju najneljubaznijima je Cukarica.

#49 vladan

vladan
  • Members
  • 25,392 posts

Posted 28 October 2007 - 13:58

"no, moram da te ispravim glede opstine nbg - od kad su uveli brojeve i stolice u holu, nema vise guranja, salteruse i salterani su puno strpljiviji i guzva je svedena na minumum."
palchica

Nismo se razumeli; ja ne tvrdim da nisi u pravu, nego sam samo pomenuo da u odnosu na tu opstinu imam uslovni refleks - mozda tome kumuje i koncentracija vojnih penzionera u toj opstini, ali i moje secanje iz vremena kada sam ziveo u surovom bloku 63.

Edited by vladan, 28 October 2007 - 14:00.


#50 metuzalem

metuzalem
  • Members
  • 67 posts

Posted 29 October 2007 - 10:22

Sve ove price o "salterusama" zapravo izgledaju smesne nama, koji doticne pamtimo iz vremena socijalizma; u to vreme, za mene je odlazak na bilo koji salter bio nocna mora.


Evo samo, da u potvrdu ovog gorenavedenog, postavim jedan "preparat" iz moje DUHOVNE APOTEKE:

Sjećam se, kad sam u vrijeme samoupravljanja, sa strahom i u nedoumici pilazio šalterima iz čijih zastakljenih okvira su me prodorno posmatrale dozlaboga mrzovoljne i nabusite ženetine i koliko dugo mi je trebalo da njihov podozrivi pogled protumačim kao odbrambenu pripremu protiv zvanog ili nezvanog uljeza, koji bez ikakvog službenog ili drugog pokrića (potvrde, odobrenja) dolazi da traži – pičke!


Zato sam, svojedobno, prelazio u svojevrsni „kontranapad“, sve njih gledajući sa namjerom da bi ih iskreno mogao zamisliti kako izgledaju u jeku najžešće jebačine, vjerovatno onakve za kakvom i same, uzalud, čeznu i o njoj samo mogu da sanjaju... Sirotice moje... Toliko sam se bio uživio u ovakve administrativne odnose, da mi nije teško padalo da čekam satima, jer sam to činio nabreklog kurca i imao dojam da i one to slute, pošto bi neke od njih, ponekad zapadale u neobjašnjivu jarost, što nije baš čudno, jer ona (jarost!) ionako predstavlja jednu od vsokih komponenti takozvanog polnog nagona. Zahvaljujući njima, često sam i na poštu odlazio dignutog kurca, kako bih na nekom odabranom šalteru predao neko od službenih pisama.

Ne moram posebno napominjati, da sve ove službeno nadrkane gospođe, odmah omlitave čim izađu iz one administrativne ustanove, koju bi čoek najpoštenije i asvim slobodno mogao poistovjetiti sa onom psovačkom – „pizdom materinom“ – jer nema poštena čoeke koji se neće osjetiti upućen i poslan baš tamo, svaki put kad ga pozovu da bilo što sredi i obavi. Poslije toga, zadugo ni svoj rođeni kurac ne može više očima viđet dignut ili nadrkan, a kamo li što (ili koga) drugo.


- M -
__________________

#51 banderash

banderash
  • Members
  • 1,571 posts

Posted 29 October 2007 - 19:11

Dajte neki primer gde ste profesionalno usluzeni.

Banka (bilo koja) je majka svih omrazenih salterusa, valda i zato sto tamo idemo po novce koje najcesce nemamo, a onda je muka jos veca.
Imao sam divnu "seansu" usluzivanja sa gdjom sa saltera. Prethodno upozoren da "ce malo da potraje" bila je ljubazna svo vreme postupka odobravanja kredita. Posto banke sad proveravaju date podatke tako su i mene kontaktirali i postavili mi neka pitanja od kojih sam se iznenadio, posle tel.razgovora sa pomenutom bankarkom sam cuo da su ista pitanja bila u formularima na koje je ona sama dala odgovor ne piatjuci mene, smatrajuci ih najboljim, da ce mi tim odgovorima olaksati dobijanje kredita. Na kraju sam je rekao ako kojim slucajem nju proveravaju nek kaze da sam je dao lazne odgovore, da ne bi kojim slucajem dobila otkaz. Na kraju sam dobio kredit, nju nije niko proveravao, a uspostavio se fer i korektan odnos bankarka-klijenat.
Generalno imam razumevanja za sve salterske radnike i vrlo vrlo retko se upustam u prepirke i svadje

#52 Spadalo

Spadalo
  • Members
  • 9 posts

Posted 04 November 2007 - 19:40

Zanima me kako ste i da li ikada dobro usluzeni u nekoj od javnih institucija,opstina,sudova,posta i naravno banaka?Volela bih da cujem i dobre i lose primere i kod nas a i u inostranstvu.

Ako nekom sluzbeniku drzavne uprave ponudite mito, a on vas odbije - nasmesite se, to je sigurno skrivena kamera!

#53 suspiria

suspiria
  • Members
  • 24 posts

Posted 13 November 2007 - 15:45

Moram da pohvalim organizaciju u opstinama Savski venac i Novi Beograd,i jedna i druga su smanjile psihoticne i neuroticne efekte zaposlenih i klijenata,banke su kako- koja,a ostale sluzbe su -ZLO!Narocito mi se slosi kada treba da overavam knjizicu,ili uzmem markicu za prevoz.Da ne spominjem zdravstvene institucije koje bolesnim ljudima saopstavaju:"Da necete mozda da se leecite?"